garderoba u spavaćoj sobiZa većinu ljudi, garderoba više nije daleki san. Danas je to obavezan atribut udobne kuće ili stana. Budući da je mnogo prikladnije pohraniti odjeću, cipele i pribor koji nisu u uskim ormarima ili ladicama, nego u udobnim i višenamjenskim sobama.

Police i ormarići u ovoj sobi instalirani su u skladu s načelima ergonomije. Čak i ako želite napraviti garderobu u maloj sobi, možete organizirati prostor tako da je prikladno staviti puno stvari.

Veličina ormara

mali kutni ormarOptimalna soba za garderobu je prostor bez ograde, s brojem uglova ne više od četiri. Njegova površina mora biti najmanje 3 m², a duljina jednog zida – najmanje 2 m.

Idealna opcija za mali stan je ormar od 2 do 2 m. U takvim uvjetima, ormarići se mogu dogovoriti s slovom “P”, gdje su police i odjeljci smješteni duž ruba 3 zida. U maloj sobi sustav je najbolje postaviti slovom “G”.

velika garderobaAko znate točan broj ormarića, možete jednostavno izračunati površinu prostorije. Prije izrade garderobe prvo morate izračunati broj sekcija duljine i umnožiti ih širinom (obično širina jednog odjeljka iznosi 50, 75 ili 100 cm). Ovo će biti duljina svlačionice. Sada moramo procijeniti dubinu ormara, pomnožiti ga s 2 (uzimajući u obzir ladice) i dodati udaljenost za prolaz (minimalno – 50 cm, optimalno – 80-100 cm). To će biti širina svlačionice, u kojoj se ormari nalaze duž dužine jednog zida.

veliki svijetli ormarOptimalna veličina garderobnog sustava s vlastitim rukama jamči najveću udobnost – 3,5-5 m². Treba imati na umu da se 1,5 m² mora dodijeliti za doradu. Takve dimenzije omogućuju vam da instalirate ne samo ormariće, već i da objesite zrcalo ili dogovorite podesive stolice radi lakšeg korištenja.

ventilacija

ventilacija u svlačioniciVažan uvjet za bilo koji ormar je prozračivanje. Može se opremiti na dva načina:

 1. U zatvorenim prostorima bez prozora, potrebno je postaviti napa s ventilatorom, koji mora prijeći u opći sustav ventilacije. To će smanjiti razinu vlažnosti i spriječiti pojavu mirisa, posebno od cipela i odjeće.
 2. U nazočnosti prozora, dovoljno je prozračiti sobu povremeno. Ali postoji svibanj biti problem s sunčeve zrake, koji pokvariti odjeću. Da biste to spriječili, trebate objesiti zavjese ili sjenila na prozorima.

Posebnu ventilaciju možete ugraditi u ormare s vanjskom odjećom i cipelama. I za dobru ventilaciju stvari za kupnju neto košara i štapića.

Savjeti za osvjetljenje

rasvjeta odjeljaka ormarU fazi planiranja garderobe, trebali biste odmah osigurati osvjetljenje prostorije koja će vam olakšati i brzo odabrati odjeću koja vam je potrebna:

 1. Najčešća opcija je rasvjeta pomoću stropnih svjetala usmjerenih na police ormarića.
 2. Vrlo je pogodno istaknuti sadržaj police, košara i kutije. U ovom slučaju, učvršćenje može biti pričvršćeno na zagrade ili ugrađeno u unutrašnjost.
 3. U kutnim sustavima, zanimljivo je pogledati čahure na školjkama, koje vam omogućuju promjenu kuta osvjetljenja.
 4. Kada uredite prostranu garderobu, kao na fotografiji, možete ugraditi vješalicu.luster u velikoj garderobi
 5. U maloj sobi, bolje je ne preopteretiti prostor. Bolje je instalirati automatsku rasvjetu koja će se uključiti kada otvorite vrata.

halogena rasvjeta garderobaPonekad u garderobi koristite halogene ili fluorescentne čvora, u kojima je svjetlo što bliže prirodnom. Međutim, ne preporučuje se instaliranje u blizini odjeće jer su jako vruće. Najbolje je koristiti LED reflektore za osvjetljenje.

Mjesto ormara

kutni ormarMožete opremiti prikladnu garderobu vlastitim rukama, kao na fotografiji, na sljedeće načine:

 • izdvojiti zasebnu sobu;
 • izrađivati ​​gips ploče u spavaćoj sobi ili hodniku;
 • promijeniti skladište;
 • mjesto u niši;
 • instalirati otvoreni sustav;
 • dodirnite kut prostorije;
 • koristiti balkon ili loggiu.

Prostor za odjeljenje može se izrađivati ​​pomoću gipsanih ploča, koristeći ugrađeni sustav za pohranu. Može se zatvoriti zavjesama ili kliznim vratima.

garderoba u spremištuDara je najprikladnija opcija za opremu ormarima s vlastitim rukama. Nema potrebe da naporno radimo na aranžmanu. Jednostavno možete ukloniti sve nepotrebne, napraviti mali ili potpuni popravak. Potrebno je samo planirati odjeljke i kupiti dijelove ormara. Zatim ih instalirajte i uživajte koristeći rezultat njihovog rada.

Mjesto za garderobu može poslužiti kao niša. Ovdje su odjeljci najbolje postavljeni uz zid.

garderoba u nišiU nedostatku potrebnog prostora, s vlastitim rukama možete opremiti otvoreni garderobni prostor, kao na fotografiji, s mnogo vješalica, police, sekcije za cipele i kutije. Ovdje je potrebno objesiti ogledalo, staviti osmansku ili stolicu. Ovo je najbolje rješenje za stan s malim prostorom. Međutim, u njemu postoji jedan nedostatak – morat ćete paziti na čistoću i redoslijed svih vremena.

kvadratni ormarUključeni u kut sobe, možete opremiti kutni ormar. To je više prostran i ima više pretinaca za pohranu u njemu. U spavaćoj sobi kut se oslobađa postavljanjem kreveta dijagonalno. Ispada izvrsnu uštedu prostora.

kutni ormar u spavaćoj sobiZa garderobu se također može doći loggia ili balkon. Glavna stvar je vaša mašta. Za malu sobu, mini ormar je dobar izbor, gdje će se naći samo najvažnije stvari.garderoba na loggiu

Dizajn svlačionice nužno mora odgovarati unutarnjoj sobi. Ovo se stanje odnosi i na boju i teksturu namještaja.

Kako odabrati vrata

Prilikom odabira vrata morate razumjeti da se vrata sustava instaliraju kada se odjeljak odvoji. Ako je dio prostorije dodijeljen, bolje je instalirati particiju.

Vrata moraju nužno biti u skladu s cjelokupnim interijerom stana ili sobe, inače će izgledati nepristojno i izvanzemaljsko.

Odabir vrata za garderobu trebate voditi ne samo po želji članova obitelji, nego također uzeti u obzir prostor prostorije, kao i funkcionalnost samog sustava. Koje vrste konstrukcija vrata mogu biti montirane:

 1. Ljuljačka. Klasična opcija koja je korištena nekoliko stoljeća zaredom. Za garderobu, ova vrata su dobra jer pružaju potpuni pregled unutarnjeg prostora. Ovi modeli služe dulje vrijeme, nisu podložni slomu kao i željeznički mehanizmi. Osim toga, ugradnja takvih vrata je mnogo jeftinija. Nedostatak je što zahtijevaju puno prostora. Osim toga, ljubitelji izvornog dizajna ne vole njihovu jednostavnost.ljuljajuća vrata u garderobi
 2. Klizna. Oni su slični onima koji se koriste za ormare s kliznim vratima. Ovaj dizajn pomaže u štednji prostora što je više moguće, što ga čini pogodnim za malu površinu.klizna vrata
 3. Sklopivi. Koristi se ako vlasnici žele zadržati u idealnom stilu skupi laminat i parket. Vrata tih konstrukcija ne dodiruju pod. Vučni mehanizam pričvršćen je na strop ili na vrh preklapanja. U mjestima na naborima vrata, pričvrsti se uobičajene šarke vrata.preklopna vrata
 4. Zavjese. Najjednostavnija verzija tkanine su tkanine, koje su obješene na okvir. Oni se brzo instaliraju, ako je potrebno, lako pranje, imaju elegantan izgled. Osim toga, njihova je cijena niža od ostalih vrsta vrata.zavjesa vrata

Raspored ormara

raspored garderobeS rasporedom garderobne sobe možete maštati na neodređeno vrijeme. Ali morate uzeti u obzir nekoliko dokazanih iskustava savjeta. Uostalom, pravilno uređeni unutarnji prostor učinit će to stvarno korisnim i čuvat će sve čisto i uredno:

 1. Poželjno je podijeliti prostor prema spolnom atributu u žensku polovicu i mušku.
 2. Ako je potrebno, možete izdvojiti pojedinačne police za članove obitelji, ali to nije potrebno.
 3. Cipele treba staviti ispod, na otvorenim policama. Za to je moguće koristiti strukture uvučene.
 4. Pored odjeljka za cipele, bit će praktičnija opremiti odjel za odjeću.
 5. Iznad ovog pretinca je najbolje organizirati policu za pokrivalo za glavu.
 6. Blokovi s vješalicama i policama trebaju biti stavljeni odvojeno.
 7. U gornjem dijelu je prikladnije pohraniti odjeću i objekte koji se rijetko koriste.

Možeš napuniti ormar u skladu s bojom stvari. Lagana odjeća je smještena u jedan dio prostorije, a tamna je smještena u drugu.

Kako ispravno popuniti?

punjenje ormaraIspunjavanje garderobe pravi kreativni proces. S malom veličinom prostora, morate koristiti sve postojeće prostore od poda do stropa i od jednog do drugog kuta. Ova taktika omogućit će vam da stavite u sve stvari, posteljinu i ostale pribor. U tom procesu morate obratiti posebnu pozornost na funkcionalnost police i dostupnost svake stavke.

Punjenje garderobe najčešće uključuje:

 • vješalice za kravate, odijela, haljine, pojaseve, pojaseve, košulje;
 • držači za hlače;
 • police za organizatore s priborom i torbama;
 • odjeljak za ručnike i posteljinu.
 • dijelovi za cipele;
 • košare ili kutije za rublje, suknje i čarape.kutije za donje rublje

Ako je moguće, garderobu se može nadopuniti podstavljenom stolicom, ogledalom i stolom za odijevanje. Ako svaka stvar ima svoje mjesto, tada će svlačionica postati lijepa i praktična soba.

Zgodan sustav za pohranu

Uz uobičajene police i kutije, danas u trgovinama postoji veliki broj drugih uređaja koji mogu pomoći pri opremi ove prostorije. Također možete uključiti fantasy i napraviti svoj originalni sustav za pohranu u garderobi svojim rukama:

 1. Hlače. Takav organizator spašavanja privlači ne samo muškarce, već i poslovne žene koji nose odijela za hlače. Za prodaju postoje sustavi longitudinalnog skladištenja koji su pričvršćeni na zid i hlače izvlačene s križnim šipkama. Imaju zasebne držače za svaki par hlača koji im ne dopuštaju skliznuti.bryuchnitsa
 2. Ulaznice na policama. Ove police su vrlo prikladne za upotrebu. Lako ih je izvaditi, pružajući dobar pregled i pristup stvarima. Osim toga, mogu imati i unutarnje organizatore.polica za uvlačenje
 3. Držači za vezice, pojaseve, šalove, šalove. Mogu se koristiti za uštedu prostora. Ovi uređaji mogu biti pravokutni i kružni, s nepomičnim i povlačnim uređajem.držači za šalove i vezice
 4. Kompaktna daska za peglanje. Za mnoge ljude, kompaktna ugrađena ploča za glačanje bit će vrijedan nalaz. Zauzima vrlo malo prostora i ne ometa dolazak na police.daska za peglanje
 5. Spremnici. Takvi specifični, ali vrlo korisni sustavi savršeni su za pohranu odjeće osjetljive na prašinu. Na primjer, kape ili druge stvari koje trebaju pažljivu njegu. Ovi spremnici uglavnom su izrađeni od prozirnih plastičnih i organskih stakala.spremnici
 6. Koš za prljavo rublje. U pravilu, odijevaju se i skliznu u svlačionici. Često se stvari trebaju poslati izravno u praonicu, ali ne uvijek postoji prilika da ih odmah odvedu u kadu. U tu svrhu koriste se posebne tekstilne vrećice na metalnom okviru, koji funkcioniraju prema principu ladica. Kako bi izbjegli pojavu mirisa, oni pružaju unutarnji sustav ventilacije i prisutnost aromatskih vrećica.prljavo rublje
 7. Dizalo-pantograf za namještaj. To je kombinacija šipki i uređaja za podizanje, koji vam omogućuje da spremite stvari izravno ispod stropa. Stoga, možete uštedjeti puno prostora. Ako je potrebno, može se izostaviti, uzeti potrebnu stavku i vratiti ga natrag.dizalo-pantograf za namještaj
 8. Metalne košare. Ovi uređaji za pohranu često se koriste zajedno s tradicionalnim policama i ladicama. Imaju nekoliko prednosti – aluminijski okvir je mnogo lakši od drvenih elemenata, a mrežasta struktura sprječava nakupljanje prašine. Istovremeno, kapacitet metalnih košara nije manji, a ponekad čak i više od drvenih kutije.metalne kutije
 9. Cipela. Obično je to otvorena, blago nagnuta polica sa držačima za cipele. Ovaj dizajn pruža dobru ventilaciju, a cipele su uvijek na vidiku. Najčešće su cipele smještene u donjim dijelovima, tako da se prostor koristi s većom korist.obuvnitsa
 10. Kutije s separatorima. Takav prikladan organizator pomaže u održavanju naručenih narukvica, muških veza, upletenih pojaseva i remena, nakita, satova.kutije za nakit

Kako napraviti praktičnu svlačionicu s vlastitim rukama?

praktični garderoba s vlastitim rukamaSvlačionica je posebna soba u apartmanu, koja nužno mora ispunjavati sve uvjete za pravilno skladištenje odjeće. Kako napraviti garderobu sa svojim vlastitim rukama?

Najprije morate razmotriti probleme koji su povezani s planiranjem garderobe. Najčešće je individualna, ali ovdje postoje i neki standardni parametri:

 • Visina sekcije za tešku vanjsku odjeću mora biti najmanje 150 cm od dna do šipke. I razmak od šipke na vrh je najmanje 10 cm;
 • Visina sekcije u kojoj će se postaviti lagana kratka vanjska odjeća mora biti najmanje 100 cm do šipke, plus 10 cm od šipke do poda;
 • visinu police za kape ili cipele treba odrediti u skladu s najvišim predmetom garderobe, tu vrijednost treba dodati još 5-10 cm;
 • Visina police za rublje trebala bi biti oko 25-45 cm.

Da bi se odredila optimalna dubina odjeljaka, najčešće se primjenjuje sljedeće načelo: trebate izmjeriti najširu vješalicu i dodati još 10-20 cm na tu vrijednost.

presvlačenje prostorijeŠto se tiče širine, može se definirati na sljedeći način:

 • 15-25 cm treba uzeti u obzir za svaki primjerak topla gornja odjeća;
 • 10-15 cm se uzima za svaku stavku demi-sezone vanjske odjeće;
 • 5-10 cm treba uzeti za svaku odjeću, hlače ili košulju;
 • Širina sekcija pod donje rublje i kape odabire se prema broju tih stvari, a dodaje se i malo zaliha.

Prije nego što napravite garderobu, morate odabrati prave materijale. Za raspored zidova moguće je nanositi gips karton koji najbolje odgovara uvjetima skladištenja gornje i svijetle odjeće, cipela i kapa.

Također možete koristiti materijale iz drveta. Apsorbira suvišnu vlažnost i postupno ga vraća u potrebnu količinu.

Ispod fotografije možete vidjeti kako se garderoba izgleda vlastitim rukama u maloj sobi:domaća garderoba u maloj sobi

Nakon definiranja materijala potrebno je označiti i izrezati radne dijelove. A zatim nastavite montirati okvir pomoću vijaka i odvijača. Završni okvir je pokriven gips ploče i pripremljen je za završnu obradu.

Najjednostavniji način završavanja gips kartona je pastelna pozadina. Međutim, ako želite, možete koristiti ukrasne ploče.

Najsnažnija mogućnost dorade je slikanje zidova, ali prije toga morate temeljito žbukati i pijesak površine.

Napravite jeftin sustav presvlačenja vlastitim rukama vrlo jednostavan. Okvir je izrađen od profila pričvršćenih na zid, a police se mogu graditi od običnog tamnog laminata. Na metalnim potporama, mreža za čuvanje cipela je fiksna. Vješalice za ramena također se mogu pričvrstiti na metalne potpornje. Laminat za police su izrezani prema dimenzijama, izrezani i ugrađeni u sustav.

Za nadahnuće, nudimo vam najzanimljivije varijante svlačionice:garderoba u spavaćoj sobi

usku garderobu

bijeli garderobni ormar

veliki ormar na loggiu

kompaktni ormar za veliku obitelj

garderoba s boudoirom

Prostrana garderoba s zrcalnim zidom

veliki stalak za cipele u svlačionici

Ugradnja mrežnog ormara – video