Tržište klimatskih uređaja za dom i ured je raznovrsno. Značajan dio uređaja su grijači različitih tipova. Razmislimo, kako se konvektorski grijač razlikuje, načelo rada ovog uređaja.

Tri tipa prijenosa topline

Prijelaz topline od toplog objekta do hladnog dolazi na tri načina:

  1. Izravni prijenos topline je izravni prijenos topline kada objekti dolaze u dodir s različitim temperaturama. Prijelaz topline nastaje zbog Brownovog gibanja molekula i prijenosa energije tijekom sudara molekula. Načelo izmjene topline se koristi u električnim pločama za kuhanje.
  2. Što je temperatura grijane više, to je aktivnije prijenos energije zračenjem. Taj se fenomen koristi u infracrvenim grijačima. Razlika između ove vrste grijanja: ne zagrijava zrak, nego objekte koji dobivaju zrake.
  3. Treći tip prijenosa topline je konvekcija, to jest prijenos topline kroz kretanje zagrijanog zraka.

Razmotrite kako konvekcijski grijač radi.
Njegova funkcija temelji se na zračnom konvekciji. Grijani zrak se širi, postaje lakši i diže se, a hladni zrak spušta se. Grijaći element nalazi se unutar kućišta, koji ima otvore na donjim i gornjim dijelovima. Hladni zrak ulazi u uređaj kroz donje otvore; Tijekom procesa zagrijavanja, zrak se širi i izlazi kroz gornje otvore. U sobi je bezzračna cirkulacija zraka, a temperatura postepeno raste.

Krug strujanja zraka kroz konvektor

Ekološki princip konvektorskog grijača

Među prednostima ove opreme su sigurnost i ekološki prihvatljivost. Grijači električnog konvektora rade na sljedeći način.

Grijaći element smješten unutar kućišta ima sigurnu temperaturu, njegova učinkovitost određuje veliko područje grijanja i pravilan smjer strujanja zraka. Dodirivanje uređaja za grijanje ne može uzrokovati opekline. Povišena temperatura grijača nije tako visoka da uzrokuje kemijske reakcije u zraku. To znači da kisik u sobi ne izgara, ugljični dioksid i dušikov oksid nisu formirani.

Ako uspoređujemo grijač ventilatora i konvektorskog grijača, valja napomenuti da ventilator grijalice zagrijava prostoriju brže, ali koristi elemente koji se griju na visoke temperature i pogoršavaju klima.

Konvektorski grijač nije tako brz, ali ekološki prihvatljiv.

Princip konvektorskog grijača je održavanje stabilne temperature

Ako hladni zrak koji ulazi u grijač ima dovoljno visoku temperaturu, tada se električna struja neko vrijeme isključi. Taj proces prati elektronika. Senzor temperature nalazi se na kućištu, informacije se prenose na automatski uređaj koji uključuje ili isključuje napajanje električne struje. Takav sustav eliminira pregrijavanje zraka u sobi. Neke vrste grijača imaju digitalni pokazatelj koji prikazuje temperaturu u sobi.

Kako konvekcijski grijač radi u jesen i zimi?

Maksimalna snaga konvektorskog grijača je 2 kW. To je dovoljno za održavanje ugodne sobne temperature ne više od 20 četvornih metara, pod uvjetom da temperatura izvan prozora ne padne ispod nule. Takav grijač djeluje tijekom pada temperature.

Zimi, tijekom hladnog vremena, snaga od 2 kW nije dovoljna za zagrijavanje prostorije. Konvektor grijača ne zamjenjuje centralno grijanje, ali može poslužiti kao dodatni izvor topline tijekom mraza.

Pored snage, volumen cirkulirajućeg zraka igra važnu ulogu za ovu vrstu grijača. Potrebno je zapamtiti kako konvekcijski grijač radi: kroz njega, tijekom cirkulacije, zrak mora proći u prostoriji. Opće je prihvaćeno da za svaku deset kvadratnih metara treba 1 kW kapaciteta grijača. Ako soba ima površinu veću od 20 četvornih metara, onda jedan grijač ne može – oni bi trebali biti najmanje dva.

Je li moguće povećati učinkovitost grijanja postavljanjem čvrsto zatvorenih prozora i vrata? Općenito, zagrijavanje zraka će postati učinkovitije, ali higijenske norme zračnog sastava mogu biti povrijeđene. Problem je u tome što određena količina zraka ne može biti stalno pohranjena u stambenoj zgradi, potrebna je ventilacija. S površinom od 20 četvornih metara potrebna je izmjena po satu od 20 kubičnih metara zraka. Ako zrak koji ulazi u sobu prolazi kroz konvektor, ljudi neće osjetiti iznenadno hlađenje u sobi.

Dizajn i dizajn konvektorskih grijača

Grijači konvektora izgledaju poput ravnih ploča. Imaju značajnu bočnu površinu i malu debljinu. Strukturno, ovi su uređaji podijeljeni na zid i pod.

Zidna inačica štedi prostor. Ugodna boja svjetlosti kućišta doprinosi činjenici da se grijač prirodno uklapa u unutrašnjost.
Podna struktura ima svoje prednosti: grijaća ploča je postavljena na kotače, grijača se može pomicati po sobi.

Video o principu rada grijača (od 3.30 min)

Video o principu proizvodnje i rada konvektora