Sow dengan babiLadang petani menyediakan keluarga dengan produk makanan dari tumbuhan dan haiwan. Babi pembiakan di ladang ladang bermanfaat untuk banyak sebab. Mendapatkan daging selepas penggemukan pendek, penggunaan sisa makanan, penyelenggaraan musim panas dengan ragut menjadikan daging babi sebagai produk yang murah dan berpatutan.

Adakah ia menguntungkan untuk menjaga babi dan mengapa?

Berkembang piglets untuk dijualPengeluaran daging babi adalah baik untuk keluarga dan untuk pembangunan perniagaan. Dalam keadaan ekonomi mana-mana, terdapat sekeping daging di atas meja. Dengan pelaburan kecil, anda boleh memulakan perniagaan pembiakan babi di ladang ladang anda sendiri. Haiwan yang unik akan memberikan pendapatan yang stabil apabila tumbuh ternakan untuk daging, dan apabila menabur untuk merealisasikan sampah.

Objektif data mengenai keberkesanan penyelenggaraan babi:

 • peningkatan pesat dalam stok barang, untuk tahun menjaga berat hidup bayi baru lahir meningkat 140 kali;
 • Berat bangkai adalah 85%, berbanding dengan berat hidup, manakala lembu mempunyai 50-60%;
 • untuk rahim yang terlalu banyak membawa sehingga 14 babi bergantung kepada baka, setiap satu dalam sebulan akan membawa 100-200 dolar;
 • babi menyerap sehingga 30% daripada komposisi makanan, dalam haiwan domestik lain angka ini tidak melebihi 20%.

Memberi makan babiPemilihan baka dan pelaburan kecil yang betul akan membolehkan pemula babi pembiakan di rumah untuk mewujudkan perniagaan yang berjaya. Untuk memastikan keperluan keluarga untuk daging dan lemak, sudah cukup untuk membeli dua anak babi pada awal musim bunga. Bayi tidak memerlukan banyak ruang untuk penyelenggaraan. Pada musim panas, haiwan berkembang pesat. Dengan bermulanya musim luruh di ladang ladang, banyak loji kekal, yang merupakan pangkalan pakan yang baik. Untuk penyusuan babi intensif selama dua bulan sebelum penyembelihan, perlu untuk meningkatkan penggunaan makanan protein. Kecuali untuk buruh untuk menjaga babi, bekalan tahunan babi akan murah. Tidak memerlukan wang panas. Tetapi ada keperluan untuk menggemukkan babi yang perlu dilakukan.

Related  Ciri-ciri ternakan ayam pembiakan di rumah

Premix untuk babi susu tenusuPenyelenggaraan babi di rumah memerlukan pendekatan yang tepat untuk pilihan makanan. Jadi bayi pada usia bulan memerlukan:

 • kelaziman produk tenusu dan bijirin berdasarkan susu atau pengganti;
 • penggunaan premix khas untuk anak babi yang mengandungi set vitamin dan antibiotik khas, supaya bayi menjadi sihat;
 • mengekalkan kekerapan makan, sepadan dengan umur dan saiz perut babi.

Apabila menggemukkan babi dari 2 hingga 4 bulan, jangan masukkan dalam kentang mentah diet, hanya puri atau jerk. Sayur-sayuran akar harus diberi rebus dan dicincang. Wortel lebih berguna untuk menyapukan tepung mentah, rumput harus dicincang halus dan direbus dengan air mendidih.

Selepas penyembelihan, babi itu dirawat dengan blowtorch untuk menghilangkan tunggul. Basuhan tekanan tinggi akan membantu membersihkan karbon. Cuci kereta padat boleh didapati dari pemilik kereta. Penggunaan kaedah rawatan ini meningkatkan pembentangan produk.

Aktiviti keusahawanan dalam membiak dan menggemukkan babi

Perancangan perniagaan yang betul akan membolehkan anda dengan cepat membuat keuntungan dari anak babiSebarang perniagaan memerlukan perancangan. Pelan perniagaan untuk pembiakan babi hendaklah termasuk perbelanjaan dan pendapatan. Pembiakan babi adalah urusan yang lumayan hanya jika keperluan menjaga dan memberi makan haiwan dipenuhi.

Oleh itu, dalam anggaran kos, item utama adalah pembinaan babi dari pengiraan kawasan seluas 4 meter persegi. m setiap unit pengumpan dan 6 petak bagi setiap tanaman. Premis itu harus menyediakan den, kawasan berjalan kaki dan kanopi dari matahari. Berenang perlu disediakan untuk babi. Jika makan dilakukan di palung biasa, ada ruang yang cukup untuk setiap haiwan untuk didekati.

Perniagaan untuk babi yang semakin meningkatKestabilan harus kuat, supaya babi tidak pergi ke kebebasan sebagai akibat penggalian. Dalam pigsty menyediakan:

 • bumbung, tidak termasuk kebocoran;
 • pencahayaan semulajadi dan gabungan;
 • dinding modal, tidak termasuk pembekuan;
 • lantai dengan longkang untuk pelupusan sisa dan dengan sampah kering bersih;
 • pengudaraan bilik.

Related  Ciri-ciri penjagaan dan pembiakan ayam belanda di rumah

Di premis itu harus ada tempat berjalan kaki, di atasnya pada waktu musim panas babi menghabiskan sebagian besar waktu. Di udara terbuka, satu set jisim otot yang lebih cepat, haiwan kurang sakit.

Perniagaan yang menguntungkan di babi VietnamDalam bahagian perbelanjaan termasuk pengambilalihan individu tulen. Untuk pengeluaran komersial daging, pembiakan babi baka yang diperlukan mesti dilakukan di premis tersebut. Ini akan mengurangkan perbelanjaan pemerolehan babi di sisi dan akan membolehkan anda mendapatkan anak-anak yang sihat untuk kumpulan itu.

Makanan seimbang untuk mendapatkan berat badan yang pesatJika babi dibeli di ladang lain, mereka mesti menjalani kuarantin sebelum pembentukan kumpulan itu. Ia perlu dimasukkan ke dalam anggaran kos vaksinasi kumpulan pada setiap tempoh pembangunan. Tanpa perakuan kawalan haiwan ternakan, penjualan daging yang sah tidak mungkin.

Item mahal saat ini adalah pembelian makanan khusus untuk babi, premix dan kompleks vitamin. Walau bagaimanapun, makanan jauh lebih murah daripada daging. Kos pengeluaran secara tradisinya tinggi. Dan sambil mengamati teknologi mengembangkan perniagaan, risiko dikurangkan, tetapi perlu merancang item perbelanjaan ini.

Dengan sejumlah besar babi, lebih baik untuk memberi makan. Kos makanan yang meningkat akan membayar dengan keuntungan yang besar dan kos yang lebih rendah untuk dandanan ketika menggemukkan. Adalah penting untuk menyediakan haiwan dengan air 6-8 liter setiap kepala sehari.

Dalam bahagian pendapatan, diambil kira bahawa satu babi boleh memberi sehingga 14 babi, yang penggemukannya akan menyediakan hingga 3 tan hasil yang dapat dipasarkan. Mengagihkan keuntungan dengan syarat penerimaan produk. Sekiranya baki yang diterima tidak memberikan keuntungan yang diharapkan, pelan perniagaan untuk babi pembiakan perlu dioptimumkan. Iaitu, mencari makanan yang lebih murah atau penyedut. Para penternak babi yang berjaya di ladang ladang rumah menerima 2-3 tahun sehingga 1000% keuntungan.Sow dengan babi

Related  Bagaimana merawat lembu jika mastitis dikesan?

Untuk mengembangkan babi di rumah, sebagai perniagaan telah berjaya, anda harus mengikuti peraturan:

 • untuk mematuhi syarat-syarat kebersihan penyelenggaraan babi;
 • jangan ketinggalan zaman babi pengembaraan;
 • menjalankan langkah pencegahan terhadap penyakit dan avibaminosis beriberi;
 • memerhatikan masa dan kekerapan haiwan pemakanan, memastikan akses berterusan kepada air.

Makan dengan acuan dan tanda pemecahan makanan cair tidak boleh diberi makan. Penyu harus dirawat secara berkala dengan air mendidih.

Membeli anak dari babi purba, anda perlu tahu tentang ciri-ciri struktur haiwan. Dapatkan daging babi dengan kekuasaan lemak, daging atau daging boleh dari baka tertentu.

Babi diberikan hanya makanan segarAdakah ia menguntungkan untuk menjaga babi? Tidak ada cara lain, untuk menyediakan keluarga dengan daging pada harga kos. Untuk mengatur perniagaan dengan sejumlah kecil kepala, penjualan daging akan berlaku tanpa pergi ke lantai perdagangan. Pembeli akan menjadi jiran. Produk ternakan sentiasa dalam permintaan tinggi.

Revolusi Pertanian – video

Bahagian 1

Bahagian 2