Vrtovi BabilonaJedno od sedam izvanrednih čuda ljudskog stvaranja je babilonski hanging gardens. Živi zid, stvorio kralj Nabukodonozor 605. pr. Kr., Još uvijek izaziva nečuvenu divljenju. Zapravo, u to vrijeme ova struktura nije bila neuobičajena. Povijest pokazuje da je uobičajeno stvoriti zelenilo u prostranim sobama palače. Babilonski kralj samo je usavršio tada poznatu metodu uređenja prostora.

Danas živi zid sa sigurnošću preuzima mjesto časti u unutrašnjosti apartmanskih kuća i apartmana. Vertikalna izgradnja živih zelenih biljaka također može postati vrhunac bilo kojeg ureda ili restorana.moderni živi zid

Što je takva struktura? Pokušajmo razumjeti.

Zeleni čudo na zidu

živih zidova različitih biljakaMnogi ljudi u svako doba voljeli su biljke. Oni su bili ukrašeni prostranim kućama, malim apartmanima, pa čak i osobnim parcelama. Često su zeleni uzgojeni u posudama koje su bile postavljene na prozore, podove ili na ulicu. Bilo je i onih koji su objesili cvjetne posude na zidove, pričvrstivši ih na metalne konstrukcije.

Moderna konstrukcija – zidani zid je okomiti visi vrt, vezan za zgradu.

Za razliku od fasadnih zelenih ukrasa, korijeni biljaka živućih zidova nalaze se u posebnom rezervoaru.

Zelena tijela dobivaju vlagu i gnojiva iz vertikalne strukture, a ne iz tla. Na konstrukciji možete objesiti veliki izbor unutarnjih cvjetova. Takav živi zid biljaka u stanu donosi dragocjenu korist stanovnicima:

 • čišćenje atmosfere prostora;
 • ovlaživanje suhog zraka;
 • apsorpcija neugodnih mirisa;
 • izvorna sjena ljetnog sunca.

Osim toga, raste i briga za cvijeće na phyto-zidu je mnogo lakše nego na prozorima i loncima. Pogotovo kada su vaze iza zavjesa, gdje su potpuno nevidljive i neprikladne za vodu ili prskanje. A ako su prozori stana okrenuti prema sjeveru, onda zbog nedostatka sunčeve svjetlosti, biljke se često razbole. Zato je “vješanje vrtova” mudra odluka za ljubitelje zatvorenih biljaka.

Izbor fotografija živih zidova u unutrašnjosti:soba razdvajanje u zone

živi zid u blagovaonici

živi zid u dnevnoj sobi

mali živi zid u blagovaonici

interijera rekreacijskog prostora

živi zid za prostorije za prostore

živi zid zatvara stube do drugog kata

zeleni zid dekor

Odabir odgovarajućih biljaka

spathiphyllum za vertikalne kompozicijeDa biste stvorili originalni zeleni dizajn na zidu, važno je odabrati pravo cvijeće. Svaka biljka mora ispunjavati sljedeće uvjete:

 1. Robustan korijenski sustav.
 2. Kratke ili kovrčave stabljike.
 3. Mrkopasto, srednje veličine lišća.

Zahvaljujući čvrstom korijenu, biljka se može pouzdano čuvati na vertikalnoj strukturi. A za biljke za penjanje, fitofazni zid je samo raj.

Uređenje “vješanja” po prvi put, poželjno je koristiti nepretenciozno cvijeće. Idealna opcija – ampelnye sorte, koje se aktivno šire i curling. U kratkom vremenu zimi će zatvoriti cijelu zgradu.

Većina stručnjaka savjetuje da na živi zid stave različite vrste:

 • stsindaptusa;živi zid scindaptusa
 • bršljan;
 • ukrasni grožđe;
 • Spathiphyllum;
 • Fitton;
 • Fatsa.

Related  Učinkovito korištenje ljudskih životnih proizvoda u prigradskim uvjetima uz pomoć suvremenih tresetnih sanitarija

živi zid u kuhinji začinjenog biljaŽivi zid u unutrašnjosti kuhinje izgledat će sjajno ako stavite na nju raznovrsno začinjeno bilje ili kulinarsko bilje.

Pogodne biljke iz vrta:

 • kopar;
 • peršin;
 • bosiljak;
 • odlicno;
 • salate od patuljastih sorti.

Nisu se svaka domaćica može pohvaliti originalnim zelenim dnevnim kutkom u kuhinji.

Nemojte kupovati previše skupe biljke kako biste organizirali prvi živi zid. Kada uspješno “raste” od jednostavnih boja, možete dodati i egzotične opcije.

Stvorite šarmantan zeleni kutak u kući ili stanu s živom mahovinom. Prvi je upotrijebio u unutrašnjosti norveških dizajnera, pokazujući svoju ideju na izložbi u Engleskoj. Napravili su živi zid od mahovine, stavljajući ga na glavu šikovitog kreveta. Od tog se vremena takav dizajn pouzdano “namire” u kućama kreativnih pojedinaca.

zid u uredu prave mahovineSve je to zbog posebnih svojstava ove biljke. Prirodni zid prirodnog mahuna ima niz prednosti:

 1. Nije potrebno instaliranje teških konstrukcija. Za njegovo stvaranje, dovoljno je upotrijebiti posebni zid s spore mahovina.
 2. Jednostavno održavanje. Zeleni kut takve biljke ne može se zalijevati. Apsorbira vlagu neovisno od zraka. Moss ne treba smanjiti niti oploditi, i ovo je sjajno vrijeme za uštedu.
 3. Sposobnost stvaranja drugačijeg dizajna. Kao i svaka biljka, mahovina može biti različitih nijansi. Zahvaljujući tome u dnevnoj sobi možete stvoriti apstraktne uzorke ili crteže prilagođavajući se interijera.
 4. Upotreba mahovine kao osnova za ostale biljke. Izvorni živi zidovi od ukrasnog mahovina, koji se nadopunjuju paprati ili lianama, izvorni su.

Primjenom praktičnih savjeta o izboru pogodnih biljaka postavlja se pitanje: kako samostalno napraviti zid živih biljaka? U naše vrijeme je dostupno svima, glavna stvar je željeti i djelovati.

Živi zid od mahovina – video

Oprema i pogodno mjesto

Najčešće se ispostavlja da je prikladno mjesto udaljeno od sunčeve svjetlosti. Ali nije važno! Za to postoji umjetno osvjetljenje. Da biste stvorili optimalne uvjete za rast zelenila na zidu, možete koristiti svjetla za dnevnu svjetlost.

Related  Detaljni vodič za izgradnju bazena za vikendice

živi zid u kupaoniciČak i bolje, ako štedi energiju – više svjetla, ali manje struje. To je naročito praktično zimi, kada gori cijeli dan.

Ne treba misliti da biljke koje vole sjenke ne trebaju osvjetljenje. U mračnoj sobi brzo se nestaju i na kraju nestaju.

Uz dodatnu rasvjetu, na okomitom zidu žive treba biti automatsko zalijevanje. Takvi sustavi se slobodno prodaju u cvjećarnim supermarketima. Ako postoji želja, možete se graditi pomoću polipropilenskih cijevi.

stvarajući mali zid živih biljakaKada je uređena malena vertikalna konstrukcija živog cvijeća, neki dizajneri rade bez takvog sustava navodnjavanja. Glavna stvar je da zgrada omogućuje redovito opskrbu biljaka tekućinom ručno.

Stvorite zeleno remek-djelo vlastitim rukama

napravite živi zid s vlastitim rukamaS obzirom na činjenicu da svaka osoba ima svoj ukus i sklonost, mnogi ne vole standardni “vrt” iz trgovine. Stoga, “veliki umjetnici” imaju tendenciju da stvore živi zid biljaka s vlastitim rukama. Što će pomoći takvim ljudima da dovede svoj san u život? Jednostavan savjet.

Moderni dizajneri nude različite ideje za vertikalne strukture življenja. Stoga je za početnike poželjno odlučiti o takvim pitanjima:

 1. Mjesto živog zida.
 2. Izbor boja koji će ukrasiti strukturu.
 3. Preliminarni razvoj strukture zelenog vrta.
 4. Stvaranje neometanog pristupa svježeg zraka biljkama.
 5. Priprema dodatnog osvjetljenja.
 6. Varijacije postavljanja cvijeća na fitocen.
 7. Dodatno oplodnje i zalijevanje biljaka.

poboljšavamo unutrašnjost našeg apartmanaS obzirom na sve te trenutke, možete se spustiti na posao. Neki pribor za okomiti zeleni vrt prodan je u trgovini, a drugi su samostalno izrađeni. Osim toga, one su dvije vrste: pomoću tla ili bez nje (biljke rastu na hidroponi). Oba opcija imaju svoje pro i kontra.

Hydroponics se koristi na dizajnu gdje cvjetovi rastu u tzv džepovima.

Temelji se na polimernom osjetilu sa šivanim dijelovima. Materijal je pričvršćen na poseban okvir. Kad biljke odrastaju, korijen probija kroz osjetil i, zbog toga, čvrsto sjednu na vertikalnoj strukturi. Ako je cvijet bolestan ili otišao, lako je zamijeniti drugom. Osim toga, redovito se hranite (jednom mjesečno) žive zelje na zidu.

Related  Moderne vrste awnings za gazebos i verandas

Koristeći takve materijale za vertikalni cvjetni vrt, dovoljno je samo biljka odabranih biljaka u stanicama.

Pletena struktura teška relativno malo, tako da ne treba dodatno pričvršćivanje.

Druga mogućnost dizajna je uporaba malih posuda ispunjenih plodnim cvjetnim tlom. Naravno, mnogo je teže i zauzima više prostora. Ali stvaranje vlastitim rukama je sasvim realno. Da biste to učinili, potreban vam je sustav polipropilenskog vodoopskrbnog sustava s minijaturnim koritima. A također i elemente pričvršćivanja strukture na zid. Takav sustav navodnjavanja je zapečaćen, tako da vlaga neće pasti na zid.

Postavite kanale na kratku udaljenost jedan od drugog. Kasnije će ovaj prostor prekriti obraslo zelenilo, a zid će se pretvoriti u čvrsti tepih.

U utvrđenom špulju prelijte na prvi sloj, a zatim je prekriven zemljom. Sada možete saditi biljke.

postavljanje cvjetnih lonaca u posebne štapoveJoš jedna mogućnost za stvaranje žive zid s vlastitim rukama je da pričvrstite male lonce na zid. Za to se koristi duboki okvir ili okvir. Stražnja stijenka nužno je izolirana filmom. Na zid, struktura je pričvršćena s dugim čavlima ili samoreznim vijcima, tako da može podnijeti težinu cvjetnih posuda.

Nakon toga, lonci s cvijećem su zalijepljeni na okvir ili ladicu. Slobodni prostor može biti ispunjen ukrasnim ornamentima.

Važno je i redoslijed kojim se biljke nalaze na živom zidu. Na najnižoj razini, bolje je staviti širenje cvijeća. Malo više mjesta su kovrčaste sorte ili biljke koje povremeno cvjetaju. Na gornjoj polici je poželjno staviti ampel kopije u sobu. Važno je razmotriti količinu dnevne, sjene, vlažnosti i temperature zraka u sobi. Poželjno je odabrati tlo bogato korisnim tvarima tako da biljke ne boluju.

živi zid cvjetnicaNa kraju, živi zid, izrađen vlastitim rukama, ugoditi će obitelj cijele godine.

Osim toga, apartman će uvijek imati čisti zrak, originalni interijer i lijepo namješteno. Živi zid u vlastitom domu može postati osmi čudo svijeta, a ne samo njegov odjek.

Video o stvaranju phyto-zida u stanu