гасни котао на зиду у купатилуГасни котао је уређај за гријање воде сагоревањем гаса. Такав бојлер је неопходан у земљи или у кућама где нема централног довода топле воде. Сви котлови су подељени у два велика типа – акумулирају и тече.

Котао за складиштење гаса

Грејачи воде за складиштење се састоје од система за сагоревање гаса (гасног горионика) и резервоара у којем се налази вода. Резервоар има топлотну изолацију, јер квалитет очувања топлоте омогућава уштеду до 50% горива.

Резервоар, затворен из плина, одржава температуру воде до 7 дана, а све захваљујући вишеслојном топлотно-изолационом јастуку.

Котао за складиштење гаса за грејну воду дели се са запремином воде у резервоару. На пример, за кухињу и туширање (под условом да не живи више од две особе), довољно је 50-80 литара.

Ако се породица састоји од 3-4 особе, постоји дијете, често се регрутује купка, онда запремина котла за чување не може бити мања од 100 литара.
У техничким радовима, као иу производњи, користи се 200-литарски гасни цилиндар или још више.

Предност котлова за складиштење је то што функционишу савршено са слабим протоком гаса и задржавају доста вруће воде дуго времена. Па, недостатак таквих грејача воде је то што имају велики волумен конструкције, такав котао поквари читав поглед на купатило. Због тога се често инсталира у таванима или подрумима.
Још један недостатак овог котла је ограничење топле воде. Ако сте се купали и потрошили целу воду, онда би се друга особа требала опрати, морате чекати најмање сат времена.

Распоред плинских котлова

Грејни гасни котао има регулатор снаге који одређује на коју температуру се вода загрева. Такође показује колико је коришћено током употребе и колико вруће воде остаје. Ако сте почели да се туширате или перете посуђе, то радите дуже од неколико минута, котао се аутоматски укључује и почиње да се загрева новопријављена хладна вода. Ако се не копате, он наставља да ради док се вода не загреје у складу са постављеним вредностима, онда се аутоматски искључује и спрема спремну топлу воду за вас.

Related  Детаљан водич за изградњу базена за викендице

Котао за грејање са директним загревањем

на зидуПроточни бојлер, такође назван и гасна колона, у суштини је топлотни измењивач. Вода се не загрева унапријед, загрева се у моменту када пролази кроз цев. Колона за плин почиње да ради од повећања притиска воде када се славина директно отвори.

Овај дизајн је веома компактан и згодан, може се ставити под умиваоник или иза купатила. Недостатак директних котлова за грејање је потребан довољан притисак гаса како би се обезбедио њихов правилан рад, најмање 12 мбар.

Као и котао за складиштење, колона за гас има регулатор температуре, захваљујући којој је могуће поставити температуру воде на утичницу. Код различитих модела, подешавање снаге може бити или ручно (помоћу ручице) или аутоматски (количина пламена варира у зависности од јачине протицаја воде).

Када купујете гријач воде, обратите пажњу на корисну снагу – ону која рачуна на загријавање воде. Котао капацитета 12 кВ у минути може произвести до 10 литара воде са температуром од 50 степени.

Сигурност гасног котла Аристон

гасни котао Аристон С / СГА 50 Р фотоКао и свака гасна опрема, гасни бојлер мора имати сигурносне сензоре. Приликом уградње гасног котла, свакако мора бити димњак за испуштање производа сагоревања гаса.
У савремени уређаји имају посебне вентиле и осигураче, који је одмах пресекли довод гаса ако је било неких кршења – престао да иде воду, угљен моноксид је ушао у собу уместо димњака, или ако је угашен пламен из неког разлога.

Преглед гасних котлова показује да нам модерни бојлери заштитити од могућих опасности, али треба имати на уму да је уградња гас опреме – питање од велике одговорности и поверења му је потребно само професионалцима.

Related  Електрични котлови, принципи рада и сорте

Видео преглед Аилерона ФАСТ ЕВО гасног котла

Који гасни котао треба да изаберем?

котао у купатилуДа бисте одговорили на ово питање, прво морате одредити врсту и врсту бојлера. О кумулативном и течном стању већ знате и моћи ћете да изаберете онај који одговара вашим потребама и способностима.

Гасни котао има бројне предности у односу на електрични, односно, јефтину. Међутим, бојлери који раде из мреже сигурнији су и не требају димњак.

Када одлучите који гасни котао треба изабрати, обратите пажњу на произвођача. Тренутно су на тржишту следећи брендови котлова:

  • Аристон је један од лидера у производњи котлова. Поуздани, издржљиви грејачи воде.
  • Елецтролук је такође један од најбољих. Једино негативно – потребно је да сервисирате сваке 2 године.
  • Термек – добри модели, буџетска опција.
  • Горење – слично претходном бренду.
  • Едиссон – добри грејачи воде, судећи по прегледима на мрежи, врло издржљиви
  • БАКСИ- јефтини, али врло вредни котлови, оригиналан дизајн.

Инсталирање котла на гас

Као што је већ наведено, врло је опасно инсталирати гасни котао независно. Међутим, приликом уградње бојлера од стране стручњака, вреди обратити пажњу на неке детаље. Пре инсталације котла потребно је добити дозволу за уградњу гасне опреме у ГорГаз или Раигаз. То ће бити лако учинити ако ставите гасни бојлер уместо старог, на његову првобитну локацију.

Ако гасна колона није обезбеђена, онда ћете имати много више проблема. Такође бих желео да укажем да је купљени котао мора задовољити све стандарде и имати сертификате о квалитету. А онда ће вам гасни бојлер трајати дуго времена, пружајући вам удобност и сигурност.

Видео: како одабрати прави гасни грејач