vitamin yang diperlukan untuk ayamAnak ayam yang tumbuh tidak mudah. Vitamin untuk ayam broiler dalam diet sangat penting. Dalam dos mikro, mereka merangsang proses biokimia dalam badan. Kekurangan pemangkin menyebabkan keterlambatan pertumbuhan, penyakit tidak berjangkit. Tetapi penting untuk mengimbangi, vitamin berlebihan menyebabkan akibat yang lebih buruk daripada kekurangan mereka.

Kaedah dan teknik untuk vitamin broiler broiler broiler

ayam yang sihatCiri salib daging adalah pertumbuhan pesat. Berat produk diketik dalam 2 bulan. Tetapi ayam bukan baka, tetapi hibrida diperoleh secara buatan. Oleh itu, ia mesti berkembang di bawah keadaan tertentu. Penjagaan dan suapan untuk ayam-ayam ini adalah istimewa.

Oleh itu, ia dipercayai bahawa satu set berat berat dirangsang oleh banyak vitamin dan diet seimbang. Dalam kes ini, diet berbeza-beza bergantung pada umur tabung. Sekiranya pencahayaan, pertukaran udara dan suhu diperhatikan, makanan harus mengandungi bahan berikut:

  • dari hari ke tiga kehidupan, rumput segar atau pucuk bijirin ditambah kepada makanan;
  • pada hari kelima, tambahkan bawang hijau kepada broiler, secara beransur-ansur meningkatkan jumlah;
  • dari 5-7 hari dalam diet mesti ada lobak parut;
  • serum dan yogurt degreased dari hari pertama.

Bawang dan susu – bakteria asid membolehkan reka bentuk mikroflora mereka sendiri dalam usus ayam. Pematerian pada hari pertama glukosa dalam kepekatan sebanyak 10% daripada jumlah air membolehkan anda dengan cepat mengurai baki kuning telur dalam badan, memberi kesan kepada perkembangan individu.

Dari hari kelima, ayam boleh diberikan kepada kompleks vitamin farmasi, mengikut arahan untuk digunakan. Adalah penting, sebarang kompleks ditambah kepada makanan yang lembab atau air untuk diminum. Vitamin dapat dikumpulkan dalam formulasi multivitamin. Premix sering digunakan, yang merupakan kompleks aditif yang paling penting dalam bentuk seimbang:

  • asid amino;
  • antibiotik;
  • mineral.

Related  Ciri-ciri makanan kompaun untuk puyuh

menetas ayam dengan kompleks vitaminKomposisi yang seimbang, termasuk vitamin untuk ayam broiler, ditambah kepada mash dalam kuantiti yang kecil. Apabila membuat fodders campuran, mereka diperkaya, termasuk campuran siap pakai.

Aditif biologi yang membentuk premix dimusnahkan oleh haba. Oleh itu, tuangkan suplemen vitamin hanya menjadi mash hangat.

Contoh penggunaan premix yang betul dalam diet yang seimbang adalah makanan istimewa BMVD. Ini jenis makanan campuran untuk ayam pedaging adalah bertujuan untuk usia tertentu:

  1. Umpan pemula mengandungi premix 5% dengan dominasi komponen protein.
  2. Makan – berkhidmat untuk pertumbuhan pesat.
  3. Menyelesaikan makanan kompaun bertanggungjawab untuk mematangkan kualiti rasa jisim otot.

Untuk broilers sahaja BMDV dengan kandungan aditif kompleks dalam jumlah 5%. Kos makanan bercampur khas tidak murah. Tetapi dengan diet yang seimbang, faedah penggunaannya jelas. Untuk 1 kg berat ayam, 2 kg makanan digunakan, dengan syarat tidak ada kelewatan dalam pertumbuhan. Itulah sebabnya penggunaan vitamin untuk ayam pedaging adalah wajib.

Vitamin semulajadi untuk ayam broiler

bawang hijau untuk ayam broilerDi ladang, adalah mungkin untuk menggantikan sebahagian besar formula farmasi dengan semulajadi. Rumput yang paling terkenal dan berpatutan di mana-mana musim adalah pena bawang. Ia boleh dihalau di musim sejuk, ditanam di taman. Bawang mencintai semua burung. Ia memusnahkan parasit di dalam usus dan menyampaikan unsur jejak sulfur. Masukkan bawang hijau kepada broiler dalam komposisi batang pada kadar 5-6 g setiap individu, tetapi mulakan dengan 1 gram. Ayam makan bawang cincang halus secara sukarela, bermula dengan hari kelima kehidupan. Dengan ketiadaan kehijauan, anda boleh menambah parut, tetapi memberinya sedikit berdiri, supaya bau tajam hilang. Pada musim sejuk, mudah untuk mendapatkan anak benih dari tanaman bijirin, menanamnya dalam lumut biasa.ayam berjalan di rumput

Vitamin untuk ayam broiler di rumah tumbuh di atas katil. Adalah penting untuk membasuh sayur-sayuran dan herba, dan tidak menghiraukan celandine. Ia racun! Anda tidak boleh memberikan rumput yang tidak dipotong, ia tersumbat di dalam ventrikel.

Sorrel adalah gandum vitamins musim bunga. Pada awal musim bunga, herba yang mengandungi vitamin B, PP, C, E, F, K akan diberi makan pada meja burung. Selain itu, bahan aktif biologi, serat dan protein terdapat dalam kendi.

Kubis mengandungi sulfur dan vitamin K. Ia digosok dan ditambah ke mash. Tambah sedikit, 1 sudu teh setiap burung. Potong ke dalam daun dandelion dan nettles, direbus dan dicincang jerami, sayur-sayuran parut.

Related  Penyakit biasa bagi puyuh dewasa dan haiwan muda

Tetapi ragi meningkatkan flora usus. Bermula pada hari ke-8, beri mereka sedikit, 1 sudu teh setiap 10 ekor burung. Ragi menggalakkan pertumbuhan pesat. Hanya serbuk roti dan roti yang direndam.

Segar, yogurt rendah lemak, whey, keju kotej adalah makanan yang membawa kalsium dan vitamin D, mereka memberi manfaat kepada badan yang semakin meningkat. Pada hari musim panas yang hangat, ayam boleh dilepaskan di rumput yang rumput, mereka sendiri akan naklevyvat vitamin.

Penggunaan vitamin pekat pengeluaran perindustrian

Semua petani ternakan tahu keberkesanan kompleks vitamin farmasi. Jadi, Aminovital mengandungi 18 asid amino penting, 8 vitamin dan mikro. Ubat itu larut air, ditambah kepada air minuman pada minggu pertama dalam kepekatan 2-4 ml setiap 10 liter air. Jika burung itu lemah atau telah dirawat dengan antibiotik, kompleks vitamin itu perlu untuknya.

vitamin kompleks ChiktonikDadah Chiktonik tergolong dalam beberapa probiotik. Probiotik digunakan untuk menguatkan imuniti, untuk memulihkan mikroflora dalam saluran pencernaan ayam, dan untuk pengambilan vitamin. Menurut arahan untuk digunakan, Chiktonik digunakan dalam minum, dengan dos 1 ml setiap 1 liter air selama seminggu. Tiada kesan sampingan dari penggunaan dadah.

Untuk menanam ayam broiler, untuk menerima daging pemakanan tulen mana-mana pemastautin musim panas boleh. Adalah penting untuk merawat ahli-ahli taip dengan teliti, untuk mewujudkan keadaan untuk pembangunan yang sihat. Untuk membantu pekerja mewujudkan vitamin tambahan tambahan.

Video mengenai suplemen vitamin untuk ayam