Per Diem Goslings Kesimpulan goslings dalam inkubator di rumah dianggap sebagai perniagaan yang menguntungkan dan menarik. Seseorang yang membiak burung akan dapat menjual daging dan menyediakan produk yang berguna kepada keluarganya. Telur angsa sangat dihargai, dan boleh dimakan. Mereka mempunyai kesan yang menguntungkan terhadap kerja otak, sangat baik menenun badan dan kaya dengan vitamin A, B, C, K. Pengekalan goslings dalam inkubator dan penyelenggaraan burung berikutnya adalah tugas yang mudah. Adalah cukup untuk mengetahui peraturan asas dan cadangan, supaya proses yang semakin meningkat itu berlalu tanpa masalah.

Baca artikel tentang: rejim suhu semasa pengeraman telur ayam!

Pemilihan telur untuk inkubasi

Angsa itu membiak sarang untuk pembiakanMana-mana peternak unggas yang berpengalaman tahu bahawa terdapat dua kaedah pembiakan goslings – semula jadi dan buatan. Dalam kes pertama, seekor ayam digunakan, yang dimainkan oleh angsa dewasa. Untuk penyingkiran buatan angsa dalam inkubator di rumah, inkubator akan diperlukan. Ia boleh dibeli untuk bilangan telur yang berbeza.

Inkubasi goslings akan berjaya jika dipilih terlebih dahulu telur yang baik. Untuk ini, ovoskop akan berguna. Dengan bantuannya, anda boleh menentukan seberapa baik salinannya. Sebelum ujian, telur yang terlalu kecil dan besar harus disingkirkan, serta dengan retakan dan kecacatan lain pada kulit.

Ujian TelurApabila menggunakan ovoskop, perhatikan perkara berikut:

  • kuning telur mesti tegas berpusat;
  • protein tidak harus mengandungi bintik gelap;
  • kuning telur berubah menjadi kedudukan yang betul apabila bertukar.

Jika anda menyimpan burung dan merancang untuk mengambil telur mereka untuk menguap goslings dalam inkubator, maka anda boleh mempengaruhi kualiti spesimen. Untuk melakukan ini, memberi makan individu dewasa dengan makanan yang seimbang, dengan betul mengira bilangan lelaki dan perempuan, setiap hari membawa angsa ke padang rumput. Dalam kes ini, kebanyakan telur akan menjadi kualiti yang baik.

Bagaimana untuk membuang goslings dalam inkubator?

Simpan telur sebelum dimasukkan ke dalam inkubator selama lebih dari 7 hari. Angsa pergi dalam satu hari, jadi anda perlu menunggu sehingga sejumlah salinan yang dikumpulkan. Suhu penyimpanan harus 10-15 °, dan telur hanya terletak pada sisi mereka dengan berakhirnya tumpul. Untuk memastikan bahawa embrio tidak mati, mereka harus diserahkan kepada pihak lain selepas 4 hari. Jika disimpan lebih lama daripada seminggu, maka peluang untuk mendapatkan ayam hidup dan sihat akan berkurang dengan ketara.

Telur ayam di dalam inkubatorPengekalan goslings di rumah dijalankan mengikut peraturan tertentu. Mereka tidak boleh dilanggar, kerana bilangan anak ayam yang selamat dan sihat bergantung pada ini. Sekiranya ditanam buat kali pertama dengan cara tiruan, perlu dibiasakan dengan terperinci prosesnya.

Related  Bahaya sengatan lebah dan bantuan pra-perubatan pertama

Peraturan dasar inkubasi:

  1. Mengekalkan suhu yang betul. Pada hari pertama 38 darjah, dan kemudian sehingga akhir inkubasi, suhu dikurangkan kepada 37 darjah.
  2. Perhatikan tahap kelembapan. Air dalam alur khas perlu sentiasa.
  3. Pada waktunya, putar telur 180 darjah, menetapkan telur tumpul berakhir.

Ketika ditanya bagaimana angsa yang diekskresikan di inkubator, sudah cukup untuk menjawabnya. Skim tindakan sentiasa sama, dan ia sesuai untuk setiap orang. Sebelum berbaring, basuh telur dalam larutan kalium permanganat yang lemah untuk menghilangkannya. Masukkan cecair selama 3 minit selama beberapa jam sebelum meletakkan. Untuk menyediakan campuran penyelesaian 5-7 kristal permanganat kalium dalam 1 liter air, suhunya ialah 30 °. Jumlah penyelesaian boleh ditingkatkan sambil mengekalkan perkadaran yang ditunjukkan. Selepas telur dibasuh, mereka tidak boleh disapu dengan kain. Anda perlu membiarkan mereka mengeringkan diri, supaya tidak memecahkan cengkerang perlindungan.

Geyak pertama menetasLetakkan telur dalam inkubator pada parut. Letakkan mereka ke tepi dan apa-apa lagi. Minggu pertama harus dikekalkan pada suhu 38 °, lebih tinggi ia tidak boleh naik. Untuk mengawal suhu, gunakan termometer jalan. Untuk mengeluarkan goslings dalam inkubator di rumah, telur disembur selama 7 hari pertama, dan kemudian semburan selama seminggu. Dari hari ke-15, semburkan lagi

Ia harus segera ditandakan dengan cengkerang pensil yang mudah, dengan menandatangani tarikh penanda buku di atasnya. Ini perlu untuk mengetahui apabila mereka hendak menetas. Terutama berguna sekiranya nanti satu atau lebih penanda buku akan diadakan. Tandakan teratas dengan huruf B, dan bahagian bawah – H, yang tidak dapat dikelirukan apabila memutarkan telur.

Putarkan telur sekurang-kurangnya tiga kali sehari, supaya embrio tidak mematuhi dinding. Lakukan ini dalam selang masa yang sama. Adalah penting untuk melakukan tindakan dengan cepat, supaya telur tidak mempunyai masa untuk menyejukkan. Jika inkubator mempunyai fungsi auto-turn, maka disarankan untuk menetapkan tempoh ke 4 jam. Adalah penting untuk diingati bahawa tidak perlu menghidupkan telur dari hari ke-26 inkubasi.

10 hari pertama telur tidak sejuk. Kemudian, sekali sehari, matikan inkubator dan buka penutup selama 5-10 minit. Pada separuh kedua inkubasi, masa penyejukan meningkat kepada 20-30 minit, menjalankan prosedur 2 pagi dan petang.

Related  Cara betul membiak ayam dalam kandang atau keadaan apa yang diperlukan untuk membuat ayam

Jadi anda perlu teruskan penyejatan goslings. Bagi suhu, ia mesti kekal pada suhu 37.8 °. Anda perlu mula memercikkan telur dengan air suam, lakukan ini sekali sehari (anda boleh menggunakan larutan kalium permanganat yang lemah). Budak yang berpengalaman mengesyorkan menambah 5 titis cuka ke segelas air. Ini diperlukan untuk melembutkan kulit. Adalah baik untuk segera menyejukkan embrio selepas menyembur selama 20 minit.

Pemeriksaan pertama dan penolakan telur dilakukan pada hari ke-10 inkubasi. Pada hari ke 21, anda perlu menyemak janin sekali lagi dengan bantuan ovoskop. Kandungan telur harus gelap, lumen hanya boleh di akhir tumpul. Batasan ruang udara adalah tidak sekata. Jika janin dibunuh, ia akan dipaparkan sebagai noda gelap tanpa vesel. Dalam kes ini, telur perlu dikeluarkan untuk memberi ruang untuk pemanasan yang lebih baik.

Mula outputKira-kira pada hari 28 adalah perlu untuk mengambil telur, meletakkan sekeping kain pada kisi, supaya anak-anak tidak merosakkan kaki. Buka lubang khas pada tudung inkubator. Tidak lama lagi anak ayam akan mula menetas, dan ini perlu disediakan. Suhu dikurangkan kepada 37 °, dan kelembapan meningkat hingga 90%. Taburkan dengan permanganat kalium setiap 6 jam. Terdapat kes apabila anak ayam muncul sebelum bulan itu. Oleh itu, berapa hari goslings itu menetas di inkubator, persoalannya kontroversi.

Berapa banyak penetasan akan menetas?

Sering kali seseorang dapat mendengar persoalan berapa hari untuk menghapuskan goslings di rumah. Ia biasanya ditanya oleh petani pemula unggas. Tempoh adalah individu bagi setiap kes. Tetapi secara purata, mereka kelihatan tidak lebih awal daripada 28 hari dan tidak lewat dari 31. Yang pertama membahagikan anak ayam shell dari telur kecil, dan kemudian selebihnya. Sekiranya masalah timbul dengan inkubasi, dan salah satu bayi tidak boleh keluar sendiri, ia memerlukan intervensi manusia. Ia perlu bermula untuk membantu sehari selepas permulaan tindik.

Related  Domba sebagai perniagaan untuk petani pemula

Bagaimana pentas menetas

Telur telur yang bermasalahIa akan berguna untuk setiap unggas permulaan untuk menonton video bagaimana goslings menetas di inkubator. Ia akan membantu untuk memahami proses yang lebih baik dan pada masa akan datang berasa lebih yakin apabila anak-anak mula mencucuk. Pada akhir tempoh inkubasi, anak ayam mula mengetuk secara aktif ke dalam cangkang. Hanya cukup untuk mendengar. Sekiranya keraguan, pasangkan telur ke telinga anda.

Mengenai pengeluaran goslings dalam inkubator di rumah, kami boleh mengatakan yang berikut. Ia berjaya jika anak-anak ayam itu mula mencucuk diri selama 28-30 hari. Ini boleh mengambil masa satu jam sehari. Sekiranya proses itu ditangguhkan, anda perlu membantu menetas bayi. Anda boleh melepaskan hanya jika cangkerang disalirkan, jika tidak, sarang akan mati.

Jika orang itu sampai kepada pembiakan angsa secara bertanggungjawab, maka ia akan berjaya berjaya. Kebanyakan anak ayam menetas, dan anda boleh mula menjaga mereka.

Menangkap hooters – video