BIG 6 kalkunDaging kalkun adalah produk yang berguna, kaya dengan protein, magnesium, fosforus dan unsur penting lain untuk tubuh manusia. Ia sangat bernilai di pasaran, tetapi berbanding dengan jenis lain didapati dijual kurang kerap, jadi semakin popular sekarang untuk tumbuh di rumah ayam belanda BIG 6.

Baka ini muncul di Rusia beberapa tahun yang lalu dan segera menjadi popular. BIG 6 ayam belanda besar, membolehkan anda mendapatkan banyak daging. Di samping itu, mereka adalah sumber telur, bawah dan bulu. Burung tidak bersahaja dalam menjaga dan memberi makan, yang memudahkan kerja petani. Terima kasih kepada semua ini, ayam belanda yang semakin meningkat di rumah sangat bermanfaat.

BIG 6 adalah jenis kalkun terbaharu. Ia sangat dihargai, kerana burung cepat mendapat berat badan. Penanaman ayam belanda BIG 6 membolehkan untuk mencapai keuntungan yang tinggi kepada ladang-ladang swasta, menjual telur dan daging.

Ciri-ciri baka

Berat lelaki dewasa boleh mencapai 25 kg dan lebihBurung mempunyai bulu putih yang berbulu, badannya kekar, kepalanya kecil. Dari sudut pandangan ciri-ciri anatomi turkeys baka ini berbeza:

 • dada cembung;
 • kaki tebal;
 • sayap besar;
 • anting merah dan janggut;
 • perhiasan pada leher dan pada kepala lelaki.

Perot mereka dinilai sekurang-kurangnya sebanyak daging, kerana ia sangat ringan dan lembut. Ayam goreng Turki di rumah tumbuh dalam beberapa bulan, selepas itu mereka dihantar ke penyembelihan.

Berat lelaki mencapai 25 kg, dan wanita – 11 kg.

Sepasang ayam belanda kalkunKira-kira sepertiga keseluruhan karkas jatuh pada tulang belakang, dan pada umumnya, keluaran berat badan adalah 80%. Untuk keseluruhan tempoh wanita membawa lebih daripada 100 telur, yang dikenali dengan kualiti rasa yang sangat baik. Disebabkan peratusan yang tinggi dari penampilan anak ayam, adalah mungkin untuk membiak secara bebas dan menjual ayam pedaging broiler di rumah. Walau bagaimanapun, anda perlu mengetahui beberapa ciri penjagaan untuk mendapatkan burung yang sihat dan besar. Ia juga perlu disediakan untuk fakta bahawa ayam belanda memerlukan banyak perhatian. Oleh itu, menjaga mereka memerlukan banyak masa dan memerlukan sedikit wang.

Related  Bila dan mengapa untuk menyuntik arnab?

Bagaimana untuk mengembangkan ayam belanda yang sihat di rumah?

Nestling memerlukan bilik hangat yang luasWalaupun fakta bahawa kalkun baka ini agak bersahaja, mereka memerlukan penjagaan yang berterusan. Pertama sekali anda perlu menyediakan rumah. Sebelum anda meletakkan kalkun di dalamnya, bilik perlu berventilasi. Suhu di dalamnya semasa musim sejuk tidak boleh jatuh di bawah 20 darjah. Berkembang di ayam belanda rumah BIG 6 memerlukan mengekalkannya pada 30 darjah. Apabila mereka tumbuh, suhu perlu diturunkan, tetapi secara beransur-ansur. Turkeys bertindak balas dengan tidak baik untuk turun naik yang tajam.

Anda boleh meningkatkan pengeluaran telur dengan memasang lampu siang hari di rumah.

Jumlah pengumpan dan mangkuk minum harus mencukupi supaya burung tidak berkumpul dan tidak mengganggu satu sama lain. Di samping itu, untuk berkembang ayam belanda BIG 6 di rumah di rumah ayam itu perlu meletakkan beberapa tangki yang dipenuhi dengan abu dan pasir, di mana kalkun boleh membersihkan bulu.

Sampah yang bersih dan kering akan membantu mengekalkan generasi yang sihatDi lantai rumah adalah sampah jerami. Anda perlu menggantikannya dua kali seminggu.

Rumah burung sepatutnya sentiasa berventilasi, kerana kelembapan dan kelembapan, ayam belanda boleh mula sakit.

Di kediaman burung, ia juga perlu memasang roosts dari bar tebal sehingga mereka boleh bebas menampung mereka. Berkembang di kalkun rumah BIG 6, di musim panas mereka dibebaskan di paddock, yang memerlukan ruang yang besar. Jika ini tidak mungkin, solarium dengan lantai simen dibina untuk burung.

Makan ayam belanda BIG 6 di rumah

Pemakanan adalah salah satu aspek penting dalam kejururawatan. Tanpa diet yang seimbang, perkembangan kalkun dan pertumbuhan mereka tidak normal. Oleh itu, mereka harus menyediakan mereka dengan jumlah makanan yang diperlukan pada waktunya. Pada mulanya, ia akan mencukupi untuk mendapat suapan permulaan khas, tetapi secara beransur-ansur diet perlu ditambah:

 • jagung;
 • gandum;
 • barli;
 • bit kacang, lobak;
 • rowan;
 • minyak ikan;
 • keju kotej;
 • sayuran dan jerami.

Related  Penyakit babi erysipelas berbahaya bukan sahaja untuk haiwan

Feeder untuk kalkunUntuk mengelakkan pelbagai penyakit, haiwan muda harus dirawat dengan antibiotik. Cuba memahami bagaimana untuk mengembangkan ayam belanda yang sihat di rumah, ramai yang tidak membayar perhatian terhadap kualiti makanan. Hanya produk segar dan berkualiti sesuai untuk ayam. Untuk menguatkan nafsu makan dan mempercepat pengumpulan jisim, makanan itu ditaburkan dengan bawang cincang halus. Untuk kalkun kecil, ia boleh dibasahkan dengan produk tenusu cair. Merangsang pencernaan yang mereka dapat dengan bantuan gandum dan telur rebus yang dicincang.

Jangan gunakan makanan berlemak untuk kalkun, kerana ini menimbulkan obesiti.

Memberi makan ayam belanda BIG 6 di rumah di musim sejuk dijalankan 3 kali, di musim panas – sekurang-kurangnya 5 kali sehari. Dengan diet yang betul, anak-anak muda berkembang cepat dan mendapat berat badan. Sekiranya kecacatan pertumbuhan adalah ketara, ayam belanda harus dipindahkan dari orang dewasa, menetapkan air bersih dan penyimpan untuk mereka dan pastikan suapan berkualiti tinggi digunakan. Jika semua cadangan utama diikuti selepas beberapa bulan, anak muda harus menjadi burung besar yang bersedia disembelih.

Perincian kandungan kalkun BIG 6 – video