Hur man odlar en statligt stilig cederträ på din webbplats

mäktig cederträ i naturenSedan antiken har beundran beundrat människor med naturlig kraft, skönhet och helande kraft. Han kallades en trädbrödvinning, ett mysterium, en gudgåva. Långt sedan cederträdets tjocktarv har betraktats som källor till mirakulös energi som lugnar och upplyser tankar, väcker själen och styr känslor mot allt som är vackert på jorden. Under flera tusen år, under vilken människor tittade på honom, förlorade han inte bara sin betydelse, men multiplicerade den, vilket bekräftades av många vetenskapliga upptäckter.

Intressanta fakta om cederträ

koner av cederträCedar är ett av de sällsynta träd, vars alla delar används för mat eller medicinska ändamål.

Cedar skogar har en sådan intensiv phytoncidal kraft att en hektar av en sådan skog skulle räcka för att rena luften i hela staden.

De forntida sumerierna vördade cederträ som ett heligt träd och de mest magnifika exemplen gavs namn. Cedarwood fungerade som ett mått på utbyte och värderades ofta mer än guld. Den sumeriska guden Ea betraktades som cedarens skyddare, och ingen kunde skära detta träd utan högsta tillåtelse. Dessa fakta bekräftar lera tabletter som hittades under utgrävningarna, som går tillbaka till 5: e-4: e cc. BC. De hade också en beskrivning av vad cedern såg ut.

Dekoration av den egyptiska kungen Tutankhamuns grav är gjord av cederträ. För 3 tusen år har det inte bara försämrats, men behöll även sin känsliga, ljuva lukt. På grund av dess egenskaper var cederharts en av komponenterna i mumifierande föreningar, och cedarolja bidrog till att bevara ovärderliga antika egyptiska papyri hittills.

Från cederträet byggde de gamla sina skepp, och det underbara gopheret, som Noa byggde sin ark, är cedern som växer i Mesopotamiens dalar.

Beskrivning av trädet

krona av cederträDen majestätiska cedaren tillhör släktet Sosnovy. Denna monoekiska, vintergröna träd upp till 45 meter höga, med en bredpyramidal spridningskrona. De är långlivade och växer upp till 400-500 år. Den mörkgrå skorpan på de unga träden är slät, på de gamla – med sprickor och vågar.

Nålar är acikulära, hartsartade, styva och prickiga. Färgen varierar från mörkgrön till blågrön och silvergrå i olika arter. Nålar samlas i buntar. Cedarblommor, om du kan kalla dem spikelets, upp till 5 cm långa med många små ståndare och stötfångare. Blommande cederträ höst.

Cones växer på grenar en efter en, är ordnade vertikalt, som ljus. Ripen i det andra eller tredje året och falla ihop under vintern, sprida frön i vinden. En gång i gynnsamma förhållanden spruter de efter 20 dagar.

Säd av cedrar är inte alls som nötter. De är små, med vingar för bättre bosättning i vinden och oätliga.

Cedar kräver ljus, inte komprimerat från ovan och luftgenomträngliga jordar. De är mycket känsliga för stagnation av vatten. De föredrar jordar som är fattiga i kalk. På bergssluttningar, som består av kalksten, lider av kloros och dör ofta.

Bättre känner sig på öppna soliga ställen, men på rikare jordar växer väl i penumbra.

Räckvidd

cedrar i bergiga områdenPlatser där cedern växer överallt är de södra och östra delarna av Medelhavet. Träd föredrar bergsområden med kalla somrar och milda vintrar. De finns också vid foten av Himalaya, i Nordvästra Afrika, i Libanon, där cedern är en av de nationella symbolerna och avbildas på nationalflaggan och vapenskölden.

cederträ på Krim-kustenI Ryssland växer cedar bara på Krim södra kust, där den framgångsrikt har acklimatiserats och ger riklig såning. I andra regioner finns den endast i botaniska trädgårdar och plantskolor. Och då är trädet, som kallas den sibiriska cedern, faktiskt en representant för släktet Pine och kallas ordentligt sibirisk furu, europeisk eller koreansk tall. Med cedar förenar dessa sorter en familj. Men alla favoriter och extremt användbara “cedernötter” ges av den sibiriska tall.

Typer av cederträ

Släktet av ceder har 4 arter:

  • Atlas – Cedrus Atlanten;
  • korthårig – Cedrus brevifolia. I vissa källor benämns denna art som den libanesiska underarten;
  • Himalaya – Cedrus deodara;
  • Libanesiska – Cedrus libani.

Konstruktionen av cedrar och tallar är liknande i många avseenden, varför de listade arterna under lång tid ansågs vara identiska. Men ny vetenskaplig forskning har avvisat dessa uppgifter, och nu i klassificeringen delar båda arterna.

Atlas

satinscederAtlas cedar växer på Atlasbergenas sluttningar i Algeriet och Marocko. I den naturliga miljön förekommer i en höjd av upp till 2000 m över havet. Träet är majestätiskt och sprider sig ut. De största proverna når 50 m i höjden och stammen är 1,5-2 m. Nålarna samlas i buntar och har en blåaktig grön nyans. Träet är hartsartat och doftande, det luktar som sandelträ. Atlasarten tolererar frost till -20 ° C och klarar sig väl med torkan.

I afrikanska länder används cederträ som bränsle. Oljan har goda antiseptiska egenskaper och används ofta för kosmetiska ändamål.

Atlasceder som odlad växt odlas i södra Europa, i bergsområdena i Kaukasus och i asiatiska länder.

Ett bonsai-träd, som är universellt odlat som en trädgård eller en växthus, är en Atlas cedar.

Himalayan

Himalayas CedarHimalayas Cedar växer i östra och sydöstra Asien, vid foten av Himalaya-bergen, i Afghanistan, Indien, Nepal och Pakistan. I bergen möter den i en höjd av upp till 3.500 m. Höjd och klyfta på stammen är Himalaya-arterna inte sämre än Atlasen, i motsats till att den har en bredare krona. Det vuxna trädets grenar är parallella med marken. Trä skiljer styrka och stark arom, det är ljusgult med en rödbrun kärna. Nålarna är ganska mjuka, ljusa, med en grågrå färg.

Cones mogna mer än ett år och smula sedan. Fröer är små, oätliga, hartsartade. Himalaya-arterna tolereras bäst av skuggning, men i naturliga förhållanden upptar den övre delen av skogen. Individuella kopior överlever till 1000 år.

Himalayas Cedar växer snabbt och används i stor utsträckning vid parkeringen i sydöstra Europa och Krim.

libanesiska

Libanesisk cederLibanesisk ceder är inte sämre än andra i höjd och tjocklek på stammen. Kronan av unga träd är konisk, med ålder förvärvar den en mer planerad form. Hvoinki blågrågrön, lev 2 år, samlad i buntar.

I åldern 25-28 börjar trädet att bära frukt. Konar bildas vartannat år.

Denna variation kännetecknas av långsam tillväxt, överför kortvariga frost till -30 ° C. Det föredrar väl upplysta områden, lätt torka, kan växa på fattiga markar, men tolererar inte överdriven fuktighet.

Libanesisk ceder är värderad för sin lätta, mjuka, men samtidigt hållbart trä av röd färg.

Typer tall furu

Trots det faktum att enligt de senaste vetenskapliga uppgifterna, kanadensiska, koreanska och sibiriska arterna är den verkliga cedern endast nära släktingar, folket har varit känt för alla namn. Kanadensisk cedar tillhör familjen Tuy i Cypress-familjen.

Koreansk cedertorn

Koreanska cederträKoreanska eller manchuriska cederträ – ett barrträd, är vanligt i östra Asien, i Kina, Korea, Japan och Ryska Fjärran Östern. Ett långt, kraftfullt träd har en tät kegelformad krona och grunda rötter. Khvoinki är grågrön, lång, växer i buntar om 5 stycken.

Cones mogna inom ett och ett halvt år och smula på hösten eller på vintern. Varje kon innehåller mycket nötter. Fruktar den koreanska arten några år tillbaka.

Sibirisk tall furu

Sibirisk cederSibirisk cederträ eller sibirisk furu – ett vintergröna träd, i storlek bara lite sämre än sin kända släkting. Det lever upp till 500-700 år, skiljer sig tjockt, ofta multi-krona med tjocka grenar. Nålar mjuka, långa, med en blåaktig blomma. Träet bygger upp ett kraftfullt rotsystem, och på lätta sandiga markar utvecklar det ankarrots som tränger in i djupet. I jämförelse med cedertyktolerant, med en kort vegetationstid.

Växten har manliga och kvinnliga stötar. De mognar inom ett och ett halvt år och hamnar i början av hösten. Varje kon innehåller upp till 150 muttrar. Från ett träd får upp till 12 kg pinjenötter. Feminin sibirisk cedertid börjar sen, i genomsnitt 50-60 år.

I bosättning av trädet finns proteinnötknäppare och flodmynt som tar frön i långa avstånd.

Subtilitet av odling av cederträ från en mutter

pinjenötterRyska trädgårdsmästare växer sibirisk cedertorn, vanligtvis kallar den ceder. Att ha en fluffig sibirisk skönhet med doftande nålnålar och helande nötter på sin plats skulle inte nekas av någon, men för blygsamma ägodelar finns undermåliga sorter som inte tar upp mycket utrymme. Vi lär oss att odla cederträ, genom att köpa ett plantor i en plantskola.

När man väljer ett ställe bör man komma ihåg att med ålder växer behovet av ett träd i solljus bara, så du borde välja platser utan skuggning. Om möjligt förvärvas sädlingar av ceder med ett slutet rotsystem. Det är bäst att ta rotprover, vars rotsystem inte har tid att torka, så det är lämpligt att välja plantor som just har grävts. Jordklumpen bör mäta minst en halv meter i diameter och packas i våt säckduk och polyetenpåse.

Hur man planterar en planta av tallskog

cedarplantorInnan planteringen är det nödvändigt att gräva upp hela trädgårdsområdet, där det planeras att plantera plantor. Planteringshål bereds något mer än en jordklump. Avståndet mellan groparna ska vara minst 8 m. I lätt jord planteras unga cedrar omedelbart och i tungare mark läggs sand och torv.

I botten av gropen, en liten jord hälls in och en planta planteras, sprida rötterna. Rothalsen ska inte ligga under marknivå. Om allt det hände, slaktas plantan och hälls lite mer land. Därefter gräver de vid sidan av trädet en pinne och fyller hålet med jorden, komprimerar den något. Planteringshålet vattnas rikligt, marken i nära-stamcirkeln är mulchad med barrfalla, sågspån eller krossad bark.

Inom två veckor, tills plantan tar rot, vattnas den om 2-3 dagar, om det inte finns något regn.

Växande cederträ från en mutter

beredning av nötter för såddOm plantan inte hittades i plantskolan och de mogna cedernötterna i vasen leder till en viss tanke, välj djärvt de största med hela skalet – låt oss försöka odla cederträ från frön hemma. Sprängprocessen är inte helt enkel, men väldigt spännande:

  • frön sätts i vatten och åldras i 3 dagar, och ersätter det med jämna mellanrum
  • de ytbelagda nödena avlägsnas och resten hålls i flera timmar i en mörkrosa lösning av kaliumpermanganat;
  • desinficerade frön placeras i ett fuktigt substrat och utsätts för stratifiering i minst 3 månader;
  • då nötterna blötläggs igen i mangan för en dag och torkas;
  • så i en sluten mark (växthus eller filmskydd) i den beredda jorden, som innehåller 20 delar torv, 2 delar ask och 1 del superfosfat till ett djup av 2-3 cm;
  • före framväxten av skott vattnas spåren.

I den slutna jorden odlas plantor i 2 år. Därefter avlägsnas skyddet. 6-8 år gamla träd är redo för transplantation till en permanent plats.

cedern steg uppVård av ung sibirisk ceder är regelbunden vattning, mulching av nära-stamcirkeln, ytosolering i avsaknad av mulch- och kaliumgödningsapplikation tre gånger per säsong. För detta utspädes 20 g kaliumsulfat i en hink vatten och vattnade varje träd.

Två typer av cederträ är populära bland trädgårdsmästare: Recorder och Icarus. Båda är mycket dekorativa, kompakta i storlek, relativt opretentiös och bär gott frukt.

Cedar, som odlades från en mutter, kommer snart att bli en av de mest favorit träden på platsen. Och när han växer upp, och du kan vila i sin skugga, kommer han att ge dig många trevliga minuter, vilket ger kylning och uppfriskar luften med en tunn hartsartad arom.

Bildande av cederträ i förortsområdet – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector