Амариллис АмбитионДве биљке из породице Амариллис на први поглед се не разликују. Обе биљке производе стрелу, украшено неколико грамофона невероватне лепоте. У почетку су ретке цветице гајене само у пластеницима, гдје су створили услове сличне природним. Међутим, ботаничари су пронашли низ знакова који указују на разлике у хиппеаструму и амарилису на фотографијама иу каталогима биљних варијетета.

Историја изгледа у Европи и оно што чини цвијеће слично

У обичним људима се зову лилонцисса или лилијаЕвропа је отворила нове цвијеће соба само касније, а први пут се помиње у стручним каталогима биљака 1737. године, првобитно звана лилија и лилионарциса. Описани род Амариллис-а заснован је на опису првих узорака из Јужне Африке. Касније, нови примерци су донети из субтропских земаља Америке

Амариллис АмстердамГодине 1821, ботаничар В. Херберт је издвојио главне разлике између Амариллиса из Африке и биљке из америчких регија. Нови род се звао Хиппеаструм. Истовремено, Амариллис је савршена и једина врста, све друге сорте и хибриди се називају Хиппеаструм или Хиппеаструм Хибрид. Ова наредба је основана тек 1954. године од стране Међународног ботаничког конгреса.

Хипеаструм двоструки жути санСредином КСИКС века извештавано је о испоруци Амарилиса у Санкт Петербург. Године 1936. у Адлеру је организован расадник за расадне сијалице, а у Естонији, Институт експерименталне биологије се бави одгајањем од 1953. године.

Хиппеаструм и амариллис су биљне биљке. Они се умножавају семењем, децом и вагом из сијалице. Након периода одмора, стрелица излази из сијалице, крунисана великим грамофонима. После дугог цветања, постоји период одмора.

Хипеаструм Блоссом ПцацоцкОблик и боје различитих и хибридних узорака су различити. За љубитеље, оба цвећа су савршена у лепоти, понос власника.

Која је разлика између гиппеаструм и амариллис?

Хиппеаструм Евенинг АвенуеАмариллис лепота, амариллис белладонна, ово су имена једног рода и једне врсте биљака Амариллис. Хиппеаструм као род представља 90 врста. Оне су класификоване као сорте и хибриди:

  • култивисане природне сорте;
  • дугог цевастог цвијећа;
  • прешао са амаралисом;
  • са хипадастером у региону;
  • хибриди – Леополд;
  • терри;
  • орхидеју;
  • миниатурни цвијеће;

У овом случају постоје хибриди који не одговарају опису било које од ових подгрупа.

Хиппеаструм Магма АндромедаПостројења се разликују у периоду формирања листова и њиховог пада. Листови на амарили појављују се након цветања и помажу да се надокнађује снабдевање храњивим материјама. После тога, листови умиру, а сијалица улази у период одмора. Када цветају, Амариллис нема лишћа. Амариллис цветају крајем лета и јесени, ослобађајући меснате стреле цветом средње величине цвећа која може бити до 12 комада. У исто време, цвеце емитују нежну арому. Амариллис цвети само једном годишње.

Амариллис РедХиппеаструмс цвјета зими и ближе пролеће. Цвијеће достиже пречник од 25 цм, смјештено на шупљим стабљима у оквиру листова. Свака стрелица може имати од 2 до 6 грамофона. Цветање траје око два месеца.

Хиппеаструм Цавалри СтарМожете да исечете стрелицу и ставите је у кутију воде. Ако дневно мењате воду, цветање ће бити продужено. Ослобођена сијалица може дати још једну стрелицу. Може цветати са добром пажњом 2 пута годишње.

Продавци и даље могу назвати хиппеаструм амариллис. Стога, стицањем сијалице, можете прецизно одредити које врсте биљака испред вас. У амарилису сијалица има облик крушке прекривене луск. Ако одвојите плочу, онда се унутар ње ткати, слично вебу. Облик сијалице хиппеаструма је заобљен, издужен, ваге су лагане, без пубесценције.

Булб гиппеаструмЛистови амарилиса су уски, глатки. Листови Хиппеаструм-а су издужени, попут каишева, стојећи или опуштени, али сакупљају сијалицу током цветања, ако је биљка укорењена. Догађа се да листови после трансплантације и даље недостају, а стрелица већ излази.Амариллис сијалица

Брига за Амарилиса

Хиппеаструм сијалица и цветни конусКао биљне биљке исте породице, они захтевају сличну негу. За биљке, неопходно је обезбедити период одмора за добро цветање. У исто вријеме, амариллис се креира љето за цветање у јесен, а хиппеаструм треба осушити и ставити у тамно хладно мјесто мјесец дана прије сљедећег цветања.

Хиппеаструм Допинг КусснЈедна од главних разлика ће бити употреба хиппеаструма као културе кројења. У овом случају, стрелица не вуче храну из сијалице, а брзо се обнавља.

Опасно за хиппеаструм и амариллис је прекомерно влажење земљишта са лошим дренажом. У овом случају могу се појавити разне гнилобичне гљивичне болести. Пре засадања потребно је обавезно дезинфекцију и третман сијалице са фунгицидом убистава.

Редовно прегледајте биљке за присуство паука и пиринча, главних непријатеља ових биљака.

Видео хиппеаструмс и амариллис