Babi Vietnam dewasaDi antara peternak Amerika dan Eropah, babi Vietnam menjadi terkenal hanya pada akhir abad yang lalu. Di Rusia, spesies babi domestik ini muncul walaupun kemudian, namun minat pada haiwan yang luar biasa sangat besar.

Apakah perbezaan antara babi Vietnam dan asing dari babi tradisional, dan maruah haiwan baka ini? Berbanding dengan baka lama babi domestik, kemungkinan dan potensi haiwan ini belum dipelajari sepenuhnya, dan peternak bekerja untuk memperbaiki bahan yang ada. Tetapi sudah jelas bahawa orang Vietnam berkaki empat mempunyai masa depan yang hebat.

Ciri ciri babi Vietnam

Asia atau, seperti yang mereka katakan, babi Vietnam menonjol:

 • precocity;
 • keuntungan berat badan stabil;
 • tidak bersahaja dalam memilih makanan;
 • undemanding dalam kandungan;
 • kebersihan.

Babi kecil di padangCalm betina dianggap ibu penyayang, tetapi lebih produktif. Kematangan seksual lelaki berlaku pada usia enam bulan, dan pada wanita beberapa bulan lebih awal. Secara purata, babi diberikan dua petang setahun, masing-masing boleh mempunyai sehingga 18 ekor babi.

Di rumah, babi Vietnam hidup di iklim subtropika dan tropika yang lembap, tetapi ini tidak menghalang haiwan dari berjaya menyesuaikan diri dengan iklim yang lebih keras di pinggang tengah Rusia.

Babi mempunyai imuniti yang sangat baik, mereka mudah menahan penyakit meluas haiwan domestik, dan dengan penjagaan yang baik babi Vietnam dalam pembiakan bahkan lebih menguntungkan daripada banyak baka sudah terbukti. Ini difasilitasi oleh hakikat bahawa haiwan dicirikan oleh badan yang kuat, bercakap mengenai orientasi daging, dan dagingnya berair, jumlah bacon kecil.

Apa bentuk piglets Vietnam?

Babi Vietnam mempunyai penampilan yang sangat mengasyikkan. Antara ciri-ciri ciri baka:

 • pewarna haiwan yang kebanyakannya hitam;
 • dada yang luas, belakang yang kuat dan kaki pendek yang kuat, menjadikan babi itu kaya;
 • struktur yang dipendekkan pada muncung;
 • telinga yang kecil dan tegak.

Nama baka adalah disebabkan oleh ciri lain – perut besar-besaran besar yang muncul di kalangan babi Vietnam yang semakin meningkat.

Memakan babi VietnamSeperti “hiasan” dalam babi dewasa hampir boleh mencapai tahap tanah, yang, bagaimanapun, tidak menghalang haiwan daripada mengekalkan mobiliti dan aktiviti yang dicemburui.

Penampilan lucu dari babi muda Vietnam, seperti dalam foto, kadang-kadang menarik perhatian pencinta haiwan hiasan. Tetapi dalam kes ini, kita harus ingat bahawa, walaupun kebersihan, babi tetap mewakili spesies mereka, dan babi kecil dengan cepat menjadi binatang berkuasa. Pada masa baligh, haiwan mencapai berat 30-35 kg, dan babi pembiakan dewasa atau menabur berat sehingga 150 kg.

Kandungan babi Vietnam

Untuk kemudahan penjagaan apabila membiak babi Vietnam, haiwan diberi bilik yang kering, panas dan berventilasi. Lantai di babi harus rata, kuat, sesuai untuk pembersihan dan pembasmian kuman. Lebih baik jika ia disusun. Lantai papan dibuat di atas penutup itu.

Kambing dan babi kecilBerbanding baka lain, babi Asia tidak cukup besar, jadi mereka tidak memerlukan banyak tempat untuk penginapan. Mesin dibuat dengan mengambil kira kemungkinan pembersihan harian mereka. Berapa banyak untuk menjaga babi Vietnam di ladang, pemilik ternakan memutuskan, tetapi di pen dengan kawasan seluas 4 hingga 5 meter persegi hendaklah:

 • pasangan perempuan dewasa;
 • satu lelaki;
 • satu menanam dengan anak.

Semasa tempoh musim sejuk, pemanasan disediakan di kawasan di mana babi Asia disimpan, terutamanya penting untuk mengekalkan kehangatan apabila piglets kecil muncul, kekebalan dan perlindungan daripada faktor persekitaran negatif bergantung hanya kepada penerimaan susu ibu dan penjagaan manusia.

Pada musim panas, haiwan disediakan dengan paddock. Halaman mesti dilindungi dari angin. Sekiranya hujan, kanopi yang boleh dipercayai pasti disusun, pada ketinggian papan pertumbuhan babi disumbat, yang mana anda boleh menggaru belakang anda, mengambil palung makan dan bekas dengan air.

Catering untuk pembiakan babi Vietnam

Babi Vietnam suka rumput, sayur-sayuranKebaruan baka ini menghasilkan banyak maklumat yang paling tepat, termasuk, dan pemakanan haiwan. Kadang-kadang dinasihatkan untuk membina diet babi Vietnam semata-mata untuk makanan hijau. Memang, jumlah perut dan ciri-ciri sistem pencernaan babi boleh menyerap sejumlah besar rumput, tetapi tidak perlu menunggu berat badan yang baik dan kualiti daging. Hijau akan memaksa haiwan untuk makan makanan yang banyak untuk menghasilkan banyak sisa, tetapi keberkesanan diet sedemikian rendah.

Apa yang perlu untuk memberi makan babi Vietnam di rumah? Di rumah persendirian, cat babi pembiakan babi dibina di atas campuran bijirin tinggi kalori dengan kemasukan tumbuhan hijau, yang terutama dibenarkan pada musim panas. Daripada makanan yang kasar, yang biasanya diperolehi oleh babi, contohnya jerami atau tanaman akar, babi Vietnam secara invasif menawarkan hay.

Campuran makanan bijirin berdasarkan bijirin dibuat dengan penekanan pada barli dan gandum. Mereka juga dicerna dan memberikan peningkatan berat badan jenis daging. Bijirin ini perlu mengambil kira sehingga 70% daripada jumlah makanan.

Piglet grazesSulit untuk mencerna bijirin, contohnya, oat, kacang dan jagung dimasukkan dalam makanan pada kadar 10% daripada jumlah keseluruhan:

 1. Semua jenis bijirin telah dihancurkan dan dicurahkan dengan air mendidih untuk mendapatkan campuran basah berkhasiat.
 2. Untuk 8-9 liter air sepatutnya separuh jumlah bijirin dan sesudu kecil garam.
 3. Selepas 10-12 jam mengukus, makanan sudah siap.
 4. Untuk meningkatkan keberkesanan diet, persiapan vitamin, perangsang pencernaan, dan minyak ikan ditambahkan kepada makanan.

Sows menjangkakan keturunan dan sudah menjaga babi membuat menu itu lebih beragam, menambah campuran produk susu masam, terbalik, telur rebus masak.

Hasil yang baik adalah memberi makan babi Vietnam yang menyegarkan secara visual dengan bijirin yang tebal. Pada musim sejuk, labu yang telah dimasak dahulu, wortel diperkenalkan ke dalam diet. Haiwan seperti vitamin jerami berasaskan kekacang, contohnya, alfalfa, wiki, semanggi. Sehingga 15% daripada makanan, terutamanya dalam musim sejuk, boleh direbus kentang

Pembiakan babi Vietnam

Pembiakan bebas dari babi Vietnam memerlukan kepatuhan terhadap peraturan tertentu. Untuk kawin, wanita berusia lebih dari 4 bulan, beratnya mencapai lebih dari 30 kg, dan lelaki dari enam bulan dipilih. Oleh itu haiwan tidak boleh terdiri dalam hubungan yang rapat.

Untuk melampirkan babi kepada babi adalah mungkin pada kejadian di atasnya atau tanda-tanda memburu:

 • tidak lengah;
 • edema atau pelepasan di rantau gelang seksual.

Babi Vietnam di pencairan rumah dibenarkan dari beban selepas 114-118 hari selepas kawin. Mengenai menghampiri beberapa hari sebelum peristiwa tersebut, babi itu memberi amaran kepada tingkah laku resah, cuba menghancurkan sampah dan menelan kos sarang.

Sekiranya penternak akan memperhatikan penampilan wanita, dia akan melihat tanda-tanda menurunkan abdomen, dengan jelas menandakan segmen tenusu dan puting yang diperbesar, tamatnya colostrum.

Piglet PutihPeranan penting dalam kejayaan pembiakan babi Vietnam dimainkan oleh penjagaan ternakan dari hari-hari pertama kehidupan. Untuk farrowing dan untuk babi baru muncul menyediakan suhu dalam kandang 30-32 ° C. Kelahiran dalam babi baka Asia lepas dari 3 hingga 5 jam. Apabila semua keturunan dilahirkan, penting untuk menunggu pembebasan selepas kematian. Piglet dibersihkan daripada lendir, dikeringkan, diproses oleh tali pusat dan diletakkan pada sow supaya ia dapat memberi makan dengan colostrum. Semakin cepat ini berlaku, semakin besar kemungkinan hewan itu akan tumbuh kuat dan kuat.

Bantuan yang baik untuk peternak pemula yang berminat dengan baka tidak bersahaja ini akan menjadi video mengenai babi Vietnam, penanaman dan pembiakan mereka di ladang homestead.

Penjagaan babi Vietnam pada pembiakan diri

Dari jam pertama kehidupan dan kira-kira sebulan, babi Vietnam mendapat susu ibu. Tetapi jika pada mulanya ia adalah satu-satunya produk dalam menu mereka, maka dari kesepuluh hari haiwan itu diberi makan pertama dalam bentuk air minuman, kapur, arang dan tanah liat yang dicincang. Tambahan mineral direka bentuk untuk memperbaiki proses pencernaan dan mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan tulang dan imuniti.

Penggemukan piglets untuk dagingAnda tidak boleh menyimpan babi Vietnam terlalu lama hanya dengan susu. Anak-anak muda yang pesat berkembang mula kekurangan kelenjar, kalsium, mikroelen lain dan nutrien. Pemakanan jangka panjang mungkin tidak memberi kesan terbaik pada kesihatan si peniaga.

Oleh itu, dari usia 20 hari, menyusu diperkenalkan ke dalam biji bijir tebal berdasarkan fodder campuran dengan penambahan kompleks vitamin. Untuk mencegah anemia, anak babi menerima suntikan dadah khusus.

Dari bulan umur, anak-anak muda secara beransur-ansur dikeluarkan dari susu, memindahkan orang dewasa kepada rejim dan makan makanan. Pada masa ini, babi Vietnam yang sihat aktif berat lebih daripada 2.5-3.5 kg.

Kepada babi penyembelihan sudah siap pada umur 4 bulanPembiakan babi Vietnam bukan sahaja cara yang cepat dan mudah untuk menyediakan keluarga dengan daging yang berguna, tetapi juga perniagaan yang menguntungkan. Dengan babi penyembelihan siap selama 3 hingga 4 bulan, tetapi untuk mendapatkan jisim yang lebih besar anda boleh menunggu sehingga enam bulan, apabila puncak pertumbuhan haiwan melaluinya.

Kandungan babi Vietnam – video