габионс у дизајну локацијеГабиони су мултифункционалне и разноврсне структуре. То су контејнери јаке жице или јаке металне мреже, испуњене каменом, рушевинама или другим материјалима. Сам реч “габион” је страног поријекла. У преводу са италијанског језика, “габбионе” значи “велики кавез”.

На почетку, трупови габиона су били ткани и налик на кошу без дна. Користе се од КСВИ века у војним пословима за подизање утврђења. Од краја КСИКС века ове префабриковане структуре почеле су да се користе у грађевинарству. Без њих изградња брана, мостова и потпорних зидова није била потпуна, често се користило јачање косина, падина и утврђивања бране са габионима.габион да ојача обалу

Варијанте габиона и њихове примене

мини-рибњак из габионаКасније су плетене корпе замењене металним оквирима, а саме структуре су добијале нове функције. Данас се габиони користе не само у грађевинарству, већ иу дизајну пејзажа. Захваљујући употреби различитих пунила, оне могу испунити и своју директну функцију, на примјер, јачање обале са габионима и декоративну функцију, или комбинирати оба ова задатка.

За габион скелет, обично се користи јака, поцинкована жица с пречником од 2-6 мм. Појединачни производи су причвршћени заједно у једној структури. Да би се осигурала стабилност конструкције, како би се спречила његова деформација и превремени отказ, исту јаку жицу се користи за монтажу габиона. Према облику рама, ови производи се деле на:

 • равно;
 • цилиндрични;
 • бок габионс.

контејнер боки габионУ великим структурама, морају бити обезбеђени раздвојни зидови (дијафрагме). У овом случају, конструкције кутија могу бити и мреже и заварене габионс, у зависности од начина њихове производње.

Равне габионије, чија дебљина не прелази 30 цм, представљају изврсну опцију за јачање обала ријека и ријека, падина шљунака, постављање плитких резервоара на дну.

Поседујући флексибилност, ови производи мале дебљине понављају све кривине површине и све неправилности у рељефу. равно габионТакви габиони, као на слици, могу се поставити и као основа за кутије.

Габиони – избор специјалиста

Ми декоришемо сајт са габионимаГрадитељи пажње, власници кућанских парцела и дизајнери пејзажа, ови дизајни не привлаче случајно. Они имају низ предности, о којима би требало детаљније размотрити:

 1. Решетка за габионове је флексибилна, што омогућава структури да преузме облик било које површине. Не плаши се покрета земљишта: захваљујући својој флексибилности, структура може да се деформише, али се његово уништење неће догодити.мрежа габиона добро се савија
 2. Габиони са каменим пуњењем имају добру пропустљивост влаге. Због тога структура неће доживети додатно хидростатско оптерећење и не треба систем за одводњавање за одвод воде.габион испуњен каменом
 3. Инсталација габиона штеди време, новац, ресурсе и смањује трошкове рада у поређењу са подизањем армирано-бетонских конструкција.
 4. Структуре имају снагу и стабилност, која се временом може само повећати. Ово је последица уласка тла између фрагмената пунила и клијања коријена биљке у њега.габион ограда
 5. Осим примене великих пројеката за јачање и реконструкцију габионских обала и косина, за извођење таквих радова није потребно укључивање тешке грађевинске опреме.јачање косина са габионима
 6. Зграде габиона су издржљиве. Овај квалитет је резултат особина природног камена и чврстоће поцинковане жице. Вијек трајања ових конструкција процјењује се у деценијама. Истовремено, њихов изглед остаје скоро непромењен.габионс фонтане трајне структуре
 7. Коришћење габиона у рељефним подручјима омогућава очување природног предјела и минимизирање ометања људи у окружењу.држач зидова габиона
 8. Квалитативно изведене габионс не захтевају поправке и не требају се брига за цео период рада.

Ове структуре су сигурне и савршено се уклапају у околни пејзаж.

Како направити габионс на баштенској парцели сами

У земаљским и приградским подручјима габионс могу се користити за:

 • стварање и јачање тераса;
 • уређење кревета, цвијећа и цвијећа;цвијеће габионице
 • зонирање подручја инфиелда;
 • стварање малих архитектонских облика;габион корњача
 • јачање дна и обала декоративних резервоара;јачање зидова базена
 • изградња сигурносних зидова и јачање косина;
 • постављање украсних ограда и ивичњака;украсна ограда
 • израда основе баштенског намештаја (клупе, столице, столови);баштенска клупа од габиона
 • постављање ограда, и то само из габиона, иу комбинацији са дрвеним одељцима;комбинована ограда
 • изградњу вртних скулптура, фигура и других елемената пејзажног дизајна.

Related  Mirakel met rode takken – paars wilg

Да бисте изградили габионс на сајту, можете позвати квалификоване стручњаке за изградњу. Међутим, такав дизајн је сасвим могуће самостално саставити, потребно је само користити квалитетне материјале. Ево неких корак по корак инструкција како направити габионс својим рукама. Постоје две опције:

 1. Прибавити оквир индустријске производње, одабрати дизајн потребне величине и потребну количину. Могу се користити и за јачање косина габионс, а за декоративне сврхе. Данас произвођачи нуде готове месне контејнере широког спектра облика и величина. Структуре треба поставити у простор који је резервисан за њих и испуњен изабраним материјалом.монтажа индустријских габиона
 2. Направите скелет за габион са својим рукама, од жице, металне шипке или мреже, а затим, као што је горе описано, поставите на изабрано место. После тога започиње најкреативнији део посла: попуњавање структуре. Примјењујући фантазију и креативне таленте, можете претворити габион у праву декорацију локације, поред које ће бити тешко проћи без пажње на то.независна производња габиона

За изградњу габионс-а потребна вам је јака метална мрежа, специјални метални спирали, челичне игле, чврсте жице, кочнице, геотекстилије (за расутуће материјале), пунила. процес подизања ограде габионаЗа повезивање делова кутије користећи спајалице и металне спирале, и помоћу игле, дизајн је чврсто причвршћен за земљу. Средина посуде се може напунити финим пуњењем (за то се користи геотекстил), а предњи зидови – са већим камењем.

Фракције пунила треба да буду веће величине од ћелија контејнера габион. Што је већа ћелија, већа је величина комада за пуњење.

При изради површинских структура, величина фракција пунила мора бити једна трећина већа од величине ћелија кутије или мреже. Ако је производ намењен за рад под водом, такву конструкцију треба напунити још већим каменом, она би требало да буде један и по пута већа од величине ћелија металног контејнера.Процес подизања цветног слоја кохлеје

Related  Хибискус Сирјан у средњој зони Русије и Украјине

Монтирање габионса

Филлер фор габионс: које би требало изабрати?

разна пунила за габионсАко на вашој локацији ове структуре обављају функцију сигурносних зидова, ојачавају косине или сте одлучили да изградите ограду габионса, у ове сврхе је неопходно користити трајно пуњење. Чврсте стијене природних камења су савршене: базалт, кварцит, гранит.

Такође је могуће користити и друге сорте које карактеришу отпорност на мраз, чврстоћу, отпорност на воду, отпорност на промене температуре. Камен за габионе може бити различитих облика и величина, зависно од величине ћелија металног оквира. габионс у области рекреацијеМоже се заокружити каменчићи, “дивљи камен”, велики шљунак или остружени рушевин – било који од ових материјала неће бити само јак, већ ће дати целу структуру апела и учинити угодним за око.

За попуњавање габиона, који врше декоративну функцију, користите материјале са занимљивом текстуром или различитим комбинацијама.

Као украсно пунило за уређај габионс, можете користити све врсте материјала, одабрати их у складу са стилом дизајна локације и палете боја. гибион напуњен са чуновимаМогу бити комади од стакла, обрезивање цијеви и металне конструкције, сломљене плочице, плочице за поплочавање, фракције опеке, спрејеви дрвећа, дебели комади коре и други природни или умјетни материјали.

Видео инструкција за склапање габион структуре

Декоративни габиони у пејзажном дизајну

габионс у пејзажном дизајнуДанас можете све више видети габионс у дизајну пејзажа као елементи декора. Нема сумње да је употреба ових дизајна у декоративне сврхе у њих дала нови живот. Ово подручје вам омогућава да користите производе који су претходно носили искључиво функционално оптерећење, као један од главних украса локације. А за отелотворење фантазија дизајнера ова област заиста пружа неограничен простор.

декоративни зид у собиДекоративна улога ових дизајна може се успешно комбиновати са њиховом функционалном наменом. Данас, зидови од габиона направљени сопственим рукама могу се видети не само на личним парцелама као што су ограде, потпорни зидови, преграде за зонирање и спољашњост зграда, али иу унутрашњости.поделу локације у зоне са високим цветним габионом

Изгледа прекрасно осветљење декоративних габионс на локацији у вечерњим сатима. Због тога, када се конструишу ове структуре, вриједи се бринути о њиховој осветљености.

габионс као клупе за одморГабиони ће бити најбоље решење за уређење роштиља и арбора, окренуто према обалама малих украсних рибњака и грађевних фонтана, оградјивање цветних лежаја, израда база за баштенски намештај и подлоге за вртне скулптуре. габион као водопадПуњачи ових дизајна су хармонично комбиновани са кованим деловима, природним дрветом, металима и другим материјалима.

Related  Hibiskus syriska i mitten av Ryssland och Ukraina

Габиони изгледају одлично на сајту у стилу високотехнолошког или минималистичког стила. Подсјећање на ове структуре лепо је покренуло зелени травњак, цвјетање биљака и украсни грмље. На локалитетима са разликама у терену, занимљиво решење биће стварање тераса габионских структура. Остатак зона може бити одвојен екраном из габиона, сређивши удобан угао са оригиналним дизајном.

Приликом уградње “уличног” огњишта или простора за роштиљ из габиона, потребно је посветити посебну пажњу свом пуњењу. Боље је ако је ватростални материјал: камен или цигла. Дрво за ове сврхе неће радити.

габионс клупе у близини огњиштаГабиони у пејзажном дизајну, фотографије које су приказане испод, изненађују се разним материјалима, обликима, бојама које се користе. габион сто са огњемЗахваљујући овим дизајном, свака страница може створити јединствен изглед и претворити се у угодно мјесто за рекреацију, гдје је лијепо дружити се са цијелом породицом и примати госте.