saham untuk apiariLebah pembiakan memerlukan bukan sahaja semangat fikiran, mereka membeli peralatan untuk pembibitan lebah lebih awal daripada keluarga lebah. Set minimum termasuk peralatan untuk menjaga serangga, menjaga mereka, dan pemprosesan madu. Pakaian pelindung diperlukan untuk mengelakkan berjalan dengan tanda gigitan.

Kami melengkapkan sarang

sarang lebahSebuah plot yang disewa atau sendiri di bawah api api mewakili padang rumput terbuka di mana pokok renek dan rumput dituai. Dan inventori utama untuk pewarna lebah adalah sarang lebah, sebuah rumah bagi keluarga lebah. Banyak sarang dirujuk kepada struktur mendatar dan menegak. Mereka bervariasi dalam saiz, jenis tambah bingkai, peralatan sarang. Tetapi sarang tanpa pengisian dalaman mewakili kotak format yang aneh. Rumah untuk lebah menjadikannya suatu susunan. Peralatan pertama untuk pembiakan lebah, yang dibuat oleh tangan sendiri, adalah pendirian di bawah sarang. Sarang tidak pernah diletakkan di atas tanah, kerana ia adalah perlu untuk membuat sokongan dari kayu, logam, plastik, membesarkan rumah 30 cm dari tanah.

rangkaPengaturan sarang akan mengharuskan anda untuk menyimpan bingkai, di mana lebah akan menyimpan madu. Untuk setiap jenis sarang saiz dan bilangan bingkainya. Biasanya 12 bingkai diletakkan di dalam sarang. Bagi keluarga muda dan penuntut baru menggunakan rumah kecil dengan 8 bingkai. Di kedai khusus di mana anda menjual barangan untuk pembiakan lebah, anda boleh membeli sarang lebah dan bingkai kepada mereka. Bingkai boleh menjadi kayu atau plastik. Bingkai kayu mudah dibuat sendiri, tetapi pokok runtuh pada musim panas, ia menjadi basah dan membengkak pada musim sejuk, dengan mudah menyerah kepada gigi tikus.

bingkai pokokKelebihan bingkai plastik:

  • kuat, ketika mengangkut serigala tidak koyak;
  • digunakan dalam madu untuk apa-apa jenis;
  • tidak menyerap madu, tidak menjadi berjamur;
  • cahaya.

Walau bagaimanapun, lebah tidak suka bekerja dengan lilin pada plastik, kerangka sangat rapuh dan tidak dapat dipulihkan. Peralatan jenis apa untuk memilih lebah, selesaikan pemelihara lebah.

Dalam rangka kerja yang dipilih, lilin diperbaiki dengan menggunakan bingkai kawat. Pada nipis, sebagai plat lebah kertas lilin akan membina sarang lebah madu.

Related  Putih ayam belanda lebar di farmstead anda

Setiap sarang memerlukan kanvas yang memisahkan sarang lebah dari tudungnya. Kanvas mewakili kain yang diperbuat daripada tekstil semulajadi. Ia kekal untuk membeli peminum dan pengumpan untuk lebah di kedai yang menjual segala-galanya untuk pemakan api dan lebah dan sarang siap untuk diduduki. Bingkai atas rumah mesti dicat dengan cat minyak terang. Ini adalah perlindungan papan dari kelembapan dan mercu tanda untuk lebah madu yang terbang ke madu.

Perlindungan penjaga lebah

pakaian pelindungLebah dengan marah melindungi sarang dari penembusan, bahkan dengan biaya hidup mereka sendiri. Lebah yang bermasalah pasti mati, meninggalkan proboscis di kulit musuh. Oleh itu, pakaian pelindung apabila bekerja dengan lebah diperlukan. Ia harus ringan. Set ini termasuk:

  • topi dengan bidang dan jaring yang dilekatkan tulle, dengan kord untuk pemasangan ketat dari bawah;
  • pakaian atau pakaian mudah yang meliputi badan;
  • sarung tangan, anda boleh menggunakan biasa, rumah tangga, dirajut;
  • kasut tertutup.

Gagasan lebah adalah menyakitkan, tetapi ada cara untuk merawat rematik dengan gigitan, sebagai racun lebah bertindak sebagai ubat.

Perlindungan terbaik terhadap lebah adalah kelakuan penjaga lebah. Bersih, tidak berpeluh pakaian peluh, kekurangan minyak wangi, dan rasa tembakau akan menyesuaikan serangga dengan cara yang damai. Pergerakan harus lancar, ucapan tenang.

Peralatan untuk bekerja di sarang lebah

asap pembantu lebahUntuk memadamkan lebah yang melindungi sarang mereka, asap akan diperlukan. Dymar mewakili peranti di dalamnya terdapat ruang dengan bahagian kekisi, dengan arang batu dan cawangan yang membara. Dengan bantuan belos, udara disuntik ke dalam parut, jet asap yang diarah keluar dari muncung. Asap untuk lebah adalah isyarat api dan mereka, setelah mengetikkan madu ke dalam cind, terbanglah. Pada masa ini, penjaga lebah berfungsi sebagai sarang lebah terbuka.

Related  Bagaimana hendak membuat rumah ayam di negara ini dengan tangan mereka sendiri?

pahat pahatApabila bekerja, anda memerlukan pahat apiari khas, yang mana penjaga lebah itu menolak bingkai, membersihkan jurang, mengumpul propolis. Ia mengambil berus putih dari horsehair semula jadi, ia disapu oleh lebah dari bingkai ke palet.kotak untuk bingkai

Untuk penjaga lebah pemula, perlu membuat atau membeli kotak untuk membawa bingkai, pisau apiari semua dianggap peralatan mandatori untuk pembiakan lebah.

Peranti untuk mengepam madu

maduSudah tentu, lebah menyimpan madu untuk memenuhi keperluan keluarga. Tetapi mereka menyimpan lebih daripada 2 kali daripada mereka boleh makan. Pada musim panas, seluruh keluarga lebah bekerja pada madu. Angkat honeycombs penuh dengan madu – matlamat penjaga lebah. Oleh itu, 2-3 kali selama lebah madu musim panas diambil dari sarang untuk mengepam madu. Untuk melakukan ini, gunakan mesin-madu. Peranti ini mewakili tangki dengan struktur bingkai dalam berputar. Konstruksi adalah kordial dan radial. Jika 4 bingkai mewakili parallelepiped dipasang di dalam rongga, ini adalah pengekstrak madu kordial. Jika sarang lebah dipasang dari aci tengah ke periphyre, alat itu adalah jejari.

ayakan untuk maduDi samping itu, penapis yang menanam madu semasa pemindahan diperlukan. Untuk memotong zabrusa anda perlu pisau khas. Jadual di mana madu bercampur adalah peranti khas dengan kotak berasingan untuk menyimpan inventori. Madu dituangkan ke dalam bekas dengan pemilihan paip yang terletak di bahagian bawah. Semua peranti ini boleh dibeli di kedai di mana mereka menjual barangan untuk pembiakan lebah.

Apa yang boleh anda lakukan dengan tangan anda sendiri dalam apiari?

minum mangkuk untuk lebahPertama sekali, anda perlu menganjurkan mangkuk minuman untuk lebah berhampiran sarang. Serangga minum air yang hangat di bawah matahari. Dari telaga ais mereka boleh menjadi kebas. Oleh itu, waterer terbaik akan menjadi papan kayu lama dengan takuk, yang terletak secara serong dan di atasnya drop air jatuh oleh penurunan. Tenggelam nipis, menarik serangga. Lebih segelas air, orang selalu mahu minum. Intraumulasi hanya dianjurkan pada musim sejuk.omshanik untuk lebah

Omshanik di setiap lokasi dibina dengan mengambil kira banyak nuansa. Adalah lebih baik untuk mengambil nasihat pemetik bee yang berpengalaman.

Ia adalah perlu untuk menguasai kaedah-kaedah menetapkan lilin pada bingkai dengan wayar atau garis yang diregangkan. Belajar untuk membina bingkai dalam tempoh pengumpulan madu. Tetapi tempoh yang paling penting ialah musim sejuk, yang perlu anda buat, melengkapkan tangan anda sendiri dengan ohshnik.

Related  Makan untuk arnab

Kami membeli peralatan yang diperlukan untuk apiari – video