Bee ProductsUntuk ubat semulajadi membawa produk-produk pembiakan lebah, dan penggunaannya oleh manusia adalah pencegahan dan rawatan sejak zaman purba. Sains moden hanya mengesahkan penggunaan apitherapy berdasarkan kepada lebah lebah, penggunaan produk semula jadi dan bentuk ubat-ubatan yang disediakan dari mereka.

Apa yang dikaitkan dengan produk pembiakan lebah

Hasil kerja lebahSemua yang dihasilkan oleh keluarga lebah digunakan sebagai ubat semulajadi. Sarang lebah adalah pengeluaran bukan sisa. Malah lebah mayat digunakan sebagai ubat. Pemadam api menerima:

  • madu, dan sifatnya bergantung kepada banyak faktor;
  • lebah – bahan binaan untuk lebah;
  • debunga – pengumpulan semasa terbang;
  • pergu – debunga yang disimpan dalam madu dengan madu;
  • zabrus – produk yang diperolehi dengan memotong tutup sel tertutup;
  • propolis – gam lebah untuk membaiki sarang dari dalam;
  • jeli diraja adalah rahsia yang diekstrak dari rahang lebah muda;
  • racun lebah;
  • lebah polong.

Perlu diketahui bahawa madu tidak mengekalkan sifat penyembuhannya apabila dipanaskan di atas 60 C.

Penggunaan madu dan apiat lain untuk tujuan perubatan adalah mungkin selepas berunding dengan doktor. Produk lebah dan penggunaannya yang tidak terkawal oleh manusia boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk, sehingga edema laring.

Madu dan penggunaannya

Madu semulajadiProduk yang paling terkenal dari madu lebah adalah madu, yang mempunyai komposisi yang unik dan mengaktifkan proses biologi dalam tubuh. Tetapi dengan permintaan yang besar untuk madu, sebahagian besar pemalsuan. Anda boleh membeli madu asli yang terjamin dari penjaga lebah. Yang terbaik dianggap koleksi bunga, gunung dan soba. Mengambil sarang pada bunga besar, mereka menerima pelbagai jenis madu, yang dinamakan untuk tumbuhan yang mana debunga dikumpulkan.

Penyembuh semulajadi produk madu dan lebah yang belum melepasi kawalan haiwan, tanpa perakuan kualiti, boleh membahayakan. Penjaga lebah boleh menggunakan ubat terlarang atau mengumpul suapan dari medan yang dirawat kimia.

Madu dianggap sebagai produk tenaga berharga, kerana 75% terdiri daripada fruktosa dan glukosa, yang secara langsung diserap oleh badan. Di samping itu, komposisi enzim yang kaya, kehadiran asid organik, vitamin mempercepat metabolisme, meningkatkan imuniti dan mempunyai kesan yang baik terhadap sistem saraf dan saluran gastrousus.

Related  Penyakit penyakit: sebab, jenis, cara rawatan

Produk lain untuk pemeliharaan lebah digunakan oleh seseorang, dengan mengambil kira kekhususannya dan atas cadangan doktor.

Apitherapy

BeeswaxApakah lilin dan bagaimana ia berfungsi. Honeycombs yang bekerja menghasilkan bahan binaan dari madu oleh kelenjar dalaman. Satu kilogram lilin memerlukan 3.5 kg madu. Lilin mempunyai komposisi organik yang kompleks, 75% terdiri daripada ester dan 15% asid lemak. Komposisi cahaya tidak larut dalam air atau alkohol. Lilin digunakan untuk penyakit kulit dan kosmetik. Untuk merawat produk pembiakan lebah, tompok-tompok lilin yang digunakan untuk kulit disediakan.

Buah buahan yang dikumpul adalah produk yang tidak mempunyai analog untuk manfaatnya. Lebah mengumpul debunga, menggulungnya ke dalam bola dan membawanya ke sarang lebah. Untuk satu lalat, lebah akan menyampaikan 10 mg debunga. Dan tidak ada lagi produk yang berguna untuk orang yang lemah. Dalam tiga minggu mengambil debunga dengan madu atau dalam bentuk tulen, pesakit menjalani kursus apitherapy. Tempoh ubat itu ditetapkan oleh doktor.

Antara produk zabrus pemeliharaan lebah dan penggunaannya memerlukan perhatian khusus. Pertama, adalah mungkin untuk mengumpul topi dari sarang lebah hanya semasa mengepam madu. Kedua, bahan ini tidak menyebabkan reaksi alergi. Ketiga, ia hanya lazat dan dikunyah dengan keseronokan oleh anak-anak. Dan menyelamatkan zabrus dari banyak penyakit berjangkit, meningkatkan kekebalan dan bahkan memberi kekuatan kepada otot yang lemah. Secara keseluruhannya, dan 4 kali sehari selama 10 minit untuk mengunyah satu sendok makan serbuk ubat.

PropolisPropolis adalah produk yang dikenali sebagai penyembuhan. Lebah membuatnya untuk membaiki sarang lebah, dan lelaki itu menggunakan dadah untuk merawat penyakit kulit dan organ dalaman. Komposisi ini mengandungi lilin, resin sayur-sayuran dan balsem yang unik. Malah tuberkulosis dapat dikalahkan dengan propolis dalam terapi kompleks.

Rundingan dengan doktor adalah perlu dalam rawatan jeli diraja dan apabila menggunakan racun lebah. Ini adalah alergen yang kuat dan terdapat kontraindikasi untuk digunakan.

Penerimaan susu ibu dilakukan dalam kapsul, yang dibubarkan di bawah lidah. Dalam perut, komposisi berguna terurai. Menerima kapsul meningkatkan nada badan, mengaktifkan sistem saraf, mengurangkan manifestasi angina dan asma. Penggunaan racun lebah adalah terhad kepada beberapa kontraindikasi. Pada asasnya, ubat-ubatan digunakan untuk merawat sendi dan otot. Telah diperhatikan bahawa pemberi beekeeper tidak mengalami rematik, tetapi mereka hidup lama. Kemungkinan besar, kesan kompleks udara segar, penggabungan dengan alam semula jadi dan penggunaan produk ubat-ubatan pembiakan lebah memberi kesan di sini.

Memilih produk daripada pembiakan lebah – video