Populära sorter av balsam i trädgårdenBalsam eller rörig är en stor familj av växter från Asien och Afrika, men växer i nästan alla hörn av världen. I släktet av flera hundra arter finns årliga och fleråriga, två meter och ganska små växter.

Med alla skillnader i utseende och livsmiljö impatiens, som på bilden, blommar vackert, så prydnadsväxter som odlas i trädgården och hemmet fönster.

Visst, bland de odlade arterna i Ryssland har bara några få blivit väldigt populära hittills. Denna trädgård balsam, Impatiens Waller, som lämpar sig för odling inomhus och trädgård, samt få nya fans av Nya Guinea Impatiens med ovanligt stora blommor i klara färger.

Balsam trädgård (Impatiens balsamina)

Balsam Terry Garden LinnDenna typ av balsam kan anses vara den äldsta av de odlade. Beskrivningar och de första bilderna av små, med en höjd av 25 till 70 cm, av årliga växter bokstavligen plasterad med enkla eller dubbla blommor, uppträdde i XVII-talet.

Resenärer som besökte det mystiska Kina, Indien och andra länder som var avlägsna från Europa-regionen kunde inte passera exemplen med vita, rosa, röda eller lila blommor. Därför kom snart trädgård, speciellt terrybalsam på blombäddar och i växthus i Frankrike, Italien, Holland och Storbritannien.

Ettårig kultur är lätt att lära:

  • på starka, med uttalade noder saftiga stammar;
  • på lanserad, med serrate kanter av petiolat löv, tätt täckande skott;
  • en oregelbunden, belägen i bladets axlar, dekorativa blommor.

Garden balsam växtStammar trädgårdsbalsam, som i fotoet, filialen, som låter dig få en tät krona, från juni till september strödd med blommor av olika färger och nyanser.

Efter blomningen visas juicy lådor med bruna runda frön på plantorna. Liksom många andra arter i Impatiens Balzaminov trädgård innehåll lådor splittras tillfälligt några meter runt måste man bara röra frukt, växter eller touch genom att en vindpust.

Scarlet BalsamUnder subtropiska förhållanden, i kulturens hem, hjälper denna funktion balsaminer att snabbt lösa sig. Men i mittenbandet tolererar inte värmelivande växter förkylningar, så balsam av denna art planteras i trädgården först efter frostens slut. Trädgårdsanslaget kommer att dekorera rummet, men det kommer troligtvis att kräva ytterligare luftfuktning.

Varianter av trädgårdsbalsam är inte så många, och de flesta är av europeiskt ursprung och har erhållits under lång tid. Uppfödare har växter med blommor av olika färger, i form och struktur som liknar trädgårdsrosor, kamelier och nejlikor.

Terry balsam från gruppen Camellia blommad blandadNär du väljer en variation för att gå ombord på en kant eller en blomsterbädd, bör det noteras att trädgården kan ha en höjd på upp till 70 olika höjder. Till exempel är växter från Camellia Flowered gruppen ganska långa och huvudantalet blommor koncentreras i skottets övre del.

För att få den ursprungliga färgpatchen eller kantningen av planteringarna är det bättre att välja dvärgunderarter. Ett exempel är det populära märket av balsam Tom Thumb, på bilden.

Tom Tambs balsamplantor överstiger inte 25 cm, de är rik på färger och har en lång blomstringstid. Terryblommor, som byter ut varandra, är öppna från juni och fram till mitten av hösten, samtidigt som lufttemperaturen tillåts.Tom Balm Tom Thumb Mixed

Balsamin Waller (Impatiens Walleriana)

Wallers balsam, den vanligaste på ryska fönster, och också används för säsongsbetonad gatumodling, har många namn. Sedan upptäckten av växten i mitten av XIX-talet, namngav den Impatiens sultanii till ära av Zanzibis härskare, denna dekorativa kulturens födelseort.

Balsamin Vanka Wet (ljus)Under många år, ryska odlare är bekanta med denna typ av en bit av det välbekanta smeknamnet balsam Vanka våt eller enligt den nationella namnet “light” för ljusstyrkan på flammande busken blommor. På grund av kärlek till vatten och den mångfärgade balsam kallas också “vattenfuchsia”.

Till skillnad från trädgårdskollegan är Wallers balsam en flerårig växt av mycket liten storlek. Vid rumsförhållanden kulturen ger en kompakt förgrening buske höjd på 30-40 cm. Växterna som erhållits ovan omgivningsförhållanden, än i trädgården, och med jämna nypa god buske och några år inte förlorar sin dekorativa effekt.

Balsamin Waller Baby MixedI trädgården är Wallers balsam något lägre, kan växa och blomma bara under sommarmånaderna i avsaknad av dödlig frost. I marken planteras kulturen med plantor, och blommande börjar 50-70 dagar efter transplantation till en permanent plats.

Denna art präglas av enfärgade färger, som har en planad form och en massa fläckar. Växterna föredrar stängda från utkast i penumbra. Solen gör blommans färg svagare, och vinden kan lätt bryta sönder i skottens noder.

Fångat i uppfödarnas händer gav kulturen många spektakulära, som foton, populära sorter av balsam. Gamma och en mängd olika blommor är helt enkelt fantastiska, men med alla nerver kan botaniker inte få växter med blommor av gul och blå nyanser. Varianterna och hybriderna av Wallers balsam är grupperade i grupper av närbildade whitches, som blommar till andra yttre egenskaper hos växter. Detta är gjort för att underlätta klassificering och bekvämlighet av trädgårdsmästare.

Balsam Impresa Pink SplashTill exempel är en omfattande grupp Imprese hybridbalsams växter 15-20 cm höga, med starka stammar, korta mellanrum och utmärkt förmåga att bilda sidospår. Serien innehåller växter med hallon, lila och karmin, enkla blommor. Förutom exemplar med ursprungliga vita eller svagt rosa kronor, dekorerad med en ljus röd plats i mitten.

Balsam dressing Fiesta Ole laxIdag är de mest populära sorterna av balsam med frodiga dubbla blommor. Stora corollas gör plantan mer dekorativ och attraktiv.

Förutom sorter med upprätt stjälkar, florist erbjuder ampelnye Impatiens Impatiens, väl växer i hängande korgar och planterings, lämplig för dekoration, inte bara inredning, men också utomhus terrasser i ett hus på landet.

På friluftsområdet blommar Wallers balsams under sommarsäsongen, det är konstant inomhus, men endast under en relativt låg temperatur i intervallet 16-19 ° C.

Balsamin Hocker (Impatiens hawkeri)

Impeccable hawkeri balsamDenna typ av balsam i naturen växer på Nya Guinea och Salomonöarna. På externa grunder liknar det mycket Wallers balsam, men blommorna är i detta fall större, deras färg är rikare och växterna själva är mer varaktiga.

De vildväxande sorter som hittades 1884 användes inte i stor utsträckning som prydnadsväxter i Europa eller andra länder, men blev grunden för storskaligt urvalsarbete.

Balsamin i Nya Guinea (Impatiens Neuguinea)

Ny Guinea Balsam Infinity Lavendel1972 var blommodlarens värld representerad av en grupp hybridbalsams uppkallade efter deras vilda förfäders hemland. Nya Guinea-balsaminerna föddes genom gränsövergångar, ett hundra fick uppnå:

  • högt motstånd av växter till torka;
  • större blommor;
  • utvidgning av färgomfånget;
  • produktion av varierade sorter.

Balsamin från Nya Guinea med blommiga bladLiksom Wallers balsam är nya hybridväxter i rummet dekorativa stauder. De kännetecknas av en tät, förgrenande krona, stor, upp till 6 cm i diameter, kontinuerligt formade blommor och anspråkslös vård. På öppen mark tolererar inte vintern, därför växer den som en årlig.

Nya Guinea balsam – ledare bland besläktade arter av storleken på corolla, men utgör övervägande enkla eller halv dubbla blommor. Terry balsam i detta fall – en sällsynthet.

Video om en ovanlig balsamanläggning