garažna garažna vrataGaražna vrata sa zglobovima bit će najbolji izbor za vlasnika garaže koji cijene visoku pouzdanost i nisku cijenu. To je ovaj dizajn koji će omogučiti da ljubitelj automobila bude mirno za željezni konj koji je ostao u garaži i što je više moguće uštedjeti. A što je još važnije – takva je vrata najlakša montirati i instalirati samostalno.

Kako izgledaju ljuljačka vrata?

jednostavna gradnja garažnih vrataNajjednostavniji dizajn zidnih vrata za garažu sastoji se od:

 • okvir po veličini vrata;
 • dva letka;
 • petlje;
 • armature – brave, ručke, alarmni sustavi i razni graničnici koji drže vrata u željenom položaju.

Vrlo često u jednom od krila imaju vrata. Također, zbog praktičnosti korištenja, vrata su opremljena automatskim upravljanjem s daljinskim upravljačem, što omogućuje otvaranje vrata bez napuštanja automobila. Najčešće, ljuljačka garažna vrata izrađuju se od metala – okvir je zavaren iz profila, na njima su zavarene šarke i vratašca od čeličnog lima od 3-5 mm. Ako sigurnost vlasnika automobila nije tako važna, čelični limovi se zamjenjuju valovitim pločama, pločama ili drvetom.

Tijekom vremena, vrata na vratima za ljuljanje mogu početi raspadati. Najčešće se to događa zbog slabih petlji. Stoga, prije kupnje pribora za garažna vrata, potrebno je izračunati masu letaka u sklopu i odabrati šarke s marginom za čvrstoću.

Kako napraviti swing vrata sa svojim rukama

crtanje ljuljačkih vrataDa biste napravili garažna vrata s vlastitim rukama, trebat će vam crteže koji sadrže sve potrebne informacije o mjestu, veličini vrata, mjestima za pričvršćivanje petlji i brave. Korisno iskustvo sa strojnim zavarivačkim i bravarskim vještinama.

Pazite da ima dovoljno mjesta ispred garaže za automobil kad su vrata potpuno otvorena. Kada se sve uzme u obzir na papiru, pripremite sljedeće materijale:

 • profilna cijev s presjekom od 60×40 mm za okvir vrata;
 • kut za izradu okvira letaka;
 • čelične ploče debljine do 5 mm;
 • petlja;
 • svi potrebni elementi.

Related  Kako instalirati bojler po sebi?

Također ćete trebati alate:

 • razina gradnje;
 • stroj za zavarivanje;
 • bugarski;
 • Rulet.

Ako vrata budu opremljena automatizacijom, predvidjeti skup opreme i razmisliti o električnim ožičenjima na mjestu ugradnje.

Zasebno voditi brigu o nabavci zaštitne opreme – masku i štitnike, zaštitne naočale i respirator, rukavice.

Kod rada s bugarskim i strojem za zavarivanje postoji velik rizik oštećenja očiju, stoga nemojte zanemarivati ​​sve potrebne zaštitne mjere.

Izrađujemo metalni okvir vrata

zavarivanje metalnog okvira garažnih vrataBudući da su svi potrebni crteži već dostupni, treba ih odnijeti dimenzije za sve elemente garažnih vrata i pažljivo izmjeriti mjerenjem trake prije rezanja. Rezanje bugarskog s četiri dijela okvira, postavljene su na ravnu površinu, izbjegavajući izobličenja. Okvir je zavaren u kutovima, neprestano kontrolirajući razinu horizontalne strukture cijele strukture i njegovog oblika. Mora biti strogo pravokutni. Na zidove garaže završni okvir je fiksiran s sidrenim vijcima.

Zavarimo okvir letaka

Zavarivanje okvira garažnih vrataOkviri za oba letaka izrađeni su na isti način kao i okvir samog otvora, promatrajući dimenzije i oblik okvira. Tijekom rada potrebno je provjeriti sukladnost dimenzija oba okvira – unutarnja strana mora uliti glatko u vanjski dio, bez stvaranja pukotina i nedosljednosti. Za slobodno kretanje vrata optimalni razmak između okvira treba biti 5-7 mm. Kod zavarivanja i pričvršćivanja između okvira umetnite drvene košuljice odgovarajuće debljine.

Da bi cijela struktura bila potrebna krutost, okvir je pojačan dijagonalnim elementima. Tipično, dijagonalni dijelovi dolaze od veznih točaka gornjih petlji i konvergiraju se dolje u središte vrata.

pričvrstite vrata na okvirOkvir vrata zavaren je na gotovi okvir – čelične ploče. Treba napomenuti da se razmak između okvira vrata i okvira mora prekriti čeličnim listovima.

Po želji se vrata postavljaju na jedno od vrata.

Nakon zavarivanja, okvira treba polirati i obojiti preko svih šavova. U tom slučaju, brazde na šavovima neće ometati slobodan rad vrata, a mjesta zavarivanja neće hrđati.

Zavarivanje šarki i visećih vrata

pričvršćenje petljiStandardne šarke za zglobne vrata sastoje se od gornjih i donjih dijelova. Donji dio, na kojemu se prst nalazi, zavaren je na okvir vrata, a gornji dio na vrata. Budući da vrata za garažna vrata imaju veliku težinu, trebaju biti obješene s pomoćnicima. U ovoj fazi rada također je potrebna visoka točnost. Od pravilno postavljenih petlji ovisi glatkoća preklopa i upotrebljivost cjelokupne strukture.

Ako su letci vrlo teški, objesite ih bolje u vodoravnom položaju. U ovom slučaju, okvir otvora nakon proizvodnje je pričvršćen na zidove garaže u zadnjem krugu.

Automatska vrata za zamračivanje

ljuljačka automatska garažna vrataKorištenje automatike za garažne grede nikada nije iznenadilo nikoga. Na prodaji postoji veliki izbor automatskih sustava i pogona koji mogu dovesti do dolaska i izlaska iz garaže što je više udobno. Osim udobnosti, automatski pogonski pretvarač omogućuje:

 • povećan radni vijek petlji;
 • stabilno opterećenje na potporni okvir;
 • glatka rad u svim vremenskim uvjetima.

Related  Izgradimo ogradu od opeke u vlastitoj snazi

Što je veća vrata i veća težina vrata, više je nužno opremiti vrata automatizacijom, pogotovo ako vrata redovito koriste žene.

Automatska vrata su prikladna zato što ih nije potrebno ručno zaključati. Automatizacija blokira svaki pokušaj otvaranja vrata rukama dok signal ne dođe do senzora za upravljanje. Slabo u ovom sustavu je ovisnost rada na prisutnosti električne struje. Bez svjetlosti, mehaničar jednostavno neće raditi. Da bi riješio problem, postavljen je sustav za otključavanje. Najčešće to ide kao dodatna opcija pogonu. Alternativa je povezivanje automatizacije s izvorom rezervne snage – baterijom ili generatorom.

Trenutno su dvije vrste pogona za automatsko zakretanje vrata – poluga i linearne – zajedničke. Potonji je poželjan, budući da je dizajniran za veliku težinu letaka i jakih udara vjetra.

Slikanje i zagrijavanje vrata

slikanje garažnih vrataPrije slikanja, površinu metala treba očistiti brušenim strojem. Zatim je vrata prekrivena s dva ili tri sloja temeljnog premaza i bojom za metal, prikladna za vanjske radove.

Za većinu entuzijasta automobila prisutnost izolacije u garaži je neophodna, tako da se svi radovi održavanja izvode u normalnim uvjetima temperature. Osim toga, garaža je često uređena radionica. Kao grijač za garažna vrata, polistiren, mineralna vuna, pile, plastične ploče, izolacija pjene, ekstrudirani polistir obično se koriste.

Nakon ugradnje elemenata, zagrijavanja i slikanja garažna vrata mogu se smatrati sasvim spremnom.

Nezavisna proizvodnja garažnih ljuljačkih vrata – video