Satu mangkuk minum untuk ayam boleh dibuat oleh tangan sendiri

ayamAyam basah – penglihatan yang tidak menyenangkan, ayam basah – berbahaya, boleh mati. Satu mangkuk minum untuk ayam dengan tangan mereka sendiri adalah satu-satunya pilihan untuk menyimpan sampah kering di rumah kaca. Mangkuk minuman akan selalu dan banyak menyediakan burung dengan air bersih segar.

Apa yang harus menjadi mangkuk minuman untuk ayam

minum mangkuk dari baldiSetiap ayam minuman 2 kali lebih banyak air daripada makanan. Ayam memerlukan 0.5 liter air setiap hari. Dalam kes ini, burung cuba menguasai. Dia memanjat kakinya dalam semangkuk makanan, ke dalam baskom air. Akibatnya, batang suapan, dan lumpur dan sampah terapung di dalam air. Ladang ayam disediakan dengan peminum puting susu, dan semakin teruk ayam kampung? Kami akan cuba memperkenalkannya kepada kebersihan, menggantikan lembangan biasa dengan meminum mangkuk untuk ayam.

Keadaan utama, di dalam mangkuk minum untuk ayam, yang dibuat oleh tangan sendiri, anda hanya boleh menyembelih hidung atau menangkap titisan. Keadaan ini dipenuhi oleh:

 • siphon;
 • puting;
 • vakum;
 • peminum cawan.

Adaptasi tidak membenarkan ayam berjalan di atas air, dan kotoran hanya dibawa oleh hidung. Apa yang perlu dilakukan dengan ayam ini! Perlu mencuci tangki lebih kerap. Terdapat keperluan tertentu untuk ayam untuk ayam:

 1. Ia perlu menyediakan bekalan air secara automatik supaya pada hari itu mangkuk minum diisi. Ia baik jika peranti dipasang pada dinding atau dibangkitkan pada pendirian.
 2. Peranti harus ringan dan kuat, supaya jika jatuh, burung tidak cedera. Pengikat yang boleh dipercayai akan menghalang terbalik dan pembotolan air.
 3. Bahan untuk pembuatan – plastik makanan, lukisan dalaman. Sudut tajam tidak seharusnya.
 4. Bekas hendaklah dibasuh dengan baik dari sedimen di bahagian bawah.

 Cara membuat peminum vakum sendiri

minum mangkuk dari tin1 bank; 2-cecair; 3 – cawan; 4 – mewujudkan jurang.

Penyesuaian atas dasar balang kaca dengan kapasiti yang berbeza banyak. Sebuah kapal bertukar terbalik dengan tekak, yang mana air mengalir ketika mangkuk dikosongkan, di mana ia ditenggelamkan. Air dipegang oleh perbezaan tekanan pada permukaan piring dan di dalam botol, di atas. Apabila tahap dalam cawan telah jatuh, gelembung udara memasuki botol, yang membolehkan sejumlah air mencurahkan. Mangkuk minuman seperti itu boleh dibuat oleh seorang kanak-kanak. Satu mangkuk minuman untuk ayam dengan tangan mereka sendiri, gambar yang ada di hadapan anda, tidak memerlukan penjelasan tentang cara membuatnya.

Walau bagaimanapun, ayam, burung itu ingin tahu, gelisah, suka menduduki tempat tinggi. Oleh itu, tidak ada buaian tunggal di bank, melawan tanpa peraturan di atasnya, dan tidak lama lagi bank akan berbaring di sisinya, dengan baik, jika keseluruhannya. Kita perlu mencari struktur yang lebih stabil untuk ayam minum dengan tangan kita sendiri.

Apabila menggunakan peminum plastik, adalah penting bahawa pinggir mangkuk dipangkas atau pelindung getah mereka diletakkan di atasnya. Ayam boleh menggaruk di tepi yang tajam, maka celah-celah akan mulai.

Sepanjang ekonomi, botol digunakan dari bawah air. Tidak sukar untuk mencari mereka, di setiap halaman beberapa barangan itu berada di sudut terpencil gudang. Hidangannya ringan, telus dan mudah untuk digunakan.botol plastik

Kami akan membuat mangkuk minum untuk ayam dari botol plastik. Pelvis plastik biasa dengan bahagian tinggi sedang diambil. Mereka hanya akan berada di tahap leher ayam. Dalam botol pada tahap 15 cm dari bahagian bawah, membuat lubang, dan dalam bentuk yang penuh diturunkan ke dalam lembangan. Air akan mengalir, mengisi jurang di antara bekas dan dinding piring dan akan berada di atas paras lubang.

Air mabuk, tahap di lembangan jatuh, pembukaan di dinding botol terdedah. Dengan cara mentol-boule, udara akan memasuki botol, tekanan gelembung udara akan berubah dan air akan mengisi lembangan. Botol lima liter akan bertahan selama 10 ayam sehari.

Penyesuaian terbaik mesin minum untuk ayam dari dua botol adalah peranti, yang boleh didapati di video:

Siapa yang tidak dapat melihat, terangkan peranti itu. Kami mengambil 2 botol dari bawah air dengan saiz yang berbeza. Anda boleh 8 dan 5 liter, anda boleh 5 dan 3. Mereka sepatutnya mempunyai kesesakan lalu lintas. Botol besar dipotong sebagai piring untuk air, lebih daripada 15 cm tinggi, tetapi burung itu selesa untuk diminum. Botol kedua dihidupkan dan dengan cara apa pun dimasukkan ke dalam palam lain. Pada badan botol kecil dibor pembukaan di bawah tepi mangkuk.

Botol dituangkan dengan air, gabus bersama mangkuk disikat di atas. Lubang itu dipegang oleh jari, dan bekas dipasang pada pemegang di dinding. Pembukaan dibuka, cawan dipenuhi dengan air, vakum diwujudkan di bahagian atas. Satu mangkuk minuman yang diperbuat daripada botol plastik sudah siap. Suspensi mesti dilakukan di bahagian bawah, membetulkan botol dengan kuk dari atas.

paip kumbahanCara membuat mangkuk minum untuk ayam dari paip pembetung, ditunjukkan dalam gambar. Ini adalah mangkuk minuman jenis terbuka, dan ayam tidak berenang, ia harus terletak di peringkat belakang. Di dalam tiub, lubang dipotong, seperti palung, dengan lintel. Bahan ini mudah dipotong dengan pisau panas. Di tepi, pasangkan tee dengan palam – unsur tambahan, beli bersama dengan paip. Pipa itu boleh disalurkan dan dituangkan melalui paip. Tiriskan dengan peredam berfungsi untuk membersihkan palung.

Peminum puting

puting susuContoh makanan, ekonomi dan kebersihan secara automatik adalah peminum puting susu untuk ayam. Air boleh dalam bekas yang berlainan, termasuk baldi, perkara utama adalah penitis, bekerja pada pasukan ayam. Oleh itu, sistem puting sederhana adalah baldi yang digantung dengan puting yang menonjol dari bawah. Peranti boleh beroperasi dari tangki simpanan atau mengalir.

Ia memerlukan sedikit kemahiran dalam kerja tukang kunci dan kesabaran. Tetapi peminum tidak akan lebih buruk daripada yang digunakan di ladang ayam. Bahan dan alat harus disediakan:

 1. Tetek, untuk anak ayam dan ayam perlu 3600, dan untuk ayam dewasa -1800, penunjuk ini menunjukkan sektor perkhidmatan.
 2. Tiub plastik atau bulat paip, tetapi dengan alur dalaman dan ketebalan dinding 22 mm.
 3. Palam pada hujung, dengan penyesuai untuk sambungan ke utama.
 4. Hos yang fleksibel untuk paip.
 5. Pengapit paip.
 6. Bor dengan seksyen salib 9 mm dan ketuk untuk threading 1/8 inci.

unsur-unsur mangkuk minum untuk ayamTidak kira paip mana yang dipasang pada mangkuk minum, urutan pemasangan dijalankan mengikut urutan berikut:

 • menandakan paip;
 • lubang dibor dari alur;
 • benang dipotong;
 • puting skru;
 • Hujung penutup;
 • drop eliminators dipasang;
 • struktur dilekatkan pada dinding;
 • air dibekalkan.

Kami akan membina mangkuk minum automatik untuk ayam dengan tangan kita sendiri mengikut lukisan:mangkuk minuman automatik

Anda perlu mendapatkan puting, tetapi lebih baik untuk mengambil orang Eropah sekaligus, mereka lebih dipercayai. Beli paip plastik dan kelengkapan pelekap adalah mudah. Paip itu tersumbat dari hujungnya, ia ditandakan di bawah puting. Mereka perlu ditempatkan selepas 30 cm. Ia tetap untuk menggerudi lubang, potong benang dan putar puting dengan pita pengedap atau tongkat. Periksa ketat sambungan dan sapukan air dari tangki ke hos tertanam.pemasangan puting

Dulang dulang yang terbuat dari bahagian bawah botol plastik boleh berfungsi sebagai pengganti. Cawan ringan dalam hal kehilangan puting akan membolehkan meninggalkan sampah kering. Seperti yang dapat dilihat dari rajah, puting itu harus berada di bawah cermin air.

Sistem ini memerlukan automasi tambahan, jika aliran aliran puting mengalir. Pemasangan mesti termasuk pengatur tekanan. Tetapi air tidak akan menjadi stagnan, segar.

Ia tidak mungkin untuk menggambarkan semua reka bentuk autopilot untuk ayam, yang dicipta oleh tukang rakyat. Hanya anda membuat keputusan, dengan merujuk kepada susunan koperasi, yang lebih baik.

Minum mangkuk dengan dispenser – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector