damm framför husetKonstgjorda reservoarer i landskapsdesignen i förortsområdet skapar en fantastisk atmosfär som bidrar till bekväm vila. Dammen ger en känsla av friskhet och tjänar som ett oersättligt dekorativt element på platsen.

Vad är en damm?

Dammen är en konstgjord reservoar av statisk typ, ett element i landskapsdesign av en park, ett landrit, en trädgård. Det anses vara det vanligaste och optimala valet för en webbplats av alla storlekar och konfigurationer.

Damm av stenar

Kan ordnas separat eller kombineras till en harmonisk komposition med konstgjorda vattenreservoarer av dynamisk typ: strömmar, vattenfall, fontäner.

damm med en fontän

Dammen är en obligatorisk del av platsen i den japanska stilen, rockgården. Vatten behandlas konstgjort, botten och bankerna är dekorerade med växter och stenar. Ibland odlar de i en konstgjord damm i landet fisk.

sten damm med fisk

Typ av dammar

Konstgjorda dammar i trädgården kan göras i naturliga eller formella stilar. Var och en av dem kan vara strukturellt djup eller förhöjd. De är gjorda av olika material, som används för vattentätning av bottenbetong, lera, speciell styv form, tegel, speciell film.

damm

Kriteriet för klassificering av dammar kan vara en geometrisk form. Det finns konstgjorda dammar av regelbunden och oregelbunden form.

 1. Den första gruppen är rund, rektangulär, fyrkantig, diamantformad behållare.
 2. Den andra gruppen är dammar, vars konfiguration ligger nära den naturliga. Valet av formulär beror på stilen på stugan.

rund konstgjord damm

Steg av dammkonstruktion i landet

För byggandet av en damm i landet behöver du lösa flera organisatoriska problem. Till att börja med måste du välja material och ett ställe att bygga en damm.

damm grop

Platsen för dammen bör väljas utifrån specifikationerna för webbplatsdesignen – det rekommenderas att ta hänsyn till dess storlek, form och layout. Det är bättre att placera en damm på en plats som är skyddad mot vind och överskott av solljus – detta kan skada den harmoniska utvecklingen av vegetationen. Dammen ska vara upplyst av solen högst 10 timmar om dagen, men inte mindre än 6 timmar.

Om du bestämmer dig för att göra en damm med en pump, måste du tänka på tillgången till strömförsörjningssystemet. En pump behövs om en statisk vattenkropp är kopplad till en dynamisk damm.

Den mest populära typen av damm är begravd. För att säkerställa att behållaren är hållbar krävs en kvalitativ vattentätning av botten.

vattentäta för en damm

Tänk på de vanliga materialen för vattentätning:

 • Glasfiber. Därefter produceras färdiga styva former av olika konfigurationer. Oftast är små dammar med ett område på upp till 3-4 kvm M konstruerade av prefabricerade former. Det rekommenderas inte att använda vanlig plast – det kommer inte att hålla länge. Former av glasfiber är pålitliga och slitstarka. Nackdelen är den relativt höga kostnaden.
 • En film tillverkad av PVC eller butylgummi. Detta är ett bra material för arrangemanget av en fritt form damm. Materialet kännetecknas av elasticitet, hållfasthet, hållbarhet, motståndskraft mot aggressiva ämnen, låga och höga temperaturer. PVC-film kommer att vara i ca 15 år, butylgummi – upp till 50. Med hjälp av filmen blir det möjligt att ändra bottenens form i framtiden, med lätthet att göra reparationer. Experter varnar för att polyeten inte kan användas – det är inte tillräckligt starkt. Även på vintern är det nödvändigt att pumpa vatten ur dammen så att det inte skadar filmen när den fryser.
 • Förstärkt betong – ett pålitligt material för byggandet av en konstgjord damm i landet med egna händer. Den största fördelen med armerad betong är styrkan, det är mycket svårt att skada. Nackdelen är att det är svårt att arbeta med detta material, vissa färdigheter krävs. Vid konstruktion av en kvalitet botten för en damm med armerad betong, är det nödvändigt att observera tekniken, att använda betong av ett visst varumärke. Förstärkt betong är oumbärlig om du bestämmer dig för att bygga en skulptur eller en bro.

klar damm

Steg för byggandet av en damm i landet, vi tillämpar en styv form:

 1. En grop är nödvändig för att matcha konfigurationen för den valda tanken. Först och främst måste du skissera konturerna av en styv form med en spade.
 2. Gropen ska vara lite djupare än tankens djup – ca 4-5 cm.
 3. I botten måste du sanda sanden.
 4. När du har installerat ett bad i gropen måste du se till att ingenstans finns ingenstans – de måste fyllas med sand. Särskilt hänsynstagande bör vara om gropen är komplex form – till exempel terrasserad.

Byggande av en damm med filmisolering:

 1. Först måste du gräva gropen. Genom att använda en film kan man skapa en reservoar av alla möjliga konfigurationer. Bilden visar en damm i landet, skapad med användning av PVC-film.
  Valet av film beror på dammens planerade livslängd: PVC och butylgummi gör det möjligt att skapa en hållbar beläggning av botten, polyeten är billigare, det kommer att ligga i 2-4 år. Polyeten är valet av de som ofta vill ändra designen av trädgårdsområdet.
  En viktig faktor för valet är filmens färg:
  • Blå, grå: dammen kommer att se ut som en pool.
  • Cream: botten blir ljus, och mot sådan bakgrund ser vackra växter, exotisk fisk ut.
  • Brun: efterliknar naturlig mark. I kombination med dammens naturliga form kommer en sådan botten att se maximalt naturligt ut.
  • Svart: dammen kommer att likna en spegel. Dammen ser fantastiskt ut, fabulously – lämpliga dekorativa element behövs.
 1. Förbered material: sand, byggnadsnivå, garn och pinnar för märkning, spade, slang.
 2. Gräva grunden grop utan skarpa hörn, bankerna måste ha en sluttning. Ta bort stenar och rötter från utgrävningen.
 3. Mittdjupet på den centrala skålen är 60 cm.
 4. Lägg av dräneringsskiktet av sand.
 5. Över sandskiktet ligger geotextil. Detta är nödvändigt för att skydda filmen från mekanisk skada.
 6. Kusten måste behandlas. För att göra detta, gräva ut ledningen – det behövs för dekoration med plattor, dekorativa stenar, tegelstenar.
 7. Filmen läggs fritt på botten av gropen så att den ligger utan spänning och fast vid kanterna med stenar.
 8. Det sista steget är installationen av blindområdet.

Instruktioner hur man gör en upphöjd damm i landet:

 • Det viktigaste för att installera en sådan damm är grunden. Det måste hällas och tillåtas härda. Du kan skapa en halv begravd damm – för det här måste du gräva en liten grop. Längst ner lägga en sandkudde.
 • Det är nödvändigt att bygga stödväggar och låta dem bli starkare.
 • När grunden och väggarna är klara, måste du tillhandahålla en pålitlig vattentätning genom att lägga en speciell film.
 • Fyll tanken med vatten gradvis.

Att göra en damm i landet tar flera dagar.

damm i landet

När dammen är klar krävs rätt vård:

 • Eliminera skräpet som kommer in i dammen.
 • En gång i säsongen rekommenderas att du rengör botten med ett speciellt nät. Du kan använda en speciell dammsugare för att rengöra vatten.
 • Välj rätt växter – de kommer också att “bry sig” för dammen. Oxygengeneratorer (till exempel elodea) hjälper till att fylla vattnet med syre – det blir inte grönt på sommaren.
 • En gång om året, främst på våren, kan du använda speciella rengöringsmedel. Missa inte dem – de är skadliga för människors hälsa.

konstgjord damm av platta stenar

damm med en bro

En videon lektion hjälper dig att förstå arbetets komplexa egenskaper.

Video: hur man gör en damm i landet med egna händer