Млада грмињаБарберри обично – малотребователное, сушно отпорно, мраз отпорно и издржљивог биљке. Те особине чине барберри један од непогрешивих грмља за употребу као хедге. Лако се може обликовати и изгледа невероватно декоративно у било ком пејзажу, у било које доба године. Са пристојном пажњом овај грмље је лепо од лета до лета.

Ако зауставите свој избор на овом грму, нећете се жалити на тренутак, јер барбарски заједнички, садња и бризгање за које траје минимално време, дуго ће вас задовољити својим светлим листовима и корисним плодовима. Поред тога, множи се као семена, која зрели до јесени у плодовима, и потезима. Због тога није тешко расти целу ограду, али ће потрајати пуно времена. Али резултат свих сила и времена који се трошио исплатио се с каматом. Барбарис не захтева никакву посебну бригу, јер је веома непреценљив. Међутим, периодично сечење старих грана неће га повредити, као и ретко уношење ђубрива.

Земљиште са повећаном влажношћу треба избјегавати, јер барберри не толерише поплаве. Боље је пронаћи трајно место за грмље, у којем ће бити довољно сунца и одсуства јаких нацрта. На сунцу су нарочито потребне оне оцене које имају обрасце и мрље на листовима. А ако се ова врста барбера постави у сјенку, онда ће изгубити своју украшеност.

Светле, лепе и фасцинантне боје барбера

Тип барбера уобичајен у јесенФотографије обичних барбера фасцинирају својом лепотом и осветљеношћу. Али немојте само гледати фотографије прелепе биљке, само стигните на место свог таквог зеленог љубимца.

Цветање барберриОптимално време за садњу новог грмља зависи од саме саднице. Треба обратити пажњу – ако биљка са отвореним коријенским системом, она мора бити постављена у пролеће, док бубрези још увијек спавају. Онда ће до лета бити навикнут и неће се мучити у будућности. Ако садите биљке на јесен, онда је боље урадити то у септембру, пре рушења свих листова. Ако сте купили биљку у контејнеру, вријеме сакупљања није важно, важно је да се не слетите на врло врућ дан или након садње како бисте покривали садњак из жаришних жарки.

Узгаја барберри

Садња садница барбераДа бисте развили лепу здраво грмље, морате пратити неколико правила:

  • исправан избор локације на локацији, који треба да буде довољно осветљен и на који се вода не би требало набавити;
  • Утврдите за које сврхе се ова биљка стиче, пошто постоје патуљасти и гигантске врсте;
  • обезбеђивање благовремене бриге.

Пејзаж дизајн користећи барберриАко намеравате да опремите заштиту, потребна вам је сорта барбера висине до 1,5 метра. Пре засадања неопходно је припремити ров 40 цм дубоко и укусно са дрвеним пепелом. Постоје врсте до висине 2,5-3 метара. Такви узорци нису погодни за живу ограду, изгледају одлично као самостална украсна стабла с лијепо формираним листовима.

Током садње барбера, морате запамтити – овај грмље је укрштено, тако да је препоручљиво да се постави најмање две саднице. И, као што показује пракса, најбоље саднице су оне које су дошле из семена.

Пресађивање барберриа

Прекрасан грмље грмља уобичајеноМлада грмља која су гајена из семена или сечака након 2 -2,5 година спремна су да се преселе на ново, стално место боравка. А ако сте зрели са питањем – када пресадити барберри, одговор ће бити испред ваших очију. Младе, јаке, здраве биљке, које ће ускоро бити блиско расте једни са другима, свакако је потребна трансплантација. Оптимална соларна локација, без прекомерне влаге и гурања, само позитивно утиче на раст и развој биљке. И, као што смо рекли горе – ако сте купили младу биљку са отвореним коријенским системом потребно је преспојати у пролеће, а ако је биљка у контејнеру, онда вријеме није важно.

Време сазревања и сакупљања плодова

Сипајте јагодице од барберриаУ августу и септембру, сјајни плодови звери звери и, ако се не сакупљају, могу остати на гранама све до зиме. У љето је вријеме сакупљати барберри са даљим припремама за складиштење. По правилу, саме јагоде нису сакупљене врло зрело, као превише меке и брзо загуше. Сакупљено воће се осуши, или заспи са шећером, стави на хладно место. Зелене бобице се уопште не користе, јер садрже несигурно за алкалоиде на здрављу, који се након сазревања бобица распадају. Такође, сакупља се коре и корен, који ће се касније користити у медицинске сврхе.

Барбери као лекУзгајајући баријеру на вашем подручју, не само да уживате у декоративном изгледу, већ ћете уживати иу пријатном укусу својих јагодичастих воћа, који ће у неким ситуацијама помоћи као лек.

Барбарис вулгарис – видео