Turki daripada baka yang berbezaDiwarnai oleh pendatang dari Dunia Lama, ayam belanda telah menjadi lambang Amerika Syarikat dan Kanada, tetapi selama berabad-abad unggas besar telah ditanam di seluruh dunia. Sejak itu, pelbagai baka kambing biri-biri telah diperolehi, gambar dan penerangan yang akan membantu penternak ayam pemula untuk membuat pilihan dan manfaat ini atau pelbagai untuk ladang ladang mereka.

Pada abad yang lalu, burung itu menarik perhatian pengeluar daging besar. Ia dari masa ini mula bekerja sistematik untuk menghilangkan kalkun buram yang luas dan ayam, pada masa penyembelihan berkembang menjadi berat rekod 25-30 kg.

Binatang moden berbeza tidak banyak rupa dan warna bulu, tetapi juga:

 • masa untuk mencapai berat badan yang optimum untuk penyembelihan;
 • berat badan dan nisbahnya kepada jumlah daging yang diperoleh;
 • telur-telur.

Keturunan kalkun untuk pembiakan di rumah juga disesuaikan dengan penyelenggaraan padang rumput. Burung seperti ini tahan lasak, dengan cepat meningkatkan berat badannya, ia tidak selektif apabila memilih makanan.

Kalkun tembaga

Kalung gangsaNamanya sudah tua, terkenal dengan penternak ayam, baka pelopor telah diterima kerana pewarnaan ciri-cirinya. Bulu latar belakang nampaknya berwarna coklat-merah, gangsa. Dalam lelaki yang terang, besar, bahagian atas tulang dada dan leher dicat hampir hitam, sama dengan hanya satu gangsa, bulu di bahagian belakang. Bulu pada ekor dihiasi dengan garis-garis kecoklatan dan merah. Di bahagian pinggul dan sayap ayam belanda gangsa, kumpulan putih yang berbeza kelihatan. Pucuk pada kepala burung dan karang berwarna merah terang dengan peralihan dari putih atau biru.

Kalkun tembaga di ladang ladangDi betina, warna ini lebih sederhana, anda boleh mengenali burung itu di pinggir putih pada bulu sayap, dada dan belakang, lebih elegan daripada siluet lelaki gangsa gangsa dan kekurangan perhiasan di kepala.

Berat purata ayam belanda adalah 18 kg, dan ayam belanda – 11 kg. Selama setahun wanita boleh merobohkan sehingga 100 biji telur.

Burung sangat bertolak ansur dengan penyelenggaraan luar walaupun dalam iklim sederhana. Di Kanada, pada pertengahan abad yang lalu, versi asli seekor ayam belanda dengan ketahanan rekod, berat badan yang baik dan penebangan telur yang tinggi telah diperkenalkan. Malangnya, hari ini seekor ayam belanda di Kanada ini hampir hilang dari ladang-ladang. Menurut bancian burung, pada tahun 2013 terdapat hanya 225 ayam yang diletakkan di seluruh negara. Hari ini, kempen sedang dijalankan untuk membiak semula bekas ternakan dan mengekalkan baka.

Lelaki gangsaKeturunan burung gangsa, yang berasal dari Amerika Syarikat, serta Kanada, berasal dari kalkun orang asli liar. Tetapi hari ini ia hampir tidak digunakan, menimbulkan banyak lagi barisan unggas moden.

Gangsa kalung gangsa

Kalung belukar gangsa luasPengganti ke kalkun gangsa adalah baka kalkun lebar gangsa, menyerupai nenek moyangnya, tetapi lebih besar di bahagian torak badan. Berat ayam belanda adalah purata 16 kg dan 9 kg pada wanita. Juara baka adalah seekor kalkun beratnya 35 kg.

Malangnya, baka kalkun ini bukan untuk pembiakan di rumah. Sebabnya – pengeluaran telur yang agak rendah, hanya 50-60 telur setahun dan tidak mampu berjalan di udara terbuka. Tetapi burung dengan mudah menyesuaikan diri dengan penyelenggaraan di rumah ayam perindustrian.

Hari ini pelbagai kalkun gangsa ini digunakan dalam kerja pembiakan dan ditanam dalam keadaan ternakan ayam intensif untuk daging.

Kalkun gangsa Caucasian Utara

Turkeys Bronze North CaucasiansKeturunan kalkun, dibesarkan pada tahun 1946 di USSR, ditanam di rumah hingga ke hari ini. Nenek moyang burung itu adalah wakil dari pelbagai jenis kalkun dan pengeluar ayam belanda gangsa yang luas. Besar disesuaikan dengan keadaan yang berbeza individu adalah saiz yang mengagumkan.

Laki-laki dewasa tumbuh hingga 14 kg. Dan perempuan, sebagai peraturan, setengah lebih ringan. Turki tidak tergesa-gesa dan memberi keturunan yang kuat.

Kalkun gangsa Moscow

Kalung gangsa gangsa MoscowDari kalkun gangsa gangsa yang luas dan burung tempatan, seekor baka domestik lain diperoleh – ayam belanda gangsa Moscow. Seperti berikut dari gambaran dan gambar baka, kalkun pelbagai ini mempunyai dada cembung yang luas dan badan yang panjang. Burung bertahan, mereka berasa hebat di padang rumput, yang membolehkan mereka mengandungi ayam belanda bukan sahaja di rumah ayam besar, tetapi juga di ladang-ladang swasta.

Laki-laki jenis kalkun ini untuk pembiakan di rumah mencapai berat 19 kg. Turki lebih kecil, berat maksimumnya ialah 10 kg.

Putih kalkun sayap lebar

Coklat kalung lebar putihPada pertengahan abad yang lalu di Amerika Syarikat, penternak menerima baka ayam pedaging broiler, yang kini menduduki kedudukan kepimpinan yang tidak dapat dipertikaikan di seluruh dunia. Kelinci ayam yang berwarna putih adalah hasil melintasi orang-orang yang terkenal dan hari ini ayam belanda putih Belanda dan gangsa asli Amerika.

Sebab penyebaran burung yang paling luas adalah kematangannya yang awal, hasil pemakanan yang berharga tinggi, sehingga mencapai 80% berat daging. Berbanding dengan kalkun gangsa, betina burung putih membawa lebih banyak telur, dari 100 hingga 120 keping setiap tahun.

Kalkun broiler baka ini mempunyai badan berbentuk bujur dengan dada yang besar dan belakang. Burung itu berbulu dan memenuhi sepenuhnya namanya. Tidak ada bulu hitam di badan, kecuali sebatan kecil pada sternum. Kaki berwarna merah jambu, luasnya cukup panjang, kuat. Plumage adalah padat, putih, di dada adalah satu bulu bulu hitam.

Putih kalkun sayap lebarKelinci ayam putih dalam pembiakan memberi tiga garisan:

 1. Garis berat dan salib daripadanya adalah kalkun berat hingga 25 kg dan kalkun hingga 11 kg.
 2. Baris purata adalah lelaki sehingga 15 dan betina sehingga 7 kg.
 3. Individu cahaya dan salib dari mereka adalah yang paling awal dan kecil. Turki menimbang kira-kira 8 kg, dan betina tumbuh hingga 5 kg.

Penunjuk rekod tidak boleh tetapi pengeluar kepentingan daging ayam dan pencinta ayam swasta. Kalkun sayap putih yang luas telah menjadi pengasas banyak baka, baka yang sangat produktif dan salib yang dibiakkan di seluruh dunia.

Kalkun putih Caucasian Utara

Dari penyeberangan kalkun gangsa dan burung-burung yang berwarna kuning telur, pelbagai jenis turkey broiler domestik diperoleh – seekor ayam belanda Caucasian Utara.

Baka ini dicirikan oleh ketahanan, peningkatan berat badan yang cepat dan telur yang indah yang dapat dianggap sebagai rekod. Kalkun dewasa untuk satu tahun dapat memberikan hingga 180 buah telur 80 gram.

Direka untuk pembiakan di rumah, baka mudah dikekalkan di padang rumput dan menggunakan makanan yang paling berpatutan.

Gambar dan perihalan ayam belanda BESAR 6

British United Turkeys (BUT) Besar 6British United Turkeys (BUT) Big 6 adalah salib berat dan sangat produktif dari kalkun berbulu lebar putih, yang digunakan secara aktif dalam pengeluaran perindustrian daging ayam. Barisan hibrida itu diperoleh oleh penternak British dan Kanada. Terima kasih kepada hasil yang sangat baik pembiakan tempatan, keterangan dan gambar kalkun, baka untuk masa yang singkat telah tersebar di banyak negara di dunia.

Seperti yang dapat anda lihat dalam gambar, ayam belanda BIG 6 adalah burung putih kuat, di mana:

 • leher panjang yang kuat;
 • Dada bulat penuh, dalam individu yang gemuk, sehingga satu pertiga daripada berat badan;
 • lurus belakang;
 • kaki lurus yang tinggi berwarna kekuningan;
 • Putih dengan patch hitam kecil di bulu dada.

Kepala ayam kalkun ayam dihiasi dengan batu karang merah dan panjang, hingga 15 cm kuda.

Membiak ayam belanda baka BESAR 6Sebagai perbandingan dengan ayam belanda baka BIG 6 secara aktif meningkatkan berat badan. Pada usia lima bulan, pizza boleh menimbang sehingga 12 kg. Tetapi ini tidak mengehadkan nilai. Berat kalkun kalkun berat pada masa penyembelihan boleh mencapai 25-30 kg dengan hasil tertinggi daging pemakanan yang berkualiti.

Turki bersilang “Universal” – video