Blomsterbäddar från stauder – ett val av lata människor eller ett tillfälle att skapa ett mästerverk

perennerBlommor – är utsmyckning av någon trädgård, varhelst den är och hur stor den var. Tack vare successiva färgpulser kommer till och med det mest inkonsekventa hörnet till liv, bara varje blommaträd kräver noggrann och noggrann vård.

Den enda vägen ut ur denna situation är fleråriga blommor för blomsterbädden, som bör väljas en gång, och problemet med årlig plantering och grävning i flera år kommer att glömmas bort. Bara för att planera en sådan blomsterträdgård måste ta hänsyn till flera viktiga regler.

Planering av en blomsterträdgård från stauder

Först och främst bör du välja en plats för det framtida blomsterbedet och bestämma formen på blomsterträdgården. Det finns inga speciella regler och restriktioner, men från vilken sida som helst bör blomman se värdig ut.

När det gäller valet av fleråriga växter för blomsterbädden i landet är det viktigt att bygga inte bara på det föredragna färgschemat utan även på typ av parametrar för själva växterna.

 • Kompositionens mittpunkt bör vara stauder med de största och ljusaste färgerna.
 • För att komplettera dem bör mer blygsamt blommande växter.
 • Små och underliggande perenner används för att fylla luckor och kanter.

Det är viktigt när man väljer att inte bara se blommor, utan lämnar också: sin form, färg och storlek. Gröna kan inte vara mindre dekorativa än blommande växter.

Höga plantor planteras på avstånd, om blomman ligger nära en vägg eller ett staket. Om blommaträdgården kan cirklas, måste de största plantorna ligga i mitten av kompositionen. I en sådan konstruktion är det möjligt att ange redan befintliga planteringar: träd, buskar eller trädgårdsbyggnader, till exempel en båge eller pergola.

De bästa stauderna för blomman

Dessa stauder är de mest populära, opretentiösa och spektakulära samtidigt, bara på grundval av dem kan skapa en mängd ursprungliga blomsterbäddar som kommer att dekorera trädgården i flera sorgfria år:

 • Astilba – är en unik anläggning som kan vara mycket dekorativa även i tät skugga, och beroende på sort, kan de vara av olika storlek och har olika färger fluffiga vippor – färger som rabuyut rekord för en lång tid, upp till tio veckor.
 • helenium. Dess blomning är riklig och varaktig, från juni till frost.
 • Geranium magnifik – känd inte bara för stora blommor, men bladverk och dekorativa, växer den i halvskugga, under träd och i mixborders med andra perenner, blommande från maj till juni, och sedan tilltalande utseende rödaktiga fjäder blad.
 • kattmynta – opretentiös, motståndskraftig mot alla förhållanden och ljus, men speciellt rik på blomningar i solen.
 • Mack orientalisk – Unikt i storlekarna på underbara färger. Det finns sorter som blommar i maj-juni och senare i juni-juli.
 • manschett – En av de mest hårda och opretentiösa perennerna för en blomsterbädd med spektakulära blad.
 • fetknopp – kan återuppliva landningen när som helst på året, det är opretentiöst och reproducerar snabbt.
 • rudbeckia – belyser trädgården med sina blommor på sensommaren och hösten. Växten själv älskar ljusa och näringsrika jordar.
 • rölleka– Korgar med olika nyanser är dekorerade med blomsterbäddar från juni till september.
 • värd – En av de få skugga-kärleksfulla fleråriga blommorna till blomsterbädden. Hosta kombineras klassiskt med Astilba.
 • salvia – dekorerar trädgården och blomställningarna av allt flöde av violett och en delikat arom från juni till hösten.
 • Japansk anemon – det här är den vackraste fleråriga bland opretentiösa. Delikata blommor av olika färger är fantastiska inte bara på blommans bäddar av stauder, men också i buketter.

fleråriga blommor

Blomsterbäddar från perenner av egen design

Tänk på att skapa en blomsterbädd från fleråriga växter, du borde inte särskilt lita på vackra bilder på påsar med frön. Till växter är nöjda med vänlig och lång blomning, egenskaperna hos växter som är användbara vid planeringen av en blomsterträdgård är mycket viktigare.

Det är inte nödvändigt att jaga antalet arter, det är viktigare att välja växter efter färg och villkoren för blomning.

blomsterbedsschemaFörst bestämma storleken på den framtida planteringen och, baserat på det omgivande landskapet och personliga preferenser, välja specifika fleråriga blommor till blomsterbädden.

Tänk på följande:

 • tiden för blommande av varje växt, så att minst tre arter blommar på blomman
 • villkor för tillväxt och vård;
 • Harmonisk kombination med andra arter, till exempel i färg eller färg.

Då överförs planen till planen. Bättre, om det är ett millimeterpapper, kommer beräkningen av antalet växter inte att vara svårt.

På en kvadratmeter, beroende på en flerårig tillväxt, planteras ett visst antal växter.

 • På en höjd av 1 till 2 meter, plantera 2-5 växter.
 • På en höjd av 50 cm till 90 cm krävs 5-9 växter.
 • På en höjd av 20 cm till 40 cm krävs 7-12 plantor.
 • Markskydd och lågväxande arter planteras i en mängd av 10-16 stycken.
 • Bulbous växter, oavsett tillväxt, plantering med en hastighet av 12-25 bitar.

Det är bättre att plantera stauder på de tidigare markerade markeringarna.

Söker att uppnå ett tätt hölje på blomsterbädden, lägg inte stauder för heapy. Detta kommer inte tillåta växten att växa och blomstra i full kraft i framtiden.

Blomstersäng av stauder för nybörjare

 1. Phloxes av lila eller crimson färg;
 2. Astilba med rosa borstar, blommande under hela sommaren;
 3. Daylily med lila eller lila koppar av blommor;
 4. Geiger med dekorativa frostbeständiga löv;
 5. Geranium är magnifik, behaglig och blommande och färgstarkt lövverk.

Endast fem typer av vanliga och väldigt opretentiösa stauder för blomman visar sig kunna utgöra grunden för en mycket attraktiv komposition av långvarig blomning.

schema av blomstersängar från stauder

Blomsterträd av stauder på grillens bakgrund

I denna blomsträdgård används inte bara det horisontella planet utan också det vertikala planet. Detta är ett dekorativt rutnät, där komponenterna i clematislandningen (15) och den milda lavan (14) stöds. Något närmare tittaren är den medicinska echinacea (13) och dekorativa bollar av alliumen (7), den höga koreanska mynten (12) och lofanten.

I mitten av kompositionen finns en konformad låda (10), silverfärgad malurt (11) och en riktfärgad lila flerfärgad (8). På sidorna gränsar blomsträdgården av verbena (9), en hybridsvin (6) och en av lapchatka-arterna (5).

I detta exempel, närmast kanten av sängar verkade mest underdimensionerade arter: pelargon azure blommor (3), sedum (4), timjan (1) och manschetten (2).

Det är inte alls nödvändigt att kopiera mönster och fotografier av blomsterbäddar med stauder som finns i nätverket eller tidskrifter för trädgårdsarbete med största noggrannhet. Någon av växterna kan ersättas, om du väljer en annan, med liknande perioder av blomning och villkor för bekväm tillväxt. På samma sätt kan du ersätta blombäddens färgsortiment, minska eller öka storleken, anpassad till dina behov.

blomsterbedsschema

Helande blommar av fleråriga växter

Stauder är bra eftersom de tillåter dig att experimentera med själen och skapa unika blommar även från de vanligaste växterna. Till exempel, varför i vissa föräldralösa, men inte berövade ett solhjärtat, inte skapa en blomsterträdgård av medicinska örter?

Diagrammet visar hur planteringen av varje växt är belägen, och begreppet färgschema ges.

När man skapade denna blomsterträdgård användes följande namn på fleråriga blommor till blomsterbädden:

 1. Echinacea, vänlig blomning fram till mitten av hösten,
 2. ringblommor,
 3. Okomplicerad skinn eller linne,
 4. Veronica officinalis,
 5. Lavendel eller en salvia liknande i dess parametrar,
 6. Badan, skapar täta ljusa fläckar, eller oregano,
 7. Basil doftande,
 8. Plantain lanceolate,
 9. Mullein dekorera blommaträdgården med kraftiga blomstarstänger,
 10. Pulmonariya,
 11. Yarrow vanligt.

schema

På samma sätt kan du planera och en bädd av kryddiga smaker av örter, som ersätter de höga och lågväxande perenna blommor för blomsterrabatter, foton och som namnges i källan till lika attraktiva kulturen. I bakgrunden kan en gastronomisk sängar planteras en enbär, kattmynta, lavendel och Melis, närmare banan för att placera mynta, salvia, olika sorters lök och oregano och timjan kan kjol rabatten och gurkört.

Stauder kräver kontroll över deras reproduktion, annars kommer de att blekna med tiden, blomningen kommer att minska och blomstranden kommer att förlora sina konturer.

Blomstersäng av stauder av kontinuerlig blomning

Men varje trädgårdsmästares dröm är en blomsterbädd som blommar från det ögonblick när snön kommer ner, och före vinterens början. Det är svårt att planera ett sådant mirakel, men om du överväger sekvensen av blommande växter och säkerställer en korrekt vård för plantering, så är uppgiften ganska möjlig för många blommaälskare.

vår

schema

 1. Muskari eller Pushkinia;
 2. Pulsatilla äng;
 3. arabis;
 4. Tulpaner av undermåliga sorter av krämfärg;
 5. Papegojor eller terrygul tulpaner;
 6. Aquilegia;
 7. Påskliljor av ömma färger med en kort krona;
 8. Gula storfärgade påskliljor;
 9. Fringed gul tulpaner i blomkruken;
 10. Den östra zimovnik;
 11. Mångfärgad rosa pastellfärg med medelstora blommor;
 12. Lila är en genomsnittlig blomningsperiod.

sommar

schema av blomstersängar från stauder

Den dominerande i blomman av stauder på sommaren är en tvåårig lagerrosa, men den kan ersättas med en rävklöver eller delphinium av en annan nyans.

Dekorativa växter under sommarmånaderna ges av:

 1. En flerblommig ros;
 2. lila;
 3. Haskålkål;
 4. Eringium;
 5. lavendel;
 6. Blå gräs;
 7. gräs;
 8. Lily är tibetansk;
 9. Pyrethrum rosa;
 10. Malva eller digitalis;
 11. Oregano vanliga;
 12. Riddarsporre.

Vid plantering är det viktigt att ta hänsyn till konkurrensen mellan planterade växter.

höst

Schema av blomstersängar av fleråriga blommor på hösten

På hösten slutar blommningen av många stauder, men uppgiften att säkerställa dekorativitet tar sig själv att byta färger på löv och spannmål.

 1. Småbush rosenbuske;
 2. Haskål eller rengöring;
 3. Eringium;
 4. Blå gräs eller beskolenka;
 5. gräs;
 6. Pyrethrum rosa;
 7. Chrysanthemum Siberian;
 8. Anemone of Hubei;
 9. Clopogon är enkelt.

pre-vinter

ordningen på vintern

Inredning av blombäddarna upp till snön bevarar det naturligt förvandlade till torkade blommor, som har slutat sin blomning på hösten och också:

 1. Den östra zimovnik;
 2. fetknopp;
 3. Den gigantiska hålbäret;
 4. Moline.

Ta hand om stauder

Stauder kan inte kallas för mycket galenskap, men de har också sina preferenser och krav på villkoren för plantering och vård:

 • För stauder föredras lös, lätt, näringsrik jord.
 • Om vilda växter planteras på blomsterbädden är det viktigt att skapa förutsättningar för dem som är så nära naturliga som möjligt.
 • För att hålla fukt och skapa skydd för växter för vintern kan du använda mulch, sågspån och tallnålar.
 • Vattning och toppdressing, även de mest opretentiösa perennerna till blombädden, bör göras mycket noggrant, för att inte tillåta vattenloggning under rosetterna.
 • Det är nödvändigt att skapa ett tillförlitligt skydd av blomsträdgården från vinden.
 • Ett naturligt skydd mot skadedjur kommer att planteras längs kanten av blombäddsgullet och lavendel.

Uppmärksam inställning till urval av fleråriga växter och vård av dem – är garantin för att skapa en exemplarisk blomsterträdgård, som i många år kommer att vara en riktig dekoration av webbplatsen och en stolthet för sina skapare.

Video – fleråriga blommor till trädgården

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector