lindträdEtt träd av lindens i våra torg och parker finns inte mindre än lönn, björkar och poplars. Det är uppskattat för sin opretentiösa, exceptionella livslängd, tjock silkeslen. Hela växten, från blommor till trä, har stor nytta. Blomställningar, bark, njurar och skottblad är värdefulla medicinska råvaror, ingen lime kvast kan inte göra något ryskt ångbad, från en stark bast göra miljövänliga rätter, bast, säckduk.

Genom höger bland träden anses denna gröna skönhet vara en riktig skatt. Dessutom är det lätt att odla det själv. Kort sagt, linden själv ber om våra fönster. Det återstår att lära sig invecklingen av plantering och vård av denna fantastiska växt.

Tidigare gjordes tryck av metall, vilket var dyrt och komplicerat vid bearbetningen. Hantverkarna började smida dem, skära ut ämnena från lindträdets mjuka och smidiga träd. Sedan dess, till alla fake fast bifogade “lime” etikett.

Beskrivning av trädet

bekanta med en lindI Ryssland finns lindaträdet över hela territoriet, förutom de nordligaste områdena. Några av dess sorter har behärskat Fjärran Östern och södra Sibirien. Lipa ser underbart ut både i ensamma planteringar och i häckar, gränder och gröna tunnlar.

Lime träd tillhör familjen Malvivs skogsnära växter. Unga löv har stipendier, som snabbt faller av. Blommande löv är sladdiga eller ovala, med kantade kanter. Blommorna samlas i blomställda paraplyer, som avviker från skottbladet, till skillnad från alla andra. Efter blomningen mognar en mutterliknande frukt med fröer.

På lime-trädets utsträckning är det bildat som ett viltvattent trångt eller flervattigt träd. I skuggning mer som en hög busk. Livslängden når 600 år.

Typer av lind

linden hjärtaTrädgenen Lipa beskriver cirka 45 arter. I Östeuropa är flera sorter vanliga – linden är hjärtformad (småbladig eller vinter). Det präglas av en blåaktig undersida av bladen, där det finns bunkar av ljusbruna hår.

Related  Како помоћи спатхипхиллум, ако лишће почињу да жуте?

storbladig lindenDen andra arten är storblomad kalk (platta eller sommar). Det vaknar tidigare på våren, har större löv utan en blåaktig beläggning.

lins silverI Kaukasien, på Krim och i den centrala delen av Ryssland är kalk också känt, filt eller silver. Starkt pubescenta löv av det vid beröringen liknar filt. Denna art når en höjd av 35 m, har en bred pyramidalkrona.

Kaukasiska lindenDen kaukasiska linden präglas av en ännu större höjd, en sfärisk sprawling krona och skott av en rödbrun färg.

Manchu LindenManchurian lime-tree är ett lågt träd med god vinterhårdhet. Ofta är det multi-barreled. Det är utbrett i söder om Fjärran Östern.

Lipu är inte svårt att föröka sig med rotskott, stamsträckor, frön och plantor.

Hur man odlar ett lindfrö

lindfröReproduktion av frön är den längsta växtmetoden. Från det ögonblick som man springer till ett ungt träd, kommer minst 10 år att passera.

För god spiring måste lindens frön stratifieras. De sätts i en behållare med ett fuktigt substrat och läggs på ett svalt mörkt ställe i 5-6 månader, periodiskt fuktgivande.

På våren planteras stratifierade frön i öppen mark. Skott är skyddade från vind och kraftigt regn, tunna ut. Tidigt på sommaren matas plantorna med gödselmedel med kvävehalt, under andra halvåret byter de till fosfor-kaliumblandningar.

För vintern behöver unga spirar skydd. Nästa år planteras växter på en permanent plats, vilket är önskvärt att stänga.

Reproduktion genom skikt

kalkstenarFör att få en stamlinje på våren före utseende av löv, är det nödvändigt att böja nedre grenarna till marken, lägg dem i grunda spår och prikopat. Ungefär samma sätt erhålls vinbär och krusbärskikt. Efter 1-2 år får grenarna få rötter, och en ny växt kommer att dyka upp över marken. Han är huggen av moderns rot med en skarp spade och transplanterad till en permanent plats.

Related  Kenmerken van planten en verzorgen van de open ruimte in de open lucht

Reproduktion av kalk med rotlager är ännu enklare. Vuxna växter ger rikliga skott, som är noggrant separerade från förälderträdet och transplanteras till en ny plats.

Lipu rekommenderas att växa på tomterna bredvid apiaryet, eftersom det är en utmärkt älskling. Tack vare det ökar produktiviteten hos bin och honungskvaliteten många gånger.

Hur man planterar en limeplanta

lindplanta i plantskolanLime är obehagligt för jordar, men föredrar ljust sandigt lojalt med högt humusinnehåll. Tolererar inte grundvattnets höga läge.

Att plantera lindplanter för att skapa en häck bör du veta att de kommer att nå full utveckling endast 25-40 år.

Unga lindträd tolererar enkelt små skador på rötterna, men vid plantning måste man noga ta hand om jordens klump. När man köper ett plantor i en plantskola är det lämpligt att välja exemplar med ett slutet rotsystem.

Plantering av grop för en standardplanta av linden ska vara minst en halv meter i diameter och djupgående. I botten häll ett lager av dränering – grus, murbruk, expanderad lera eller trasig tegelsten. Ett lager av mogen kompost blandad med superfosfat i beräkningen av 50-60 g per varje plantor placeras ovanför dräneringen. Sedan placeras en planta i gropen och täckes med jord med följande sammansättning:

  • 1 del av sodland
  • 2 delar humus;
  • 2 delar sand.

fixering av ett ungt trädFör att stärka plantorna behöver du insatser. Vid landningspassens kanter drivs 2-3 pinnar i och knyts till bagageutrymmet med mjuka slingor.

Röda nacken ligger på marknivå. Om jorden i gropen lider något och nacken är något lägre, är det inte skrämmande för linden.

Efter plantering är vård av lindaträd i riklig vattning. Foder odlade träd två gånger om året. På våren, lägg till en hink med vatten:

  • 1 kg gödsel;
  • 20 g karbamid;
  • 25 g ammoniumnitrat.

Related  Majestueuze decoratie van het land perceel – gouden krullen van wateraardbei heesters

Alla blandas och hälls i stamcirkeln efter vattning med rent vatten. På hösten sättes 20 g nitroammofoska till en hink vatten.

Skötsel och formning av kronan

typer av trimningEndast unga växter behöver regelbundna fuktgivande. Vuxenprover av torkan överförs utan problem. De vattnas endast i den torraste perioden med en hastighet på 20 liter vatten per 1 kvm. m av intervallträdet.

Lossning av marken under ett lindträd utförs flera gånger per år, medan avlägsnande av ogräs. Före vintern är krukorna mullade med lövskrot, sågspån, träflis eller torv 10-12 cm tjock.

Beskära linden två gånger om året. Vårt hygienbeskärning utförs innan knopparna blommar. Träet granskas noggrant och skärs torrt, brutna och sjuka grenar. När hösten gjuter beskärning tas bort växer inuti kronan och kraftigt förtjockande grenar.

Vid första beskärningen förkortas grenarna med högst 1/3 del.

Med sådan noggrann omsorg kommer lindeträdet snabbt att bli en lyxig, viltväckande skönhet. Vila i sin skugga kommer att vara lugn och blommans doft kommer att uppdatera och återuppliva de bästa minnena i juli eftermiddag.

Plantering av lindräd i förortsområdet – video