Ayam menetas dalam inkubatorMuncul di dalam cahaya dalam inkubator dan berkembang tanpa ayam, ayam kurang dilindungi daripada penyakit daripada rakan-rakan mereka di bawah penjagaan ayam. Salah satu ubat-ubatan yang perlu di tangan untuk setiap petani unggas, Baikox, arahan penggunaan untuk ayam akan menggalakkan dos dan cara penggunaannya.

Dalam senarai penyakit, berbahaya untuk ayam hari-hari pertama hidup dan semakin muda, beberapa berpuluh-puluh penyakit berjangkit, virus dan parasit. Seringkali mereka sukar untuk mengenali, dan burung itu mati dalam beberapa jam atau hari. Oleh itu, secara harfiah dari hari pertama adalah penting untuk menjaga imuniti burung.

Daripada ayam pada hari pertama kehidupan? Anak ayam dari inkubator kelihatan steril. Dan sistem pencernaan secara beransur-ansur berkembang baik mikroorganisma berguna dan patogenik. Apa-apa kegagalan dalam makanan atau keadaan hidup dalam hal ini mengancam untuk melanggar keseimbangan yang tidak stabil, perkembangan infeksi usus, pencerobohan helminthik dan masalah yang tidak menyenangkan.

Dari anak ayam pertama diberikan probiotik dan vitaminUntuk membolehkan pembentukan mikroflora burung, untuk memperkuatkan sistem imun dan melindungi anak-anak ayam daripada kesan negatif alam sekitar, penternak mengalami dinasihatkan supaya tidak melambatkan, tetapi dengan hari pertama penggunaan aktif probiotik dan vitamin untuk ayam.

Apa yang terkandung dalam ubat-ubatan ini, dan apakah kesannya terhadap organisma ayam?

Probiotik untuk ayam

Probiotik dirawat dengan ubat-ubatan terapeutik dan prophylactic yang mengandungi bahan yang boleh memberi kesan yang baik ke atas mikroflora usus, mengekalkan keseimbangannya, dan, jika perlu, memulihkannya. Terutama dalam komposisi kaedah probiotik adalah produk asal mikroba.

Probiotik mempunyai kesan yang baik terhadap mikroflora usus ayamUntuk ayam, probiotik berguna dari hari-hari pertama kehidupan. Satu contoh ubat yang berkesan ialah aditif kepada makanan Bacell. Penyediaan mengandungi:

  • kompleks enzim;
  • bahan yang menggalakkan pembentukan mikroflora yang dipercepatkan di dalam usus burung;
  • komponen yang mengganggu perkembangan mikroflora patogen;
  • strain hidup mikroorganisma berfaedah.

Kelebihan Batsella adalah asal semulajadi dan tindakan yang berkesan terhadap burung hampir semua peringkat umur dan baka.

Masuk ke dalam badan ayam, probiotik meningkatkan kecernaan makanan, yang mempengaruhi kadar perkembangan ternakan dan petunjuk kualitinya.

Pematerian ubat VetomUntuk burung yang lebih tua, gunakan ubat Vetom. Tambahan biologi aktif direka bentuk untuk menormalkan mikroflora usus dan meningkatkan rintangan semulajadi organisma ayam. probiotik ini untuk ayam dan betis berkesan dalam kes-kes gangguan usus, cirit-birit, ia boleh diberikan dalam masa pemulihan selepas mengambil antibiotik dan keadaan tertekan, seperti selepas vaksin ayam.

Related  Daripada merawat keadaan rumah broiler jika mereka bersin dan mengerang

Vitamin untuk ayam

Menghapuskan avitaminosis dalam anak ayam akan membantu Trivitamin

Seperti probiotik, vitamin penting untuk ayam. Tidak kira betapa seimbang dan berkhasiat umpan anak muda, ia tidak dapat sepenuhnya memenuhi keperluan anak ayam yang berkembang pesat dalam asid amino, vitamin dan unsur surih.

Untuk mengecualikan avitaminosis dan mencegah ancaman penyakit yang berkaitan, ubat-ubatan lain menggunakan Trivitamin untuk ayam. Komposisi ubat ini termasuk kumpulan vitamin penting A, D3, E dalam bentuk larutan minyak. Dengan tujuan pencegahan, penyediaan diberikan bersama dengan campuran fodder atau campuran yang pergi ke feeder umum. Apabila tvitamin untuk ayam digunakan untuk rawatan atau pemulihan, ia diberikan kepada setiap burung secara berasingan.

Untuk mengimbangi kekurangan vitamin dan asid amino multivitamin agen Aminovital digunakan. Ia adalah formulasi larut air yang menyediakan penyerapan bahan-bahan aktif yang cepat, berguna dalam pencegahan dan rawatan pelbagai penyakit unggas.

Akan mengisi kekurangan vitamin AminovitalAyam diberi persediaan dengan makanan atau air dari hari-hari pertama kehidupan, yang membolehkan pertumbuhan pesat burung, penentangan terhadap stres, jangkitan dengan parasit dan jangkitan. Seperti vitamin lain untuk ayam, Aminovital membantu untuk berjaya melawan penyakit yang sedia ada, dan juga terpakai selepas pemulihan untuk pemulihan awal.

Apa ubat-ubatan yang akan membantu ladang ayam menghadapi penyakit ayam?

Baykox dan ubat-ubatan lain untuk coccidiosis untuk ayam

Untuk memerangi jangkitan menggunakan BaykoksBahaya utama untuk ayam muda adalah coccidiosis, salmonella, pasteurellosis dan lain-lain jangkitan. Untuk memerangi mereka, petani ayam ditawarkan banyak ubat yang mempunyai kesan ke atas satu atau beberapa jenis patogen.

Menurut arahan untuk digunakan, Baikoks untuk ayam adalah berkesan terhadap mikroorganisma yang paling mudah yang menyebabkan coccidiosis. Narkoba bertindak hampir dengan serta-merta, tidak mempunyai kesan sampingan yang serius untuk golongan muda dan tidak membahayakan burung walaupun dos yang disyorkan melebihi.

Satu-satunya sekatan adalah pengharaman penggunaan Baykoks untuk ayam sakit atau ayam petelangan di zon risiko.

Baikoff ditawarkan sebagai penyelesaian, yang diberikan kepada burung bersama dengan air minuman. Sekiranya burung mempunyai tanda-tanda klinikal coccidiosis, mereka segera diberi rawatan dua hari rawatan, yang, jika perlu, boleh dilakukan sekali lagi selepas lima hari. Dos dan selang masa yang disyorkan dalam kemasukan Baikoks untuk ayam – dalam arahan untuk digunakan. Ia juga menunjukkan bahawa ubat ini digabungkan dengan kebanyakan bahan tambahan makanan, vitamin dan probiotik untuk ayam.

Related  Keturunan babi dengan penerangan dan gambar untuk pembiakan di ladang ladang

Untuk mencegah perkembangan coccidiosis akan membantu AmproliumUntuk memerangi coccidiosis, bukan sahaja Baikox, tetapi juga ubat lain untuk rawatan ayam digunakan.

Amprolium mempunyai aktiviti yang tinggi terhadap patogen. Ubat ini diberikan oleh ternakan dengan makanan atau air dan, menembus sistem pencernaan, bertindak pada membran mukus yang terkena coccidia. Ubat itu hampir tidak diserap dan, setelah menimbulkan pukulan pada protozoa yang berbahaya, keluar dengan sampah.

Berdasarkan bahan aktif yang sama seperti Amprolium, ubat lain, Coccidiovitis, telah dicipta. Ini bukan satu penyelesaian, dan serbuk larut dengan kaedah yang sama pentadbiran atau tindakan yang sama, tetapi mempunyai dalam komposisi mereka adalah penting untuk ayam vitamin A dan K. Dengan tambahan ini walaupun burung serius sakit lebih mudah pulih, mengalami kurang daripada sebarang kejadian coccidia dalam epitelium usus, dan kehilangan darah .

Baitrile untuk ayam: arahan dan kaedah penggunaan

Di samping persiapan yang sempit diarahkan, yang menurut arahan untuk digunakan, termasuk Baykox, ayam diberi antibiotik dan agen antibakteria pelbagai tindakan. Kepada kelas ubat-ubatan ini membawa 10%.

ubat ini boleh didapati sebagai penyelesaian untuk menyiram ayam dan boleh digunakan dengan jayanya dengan colibacillosis, usus necrotic, mycoplasmosis, penyakit berjangkit yang disebabkan oleh beberapa mikroorganisma patogen atau jangkitan sekunder.

Spektrum luas antibakteria BaitrilMengenai kesan Baytril, beberapa virus, serta salmonella, streptococci, agen penyebab pasteurellosis, bertindak balas.

Sekiranya anda mengikut arahan kepada Baytril, produk ini dicadangkan untuk ayam untuk dimasukkan ke dalam air minuman. Burung selama tiga hari, kecuali untuk makanan, harus menggunakan hanya penyelesaian ubat. Dengan salmonellosis tempoh kursus adalah lima hari. Rawatan diulangi atau ubat berubah, jika dalam 2-3 hari selepas kursus petani unggas tidak melihat apa-apa peningkatan.

Eriprim: arahan untuk digunakan untuk ayam

Serbuk EriprimBanyak penyakit unggas disertai dengan pencabulan pencernaan, kelesuan, demam dan kehilangan selera makan. Sebahagian daripada penyakit ini disebabkan oleh patogen bakteria dan mikroorganisma protozoan. Cepat untuk mendiagnosis patogen tertentu tidak boleh serta-merta, dan oleh itu untuk membantu ayam datang persediaan pelbagai tindakan.

Related  Takutkan anak betina yang baru lahir

Dicadangkan sebagai serbuk Eriprim larut air – persediaan yang sangat berkesan gabungan berjaya ejen meneutralkan Pasteurellosis, Chlamydia, Salmonella, coccidiosis dan mycoplasma, dan beberapa lain-lain penyakit ayam.

Arahan untuk penggunaan Eriprim untuk ayam menunjukkan bahawa ubat perlu diberikan dalam campuran dengan makanan atau air secara individu atau dalam kumpulan selama 5-7 hari. Dan dalam komposisi campuran kering, ubat dapat mengekalkan aktivitasnya selama hampir dua bulan, tetapi air dengan serbuk terlarut harus digunakan hanya dalam dua hari.

Enroxil untuk ayam

Enroxil untuk ayamDadah antibakteria, mempunyai pelbagai tindakan dan keberkesanan yang tinggi terhadap banyak penyakit, Enroxil boleh didapati dalam dua bentuk: dalam bentuk serbuk dan penyelesaian.

Untuk anak ayam, Enroxil berguna dalam colibacillosis, mycoplasmosis, salmonellosis, streptococci dan flora bakteria lain. Produk ini sangat sesuai untuk pencegahan dan rawatan ayam broiler, sambil mengambil kira kekhususan produk:

  1. Penyelesaiannya diberikan dengan minum air selama tiga hari.
  2. Serbuk ini ditambah kepada suapan.

Chicks mendapat Enroxil antibakteriaKesan terapeutik sudah diketahui selepas 2 jam selepas penggunaan pertama dan berlangsung selama 6 jam.

Berkesan untuk anak ayam Enroxil tidak boleh diberikan untuk meletakkan ayam-ayam kerana risiko mendapatkan antibiotik di dalam telur.

Chiktonik: arahan untuk digunakan untuk ayam

Chiktonik sempurna menambah kekurangan bahan bioaktif dalam badan ayamUntuk mengekalkan organisme burung yang lemah pada penyakit ini, ayam-ayam, semasa dan selepas rawatan, berguna untuk memberikan bahan tambahan seimbang yang mengandung kedua-dua vitamin dan asid amino.

Inilah komposisi Chictonics yang ditambahkan kepada air minuman. Ubat ini bertujuan untuk penambahan kekurangan bahan bioaktif, normalisasi proses metabolik, pecutan pemulihan selepas penyakit dan tekanan. Penggunaan Chicktonics untuk ayam, mengikut arahan, adalah sesuai untuk tujuan pencegahan, serta semasa pertumbuhan intensif dan selepas vaksinasi.

Orang muda bertindak balas dengan baik untuk tambahan ini berguna. Sekiranya penggunaannya bermula dari hari-hari pertama kehidupan, ayam ternakan untuk menjaga bilangan ayam lebih baik, manakala anak-anak muda lebih mudah disesuaikan, lebih tahan terhadap penyakit dan menukar makanan mereka.

Bagaimana untuk mengira dan memberi ubat kepada burung – video