Sel tiga peringkat untuk arnabPenghidang arnab yang berpengalaman sangat mengetahui betapa pentingnya sel-sel untuk arnab mempunyai reka bentuk yang tepat, dan mereka diperbuat daripada bahan yang berkualiti dan selamat. Memandangkan pada faktor-faktor ini, kesihatan haiwan peliharaan dan keupayaannya untuk membiakkan bergantung. Sangkar boleh dibeli dengan siap atau dibuat dengan tangan anda sendiri. Pilihan terakhir lebih baik, kerana semasa pembinaan, baka dan bilangan haiwan yang ditempatkan di dalamnya diambil kira.

Bahan yang diperlukan dan pembinaan sel

Rumah kandang untuk arnabTidak kira apa jenis pembibitan akan dibina, mereka semua mempunyai asas yang sama:

 • rangka;
 • dinding;
 • lantai;
 • siling;
 • pintu.

Sangkar untuk arnab diperbuat daripada bahan kayu atau mesh, tetapi, tidak semestinya dari besi. Dalam haba ia akan menjadi sangat panas, dan dalam sejuk, haiwan boleh membekukan kepadanya.

Bingkai ini dibina daripada balok tebal, manakala panjang kaki mestilah sekurang-kurangnya 35 cm Jika tapak semaian akan berdiri di luar, lebih baik untuk menjadikannya lebih tinggi – dari 70 hingga 100 cm. Selain itu, satu sel ketinggian ini lebih mudah dikekalkan, dan haiwan akan dilindungi daripada pemangsa. Dinding diperbuat daripada papan lapis, papan atau mesh. Untuk lantai di pengumpan menggunakan rak atau mesh, kerana melalui mereka bangun-awar terbangun dengan baik. Bumbung diperbuat daripada bahan yang sama dengan dinding. Jika sel perindustrian untuk arnab akan berdiri di luar premis, maka bumbung tambahan diperlukan untuk melindunginya dari hujan.

Setiap butiran di tapak semaian mestilah licin dan selamat, tanpa serpihan atau hujung yang tajam di mesh, supaya haiwan tidak boleh cedera.

Jenis sel

Terdapat pelbagai jenis tapak semaian:

 • konvensional dengan atau tanpa minuman keras ibu;
 • I.N. Mikhailova;
 • N.I. Zolotukhin;
 • dengan paddock untuk berjalan-jalan.

Sel dengan periuk ratu dan paddockDalam varian pertama, sel mempunyai kaki yang tinggi dan dua ruang makan dan sarang berasingan. Mereka dipisahkan oleh partition padu dengan lubang. Dalam sarangnya, pintu itu dibuat dari kayu padat, dan masuk ke zon makan dari bingkai dengan jaring. Sekiranya terdapat ruang bebas, maka sebuah mangkuk untuk berjalan kaki ditambah ke dalam sangkar. Anda boleh memasukkannya melalui dinding belakang, atau aturkannya dari bawah di bawah perumahan, seperti dalam gambar di bawah.

Selalunya kennels dengan burung hantu digunakan untuk mengawan, memandangkan pergerakan aktif bukan sahaja memberi kesan positif kepada kesihatan arnab, tetapi juga meningkatkan keupayaan reproduktif mereka.

Dimensi sangkar dengan sangkar berjalanSel perindustrian Mikhailov dianggap paling kompleks dan maju, kelihatan seperti ladang kecil. Mereka menyediakan ventilasi, rak, pemanasan minuman keras ibu dan peminum, serta sistem pelupusan sisa yang unik – semua dituangkan ke dalam satu tangki.Sel perindustrian Mikhailov untuk arnab

Berikut adalah gambar lukisan sel Mikhailov untuk arnab, mengikut mana ia boleh dibuat dengan tangan.Dimensi sel Mikhailov untuk pengeluaran diri

Sel NI. Zolotukhin

Perbezaan utama antara kennels pengarang ini dan yang lain adalah bahawa bukannya grid atau landasan lantai, papan lapis atau slate rata digunakan, dan tidak ada pallet. Lantai dipasang dengan kecenderungan yang sedikit. Satu grid dipasang di sepanjang dinding belakang 10-20 cm lebar. Melaluinya, najis dan air kencing dikeluarkan, terutama sekali kerana dalam kebanyakan kes arnab menghadapi keperluan di dinding belakang.Lantai sel Zolotukhin di dinding belakang diperbuat daripada grid

Penyu digunakan untuk mencuci untuk membersihkannya, cenderung kepada diri sendiri, dan tidak sepenuhnya dikeluarkan dari sangkar. Ia perlu untuk membahagikannya kepada separuh grid supaya arnab tidak dapat mendaki.Lantai sel Zolotukhin di dinding belakang diperbuat daripada grid

Juga Zolotukhin menyarankan untuk tidak membekalkan keibuan pada waktu musim panas. Ia cukup hanya untuk memagar saiz lembaga yang diperlukan dengan lebar sehingga 20 cm, dan dimasukkan ke dalam sudut jerami. Kelinci itu sendiri akan membuat sarang untuk dirinya sendiri. Terima kasih kepada kaedah penanaman ini, syarat-syarat untuk hidup dalam sangkar untuk arnab adalah yang paling dekat dengan yang semula jadi. Akibatnya, arnab dilahirkan kurang terdedah kepada penyakit berjangkit. Sebaik sahaja mereka membesar, papan dikeluarkan, akibatnya, lebih banyak ruang disediakan untuk berjalan. Di musim sejuk dan bukan papan, adalah perlu untuk menubuhkan sebuah rumah kecil untuk arnab dengan keturunan.

Dalam video di bawah Zolotukhin menceritakan tentang prinsip tindakan sel untuk arnab yang dibuat oleh diri mereka pada kaedah yang diciptanya.

 

Untuk pembinaan sel oleh kaedah Zolotukhin tidak perlu memiliki kemahiran tertentu dan bahan binaan mahal. Grid yang cukup, papan, slate rata atau papan lapis, serta logam lembaran. Bingkai, pintu sarang dan sekatan diperbuat daripada kayu. Lantai diperbuat daripada batu tulis atau papan lapis dan mesh. Juga, mesh digunakan untuk pintu dalam feeders. Logam lembaran dipatahkan oleh bar dan tempat kayu yang menonjol, supaya arnab tidak mengecilkannya. Sarang tidak boleh mendapatkan banyak cahaya dan draf, jadi pintu dibuat pepejal, dan bukan dari grid. Di pinggir lantai di periuk ratu, ambang sekurang-kurangnya 10 cm tinggi disematkan sehingga arnab tidak boleh jatuh ketika pintu dibuka.

Dinding belakang tiang tengah dan bawah dibuat di bawah cerunDinding belakang tier atas adalah lurus, dan yang lebih rendah cenderung supaya sisa dari atas tidak jatuh ke sel lain, tetapi slaid ke dinding ke luar.

Peringkat penciptaan

Arahan langkah demi langkah tentang cara membuat sangkar untuk arnab dengan periuk ratu terbina dalam dan tong sampah dengan tangan anda sendiri:

 1. Bingkai kayu dipasang dari blok kayu 5×5 cm dalam saiz, dan di tempat-tempat di mana ada bahagian-bahagian untuk memberi makan, bersih lantai ditetapkan.
 2. Dinding belakang dipasang dan lantai pepejal dipasang untuk sel ratu.
 3. Dinding sisi sangkar ditutup dengan papan lapis dan septa dengan kelemahan untuk ruang rahim diletakkan. Diameter lath tidak kurang daripada 20 cm.
 4. Penutup dipasang pada sarang.
 5. Di tengah-tengah sangkar bar dipasang ke kerangka untuk dibahagikan kepada bahagian-bahagian, selepas itu palung makan dipasang.
 6. Pembibitan telah diserahkan dan jaring lantai akhirnya diperbaiki dengan bantuan rak.
 7. Bunkers untuk feeders dan jabatan untuk roughage dipasang. Daripada ranting, anda boleh menggunakan grid dengan seksyen salib 2×5 cm.Membuat sangkar untuk arnab
 1. Bumbung sel dipasang dan pintu gelangsar dengan pemegang untuk pengumpan.
 2. Bingkai dipasang dengan pintu dengan grid dan pepejal untuk sarang, serta kait untuk mereka.
 3. Jika tapak semaian akan berdiri di jalan, maka tambahan pula perlu membuat bumbung kalis air. Untuk melakukan ini, rangka dari rak dipaku ke bumbung yang sedia ada, dan bahan bumbung, sebagai contoh, slate, diikat dengannya. Jangan lupa tentang kecenderungan itu, jadi jika ketinggian pembibitan adalah 70 cm dari depan, maka di dinding belakangnya hendaklah 60 cm. Ini adalah perlu untuk mengeluarkan sedimen dari bumbung.

Sebelum anda mula membuat sangkar untuk arnab, anda perlu membuat lukisan terperinci dengan dimensi.

Varian yang dicadangkan adalah mudah kerana ia mempunyai corong untuk memberi makan kapasiti yang besar. Ia menampung sekurang-kurangnya 6 kg makanan. Juga, reka bentuk ini membolehkan pemasangan tier tambahan. Perkara utama adalah meletakkan dulang pengumpulan sampah di antara mereka atau permukaan cenderung, di mana mereka akan dilancarkan ke dalam bekas. Tetapi jangan terlalu banyak tingkatan, kerana makanan dituangkan dari atas.

Saiz sel grid untuk sel arnab tidak boleh lebih daripada 2×2 cm, jika tidak, mereka mungkin gagal dan terjebak.

Cadangan

Sebelum anda mula membuat sangkar untuk arnab dengan tangan anda sendiri, anda harus menentukan tempat untuk pemasangan tapak semaian. Ia mesti dilindungi daripada angin kencang. Tidak dianjurkan untuk menubuhkan tapak semaian di sebelah selatan, kerana pada musim panas, haiwan akan berada di bawah panas yang cerah sepanjang hari. Juga pada saiz sel mempengaruhi kelinci arnab, sesetengahnya lebih besar daripada yang lain. Saiz optimum sel untuk arnab warna yang berbeza adalah 150x70x70 cm. Ia berbeza-beza mengikut bilangan haiwan. Bumbung adalah lebih baik untuk melakukan yang boleh ditanggalkan, jadi lebih mudah untuk melakukan pembasmian kuman sel.

Sangkar untuk arnab hiasanJika arnab tinggal di tapak semaian di musim sejuk, maka lantai lebih baik diperbuat daripada kayu. Bahagian bawah menjadi pepejal dalam bentuk pallet, oleh itu ia harus ditarik keluar. Dan di atasnya ditetapkan lantai selimut yang disumbat dengan langkah 1.5 cm. Pemakan dan mangkuk minuman lebih baik untuk dilepaskan, supaya lebih mudah untuk membersihkannya. Agar musim sejuk tidak membekukan keturunan, anda juga harus melindungi dinding dengan penebat haba, misalnya, buih. Penebat mestilah dimeteraikan dengan ketat dalam filem itu, supaya tidak menarik air. Di bahagian kerajaan, anda boleh meletakkan sistem pemanasan di atas lantai yang panas atau pad pemanas.

Untuk kelinci kerdil dan dekoratif membuat tapak semaian lain, dan semestinya dengan sangkar terbuka. Sangkar untuk arnab tersebut paling sering dibina dengan tangan mereka sendiri dalam bentuk rumah, dengan banyak tangga dan rak. Jika haiwan kesayangan akan tinggal di rumah, maka ia adalah yang terbaik untuk membeli versi siap sedia, kerana mereka mempunyai penampilan yang menarik.

Arahan langkah demi langkah untuk membina sangkar untuk arnab – video