izbor strujnog presjeka i poprečnog presjeka žicePresjek strujnih i električnih žica su parametri koji ukazuju na svrhu kabela. Drugim riječima, gdje se žica može koristiti i gdje ne.

Prikupljanje podataka

prikupljamo podatke o struji i trenutnoj potrošnji kućanskih aparataOdjeljak se odabire prema snazi ​​ili struji uređaja koji će se naknadno spojiti. Ova metoda se zove “na opterećenje” jer su uređaji – opterećenje na kabelu. Ako oprema zahtijeva veliku cijenu energije, tada će kabel s njim morati spojiti snažan. Ako nije, žice s malim dijelom bit će dovoljne. Kako odabrati sam kabel i što koristiti?

Prije svega, potrebno je prikupiti podatke o onim uređajima na koje će žice otići. Takvi podaci nazivaju se putovnicom, nužno su napisani u tehničkoj putovnici na uređaju. Postoje podaci kao što su:

  • model uređaja;
  • stres;
  • potrošnja energije;
  • potvrda o certifikatu;
  • Zemlja podrijetla;
  • datum proizvodnje;
  • Znak za recikliranje;
  • razred zaštite i tako dalje.

Osim toga, ako je tehnička putovnica, recimo, izgubljena, a zatim na uređajima stavljaju posebne znakove ili naljepnice za lijepljenje. Prikazuju glavne podatke. Uključujući, potrošnju energije, koju trebamo. Možete odabrati presjek žice za napajanje i bez njega.

Ako nema natpisa s lijepim naljepnicama, ali sjetite se modela (može se napisati na slučaju), onda to ne smeta. Pokušajte potražiti informacije o uređaju na internetu. U svim slučajevima, u ekstremnim slučajevima, koristite podatke prosječne statistike. Postoji posebna tablica približne potrošnje energije različitih uređaja, kao što su: bušenje, toster, hladnjak, perilica rublja, klima uređaj i tako dalje.tablica snage kućanskih aparata

Samo ovdje postoji jedna važna nijansa. Vidite li raspon snage u tablici? Teško je pogoditi što odabrati.

Uvijek iskoristite!

Kada počnete izračunati poprečni presjek kabela u smislu snage, kao rezultat toga dobit ćete precijenjenu snagu uređaja. Ovo je vrlo dobro, jer će vam trebati kabel s velikim poprečnim presjekom. Takvi kablovi se ne zagrijavaju dovoljno i, stoga, rade dulje.

Ako uređaj zahtijeva više energije, žica s malim presjekom jednostavno će izgorjeti.

Način učitavanja

Kao što je već spomenuto, opterećenje je uređaj. Može biti jedan, a možda i nekoliko. Što god da je, uvijek dodajte svu snagu uređaja na koje spojite dirigent. Svi ovi kapaciteti trebaju biti izraženi samo u jednoj mjernoj jedinici! U vatima ili kilovata, inače se zbunjuju u izračunima.

“Kilo” je množenje za tisuću. 1 kW = 1000 W.

Ako su vrijednosti snage instrumenata različite, onda ih učinimo istim – prevodimo. Recimo da imamo jedan uređaj koji troši 100 wata, a drugi koristi 3,5 kilovata. Ostavimo vrijednost prve netaknute, a vrijednost posljednje prevodi, dobivamo 3500 W. Ako želite da se Watt prevede u kilovat, a zatim podijeli za tisuću.

Snaga se broji. Sada odaberite presjek kabela. Tabela kabelske snage u odjeljku prikazana je u nastavku. Ne postoji ništa komplicirano u njemu, jer samo trebate odabrati stupce u kojima su navedene faze. Ako imate jednu fazu u mreži, onda uzmite napon od 220 volta. Ako ima tri do 380 volti.žica poprečni presjek stol iz struje i snage

Related  Kako odabrati i instalirati bravu na vratima

Onda nalazimo broj koji je nešto više od snage koju ste broje. Pronađeno? Poprečni presjek vodiča i njegov promjer označeni su lijevo. Evo kabela koji vam treba. Ako je pri ruci tablica kabelskog poprečnog presjeka snagom, tada neće biti poteškoća.

U ovoj tablici vrijednosti za bakrene i aluminijske žice su različite. Kakvu venu trebate – u takvim stupovima i izgledu.

Ponekad postoje poteškoće pri odabiru materijala iz kojeg se izrađuju žile kabela. Kao vodič za kuće i apartmane koriste bakar. Vjeruje se da su bakrene žice fleksibilne, praktične i pouzdane. Istina, skuplji su od aluminijskih kabela. Naravno, ako bakrena jezgra ima veliki presjek (kada je veliko opterećenje u kući), onda je fleksibilna ne može biti pozvan. I cijena će biti veća. Stoga, u takvim slučajevima, hrabro uzeti aluminijske žice – dobro gospodarstvo.

Snagom i dužinom

presjek žice po snazi ​​i duljiniIzbor kabelskog poprečnog presjeka za snagu i duljinu čini malo drugačije. To se događa kada je dirigent dužine nekoliko desetaka, pa čak i stotina metara. Gubici u samim kabelima moraju se uzeti u obzir, inače energija možda neće biti dovoljna za opremu. Postoji još jedna tablica koja će potaknuti daljnje postupke, uzimajući u obzir sve gubitke.

Morate znati snagu koja se dodjeljuje kući ili zgradi. Dodijeljeni kapacitet je kapacitet svake opreme koja radi u kući. I udaljenost od stupa do zgrade, odakle dolazi kabel. Ta se udaljenost lako mjeri.

Prije polaganja ožičenja pazite da uzmete malu granicu žice.

S većim poprečnim presjekom, žica se zagrijava manje i izolacija, zajedno s njom. Stoga se vjerojatnost požara ili zatvaranja smanjuje. Ipak, često se događa da se u kući broj uređaja može povećati. Pretpostavimo da stavite hladnjak, klima uređaj i električnu pećnicu. Godinu dana kasnije odlučili su kupiti računalo, toster, dva TV prijemnika i nešto drugo raditi na struju. Ožičenje jednostavno nema dovoljno snage da izdrži takvu količinu opreme. Morat ćete se pobrinuti da se moćna oprema ne uključi istovremeno, ili potpuno promijeniti žice. I možete jednostavno postaviti ožičenje unaprijed s marginom sekcije. Zato je više racionalno: nećete morati trpjeti kasnije.

Related  Kumulativni električni grijalice za vodu – ovo je ekonomično i udobno

Trenutni izračun

Također je moguće odabrati presjek trenutnog kabela. Da biste to učinili, potrebno je provesti istu zbirku podataka o naljepnicama, plakama ili tehničkim podatkovnim tablicama. Tek sada nam nije potrebna snaga u vatima, ali struja u amperi. Obilježja upućuju na trenutnu količinu koju uređaj troši što je više moguće.

Opet prikupljamo podatke iz svih instrumenata i sažimamo. I sve također prevodimo u jednu jedinicu, slično: 1 mA (milliampere) = 0,001 A i 1A = 1000 mA. Na primjer, 2,3A je 2300 mA. Samo što ponekad iz nekog razloga ističu milijunima.

Gornja prva tablica može odrediti poprečni presjek ne samo po broju wata. Također je tablica za određivanje presjeka žica u smislu snage i struje istodobno. To jest, morat ćemo ponovno raditi s njom. Napomena: nema svih brojeva. Na primjer, imate trenutni prijelaz od 25 pojačala, a potrebna vam je bakrena žica. U ovom broju nema tablice. Odaberite veću vrijednost. To je jednako dvadeset sedam ampera – stoga, vodite. Ispada, potreban presjek kabela na trenutni – 4 milimetara kvadratnih.

Nikada nemojte odabrati manju vrijednost za spremanje! U najboljem slučaju, zaštitni uređaj će raditi i zaustaviti opskrbu električnom energijom. Ako takav stroj nema, a to je najgori slučaj, onda postoji velika vjerojatnost kvara opreme ili čak požara. Nemojte štediti sigurnost svog doma i sebe.

ožičenje

Međutim, kada struja prođe kroz žicu, vodič se zagrijava. Puno struje je puno topline. O tome što je to: polaganje žice može biti zatvoreno ili otvoreno. Zatvoreno – to je kad žica bude pod posebnom cijevi. Otvoreno – kada nije pokrivena, tj. Gola žica pričvršćena na zid.

Ovdje možete varati. Temperatura će biti drugačija, za različite dijelove vodiča, čak i ako trenutna vrijednost ostaje nepromijenjena. Stoga, ako je polaganje kabela otvoreno, onda je manji dio potpuno prihvatljiv. Vrućina će pobjeći u zrak, a žica, odnosno, će se ohladiti.

Related  Neophodan atribut unutrašnjosti privatne kuće je stubište na drugom katu

Žice s malim poprečnim presjekom, u cijevima, kabelskim kanalima ili zidu ne mogu se ohladiti – toplina nema kamo. Stoga, kada je žica zatvorena, potrebno je samo veći poprečni presjek, inače se izolacija pogoršava. Tu je i stol koji će vam pomoći odabrati vodič uzimajući u obzir njezinu brtvu. Princip ostaje isti: bakrene ili aluminijske žice, struja i snaga.

Stol za postavljanje kabela:stol za postavljanje kabela

Ali možete se zbuniti. Na primjer, potreban nam je bakreni vodič, snage 7,3 kW (7300 W). Mreža je jednofazna, zatvorit ćemo ga. Gledamo pločicu s oznakom. Sjećamo se da je sve uzeto u najvećim vrijednostima. Pronađeno je broj 7,4 kW. I vidimo da je potreban poprečni presjek 6 milimetara kvadratnih.

Ili, želimo otvoreno otvoriti aluminijski vodič. Znamo da je struja distribucije 40 ampera. U tablici nalazi se broj 39. Nemoguće! Uzimamo više – šezdeset ampera. Vidimo da ćemo kupiti dirigent s poprečnim presjekom od deset kvadratnih milimetara. A ako zatvorimo pločnik, onda 16. I ne varamo, a zaliha je tamo. Prije kupnje žice, donijeti čeljust i prvu ploču s vama. Samo u slučaju, provjerite: ima li promjer? Ako je, zapravo, manje od tvrdnje, nemojte uzeti tu žicu!