Pembiakan arnab semakin menarik perhatian tukang kebunSemakin banyak ternakan rumah dapat dilihat di ladang-ladang rumah tangga swasta dan bahkan di dachas. Pembiakan arnab menarik kesaksian spesies ini, pertumbuhan pesat haiwan, pembiakan aktif mereka dan pulangan yang cepat terhadap pelaburan.

Kos penyelenggaraan arnab kecil, dan sebagai pertukaran untuk penjagaan dan perhatian, haiwan akan memberikan pemilik dengan 4-5 kg ​​daging dari bangkai, kulit bulu dan ke bawah.

Apakah ciri-ciri pembiakan, pertumbuhan dan pemakanan arnab di ladang swasta?

Bagaimana untuk mengandungi arnab?

Membiak arnab dalam penDalam kesusasteraan terdapat deskripsi beberapa sistem menjaga haiwan. Untuk sejarah, yang digunakan sebelum ini, adalah mungkin untuk membawa ragut dikawal dengan penyelenggaraan dalam pen. Seseorang telah menguasai pembiakan arnab yang popular di lubang-lubang, tetapi penternak arang yang paling berpengalaman cenderung menggunakan sel.

Kaedah ini mempunyai beberapa kelebihan yang tidak boleh dinafikan. Pertama sekali, kandungan selular membantu:

 • memantau keadaan, lemak dan kesihatan setiap haiwan secara individu;
 • memberi makan arnab seperti yang diperlukan dan tepat pada masanya, jika perlu, laraskan diet;
 • untuk mengawan haiwan dalam istilah yang lebih baik;
 • pilih untuk membiak arnab berdasarkan pemerhatian yang lama;
 • menerima pertumbuhan muda yang kuat;
 • untuk melakukan pertarungan yang berkesan terhadap penyakit dan parasit, untuk menubuhkan pencegahan.

Terima kasih kepada peluang tersebut, memudahkan kehidupan penternak arnab dengan pengalaman dan pemula, kandungan arnab dalam sangkar telah menjadi tersebar luas di seluruh dunia.

Sangkar selesa untuk arnab

Kandungan arnab dalam selSalah satu kelebihan penting dalam menggunakan kandungan selular ialah peninggalan ternakan di sepanjang hayat sepanjang tahun, yang mana:

 • juga mempengaruhi pertahanan badan;
 • secara beransur-ansur meningkatkan kualiti bulu dan lemak haiwan;
 • positif mempengaruhi kualiti produktif;
 • mencegah pembiakan mikroflora patogen dan penyebaran penyakit.

Di hadapan sel-sel mudah alih, ternakan atau arnab individu, misalnya, pada musim sejuk, apabila suhu sedang mendekati -25 ° C, atau untuk masa kawin dan seks, ia boleh dipindahkan ke bumbung.

Related  Tanda-tanda penyakit ayam belanda dan cara untuk merawatnya

Memutuskan untuk memulakan penternakan arnab di rumah, peternak arnab pemula perlu menjaga susunan perumahan bagi wad.

Untuk pemuliaan arnab yang berjaya, haiwan disimpan secara berasingan oleh kumpulan umurArnab berminat untuk menjimatkan ruang dibuat panjang-panjang, meletakkan satu sama lain pada 2-3 kotak. Stok ternakan dan muda dewasa disimpan secara berasingan, ditanam sendiri atau dalam sel kumpulan pada usia tiga bulan.

Struktur yang berterusan dan sementara mesti memenuhi keperluan keselamatan dan keselesaan tetamu yang berani.

Yang paling penting untuk arnab domestik adalah menjaga kebersihan, kehangatan dan kekeringan. Ini diambil kira apabila memilih reka bentuk rumah arnab dan lokasi masa depan mereka di laman web ini. Untuk pembiakan dan penyelenggaraan arnab di udara terbuka di dalam rumah menyediakan penebat. Dan untuk memudahkan penyelenggaraan kebersihan, lantai dalam sangkar dibuat reticulated atau reticular dengan selang kecil untuk mengepam sampah dan serpihan.

Keadaan bersih dan lain-lain untuk pembiakan arnab yang berjaya

Dalam sel-sel dengan arnab mesti bersihHidup dalam kebersihan dan keselesaan arnab tidak tertakluk kepada penyakit, cepat menaikkan berat badan, membina bulu yang baik dan sukar dibentuk semula. Bagaimana untuk menjaga arnab pada ladang swasta? Apakah keadaan yang sesuai untuk haiwan berbulu?

Haiwan bersahaja yang bersahaja di udara terbuka bertahan dalam frosts tiga puluh darjah, dan pada musim panas mereka menderita panas yang sama sekali tidak dapat ditanggung. Walau bagaimanapun, tugas peternak arnab bukan untuk menguji haiwan, tetapi untuk membesar. Dan haba, dan frosts yang teruk membuat penyelarasan mereka kepada pembiakan, pertumbuhan dan pemakanan arnab, oleh itu:

 • dalam masa musim sejuk adalah perlu untuk melindungi sel-sel dari fros dan ais ais, yang berbahaya kepada haiwan, mereka meletakkan lebih banyak jerami di dalamnya;
 • pada musim panas, sel mudah alih dibawa ke penumbra, dan struktur tetap dilindungi oleh awnings dan khemah, dan pengairan digunakan untuk haiwan dari terlalu panas kelembapan.

Related  Penyakit penyakit: sebab, jenis, cara rawatan

Untuk penternakan arnab menggunakan sel pegun dan mudah alihSebagai tempat perlindungan semulajadi, anda boleh menggunakan cawangan, rumput segar dan rumput segar. Pada hari-hari yang paling panas, bumbung sel-sel dibasuh dengan air dengan cepat dan berkesan mengurangkan suhu di dalam dan meningkatkan kelembapan.

Sekiranya pembiakan arnab dilakukan di dalam rumah, haiwan memerlukan hari cahaya yang panjang, pengudaraan, rejim suhu dan kelembapan yang selesa dalam lingkungan 60-70%.

Peraturan untuk menjaga arnab dalam pembiakan di rumah

Bunny dan arnabTerdapat beberapa peraturan, memerhatikan yang berpengalaman, dan terutama pemula untuk membiakkan arnab di rumah, penternak boleh mencapai keputusan yang konsisten tinggi:

 1. Pembersihan sel-sel, mangkuk minum dan pengumpan hendaklah setiap hari dan sangat teliti.
 2. Dengan selang 10 – 14 hari, pembasmian kuman sel, serta semua peralatan di dalamnya, dijalankan.
 3. Pengudaraan, penyelenggaraan kelembapan yang boleh diterima adalah seperti kebersihan dan makanan seimbang.
 4. Arnab apabila pembiakan dalam sangkar harus dilindungi dari draf.
 5. Ketersediaan air bersih dan segar, dipilih mengikut suapan umur.
 6. Haiwan sentiasa diperiksa, jika disyaki memiliki penyakit, arnab yang lemah diambil untuk karantina.

Pembiakan arnab di rumah bukanlah tanpa vaksin ternakan, dan tanpa menambah minuman dan makanan tambahan vitamin, terutama yang diperlukan untuk wanita hamil, binatang muda dan semua individu di musim sejuk.

Hawa dan air di kandang kelinci harus sentiasa hadir. Sebagai tambahan kepada fodders campuran, haiwan ditawarkan rumput segar, tanaman akar, jagung, epal. Jika makanan ternakan terputus dengan sendirinya, jangan pilih tapak berhampiran jalan raya atau loji perindustrian.

Palung makan di kandang, pembibitan untuk mangkuk jerami dan minuman harus bersih dan stabil sehingga hewan bergerak tidak menyerahkannya.

Bagaimana untuk membiak arnab dan mendapatkan keturunan dari mereka?

PerempuanBagi seorang lelaki untuk menyuburkan seorang wanita, dia mesti terus memburu. Terlepas dari musim, keadaan ini bertahan hingga lima hari dengan rehat 8-9 hari. Sehari selepas kelahiran generasi baru arnab, wanita itu bersedia untuk persenyawaan baru.

Isyarat bahawa wanita itu bersedia untuk pergi ke kandang kepada lelaki itu boleh dianggap sebagai tingkah laku resah, hilang selera makan, dan tanda yang paling pasti adalah darah dan pembengkakan gelang seksual.

Sama aktifnya adalah lelaki dewasa. Dalam satu hari, arnab merangkumi sehingga empat wanita, datang memburu secara literal dalam beberapa minit selepas kawin sebelumnya. Bahawa pengilang tidak melemahkan akibat keletihan, betina dalam sangkar ditanam dengan istirahat dalam dua hari.

Related  Bagaimana untuk membuang ayam dalam inkubator di rumah

Untuk pembiakan arnab yang dipilih mengikut petunjuk luar, ciri umur dan baka. Pesakit, haiwan yang lemah, terlalu muda tidak dibenarkan untuk mengawan.

Bunny dengan keturunan di dalam sangkarMenunggu keturunan arnab terlebih dahulu mengatur sarang. Apabila arnab muncul, mereka memerlukan penjagaan dan perhatian khusus.

Sekiranya haiwan itu tidak sepatutnya dibenarkan untuk membiak, arnab pada umur 3-4 bulan dikebumikan, yang membawa kepada berat badan awal dan peningkatan kualiti daging. Penyembelihan ternakan itu bermula dari usia 4 bulan. Tetapi untuk mendapatkan bulu tebal, kuat, sebaiknya menunggu haiwan untuk transfuse. Ini berlaku dalam enam bulan atau sedikit kemudian, bergantung kepada baka haiwan.

Video mengenai pembiakan arnab dan semua nuansa makanan, penyelenggaraan dan pembiakan mereka akan berguna untuk kedua-dua pemula dan penternak arnab yang dihormati. Maklumat sedemikian membantu untuk menambah asas pengetahuan dan mengelakkan kesilapan yang menyakitkan, kadang-kadang membawa kepada akibat yang tidak diingini bagi keseluruhan ekonomi.

Kandungan arnab dalam sangkar terbuka – video