Domba RomanovskayaMalah di zaman Petrine di rantau Yaroslavl, daerah Romano-Borisoglebsk, baka kambing Romanov dibiakkan. Domba ekor pendek mempunyai mantel bulu, daging yang lazat dan brood cepat. Haiwan yang tidak bersahaja dengan cepat menetap di sepanjang kawasan utara, Kazakhstan, padang rumput Mongolia.

Ciri-ciri utama yang mewakili kambing Romanov

baka romanianKeturunan yang berdiri, yang digunakan dalam pembiakan, diseragamkan. Standard – perihalan ciri luaran yang menentukan individu yang tulen. Oleh itu, tanduk yang cantik, dalam lelaki atau perempuan bukan tanda generik, pembawa hiasan seperti itu dihantar ke daging, setelah sebelumnya mengutip dari penghormatannya dalam bentuk enam dan kulit. Kepelbagaian kawasan putih berwarna juga berfungsi sebagai tanda pemisahan. Ciri-ciri kambing biri-biri Romanov dicipta pada tahun 1908 oleh ahli biologi Pavel Nikolaevich Kuleshov.

Sekumpulan kambing biri-biri dipanggil domba ekor pendek, yang menggambarkan sepenuhnya struktur bahagian batang ini. Berikut adalah cara baka menerangkan piawai:

 • pertumbuhan – sederhana;
 • dada lebar, dalam;
 • belakang adalah rata;
 • sakrum – kendur;
 • layu – lebar;
 • fizikal – kuat;
 • kaki – walaupun lurus, panjang sederhana.

Struktur tulang belakang boleh menjadi kuat, lembut dan kasar. Domba dengan tulang yang kuat adalah yang paling kuat dan memberi lebih banyak anak. Mereka mempunyai lapisan bawah tebal yang baik, panjang 50-60 mm tidak tergelincir. Warna ini dikuasai oleh warna kelabu-biru. Domba dinilai.tempat memenangi hadiah

Jenis kasar kambing Romanov mempunyai kerangka besar, kulit tebal, dan bulu kasar dengan banyak awan. Bercakap lebih lembut, ost membuat warna domba gelap atau bahkan hitam. Ini adalah domba yang paling tidak bersahaja. Bulu mereka digunakan untuk kasut renda. Untuk kot bulu, kulit tidak sesuai, ia tebal dan berat, bulu kasar tidak panas dengan baik.

Jenis kerangka ketiga adalah lembut. Rumput domba Romanov dengan rangka tipis mempunyai torso sempit. Semuanya seolah-olah diratakan dari sisi – dada, kepala, kaki yang sesuai. Dan penyakit tertentu adalah pulmonari. Terdapat sedikit auste dalam bulu, jadi domba berwarna putih. Tetapi kulitnya nipis, kulitnya lemah dan kesuburannya rendah.

Pupuk kambing dianggap baja organik yang berkesan. Komposisinya tertumpu, ia harus digunakan dengan berhati-hati, sebaiknya dalam bentuk cecair cair atau untuk mengisi rumah kaca.

Ciri-ciri kambing biri-biri Romanov dibentuk dari jumlah penunjuk.

Related  Arahan untuk pembuatan sangkar untuk broiler di rumah

Standard untuk pewarna – ke bawah mesti krim putih, rambut hitam dan selalu lebih pendek dari bawah. Nisbah bulu ke rambut adalah 4/1 – 10 / 1. Anak kambing yang baru lahir harus hitam. Dalam masa dua atau tiga minggu, mereka secara beransur-ansur akan mendapat warna baka. Kepala dan ekor hitam, kaki ke hock, ketiga batang tubuh. Batasan antara bahagian cahaya dan hitam adalah tajam. Kesan cahaya bergantung kepada nisbah rambut dan bulu pada setiap bahagian tubuh. Jika lapisan bawah tebal tidak membenarkan bulu teratas jatuh, rambut kasar menghasilkan arah pertumbuhan, bulu lembut panjang hanya boleh berkerut dari atas, mewujudkan keriting yang indah dengan keluasan kelabu.

Penyimpangan dari piawai sering dijumpai, tetapi untuk pembiakan standard kambing biri, individu piawai dipilih.

Prospek pembiakan kambing Romanov

anak dombaPembiakan romanovskih biri-biri tidak menyebabkan kesukaran. Domba, yang dipanggil terang, siap untuk persenyawaan dari 4 bulan, tetapi kawin dilakukan apabila berat hidupnya cerah sekurang-kurangnya 40 kg, kira-kira 7 bulan. Kehamilan berlangsung selama 145 hari. Semasa laktasi, kehamilan baru juga mungkin berlaku. Dua kali setahun secara fisiologi anak mungkin. Kambing baka Romanov kambing bersifat prolifik, 2 anak domba mempunyai norma, terdapat lebih banyak.

domba dengan anak dombaDalam keadaan yang baik dan dengan berhati-hati untuk tahun ini kawanan boleh meningkat sebanyak 3 kali. Ibu sudah bersedia untuk memberi makan 3 ekor anak dara selama 2 bulan. Dalam koshar yang dekat semasa masa penyiaran jisim, tidak selalu mungkin untuk mengekalkan keturunannya sepenuhnya. Sekiranya dalam minit pertama kambing hidup, domba tidak menjilatnya dan membiarkannya pergi ke udder, bayi yang baru lahir akan mati akibat kelaparan. Oleh itu, tugas seseorang ialah mencari ibu di kawanan dan menyelinap ke udder udder. Tiada siapa yang akan memberi makanan kepada orang asing.

Semakin banyak anak domba yang dilahirkan di domba, lebih kecil adalah keturunan, kadar kelangsungan hidup yang lebih rendah dan semakin menuai hingga berat komersial. Satu anak domba berukuran 3.7 kg, dan masing-masing empat lebih kecil daripada 2. Oleh itu, dalam 100 hari, yang pertama akan menimbang berat 25 kg, dan banyak kambing akan mendapat hanya 16 kg.

Setelah 3 minggu makan anak domba dan permaisuri disimpan secara berasingan, kawanan orang dewasa membawa kepada ragut, tetapi pada waktu tertentu mereka dibawa untuk memberi makan. Mod ini mencipta laktasi yang lebih baik. Terdapat kemungkinan kambing makan secara manual dengan pemilihan susu untuk keperluan makanan. Pertumbuhan muda yang tumbuh dibahagikan kepada kutsans dan yarochek dan mereka grazed bukan sahaja secara berasingan, tetapi dalam sektor yang berbeza. Pada ketika ini, wanita sudah bersedia untuk mengawan.

Related  Putih ayam belanda lebar di farmstead anda

Pembiakan boleh berlaku tidak terkawal dan sepanjang tahun, jika ada pengeluar kambing di kawanan. Di ladang-ladang, anak-anak akan dirancangkan supaya mereka dapat memberi makanan kepada anak-anak muda dengan keuntungan dan kualiti yang terbaik. Oleh itu, perkawinan dilakukan pada satu waktu untuk mendapatkan kawanan satu tahun yang sesuai untuk penyembelihan musim gugur. Kandungan kambing Romanov di koshar semasa musim sejuk membuat perkahwinan yang betul pada musim gugur, untuk pembebasan anak domba dewasa di padang rumput musim bunga.

Memberi makan dan menjaga ternakan

kawananKandungan kambing Romanov berbeza dari kumpulan kawanan. Kambing itu selesai dari satu umur dan satu kambing domba:

 • Yang muda di dalam tong;
 • kutsans;
 • anak-anak kecil;
 • ternakan ibu;
 • pengeluar.

Dengan kaedah penangkapan untuk menjaga setiap kawanan mempunyai sektor sendiri, yang mempunyai padang rumput, tempat penyiraman, kandang dan kemudahan tertutup yang hangat. Beberapa kawanan yang serupa boleh diletakkan berdekatan.

Kambing biri-biri adalah haiwan yang ungu. Hooves dipakai, apabila domba berjalan di sepanjang padang rumput, berkuku di bumi. Pastikan haiwan ini tanpa berjalan mustahil. Selama beberapa jam sehari kumpulan itu mesti bergerak, mencari makanan, walaupun di bawah salji.

Makanan ternakan yang kasar diperlukan untuk haiwan ini. Pada mereka, perbelanjaan tenaga yang lebih besar dibelanjakan untuk proses proses fisiologi. Jadual ini menunjukkan norma untuk kumpulan haiwan yang paling bertanggungjawab – stok brood.kadar makan

Pada musim sejuk, lembu diberi makan dengan makanan kasar, ia berguna untuk ibu-ibu menyusui untuk menerima tanaman akar, anak domba dari minggu mula memakan dedak dan makanan khas campuran. Dari 3 minggu anak-anak terbiasa dengan silo dan Senu dari kekacang. Adalah perlu untuk memastikan peningkatan berat badan hidup 120-150 g / hari. Pengeluar kambing di musim pembiakan menerima walaupun dalam diet, untuk cairan seminal yang lebih aktif.

Related  Mengetahui rumput madu untuk lebah, anda boleh mendapatkan rasuah yang baik

Pengeluaran komoditi

shearing biri-biriHampir tiada sisa daging rumput ternakan – satu pengeluaran yang sangat menguntungkan. Dari umur 5 bulan, pengeluaran bermula:

 • bulu;
 • daging;
 • menyembunyikan;
 • susu

Bulu domba Romanov adalah yang paling halus, dari pelepasan pertama yang dipanggil gumball. Ini adalah produk berkualiti tinggi. Pada masa depan kambing biri-biri akan dilahirkan 3 kali setahun, apabila bulu tumbuh. Sekiranya biri-biri tidak dipotong, momen musiman akan bermula, nilai komoditi bulu akan hilang. Dari domba mereka mengambil kira-kira 2, dari bulu domba 3 kg bulu. Bahan yang berharga digunakan dalam industri ringan. Selepas melepasi kilang NSP (pemprosesan utama bulu), produk menjadi bersih, diperintah oleh serat kasar oleh bulu.

Di muka, kulit yang dikeluarkan dihapuskan dan dihantar untuk diproses selanjutnya. Mungkin kot mouton anda dibuat daripada kambing biri-biri Romanov. Furriers percaya bahawa ini adalah bahan terbaik untuk kasut mandi berkualiti jahit.

bangkai dombaDaging dari domba, domba, sangat dihargai untuk rasa khasnya. Adalah diketahui bahawa makanan domba di rumput, hormon pertumbuhan tidak memberi makan kepada mereka – daging adalah pengeluaran sekunder. Dari satu domba muda, di muka, menerima sehingga 20 kg daging dan asin. Lidi kambing muda dihargai di seluruh dunia.

Susu daripada domba adalah 2 kali lebih gemuk dan lebih tepu dengan mineral daripada susu lembu. Kambing bukan haiwan yang sangat produktif. Tetapi jika anda mengandungi beberapa anak lembu pemerah susu, anda boleh membuat keju dan produk tenusu perubatan lain.

Video mengenai kandungan baka kambing Romanov