Itik baka yang berbeza di ladang ladangDengan keupayaan untuk meningkatkan berat badan, pengeluaran telur dan kualiti bulu, itik domestik dibahagikan kepada daging, telur dan tumbuh untuk bulu dan ke bawah. Buah-buahan popular itik untuk pembiakan domestik sering mempunyai orientasi daging atau daging. Terdapat jenis perantaraan dengan pengeluaran telur yang baik dan produktiviti daging. Baru-baru ini, perhatian yang paling besar diberikan kepada petani ayam di pagi hari untuk broiler – matang matang, dengan daging rendah lemak yang sangat baik dan berat badan yang baik.

Semua baka yang ada, garis silsilah dan salib adalah keturunan mallard biasa yang dipelihara dan ditapis di Eropah dan Asia, dan itik musk, tanah air yang merupakan benua Amerika. Walaupun terdapat perbezaan lokasi, keadaan habitat semulajadi, spesies itik ini terbukti menjadi yang terbaik apabila dipelihara dalam keadaan ladang besar dan sangat kecil.

Penerangan mengenai itik itik, jenis liar dan buatannya, serta salib yang menjanjikan akan membantu lelaki unggas berorientasikan pada varieti yang dicadangkan dan mewujudkan kawanan yang sangat produktif di ladangnya.

Indotecks ​​atau itik rusa

Indotecks ​​atau itik rusaItik musky adalah penduduk asal Amerika Tengah dan Selatan. Tidak seperti mallard Eropah, yang tidak mewakili kehidupan tanpa air, “wanita Amerika” tenang tentang ketiadaan kolam, sungai atau tasik yang berdekatan. Mereka tenang, dan apabila mereka disimpan di halaman burung biasa, suara mereka terdengar sangat jarang. Kerana ciri ini, burung-burung itu dipanggil itik oleh dowers. Memandangkan burung-burung yang diimport dari tanah-tanah jauh tidak sama seperti itik-butik biasa, orang Eropah mula mencari sifat spesies lain di dalamnya. Adalah jelas bahawa pertumbuhan merah di kepala burung, terutamanya ketara pada lelaki, melahirkan nama samaran lain untuk itik – Indotka, dengan analogi dengan ayam belanda, yang mana unggas air tidak mempunyai hubungan yang berkaitan.

Itik musk boleh mempunyai warna yang berbeza. Tidak seperti ayam biasa, mereka tidak mendapat berat badan dengan cepat, tetapi daging mereka rendah lemak, konsistensi lembut rasa yang sangat baik.

Lelaki purberta “Orang Amerika” boleh membesar hingga 5 kg berat badan, dan perempuan, yang hampir dua kali lebih ringan, dikenali sebagai ayam halus.

Indoutok kualiti daging menarik perhatian peternak. Hari ini di kalangan petani ayam, hibrida antara spesifik kasturi dan daging itik Eropah sangat popular.

Bebek Beijing

Bebek BeijingAntara baka itik untuk pembiakan domestik, burung dari Kerajaan Tengah dapat dianggap sebagai salah satu yang paling kuno. Itik Peking menjadi lebih dikenali tiga abad yang lalu dan masih belum kehilangan relevansinya. Cepat-cepat, dengan kualiti daging yang sangat baik, burung-burung yang tahan lasak dan tidak berubah-ubah dengan gembira tumbuh di kedua ladang besar dan farmsteads swasta, dan merupakan leluhur dari banyak baka baka moden dan kacukan itik daging. Salah satunya ialah mulberi yang terkenal, yang bukan sahaja pemegang rekod untuk pengumpulan berat badan hidup, tetapi juga memberikan hati yang istimewa lemak.

Wakil-wakil pemberdayaan buluh dari Peking adalah itik putih dengan tubuh yang kuat, memberikan orientasi daging, paruh kuning-oren, kaki yang luas. Burung mempunyai punggung panjang, dada cembung, ekor yang dibangkitkan, sayap yang kuat dan mata kebiruan yang gelap.

Itik Peking sangat awal. Sudah sampai satu setengah bulan atau dua bulan, individu muda mendapat sehingga 2.5 kg berat badan. Pada waktu penyembelihan dengan pemakanan yang tepat, beratnya kira-kira 4 kg, dan betina hanya 500 gram yang lebih kecil.

Hasil daging dari bangkai mencapai 66%, tetapi itik daging ini mudah meningkatkan tidak hanya massa otot, tetapi juga lemak, yang harus diambil kira ketika menyusun ransum.

Itik Moscow Moscow

Itik Moscow MoscowMenyeberang itik Peking dengan wakil-wakil baka dan spesies lain memberikan hasil yang sangat baik, yang telah berulang kali disahkan oleh peternak domestik dan asing. Satu contoh yang baik adalah itik itik Moscow, yang diperoleh dari pasangan ibu bapa burung Peking dan Khaki-Campbell.

Related  Bagaimana untuk membuat inkubator untuk menetas anak ayam anda sendiri

Bebek daging pembiakan domestik dalam banyak aspek menyerupai nenek moyang Peking, tetapi mereka menunjukkan penebaran telur yang lebih baik, yang dikekalkan selama beberapa tahun dalam membual ayam-ayam. Kualiti ini sangat berguna untuk pembiakan baka ternakan domestik. Burung ini dikuasai dengan sempurna dalam keadaan cuaca yang berbeza, bersahaja untuk memakan dan memperoleh berat badan, tidak kurang daripada nenek moyang yang terkenal.

Rouen baka itik

Rouen baka itikOrang Perancis telah lama memihak kepada baka daging itik. Variasi lama, yang berasal dari sekitar Rouen berdasarkan ternakan tempatan dan mallard liar, dinamakan sempena bandar raya dan masih menikmati perhatian para peternak unggas. Itik Perancis mengekalkan warna semulajadi bulu, tetapi pada masa yang sama ia berbeza dari burung liar dengan lemak dan rasa paling lembut daging. Individu dewasa berkembang hingga 5 kg dan bersaing di tempat yang sama dengan Peking dan itik daging lain. Oleh itu, burung baka Rouen masih terlibat dalam kerja pemilihan dan digunakan untuk menghasilkan daging yang sangat produktif dan daging daging salib.

Itik kelabu Ukraine

Itik kelabu UkraineSebagai tambahan kepada itik Beijing, yang paling biasa di bekas Kesatuan Soviet, burung Moscow putih dan yang diimport pada indotok akhir 80-an, di Rusia, masih popular itik Ukraine pelbagai jenis. Paling sering bercakap mengenai orientasi daging itik kelabu dengan jisim otot yang maju, tulang nipis dan daging yang baik.

Dalam burung baka ini, perbezaan dalam pewarna lelaki dan betina jelas kelihatan. Paip mengalir mencapai berat 3.5 kilogram, dan itik boleh menimbang sehingga 3 kilogram. Jumlah telur yang rata-rata terletak sama dengan 120 buah, ayam bertelur dapat memberikan hingga 250 telur per tahun.

Itik hitam berwarna hitam

Itik hitam berwarna hitamSatu lagi unggas air domestik pembiakan Ukraine adalah itik hitam berbusa putih, diperolehi berdasarkan ternakan tempatan, baka Peking dan burung-burung dari pelbagai jenis pemakan daging khaki-kempbel.

Tajuknya bercakap dengan fasih mengenai rupa baka itik domestik yang layak ini. Itik mempunyai bulu hitam, dan bulu putih noda terletak di kawasan dada dan pangkal leher yang luas dan kuat. Paruh dari itik Ukraine, seperti mata, dan kaki, juga hitam. Laki-laki dan perempuan mempunyai sayap yang kuat, sayap, kaki kokoh yang pendek.

Sebagai perbandingan dengan itik putih Peking, burung ini masak lebih lama, mencapai berat maksimum 4 kg hanya pada setengah tahun. Kebanyakan penyembelihan itik daging dilakukan pada usia 2.5-3 bulan, apabila bangkai itu berketurunan kira-kira 2.5 kg, dan daging adalah yang paling lazat.

Burung baka ini boleh ditanam, yang perlu diambil kira apabila menganjurkan kandungan dan memberi makan. Selama setahun, ayam bertelur memberikan hingga 130 telur besar 80 gram.

Related  Berapa banyak susu yang diberikan kambing setiap hari?

Itik Bashkir

Itik BashkirPara pemimpin dalam mendapatkan baka baru dan salib untuk pembiakan domestik dan perindustrian di Rusia hari ini adalah peternak tumbuhan pembiakan Blagovarsky di Bashkiria. Terima kasih kepada kerja mereka, “itik Bashkir” telah menjadi jenama yang dikenali bukan sahaja di negara kita, tetapi juga di luar negara.

Atas bebek itik baka Peking dengan gen yang jelas dari bulu “liar”, baka itik berwarna Bashkir dicipta di sini. Ini adalah burung berorientasikan daging yang sangat produktif, yang mempunyai dua varian pewarna: khaki atau coklat dan hitam dengan payudara putih.

Ciri khas itik Bashkir adalah kandungan lemak rendah daging berbanding baka Peking atau Blagovar.

Blagovarsky, satu lagi itik salib yang terkenal, juga diterima di kilang pembiakan Bashkir Blagovarsky. Ia adalah burung pemakan daging sejagat yang berkembang sehingga 3.4 kg oleh tujuh minggu dan pada masa yang sama dapat memberikan sehingga 240 keping telur gred tinggi setiap tahun.

Bebek BlagovarItik-itik salib ini berbeza dengan daya maju yang baik dan bersahaja. Mereka tumbuh dengan baik baik dalam keadaan ladang jenis perindustrian, dan di ladang-ladang peribadi.

Itik kegemaran Blue

Itik kegemaran BlueBuah yang menarik untuk berkembang dalam negeri adalah itik kegemaran berwarna biru. Variasi ini diperolehi oleh penternak dari perusahaan Bashkir yang sama. Nenek burung yang cantik dengan bulu yang luar biasa adalah individu dari itik Warna Bashkir setempat. Warna abu-abu dari keluli baja bukan satu-satunya ciri ciri burung. Itik daging besar mudah tumbuh hingga 5 kg berat hidup, manakala kualiti daging mereka lebih baik daripada nenek moyang mereka dan itik Peking yang terkenal.

Itik Young Favorit berbeza ketahanan dan daya hidup yang sangat baik. Burung itu tumbuh dengan sempurna dan dengan diet yang terpilih, ia sudah mencapai 3.6 kg berat badan selama dua bulan. Di ladang ladang swasta, petani ayam boleh menerima dari peternakan ayam 140 telur setiap tahun. Mengikut keterangan mengenai baka itik dan ulasan yang sedia ada, burung itu menjanjikan baik untuk berkembang di ladang perindustrian dan swasta.

Itik Adigel

Itik AdigelDibesarkan di Bashkiria, itik Agidel adalah keturunan daging daging Blagovarski, burung-burung Super M varietas dan spesies telur itik. Pelari India. Dalam rupa, bercakap tentang orientasi daging salib, burung berbeza bukan sahaja dengan data penggemukan yang sangat baik, tetapi juga kadar telur yang mengejutkan.

Itik-butik Agidel mempunyai badan yang sangat besar, bulu putih padat dan karakter yang baik dan dapat dinikmati. Itik itik pada usia 7 minggu menunjukkan berat kira-kira 3 kilogram, dan selama setahun ayam boleh meletakkan hingga 240 telur besar, dengan berat sekurang-kurangnya 90 gram.

Daging jenis itik ini dibezakan oleh kualiti tertinggi, tidak lebih rendah, untuk mullards atau burung daging lembu asing yang lain.

Tidak seperti itik broiler, yang pengeluaran daging sebahagian besarnya bergantung kepada mendapatkan makanan protein, itik Bashkir tumbuh pada diet yang tersedia di mana saja, walaupun sederhana, rumah tangga. Burung-burung sempurna memakan sebarang tumbuhan hijau, bijirin, jerami dan pemprosesan sisa buangan.

Related  Dalam apa kes mereka memberi susu tepung kepada babi?

Mulet itik rumah

Mulet itik rumahterima kasih Mulard untuk bersandar daging, dan rekod cepat matang di kalangan unggas air ayam produktiviti daging menjadi lebih popular di kalangan fanciers, dan di kompleks industri dan menggemukkan luas. Sementara itu, rumah itik mulard tidak mendapat dipanggil rock. Ini hibrid interspecific terhasil daripada kacukan antara itik Peking atau lain-lain indoutok Eurasia dan Amerika.

Sepasang itik kasturi dalam pengeluaran keturunan hibrida boleh menjadi seekor anjing keturunan Peking dan itik Rouen, serta individu dari baka daging lain. Mulon dipanggil itik broiler kerana kualiti penggemukan yang sangat baik, sama seperti baka daging ayam. Pada masa yang sama, burung itu berfungsi dengan sempurna seperti ketika tumbuh di ladang besar, dan di ladang-ladang peribadi. Itik mullah domestik adalah aman, tenang dan tidak selesa.

Selama empat bulan menjaga berat burung dapat mencapai hingga 7 kilogram. Perempuan di kompleks perindustrian lebih sering ditanam pada daging, dan drake memberikan hati yang sangat baik untuk membuat foie gras.

Oleh kerana keturunan tidak menghasilkan generasi hibrid seperti itu, kawanan induk burung tidak dibentuk, telur tidak diterima dari mullard.

Hibridisasi telah membantu penternak ayam menyelesaikan dua masalah besar musk dan itik Peking. Yang pertama, mempunyai daging rendah lemak, kebersihan dan pelepasan yang tenang, agak gemuk dan tidak mempunyai berat badan terlalu banyak. Burung Peking lebih besar, tetapi mereka boleh tumbuh dengan cepat dan kehilangan kualiti daging.

Itik mulsa domestik sesuai untuk berkembang, kerana pada masa yang sama mereka cepat masak dan memberikan daging yang luar biasa.

Duck Star 53

Duck Star 53Pengetam daging itik yang berat diperoleh oleh peternak syarikat Perancis Grimaud freres selection. Ini adalah salib yang sangat produktif, bertujuan untuk menggemukkan daging dan untuk mendapatkan hati foie gras.

Bebek tua 53 dicirikan oleh kadar pertumbuhan yang tinggi dan berat badan aktif. Burung itu mempunyai bulu padat putih, badan yang kuat dan dada besar. Pada usia 50 hari, berat beratus-ratus itik adalah 3.7 kg. Susu dada, bahagian paling berharga dari bangkai, adalah satu pertiga daripada jumlah berat burung. Pada masa yang sama, kualiti diet, daging rendah lemak dari itik Perancis jauh lebih baik daripada spesies yang paling berkaitan. Dalam pembiakan, itik itik terbukti tahan terhadap penyakit, tidak aneh dan sangat berdaya maju.

Burung itik untuk pembiakan di rumah – video