Naravno, u našem domu se ne može ni pomisliti na coziness, bez normalne vlage i ugodne temperature. Ali što je, kada je hladno sezone u gradskom stanu još nije počela, ali priroda „baca” na nas njegovi iznenađenja, u obliku ranoj hladni val? A što ako vlažnost, pljusne kiše i blato ometaju naš odmor u dači? Usudili bismo vas uvjeriti da je iz svih ovih situacija vrlo jednostavan, učinkovit i jeftin način izlaska.

Nedavno se na tržištu kućanskih aparata pojavila nova vrsta proizvoda, potrošač je ubrzano stekao popularnost – keramički grijač za kućanstvo i kućice. Ova vrsta grijaćih naprava je ventilatorski grijač s jakim grijaćim elementom od visoko-čvrstoće otpornih na toplinu. Takve jedinice sve više postaju alternativa hladnjacima nafte i samonamjenskim grijačima, koji su masivno korišteni za zagrijavanje naših domova u prošlosti.

Razmotriti načelo rada keramičkih grijača, njihovih tipova i značajki, kao i primijetiti prednosti i prednosti tih uređaja.

Kako radi keramički grijač?

keramički grijačVećina grijača ovog tipa radi na principu prisilne konvekcije. Jednostavnim izrazima, lopatice ventilatora “puše” zrak kroz grijaći element – tanjur koji je skup keramičkih dijelova.

Posebnost uređaja je da osigurava lagano zagrijavanje zraka, ne krši njezinu normalnu vlagu i ne gori kisik u sobi. Ovo je jedan od glavnih čimbenika koji pružaju keramički grijač samo pozitivnu povratnu informaciju.

Danas postoje sve više keramičkih grijača koji zagrijavaju prostoriju ne samo na principu konvektora, već i zbog infracrvenog zračenja. Razlika između tih uređaja jest ta da toplina koju oni proizvode izravno prati objekte okruženja, a da se zrak ne apsorbira.

Posebno popularni su plinski keramički infracrveni grijači, oni su autonomni od napajanja i mogu se koristiti u “polju” uvjetima.

Rad grijača ove vrste je potpuno bezopasan, jer njihovo zračenje je vrlo slično sunčevom zračenju, ali ne sadrži ultravioletnu komponentu zračenja.

Vrste keramičkih grijača za kućanstvo i kućice

Ovisno o tome koja je točka prostorije najprikladnija ugradnja keramičkog grijača, potrebno je odabrati između triju tipova. Valja napomenuti da je većina tih jedinica djeluje iz utičnice kućanstva s naponom od 220V, ali ima i plin keramički grijači – ne manje popularan tip uređaja koji zaslužuje posebnu pozornost.

  • Polaris stolna keramikaKeramički stolni grijači. Proizvodi su opremljeni automatskim zakretanjem, koja omogućuje višesmjerno strujanje toplog zraka, što povećava brzinu zagrijavanja prostorije. Različite od njihove “braće” nešto manje snage i dimenzija, ove su jedinice opremljene svim mogućnostima koji imaju više “ozbiljnih” modela. Nekoliko načina rada grijača i ventilatora, zaštitu Previsoka temperatura i „hitne” putovanje prevrtanja – sve ove osobine su u arsenalu jedinica.
  • Zidno montiranoKeramički zidni grijači. Lagani i tanki uređaji koji izgledaju kao sustav split klima uređaja. Uređaji su prikladno postavljeni na zidove prostorije, potpuno bez isticanja iz općeg interijera. Skup grijača uključuje daljinski upravljač koji povećava udobnost rada. Većina modela opremljena je elektroničkim termostatom koji održava određeni režim temperature, kao i ionizator koji pročišćava zrak.
  • Keramički grijači podnog oblogaKeramički podni grijači. Najmoćnije i velike veličine koje imaju najveću učinkovitost i performanse. Grijači su opremljeni kontrolerima koji isključuju uređaj u slučaju pregrijavanja i prevrtanja. Uređaji su opremljeni timerima koji omogućuju podešavanje vremena rada uređaja, antibakterijskih svjetiljki koje uništavaju mikrobe i daljinske upravljače.

Grijači plinskih keramika

Posebna pozornost treba posvetiti uređajima koji se mogu koristiti izvan dnevnog boravka – u garaži ili u vrtu, na pikniku ili ribolovu itd. Agregati koji pomažu zagrijati ili čak i kuhati hranu na terenu su plinske keramičke grijače. Za ljetnu rezidenciju ove uređaje i uopće su neophodni “pribor”, nakon što su sve pogreške s podnošenjem električne energije u prirodi mnogo češće nego u gradu.

Kovea

Unatoč prisutnosti plinskog cilindra, rad uređaja je apsolutno siguran, naravno, pod uvjetom da se poštuju sve potrebne norme i pravila za rad s takvom opremom. Jedinice su opremljene senzorima razine ugljičnog dioksida i sustava za zaustavljanje u slučaju nužde kada je prekoračen. Plinski grijači su dobri ekonomski uz visoku učinkovitost, a njihova glavna prednost je mobilnost.

Pregled videa plinskog keramičkog grijača MASTER 450CR

Prednosti keramičkih grijača

Pogledajmo zasluge i prednosti keramičkih grijača, postupno zamjenjujući druge vrste grijača sa svojih vodećih položaja:

  • Sigurna operacija. Grijaći elementi uređaja, izrađeni od jake i pouzdane keramike, nalaze se unutar uređaja i prekriveni zaštitnim zaslonom. Površina jedinice se ne zagrijava do visokih temperatura, stoga je nemoguće dobiti opekline od kontakta s njom. Uređaji svih vrsta imaju funkciju zaštite od pregrijavanja i izlaza tijekom prevrtanja. Na primjer, grijači keramike, BORK, automatski se isključuju ako njihov kut nagiba prelazi 45 stupnjeva.
  • Stopa grijanja. Proces grijanja prostora, zahvaljujući djelovanju keramičke jedinice, nastaje bržim zbog svojih značajki dizajna. Činjenica je da je ovaj uređaj ventilator, “jurnjava” toplim zračnim valovima. Vrući mlaz zraka zagrijava površinu zidova i namještaja, a zauzvrat vraća toplinu zraka u prostoriji, ubrzavajući njegovo grijanje.
  • Ekološka kompatibilnost. Prednost grijalo je da tijekom njegova rada kisik ne gori u zraku prostorije. Uređaji sprečavaju nastanak štetnih tvari, kao što ne gori unutarnja prašina, a također sprječavaju širenje mikroba, imaju antibakterijske svjetiljke. Takvi uređaji poput zidnih keramičkih grijača POLARIS također su opremljeni integriranim ionizatorom koji brine o kvaliteti zraka
  • Ekonomija. Balansirani dizajn agregata omogućuje im da potroše oko tri puta manje energije od svojih kolega, bez gubljenja, istodobno na snazi ​​i učinkovitosti.
  • Optimalne dimenzije. Kompaktne dimenzije i lagana težina uređaja predstavljaju još jednu neporecivu prednost. To posebno vrijedi za keramičke grijače za vikendice. Povratne informacije vlasnika takvih uređaja govore o udobnosti njihovog prijevoza i skladištenju u uvjetima bliskih ljetnih vikendica.
  • Jednostavnost korištenja. Instrumenti su stabilni i lako se mogu montirati na bilo kojoj površini. Uređaji su opremljeni timerom, koji vam omogućuje podešavanje vremena isključivanja, kao i opremljen daljinskim upravljačem pomoću kojeg se mogu daljinski upravljati.
  • Moderni dizajn. Izvorni i ergonomski dizajn svih keramičkih grijača omogućuje im da se skladno uklapaju u bilo koji, čak i najfiniji, interijer.

Očito, takvi uređaji imaju prilično značajne prednosti nad svojim, na primjer, uljem, analogima. Posebna prednost je trošak jedinica, bilo električnih ili plinskih keramičkih grijača.

Potvrda potrošača kažu da su ti uređaji najučinkovitija kombinacija cijene i kvalitete od svih vrsta grijača prisutnih na domaćem tržištu.

Video pregled električnog keramičkog grijača DeLonghi DCH 5090