Babi berbuluDomestik babi, menurut ahli arkeologi, bermula 7 hingga 13 ribu tahun yang lalu di Timur Tengah. Hari ini, banyak babi menanggung sedikit persamaan dengan nenek moyang liar, babi hutan, dan terima kasih kepada kerja-kerja haiwan penternakan yang moden yang lebih besar, makan yang lebih baik, mereka membesar lebih cepat dan mendapatkan berat badan.

Babi di seluruh dunia dibiakkan untuk daging lazat, berair dan lemak tinggi kalori. Penggunaan dalam industri adalah untuk kulit dan bulu, bahkan tulang dikitar semula. Keturunan binatang pertanian berharga tersebut dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut tujuannya.

Oleh kerana nilai utama untuk pengeluar ternakan adalah daging dan lemak babi, babi juga dibahagikan mengikut jenis produk dari haiwan yang boleh diperolehi dalam kuantiti yang lebih besar. Arah baka semestinya menjejaskan penampilan babi dan orang dewasa. Perwakilan baka daging boleh belajar:

 • pada batang yang panjang;
 • tidak penting, jika dibandingkan dengan panjang badan, lebar payudara;
 • jenis ringan dan sternum ringan.

Haiwan yang dimaksudkan untuk pengeluaran lemak adalah lebih pendek daripada rakan daging mereka. Mereka mempunyai bahagian depan yang luas dan berat, yang sama besar, dituangkan hams. Kedudukan perantaraan antara ternakan berminyak dan daging menduduki pelbagai jenis daging atau daging.

Foto dan keterangan mengenai baka babi akan membantu anda memahami kepelbagaian haiwan ternakan yang berharga ini dan membuat pilihan yang tepat apabila membeli mereka untuk ladang ladang anda sendiri.

Binatang putih besar babi

Binatang putih besar babiSebahagian besar ternakan di Rusia hari ini tergolong dalam babi baka putih besar. Ini adalah salah satu spesies haiwan ternakan tertua, dibiakkan di England pada pertengahan abad sebelum terakhir. Tempat kelahiran haiwan besar pertama yang bertujuan universal adalah County Yorkshire.

Babi yang disimpulkan dicirikan oleh tulang yang kuat, tambahan harmonis dan keupayaan untuk memimpin penggemukan, bertujuan untuk mendapatkan lemak, daging atau daging berair. Tetapi hasil karya para penternak Inggeris, yang memberikan dunia baka babi Yorkshire, hampir hilang pada paruh kedua abad ke-19. Hanya dengan pengenalan piawaian ketat dan peraturan pemilihan, ciri-ciri baka berkembang, dan babi dipanggil besar, putih.

Di Rusia, haiwan diimport pada akhir abad sebelum terakhir. Dalam keadaan tempatan, sangat berbeza dari Great Britain, peminat berjaya mendapatkan garis tribal yang disesuaikan dengan baik. Terima kasih kepada peternak domestik bahawa baka babi putih yang besar telah menjadi begitu popular selama beberapa dekad di negara ini dan di seluruh dunia.

Menyemai baka putih yang besar dengan anak babiMenurut foto dan keterangan mengenai baka babi, ciri-ciri ciri-ciri haiwan ini bertujuan untuk:

 • lebar, dada peluru;
 • belakang belakang yang panjang;
 • keldai ketat yang kuat;
 • kaki pendek yang kuat;
 • nipis, padat meliputi batang dengan bulu;
 • kepala besar pada leher yang panjang dan tebal;
 • ketara, tetapi tidak menonjol telinga;
 • padat, tetapi tidak kasar kulit.

Keadaan hidup yang baikBadan babi dewasa mencapai 190 cm panjang, dan betina sedikit lebih kecil – sehingga 170 cm. Babi baka besar putih dibezakan oleh kesuburan yang sangat baik. Rata-rata, wanita itu dilahirkan pada 12 piglets, yang menjelang bulan mencapai berat 20-25 kg, dan pada separuh tahun mereka menarik seluruh orang dewasa.

Dengan penjagaan dan penyelenggaraan yang baik, haiwan dengan cepat menyesuaikan diri dengan keanehan makanan dan iklim, cukup kuat dan produktif. Walau bagaimanapun, mereka memerlukan kawalan makanan, jika tidak, mereka berlebihan menjadi lemak.

Buah babi Landras

Buah babi LandrasDi antara baka daging moden, varieti Denmark, yang diperoleh seawal permulaan abad yang lalu, dianggap sebagai salah satu pengasas trend. Asas yang sama babi baka Landrace – darah putih bahasa Inggeris dan haiwan tempatan Denmark, dan untuk prestasi yang baik lebih daging semasa pemilihan mengambil kira bukan sahaja garis telah melintasi, tetapi kaedah yang digunakan makan dengan kemasukan sejumlah besar protein.

Keturunan babi Landras mencirikan:

 • jumlah minimum lemak;
 • badan yang panjang, yang wujud dalam orientasi daging haiwan;
 • rambut yang agak jarang berlaku;
 • kulit nipis;
 • panjang, kendur ke telinga mata mata.

Dengan panjang badan lebih kurang 165 cm, beratnya adalah 260 kgPanjang badan seorang lelaki dewasa boleh melebihi 180 cm, dan beratnya dapat mencapai 310 kg. Wanita, seperti yang dijangka, lebih kecil. Dengan panjang badan hanya lebih dari 165 cm, jisimnya adalah 260 kg. Babi baka baka Landras, secara purata, mempunyai kira-kira 11 ekor babi. Pertumbuhan muda sangat mudah bergerak, berkembang pesat, memperoleh 100 kg berat selepas 189 hari.

Walau bagaimanapun, dengan semua kualiti positif baka ini, ia mempunyai kelemahan. Hasil yang sangat baik dan mutu daging yang terbaik dapat dicapai hanya dengan penjagaan yang tetap dan pemakanan yang terpilih.

Breed of babies Duroc

Breed of babies DurocBinatang merah dari Amerika muncul pada akhir abad XIX. Pada mulanya, diandaikan bahawa babi akan ditanam untuk bacon, tetapi permintaan yang semakin meningkat bagi produk daging berubah arah pemilihan. Hari ini ciri-ciri utama babi Duroc adalah:

 • kualiti daging yang sangat baik;
 • kematangan awal;
 • ketahanan dan kemungkinan menjaga keadaan padang rumput;
 • keupayaan untuk memindahkan sifat terbaik mereka kepada keturunan, maka babi Duroc secara aktif digunakan untuk hibridisasi.

Haiwan mempunyai tulang belakang yang kuat dan badan yang kuat, yang mesti dikekalkan dengan suapan protein terpilih yang betul. Kedua-dua babi dan wanita dewasa tidak melebihi 185 cm panjang.

Sirloin Duroc dengan babiBerbeza dengan babi White prolifik dan haiwan kepunyaan Landrace baka, Duroc perempuan broods tidak lebih daripada 11 babi, menuai tenang, penyayang dan jam tangan indah ke generasi semakin meningkat dengan pesat, selepas 170-180 hari berat lebih daripada 100 kg.

Babi baka Mangal

Babi baka MangalDalam sejarah pembiakan babi terdapat beberapa baka haiwan yang berbulu. Salah satu yang terbaik setanding dengan baka babi Yorkshire, pada pertengahan kedua abad XIX, dianggap haiwan dari daerah Lincolnshire. Garis rambut tebal babi ini menyerupai bulu domba dan bahkan digunakan untuk menghasilkan benang buatan sendiri kasar. Tetapi pada tahun 1972 ia secara rasmi diakui bahawa babi Lincolnshire telah hilang.

Babi baka Mangal sangat tidak selesaMujurlah, ia kekal berhampiran dengan baka atau pelbagai pupus Carpathian Hungary, babi woolly – Mangalica atau bulu mangalitskaya. Haiwan boleh menjadi warna yang berbeza, mereka tidak berpura-pura, berkat bulu tebal mereka tahan lasak dan memberikan daging yang sangat baik.

Babi baka Mangal sangat lesu, mempunyai imuniti yang kuat, yang membolehkan anda menolak vaksinasi haiwan muda dan menggunakan pelbagai jenis makanan.

Satu-satunya kelemahan adalah kelangkaan relatif babi baka daging dan sebilangan kecil babi di dalam keturunan. Rata-rata, wanita hanya memberikan 4-5 keturunan, pada masa akan datang jumlah anak kecil dalam brood meningkat sedikit.

Babi Asia

Babi AsiaKenalan dengan babi bulat Asia dari pemborong stok Eropah hanya bermula pada akhir abad yang lalu. Chunky, dengan haiwan yang kuat dan haiwan besar, yang dikenali sebagai babi Vietnam, Cina atau Korea, menyebabkan rasa kagum dan kejutan yang nyata.

Haiwan kecil, berbanding dengan baka baka tradisional, lebih awal, memberikan daging halus, bersih dan bersahaja.

Piglets daripada batu globularDengan purata babi dewasa berat badan dan 150 kg perempuan – kira-kira 120 kg rendah lemak daging hasil berair boleh melebihi 75%, yang merupakan asal rekod antara baka daging lembu. Dalam kes ini, perempuan bersedia untuk memberi anak-anak yang pertama seawal 4 bulan, dan bilangan babi di Farrowing kadang-kadang mencapai 20 gol. Haiwan sembarangan makan bijirin, rumput kering dan hijau, tidak memerlukan vaksin dan syarat khas penahanan.

Sekiranya babi mendapat penjagaan yang betul, dengan 7 bulan mereka mencapai berat penyembelihan, sambil mengikut kadar pertumbuhan babi Duroc atau babi putih yang besar.

Vietnam atau Asia vislobryuhye babi, baru-baru ini muncul di ladang-ladang Eropah, dengan segera membangkitkan minat peternak.

Piglet kerdilPada masa ini, berdasarkan haiwan ini dan babi hutan Eropah kecil, babi kerdil telah diperolehi. Haiwan kecil yang menjadi lebih popular di bahagian-bahagian lain di dunia. Foto-foto dan penerangan baka babi menyentuh dan mengejutkan walaupun orang jauh dari penternakan, dan babi mini di seluruh dunia dibiakkan sebagai haiwan hiasan.

Breed of babies Karmal

Hibrid, yang diperolehi daripada penyebaran kompleks babi kotor likat dan mangalitsa yang berkilat, dipanggil Karmal. Haiwan mempunyai rekod kematangan awal nenek moyang Asia, tetapi lebih berat dan lebih besar. Babi dewasa baka Karmal boleh menaikkan berat kira-kira 200 kg, sambil memilih makanan sayuran murah dan tidak menunjukkan kepuasan dalam kandungan.

Breed of babies KarmalDari babi Carpathian, haiwan hibrida mewarisi kot bulu yang agak padat dan piglets bergelung anak-anak. Babi tidak memerlukan bilik yang terlindung walaupun untuk musim sejuk, dan perut yang kuat membolehkan mencerna fodder kasar yang tidak dapat diakses oleh nenek moyang baka Vietnam. Dengan begitu banyak kualiti positif, spesies ini belum dapat dipanggil terbentuk sepenuhnya. Kerja pembiakan pada baka babi Karmal secara aktif dijalankan untuk menggabungkan dan menggandakan tanda-tanda terbaik.

Gambaran keseluruhan babi baka yang berbeza di pameran