Цветни кревет вишегодишњихПејзажни дизајн – не подручје у којем можете водити искључиво сопственим укусом. Без обзира на свеобухватну декоративност, колористичко јединство и захтевне захтеве за култивацијом одређених биљака, немогуће је украшити цвећара од вишегодишњих. Немојте журити “у базен са главом”! Упознајте се са најважнијим принципима пејзажног дизајна пре украшавања цветног лежаја вишегодишњих у својој летњој резиденцији!

Цветни кревети: дефиниција и конфигурација

Цветни кревети су подручја која комбинују украсно, украсно цвјетање, травнате и грмовне биљке, баштенске стазе и мале архитектонске форме. Они могу бити редовни – са строгим композиционим линијама или са пејзажима – са глатким линијама.

Велике су различите величине цветних лежаја – од 1 квадратног метра до 1000 квадратних метара или више. Проценат биљки са малим архитектонским облицима и зеленим травњаком може се такође разликовати. “Златна пропорција” је она у којој је прва цифра већа од друге, а збир прве и друге цифре је једнак трећем: 3: 5: 8; 8:11:19 и други.

Према облику и начину уређаја, цвјетни вртови су подијељени на подврсте:

 • Модуларни цвјетни вртови
  Цвјетни вртови, који комбинују зелене површине, декоративни поплочавање (камење, плочице) и мале архитектонске форме (вазе, фонтане и контејнери).
 • Микбордерс
  Мешовите цветне кревете произвољне ширине и конфигурације. Најчешће трака, разбијена дуж зида куће, баштенска стаза или ограда.
 • Тапевормс
  Цветне плочице, уједињене неким општим принципом: боје, биљне висине, облика њихових листова итд. По правилу, они се стављају у изолацију, где се најбоље гледају.
 • Рабатки
  Дуги, релативно уски кревети (однос дужине и ширине је око три на један), монохроматски или украшени геометријским обрасцима. Често су део сложеног цветног листа вишегодишњих.
 • Цурбс
  Уски (10-50 цм) континуирани појасеви компактних, укопаних биљки. Често се користи за поједине делове сложеног цвјетног врта.
 • Рокарии
  Цветни кревети, у којима је комбинација биљака и камена. Иначе познати као камене баште.
 • Роцк вртови
  Ово су цветни лежаји, основа састава којих су биљке алпске и субалпинске флоре, засадјене на подигнутој платформи.

Груписање биљака

цвијеће испред језераУ свету постоје стотине врста вишегодишњих биљака, а они сви имају различите захтеве за гајење услове: неки скроман – неки захтевају редовну негу, неки захтевају обилно заливање – неки не могу да толеришу превелику влагу …. Због тога, да би се брига за неке биљке не убијала друге, грубо их груписати! Поред тога, размотрите своје запослење. Размотрите колико сте времена спремни да се посветите својим цветним аранжманима.

У принципу, на захтјев, вишегодишње су подељене у три групе: непретенциозне, умерено трајуће и радно интензивне.

 1. група. Вишегодишње непретенциозно цвијеће за цветни кревет
  Ово је група биљака која не захтијевају расвјету, влажност и тип земљишта. Отпорни су на болести и штеточине, већ годинама добро расте на једном мјесту без трансплантације, не плаше се хладног времена. Да би се одржала љепота цветног биљака, посађена непролазним вишњикама, довољно је довољно времена и напора – заливање у сушним периодима и годишње прераде пролећа.
  Постоји пуно биљака ове групе. Овај отров, Брунер, хелениум, геранијум (ливада и плосколистнаиа), линцура, Дороницум, Голденрод, мошус слез, Седум, физостегииа, Стацхис, неке врсте мака и тако даље.
 2. група. Умерено напорно цвеће за цветни кревет
  Ово је група биљака која не захтијевају свакодневну негу, али су им потребни посебни услови раста, као и вишегодишње, које треба посадити сваке двије до три године.
  Друга група укључује аквилегију, армерију, арабис, корнфловер, каранфил, гајлард, геранијум, гентиан, делфиниум љиљан (разни хибриди). Ово укључује ирис, клематис, макли, камилицу, звоно, пољантхус ружу, пхлок, жалфију, ехинацеу.
 3. група. Радно интензивно цвеће за цветни кревет
  Ово је култура којој је потребна мала свакодневна брига, комплексне пољопривредне праксе, посебни услови за узгој. Биљке треће групе су склоне болести, у страху од прехладе и разних штеточина.
  Ово је већина луле, љиљана, ружа, готово свих гладијола, зумбулица, дахија и хризантема, бегоније, кемпфера, једерера итд.

Прекрасни цветни листови вишегодишњих садница

Лаиеринг (више нивоа) садни омогућава домаћини окућница истраживања све биљке у оптималном декоративне форме и сади се – да добију потребну количину сунчеве светлости, без такмиче једни са другима.

Због тога, прије садње, скупите све биљке у висини – дајте сваку групу своје место:

Related  Vanliga sjukdomar och sätt att kontrollera dem

Ако је договорена овална или округла цветница вишегодишњих биљака, највише биљке се могу поставити у центар. Око њих поставе биљку средње висине. Мала места испуњавају места која су празна. Ако говоримо о садњи врсте миксерице, онда поставите високу биљку у позадини, а ниске биљке у предњем плану.

Ако желите, узмите неколико високих биљака у први план или их помјерите за само једну емисију. Они ће постати чворове тачке украса. Избегавајте правост. Експеримент!

Планирање радова. Схема цветног кревета од вишегодишњих

Пре него што започнете садњу, потребно је да нацртате схему за цвеће на папиру. Правилно дизајнирана схема цветних плодова вишегодишњих – пола успеха читавог догађаја!

 • Величина цвјетног врта
  Почиње са дистрибуцијом подручја бесплатне локације. Размислите о томе колико простора желите да водите под цветним вртом. Уколико се жели, употреба “класичне” сразмери, при чему око 13% површине морају бити издвојено за стамбене куће и пословне зграде, 20% за домаћинства двориште и башта стазе, 12-15% под цвет, 33% испод и 23% врту испод баште.
 • Контура цвјетног врта
  Одредите жељени облик и примените шаблон у плану цветног кревета.
 • Смештај високих и ниских биљака
  Обратите пажњу на место високог (80-150 цм), средње (40-70 цм) и ниско (до 30 цм) биљке на цртежу.
 • Удаљеност између биљака
  При изради плана, узмите у обзир да већина вишегодишњих година годинама расте на једном месту, што значи да они морају оставити слободан простор “за раст”. Како би се осигурало да цвјетна башта не изгледа празна, привремено можете испунити празнину лијепим годинама.
 • Боје
  Да бисте правилно изабрали шему боје за будуће цвеће, користите комадиће обојеног папира, према тону који одговара боју одабраних биљака. Ако сечете и поставите папир “грмља” нема жеље – обојите шему са обојеним оловкама.
 • Пренос шеме “у натури”
  Померање пројекта планирања парцеле “у природи” биће лакше ако је схема папира подијељена на квадрате, а затим, узимајући у обзир усвојену скалу, “задвадратит” и земљиште. Можете просипати земљу оштрим везом или кречним прахом. Након тога, пренос свих линија кола на земљу неће бити тешко. Само ће бити неопходно идентификовати тачке у којима ће се, према плану, ове или те постројења наћи.

Related  Originele ontwerpoplossingen van een landschapskarakter, belichaamd in een landelijke tuin en privépercelen

лиапот;)

Цолоуристицс

Када креирате композиције цвећа, не треба заборавити на основна правила хармоније боје. Није за ништа што кажу да је слика врта 99% одређена бојом.

Пре почетка рада, проучите различите фотографије цветних плочица од вишегодишњих и процијените своје сензације. Сетите се како ове боје утичу на спољашњег гледатеља. Израчунајте све детаље и направите свој избор!

Пажљиво молим! Имена популарних биљака и боја њиховог цвећа могу се видети у Табели 1.

колор графикон

“Сезоне”: цветни кревет сталног цветања од вишегодишњих

лепотаНажалост, биљке које су мирисне током целе године нису пронађене у природи. Стога, у жељи да се успостави кревет континуираних цветница треба да користе различите биолошке групе, јасно знајући шта и када да изгледају врло импресивно. Ово често узрокује потешкоће. На крају крајева, ако је остварење цвету ефекта у топлој сезони нема проблема (висок, средњи и ниском расту вишегодишње цвеће за пролеће цветних леја – летњи период у било којој продавници представљен у широком опсегу), избор боја за декорацију кревете током хладне сезоне често ставља почетника бастованима застоја. Постоји излаз! Нудимо вам занимљиве варијанте на тему “јесен-зима”. Можда ће неке од идеја наћи мјесто у вашој башти!

Јесен

клумба-многолетников-осениУ почетку јесени, врт ће бити украшен средњим и касним сортама флок паницлес. Пошто сте поставили флоксове у групе и претукли их са бонанзом, добићете лепу композицију од вишегодишњих потреба којима је потребна минимална брига.

Изузетно добро на јесенским креветићима и вишегодишњој жутој боји: ботанички тулипани разних сорти и њихови хибриди. Из године у годину они ће се проширити, претварајући се у велике ципеле.

Врло лепо на позадини јесењег лишћа ће изгледати вишегодишњих биљака за цвећа кревета, покупити тон дрвета “капу”: лимун жута Голденрод, рудбецкиа наранџасте, црвене и браон хелениум.

Related  Садња, брига и репродукција вртова бршљана

Висока Нова Енглеска астер – једна од најновијих боја, ће у новембру бити основа баштенске композиције. Захваљујући великом броју “резервних” пупољка у цветићу, лако се издржавају лагане мразе. Црвене, беле, плаве и ружичасте астере неће изгубити украшеност до снега.

Зима

зимске трајницеПрекрасне цветне плоче вишегодишњих “зимског времена” – не фантазија, већ стварност! Биљке које су отпорне на хладно, заправо не толико, међутим, међу њима постоје и они који имају снажан емоционални утицај на особу!

На пример, као што је кризантема “краљица источне”. Мајестиц, са свијетлим двоструким цвијећем, познати су по изузетно дугачком цвијећу. Најновије сорте хризантема почињу цветати у септембру и завршити, средином зиме (на слици: хризантеме у снијегу).

Када пада пухаст снијег, погледи круница и колчикума су везани за себе. Њихове шарене розе и љубичасте цвијети издржавају озбиљне мразе. Посути с снегом, они се благо придржавају тла, а затим исправљају и поново стоје, као да се ништа није десило.

У благој зими циклама цветају од децембра до фебруара. Они су тако лепи да су чак посвећивали годишњи фестивал у Енглеској.

Прави симбол Нове године биће украсни грмље. Само замислите атрактивну силу шкрлатних плодова цотонеастара на белом снијегу снијега, а сигурно ћете их жељети садити у својој башти. Успешна креативност!

Видео: како направити миксер с властитим рукама