neizravni raspored kotla za grijanjeProblem vruće vode postaje hitan kada ne postoji centralizirana opskrba toplom vodom: u seoskim kućama, privatnim gradskim i seoskim kućama. Danas je ugradnja gotovog uređaja za grijanje vode na potrebne temperature zahtijeva ozbiljna ulaganja. Alternativni način opskrbe toplom vodom je neizravni kotao za grijanje koji se može samostalno proizvesti. Njegova prednost je da se opskrba toplom vodom stambenog prostora provodi u ekonomičnom načinu rada i minimalnim financijskim troškovima.

priključen kotao

Značajke i shema izrade kotla neizravnog grijanja vlastitim rukama

Izgledom, neizravni kotao za grijanje je veliki spremnik, neovisan o izvorima energije (plin, struja, itd.). Unutar spremnika, od materijala otpornih na koroziju, postavlja se spiralna cijev uz koju cirkulira rashladna tekućina. Hladna voda u spremniku se dovodi kroz ulaznu cijev, obično ispod. Voda u kotlu se ravnomjerno zagrijava pokretnim pokretačem topline u sustavu grijanja. Izlazna cijev za vruću vodu postavljena je na vrhu. Radi lakšeg korištenja, cijevi su opremljene kuglastim ventilima. Vani je spremnik prekriven slojem toplinske izolacije.

Prikazuje se crtež za proizvodnju neizravnog grijalice volumena od 100 litara:

Crtanje neizravnog uređaja za grijanje

Shematski dijagram kotla:

Operacijska shema indirektnog kotao grijanja

Voda za grijanje iz kotao ulazi u kapacitet grijalice, gdje se, kroz spiralnu cijev, pretvara u hladnu u izlaz. Povratak ohlađena voda se vraća u kotlu.

Prednosti i nedostaci neizravnog kotla za grijanje

Prednosti korištenja samog kotao:

 • priključak na centralni sustav grijanja;
 • ugradnja u blizini kotla;
 • niski troškovi instalacije;
 • značajno smanjenje potrošnje energije;
 • osiguravajući konstantnu temperaturu vode.

Nedostaci su sljedeći:

 • za instalaciju kotla potrebno je veliki prostor ili odvojenu prostoriju;
 • za grijanje velikog volumena vode dugo je potrebno, uz grijanje prostora koji će se provesti s manje intenziteta;
 • brzo stvaranje naslaga na serpentinskoj cijevi, čime se dva puta godišnje čišćenje kemijskim ili mehaničkim sredstvima.

Ova opcija za dobivanje vruće vode pogodna je tijekom sezone grijanja. U drugim se vremenima uloga nosača topline može izvesti električnim grijačem ugrađenim u spremnik kotla.

Zatim će voda biti grijana strujom. U tom slučaju, kotao se može uključiti noću, noć, niske tarife ili po potrebi.

Related  Što trebam učiniti ako kotao curi?

Proizvodnja kotao s vlastitim rukama

Zbog prilično jednostavnog načela rada, takav uređaj može biti samostalno. Pogledajmo sada kako napraviti kotao neizravnog zagrijavanja vlastitim rukama.

Svi radovi na proizvodnji bojlera sastoje se od montaže komponenata strukture:

spremnik

Spremnik se koristi kao kapacitet kotla. Njegov volumen ovisi o potrebama vlasnika kuće u vrućoj vodi i izračunava se od količine od 50-70 litara po osobi dnevno. Otprilike jedna obitelj od 4 osobe nalazi se na kotao od 200 litara.

Za grijanje, spremnik mora biti izrađen od nehrđajućeg čelika, aluminijskih legura ili drugog materijala koji je otporan na koroziju. Kao alternativa – plinski cilindar, ali njegove zidove prvo treba očistiti i temeljiti. Bez ove akcije, vruća voda će imati miris plina.

Spremnik iz plinskog cilindra

U spremniku su napravljene 5 rupe: 2 na bočnoj strani za montažu zavojnice, jedna na dnu za ulaznu cijev, jedna na vrhu za vađenje vode, a jedna na dnu za odvodni kanal. Za korištenje kotla izvan sezone grijanja potrebno je osigurati ugradnju grijaćeg elementa. Donja je rupa također bušena za to. Zaključani elementi ili kuglasti ventili pričvršćeni su na izrađene rupe.

namotaj

Za ovaj element prikladan je bakar ili mjedena cijev, promjer i dužina koji ovise o volumenu spremnika. U prosjeku se izračunava 1,5 kW toplinske snage serpentinske cijevi za svakih 10 litara. Možete upotrijebiti cijev od metala ili drugog metala s dobrim prijenosom topline.

Bakrena zavojnica za kotlove

Cijev je namotana spiralom na cilindričnoj iglu. Za to možete uzeti log ili cijev velikog promjera.

Kod navijanja zavojnice važno je pratiti zavojnice:

 • kako bi se osigurao najbolji kontakt grijaće površine cijevi s grijanom vodom, okretaji ne smiju doticati jedni druge;
 • nije potrebno obaviti navijanje prekomjernom silom, tada neće biti lako ukloniti svitak iz svornjaka.
 • Broj zavoja na svitku izračunava se iz volumena i visine spremnika.

Related  Detaljni vodič za izgradnju bazena za vikendice

Toplinska izolacija

Izvana, spremnik mora biti prekriven slojem izolacije. Potrebno je povećati učinkovitost i smanjiti gubitke topline. Za izolaciju spremnika prikladnu ugrađenu pjenu, mineralnu vunu ili bilo koju drugu vrstu toplinske izolacije, koja je pričvršćena na osnovicu žice, ljepila ili trake. Za uredan izgled, tijelo spremnika bolje je pokriveno tankom metalnom folijom ili izolacijom folije.

Također možete zagrijati spremnik s drugim spremnikom većeg promjera. Da bi se to postiglo, napravljen kotao je umetnut u veliki spremnik vlastitim rukama, a komora je napunjena toplinskom izolacijom ili plastikom pjene na principu termos.

montiranje

pogled s instaliranom zavojnicomSklapanje kotla, izrađeno vlastitim rukama, vrši se nakon pripreme svih komponenti:

 • zavojnica uzduž središta ili duž zidova je montirana unutar spremnika, mlaznice su lemljene na ulazne i izlazne cijevi;
 • za vertikalno stojeći kotao, podupirači su zavareni na dno, za zglobni uređaj – šarke “uši”;
 • instaliran je grijač;
 • Kotao je čvrsto zatvoren poklopcem;
 • povezivanje zavojnice prema shemi za proizvodnju neizravnog kotao za grijanje na konturu kruga grijanja;
 • priključak cijevi za ulaz / izlaz vode;
 • Cijevi cijevi u kuhinju ili u kupaonicu na mjestu izvlačenja.

Video: Kako napraviti neizravni grijač po sebi

Video: Indirektno grijanje kotla