lembu dengan anak lembuLembu membuahkan buah 9 bulan dan kampung menjadi acara gembira untuk seluruh keluarga. Pukulan untuk petani, apabila anak lembu tidak kembali ke kakinya, apa yang harus dilakukan, apakah langkah-langkah yang perlu diambil? Ia boleh berlaku dengan bayi baru lahir dan juga bayi berusia tiga bulan. Penyakit adalah berbeza, tetapi gejala adalah sama, dan pakar harus menentukan sebab dan menetapkan rawatan.

Menyelamatkan bayi yang baru lahir

memerlukan bantuanDalam ungulates, naluri – selama 15 minit bayi baru telah beristirahat, berehat, berdiri di atas kakimu dan mengikuti ibu. Bagaimana jika anak lembu tidak bangkit berdiri, lembab, tidak bergerak? Sehingga 7% betis tanpa bantuan manusia tidak akan bertahan. Sebabnya ialah apabila anda keluar, bayi akan kehilangan oksigen oleh tali pusat. Organ-organ sendiri akan terbuka dengan nafas pertama, apabila tidak ada oksigen dalam darah, dan terdapat banyak karbon dioksida. Bagi bayi baru lahir, ia adalah pekerjaan yang besar untuk mengambil nafas pertama, meluruskan paru-paru, menjadikan jantung berfungsi. Semua ini kanak-kanak akan melakukan secara bebas, jika dia dilahirkan dengan sihat.

Jika anda mempunyai pervotelka lembu, melahirkan anak tidak boleh mudah. Selama beberapa hari adalah perlu untuk memeriksa lembu untuk pembohongan janin yang betul. Hadkan makanan protein supaya lembu tidak sembuh, dan janin tidak besar. Dengan tenaga kerja yang berpanjangan, anda perlu menghubungi pakar yang akan membantu menyelamatkan ibu dan anak lembu.

Bantuan yang baru lahir

Saya dilahirkanDalam amalan veterinari, algoritma untuk rawatan anak lembu yang baru lahir telah dibangunkan. Lebih cepat untuk melepaskan organ-organ dalaman bayi daripada cecair amniotik, lebih mudah untuk dia menyesuaikan diri di dunia ini. Oleh itu, semua anak lembu dibantu untuk mengambil nafas pertama. Semua pakar tahu jika anak lembu tidak bangkit berdiri, apa dan bagaimana untuk melakukannya:

  1. Apabila membantu untuk dilahirkan, anda perlu mengambil anak lembu oleh kaki belakang di pinggul dan menurunkannya dengan kepala anda untuk mendapatkan cecair daripada itu.
  2. Berlanjut untuk menjaga batang terbalik sedikit memerah lendir dari hidung dan muncung ke pintu keluar.
  3. Sediakan penyediaan “Respirot”, masukkan ke hidung dan pipi.
  4. Sedikit di bahagian belakang kepala untuk mencurahkan air sejuk, ia perlu membuat nafas yang menyengat.
  5. Pernafasan tiruan boleh membantu membunuh paru-paru jika anda menghirup udara 10 kali ke dalam satu lubang hidung, yang lain dan menutup mulut anda dengan tangan anda.

Manipulasi berhenti di mana-mana peringkat, sebaik sahaja mereka melihat bahawa anak lembu sendiri mengatasi dengan penyesuaian. Sebaik sahaja bayi baru bernafas, ia mesti diberikan kepada ibu. Menjilat, dia membuat urut, memaksa organ dalaman untuk terlibat dalam kerja. Meningkat di kakinya, anak lembu yang kuat menghisap bahagian pertama colostrum – di dalamnya adalah perlindungannya dari dunia yang bermusuhan. Bayi yang lemah harus diminum dari puting, tetapi tidak secara paksa. Biasanya, jika anak lembu meningkat pada kakinya dalam satu jam, bayi yang lemah dapat memperoleh kekuatan 5-7 jam. Lebih panjang untuk menyimpannya tidak masuk akal. Pada masa ini, doktor haiwan melakukan segala yang mungkin dengan bantuan suntikan vitamin dan mikro.

Kenapa anak lembu yang lemah dilahirkan

anak lembu yang baru lahirLembu membuahkan hasil dan terus memberi susu. Ini adalah perkara biasa sehingga kehamilan adalah 7 bulan. Masa lanjut perlu diarahkan kepada perkembangan janin yang betul. Makanan seimbang, suplemen vitamin, berjalan kaki harian adalah syarat untuk penghantaran cepat anak lembu yang sihat.

Menderita dari hipoksia biasanya buah yang besar, hasilnya panjang dan sukar.

Dengan pemakanan pranatal yang salah, permulaan lewat, anak lembu mengembangkan penyakit, mengapa anak lembu tidak dapat berdiri:

  • dalam darah tidak ada hemoglobin dan enzim yang cukup;
  • Fungsi gastrointestinal tidak mempunyai masa untuk berkembang;
  • kelopak dikurangkan paru-paru, myocardium flabby.

Anak lembu tiba-tiba tidak dapat berdiri di atas kakinya

anak lembu tidak bangunAnak lembu cepat yang sihat dalam tempoh yang manis di mana-mana umur dikatakan “jatuh pada kakinya”. Dia tidak boleh bangun, kaki belakangnya diseret tanpa sengaja. Mengapa anak lembu jatuh ke kakinya, apa yang perlu dilakukan dalam kes ini?

Jika anak lembu tidak naik, terdapat banyak sebab. Hanya doktor haiwan berdasarkan ujian air kencing dan darah, keadaan umum bayi boleh mendiagnosis dan menetapkan rawatan.

Jika fungsi muskuloskeletal sendi rosak, pertama sekali mereka merasakan anggota badan, menentukan sama ada terdapat keradangan sendi. Mungkin sebabnya terletak pada tusukan, suppuration, tidak dapat dilihat pada pandangan pertama.

Penyebabnya adalah pelanggaran sistem saraf pusat. Tanda keadaan tertindas, tindak balas yang lemah terhadap rangsangan. Keadaan sedemikian, dekat dengan koma, boleh timbul akibat strok solar atau haba.

anak lembu yang sihatPemberian makanan yang tidak mencukupi boleh menyebabkan riket, otot putih, dan penderaan alergi. Organisme betis berkembang pesat, makanan baru diperlukan setiap hari. Malah anak lembu pada sushi sentiasa menyentuh suapan ibu di pengumpan dari hari-hari pertama.

Rickets ditakrifkan oleh penipisan tulang rusuk, gigi tidak berubah. Dalam kes ini, anak lembu menjilat dinding, cuba untuk mendapatkan unsur jejak yang hilang. Semua manifestasi pemberian makan yang rendah hilang dengan pengenalan iodin, selenium, vitamin kapur kumpulan B, E, D. dalam diet.