Inkubasi telur puyuh Inkubator untuk puyuh adalah kotak termostatik dengan kawalan kelembapan. Adalah penting semasa tempoh pembiakan untuk memastikan kestabilan rejim pengeraman, mengawal kemungkinan menukarkan telur dengan frekuensi yang diperlukan. Inkubator boleh dibeli atau dibina dengan tangan anda sendiri.

Keperluan untuk pengeraman puyuh di rumah

Burung puyuh yang sarangTelur dalam inkubator diletakkan segar, dirobohkan dalam masa seminggu. Untuk meningkatkan hasil anak ayam, stok induk disimpan secara berasingan. Selama 30 minit betina diletakkan secara gantian dalam sangkar dengan 3-4 lelaki untuk persenyawaan. Ini akan mendapat brood sehingga 80% penanda buku.

Telur bersaiz sederhana tanpa retak, dengan kulit bersih. Sebelum meletakkan telur dilihat pada ovoskop untuk memastikan embrio hadir. Inkubator dipasang di tempat kering yang hangat.

Untuk mengembangkan embrio, syarat-syarat tertentu diperlukan:

  1. Dua hari di dalam inkubator mengekalkan suhu 37.7 darjah, kelembapan 60-70%, telur tidak terbalik.
  2. Pada hari kelima belas, telur dihidupkan selepas 2 jam untuk mencegah embrio daripada melekat pada kulit.
  3. Sebelum menindik telur selama 2 hari, suhu perlu dikurangkan menjadi 37.5, kelembapan untuk mengekalkan 90%, secara berkala menanam permukaan telur dari pengabut.

Permulaan telur proklevPerkembangan anak ayam hingga 17 hari. Anak-anak ayam perlu kering dalam inkubator selama 24 jam.

Embrio mengekalkan daya hidupnya walaupun dalam jangka masa pendek pemanasan. Dalam kes ini, telur dikeluarkan dari inkubator dan disejukkan hingga 15-18 darjah. Di masa depan, pewarnaan puyuh boleh diteruskan, tetapi masa pembebasan anak ayam akan berubah.

Kelembapan dalam ruang dikekalkan dengan menggunakan blok air yang dipasang dan saluran pengudaraan laras. Suhu ditetapkan secara automatik atau secara manual menggunakan termometer yang tepat, bukan yang tertutup. Untuk menghidupkan telur tanpa membuka ruang inkubator untuk telur puyuh dengan telur belok kiri dan kanan 45 dengan bantuan tuil, yang ditarik keluar. Telur dalam grid diletakkan secara menegak, dengan tamat berakhir.

Output besar puyuh di inkubatorHasil 75% barangan dianggap normal. Telur yang tersisa boleh dibuang atau “tertidur”.

Reka bentuk inkubator untuk puyuh dari pengeluaran kilang dapat memiliki pengeboran telur otomatis, peraturan regim yang tepat. Tetapi biasanya peranti ini direka untuk diet yang stabil. Bateri sandaran tidak disediakan. Inkubator yang dibeli untuk puyuh adalah universal, mereka boleh mengambil ayam dan goslings, menukar grid dan cara operasi. Walau bagaimanapun, kamera dalam peranti membenarkan pemasangan 100-300 telur. Inkubator mahal. Oleh itu, sering kali mungkin untuk melihat inkubator untuk puyuh sendiri di ladang ladang luar bandar.

Prinsip membina inkubator buatan sendiri

Inkubator buatan sendiriBanyak reka bentuk termostat yang dibuat oleh tukang, dengan lukisan dan arahan langkah demi langkah boleh didapati di dalam literatur rujukan dan di laman web. Bergantung kepada bahan yang berguna, bilangan telur dalam tab, sumber kuasa sandaran, tidak sukar untuk memilih reka bentuk yang sesuai.

Kotak kayu saiz yang betul dipilih. Untuk mengekalkan suhu dan kelembapan yang stabil di dalamnya, perlu membuat penebat haba dinding. Di luar, dinding boleh ditutup dengan plat busa polistirena, penebat gulung, dan papan lapis di atas. Menjalankan penamat permukaan dalaman supaya anda boleh mencuci dan membasmi rongga.

Sempurna sesuai untuk membuat inkubator untuk peti sejuk tua puyuh. Kelantangan kamera yang mencukupi membolehkan peranti berfungsi tahan lama.

Inkubator dari peti sejukUntuk memerhatikan keadaan telur dari atas, membuat kaca, gerudi beberapa lubang untuk mengalihkan kebuk. Untuk memasang jaring dengan telur, hentikan dan menetas. Untuk mewujudkan kelembapan yang diingini, pasangkan penyejat di bahagian bawah ruang. Grid dengan telur harus lebih tinggi, supaya puyuh tidak tenggelam dalam mandi.

Untuk memanaskan sama rata semua telur di atas dan bawah, kipas dalaman dipasang, yang dihidupkan secara berkala. Dewan harus mempunyai ruang udara yang cukup untuk menghidupkan jala dengan telur hingga 45 dan untuk memanipulasi telur. Di atas paras lantai, dulang dengan telur mestilah sekurang-kurangnya 10 cm. Jarak ke siling atau kaca penglihatan atas dikira bergantung pada pemanasan yang digunakan. Sekiranya ini adalah 40 W bola lampu, maka jarak dari mereka ke grid mestilah sekurang-kurangnya 10 cm. Jaring boleh dihidupkan dalam mod manual dan automatik.

Dulang untuk telur boleh dilakukan dengan menarik pada bingkai buih garisan nilon atau bahan lain. Keadaan utama, telur yang tidak digulung ketika memutar dulang, anak ayam yang menetas tidak akan jatuh ke dalam sel.

Meletakkan telur untuk inkubasiBiasanya, pengeraman burung puyuh di rumah dilakukan menggunakan bekalan kuasa. Untuk situasi kecemasan, perlu mempertimbangkan menyambungkan bateri. Untuk memantau suhu di ruang, anda perlu membeli termometer merkuri, yang digunakan untuk memantau operasi sensor suhu. Termometer bilik tidak memberikan ketepatan yang dikehendaki. Termometer dipasang supaya tidak menyentuh shell. Kelembapan diukur dengan psikrometer.

Penghapusan puyuh di inkubator di rumah lebih mudah daripada baka burung yang lain. Anak ayam menetas lebih banyak, kering di dalam inkubator sehingga digali dalam masa 24-48 jam. Adalah penting untuk mencipta kabut kecil di dalam kamera semasa keluar dari anak-anak kecil, supaya kulit lebih mudah dipisahkan apabila paruh itu musnah.

Inkubator perlu dipasang pada platform yang dibangkitkan. Semasa tempoh induksi, tidak perlu ada kejutan atau bunyi yang tiba-tiba. Yang menghairankan, embrio boleh menjadi ketakutan dan beku dalam pembangunan.

Penarikan balik puyuh di dalam inkubator di rumah akan mengurangkan kos membeli binatang muda apabila menggemukkan ternakan untuk daging. Peranti mudah untuk mengurangkan kos, akan membolehkan anda menanam kawanan burung anda yang sihat.

Inkubasi puyuh – video