Spiraea buske på tomtenNybörjare och erfarna trädgårdsmästare älskar spirea buskar för sitt attraktiva och vackra utseende, snabb tillväxt, vinterhårdhet och enkel vård. Buskar är indelade i två kategorier: blommande på vår och sommar. På våren blomstra spiraea med tunna, krökta grenar och cascading stora kluster av vita blommor. På sommaren har busken rosa, vita eller röda blommor på vertikala skott. Båda sorterna värderas för sina former och ljusa färger. Blomningstiden är ca 6 veckor. Den ursprungliga busken, med många grenar som är tätt täckta med vita blommor, kallas “maj snö”, “brud”.

Är det svårt att växa?

Växande Spire i trädgårdenDenna växt är hård och känns bra i nästan vilken klimatzon som helst. Buskar för plantering i stort antal erbjuder butiker för trädgårdsmästare. Du måste köpa sprit till ditt område under våren eller hösten. Beroende på sorten har växten en annan höjd. Därför, fråga i förväg vilken storlek en vuxen buske kommer att nå, för att inte misstas med valet av en landningsplats. Spiraea är perfekt för att dekorera ett landskap, skapa en gräns på en plats, som ett säkringsverktyg och plantera en flerårig trädgård.

Förberedelser för plantering

Spiraea plantorEnligt trädgårdsmästarnas råd och observationer utvecklas spirea bra på soliga områden med lös, bördig jord. Dekorativa buskar bör planteras med hänsyn till platsens utformning. Observera att avståndet mellan växter när de planteras i form av ett staket kan tåla minst 50 cm. Med ett enda arrangemang kan detta avstånd ökas. Rotsystemet måste förberedas före avstigning. Om det är öppet är det lätt att se skadorna på processerna, vilket måste avlägsnas med en skarp trädgårdsnätare.

Skärvinkeln ska vara jämn, klar och inte kruslad och mossig.

Var noga med att justera buskens krona. Otroshie-grenar bör förkortas med en tredjedel. Med mycket torra rötter skär skuren lite mer. När man köper en spirea med en jordklump på rotsystemet, kommer det krävande vattnet att mjukas och först därefter kan det sänkas ner i gropen för plantering.

landning

Spirea i förortsområdetFör varje växt gräva en separat grop eller gräva en gräv. Bredden väljs utifrån rotsystemets volym, vanligtvis 50 × 50 cm. Det är nödvändigt att gräva ett hål i förväg så att gropen torkar upp och är ventilerad. Djupet av gropen är 50 cm. Låt växten in i den så att basalhalsen ligger på markytans nivå. Förbered blandningen för att somna i gropen:

  • sand;
  • jorden;
  • torv.

Observera proportionerna 1: 2: 1. Det är nödvändigt att räta ut rötterna i gropen och fylla sedan med jordblandningen. Tissa marken runt busken och mulch den med torv. Det är att föredra att utföra trädgårdsarbete på hösten, i september, början av oktober. Transplanting spiraea på hösten kommer att låta växten härda före froststart.

Regler för vård av trädgårds buskar buskar

Välskötta spiree buskar hemmaPlantering och omsorg är av särskild betydelse för dem som vill få en vackert blommande buske. Detta uppnås genom korrekt valda och beredda mark. På ett lummigt land kommer det inte att vara möjligt att bilda en frodig och spridande buske av spirea.

Lera jordar under spiree plantering kräver obligatorisk läggning av dränering av tegel, krossad sten och sand minst 15 cm.

Spirea är opretentiös, hon tolererar svåra frost och torrt väder. Växten är inte benägen att angripa av trädgårdsskadedjur och sjukdomar. Lossning är inte en obligatorisk lista och är rent estetisk.

Planterad gran på hösten är det önskvärt att täcka det med specialmaterial, så att det lättare kan överföra vinterens låga temperaturer.

vattning

Blomning av en vuxen buskSpirea, planterad på våren, har ännu inte utvecklat sitt rotsystem, och kräver därför regelbunden fuktning av jorden. På sommaren torra månader behövs riklig vattning av blommande sorter av spiraea. Våt mark runt busken kommer att ge gynnsamma förhållanden och låta spirea växa starkare. Spirea, täckt med blommor på våren, är inte starkt beroende av jordens vanliga fuktning. Undantaget är de plantor som planterades nyligen.

Ytterligare bekvämlighet ger jordens mulchning. Det kommer att behålla jordens fuktighet längre under busken. Rötterna ligger nära ytan, under sommarmånaderna, tillräckligt med 15 liter vatten under varje buske två gånger i veckan.

Ytterligare gödningsmedel

Vätsketoppdressing av en växtFruktbar mark är redan en bra grund för tillväxt och utveckling, så ingrepp av gödselmedel är inte lika viktigt som i fattiga och milda jordar. Sprayning utförs under våren. Efter beskärning appliceras mineralgödselmedel (komplex). I mitten av sommaren används Mullein och 10 g superfosfat för varje växt.

beskärning

Beskärning spiraeaFör en vacker krona och frodig blomning är det nödvändigt att periodiskt rengöra busken från döda, sjuka och brutna grenar när som helst på året. En spiral kan vara snett beskuren och det kommer bara att gynna henne. Beskärning av spiraea på hösten är mest föredraget. Växten förbereder sig för vintersäsongen och extra grenar, försvagar busken på våren. När du skär av spiraea efter vintern, var uppmärksam på skottets tips. Du måste ta bort de som är frysta. Denna procedur kommer att säkerställa en vacker blomning.

Busken som blommar på sommaren beskärs med vårens början. De som blommar på våren utsätts för detta förfarande omedelbart efter blomningen. På växter över 10 år måste alla tecken på åldrande tas bort så att den bildar en ny krona. Vanligtvis är buskens liv 20 år.

Vissa trädgårdsmän anser att beskära spiroea en extra yrke. I det här fallet riskerar du att få otympta tjocktar med mycket torra grenar och svag blomning. 

reproduktion

Reproduktion av spiraea genom sticklingar

Reproduktion av spiraea genom sticklingar

Mycket praktiskt och opretentiös växtspiraea, reproduktion producerad på flera sätt: sticklingar, skott och fröer, det senare alternativet är inte lämpligt för hybridväxter, eftersom de inte förekommer frön eller inte har tecken på moderns buske.

Våren är den bästa tiden för att plantera frön. De är begravda i torvmossa och välfuktad. Det tar 10 dagar att groa. Därefter, utsatt för en plockning, när spiralen transplanteras till den öppna marken, behövs molnigt väder eller kväll. Ge mulch och regelbunden vattning. I ett år kan spiraea växa upp till 10 cm i höjd. Den första blomman kan förväntas under 3 år av växtlivet.

För spridning av spiraea sticklingar gäller styva skott eller mycket unggrön. För spirea blommande på våren används sticklingar i juni och sommarplantor – i juli. För utveckling av rotsystemet är stammen välvatt och hålls under hög luftfuktighet. Vår och första blad är tiden för reproduktion med kran. De nedre grenarna är böjda till marken, fastspända med en konsol tråd och strö med jord. Regelbunden vattning säkerställer god rotning, och på våren bildas oberoende buskar. På vintern är det nödvändigt att spruta torrt lövverk.

Spiraea ser bra ut i pittoreska kompositioner och har rättvist popularitet bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Lummiga blommande buskar lockar uppmärksamhet och glädjer ögat.

Gröna sticklingar Spiraea – video