дренажа око кућеВода има деструктивни ефекат, тако да дренажа око куће треба бити примарни задатак власника приватне структуре. Ако зидови почну да буду блокирани или је гљива калупа видљива, а баре се појављују у подруму, онда је процес уништења зграде већ започео. Последица овога су страшне пукотине и изобличења врата, као и прозори. Можете самостално креирати поуздан систем хидроизолације, иако то може бити прилично сложен процес. Али резултат је да ће се дренажа око куће и слепог подручја успјешно допунити једни другима, као и стварати поуздану заштиту станова од уништења слијепа област око куће

Значај планирања

Планирање дренажног система око кућеПостоји неколико уобичајених разлога због којих се киша и растопљена вода акумулирају на темељу зграда. Пуно зависи од:

 • врста земље (глине имају вискозну конзистенцију, тако да влага одлази веома споро);глине на земљишту
 • климатски услови (јако таложење снега или велика падавина);
 • висок ниво подземних вода.

Као резултат, интензивни токови редовно подривају темељ. Током одмрзавања депозита снега расте подземна вода, а земљиште почиње да потоне. Без доброг дренажног система, без њега не можете.

рушење зградеМеђутим, пре него што направите дренажу око куће, потребно је размотрити следеће тачке:

 1. Карактеристике основе: тип (шипа, плоча, линеарна) дубина, облик и обрада.врсте фондација
 2. Гроунд. Његов састав и квалитет. Ако је слаб, неопходно је ојачати зидове ровова.врсте земљишта
 3. Комитет за земљиште је обавезан да пружи информације о појављивању подземних вода, као и других извора.појављивање подземних вода
 4. Идентификујте најугроженије место где се акумулира највећа влага. Да бисте то урадили, потребно је истражити локални терен – нагиб локације, као и формирање депресија.топографија
 5. Период рада је само лето. Пошто је временски период чак и тада променљив, неопходно је направити посебну надстрешницу. На плочама поправите пластичну фолију и поставите се на будућу дренажу основе. Тада киша неће испирати границе ровова.
 6. Комплекс радова је прилично тежак. Ово често траје два, па чак и три месеца.

Сва ова припрема завршиће се са пажљиво осмишљеном схемом хидроизолационог система. Треба навести места на којима ће се налазити бунари за инспекцију и складиштење. Израчунајте количину потрошног материјала:

 • цеви;цев за одводњавање
 • рушевина / експандирана глина;дробљени камен
 • геотекстил тканина;геотекстил тканина
 • песак;
 • фитинге за повезивање цеви, као и изолационе траке;
 • шљунак.

Related  Како сами направити бетонску ограду

врсте цеви за дренажни системТо ће захтевати различите алате. Ово укључује неколико врста лопатица: бајонет и лопата. Толажница ће морати да извади вишак тла, а перфоратор – да направи рупе. Пикник, канцеларијски нож и други прибор неће ометати мајстора.

Корак по корак Упутство за изградњу одводног система

Схема попречног пресекаПостоји неколико опција за инсталацију ових система за одводњавање. Неки ископавају уобичајене јарке дуж периметра зграде. дренажни кругОјачајте их са плочама или другим материјалом. Недостатак таквих дизајна – покварити цео ентеријер локације и брзо постати безвредни.

конвенционално платноОлујни одводи (површински одвод око куће) монтирају се под одређени нагиб на базу. Оне се састоје од цеви, а горњи дио је представљен у облику решетке, одлагајући остатке. Умјесто тога, могу се користити посебни олуци или касете. олујна канализацијаНепотребна влага ће ући у њих и одводити у простор резервисан за то. Такав одвод је идеалан за регионе са влажном климом, гдје врло често кише и пуно снега.површински одвод

Најтрајнија и поуздана препознаје се засипнаиа хидроизолација. За сваки тип основе куће постоји шема за постављање такве дренаже. На пример, прије почетка поплаве плоча, дренажни уређај мора већ бити постављен. У супротном, мораш мало да помириш. Ово се не односи на носаче за траке и гомиле.

Припрема

ископавање рова око кућеСве почиње ископавањем основе зграде. Плоче морају бити темељно очишћене од прљавштине и грађевинског материјала. Морају се добро осушити. Затим, спољни део овог зида третира се на овај начин:

 • прајмер са битуменским-керозеном;
 • наноси мастик, направљен на бази битумена;
 • на још увек сувој површини причврстите мрежу за гутање (поделу на 2 мм);
 • Следећи слој материјала за премазивање треба применити 24 сата након што се претходно осуши.

третман фондацијеУ закључку се препоручује да се боре очисте брусним папирима тако да површина постане глатка. Када је све спремно, можете започети главни процес.причвршћивање мреже на мастик

Related  Преглед котлова са сувим ТЕН

Димензије ровова

копати ровПредодређени план локације, чак и најпримитивнији, помоћи ће правилно означити територију и економично потрошити материјал. Систем за одводњавање основе обухвата систем правилно ископаних ровова и сигурно положених цијеви. Трнови треба да буду у складу са следећим параметрима:

 • удаљеност од сутерена није нижа од метра или 1,5 м;
 • ширина се израчунава на следећи начин: пречнику цеви додати 20 цм;
 • дубине 50 цм испод основе зграде;
 • нагиб се повећава до места где се течност сакупља (1 цм кроз сваки метар).

Пластичне, азбестно-цементне и керамичке цеви успешно се користе за постављање дренажних система. Произвођачи производе полимерне верзије ових предмета, који су покривени посебном шкољком. Ова неткана филтер тканина штити контејнере од формирања муља.

труба шемаДа бисте направили жељену пристрасност, потребно је да сипате песак. После овога, посебан уређај треба да се потисне ископаном и ископа га слојем мешавине песка од 10 центиметара. Опет, компактно дно провјеравате ниво нагиба.

Инсталација цевовода

полагање дренажних цевиКада су ровови спремни, морају бити густо постављени геотекстилним материјалом. Свака страна сечења треба протурати 30 цм или више, у зависности од ширине рова. На платну заспати велики шљунак / шљунак, прилагођавајући га на падину јарка. Постављање уређаја за одвод гаса око куће је сљедеће:

 • направити мале депресије у рубовима (испод цеви);
 • ставите их у центар, благо савијањем и притиском;
 • спојити фитинге са фитингима;
 • заспати с рушевинама (слој од 10-20 цм);
 • Геотекстил тканина повезује и шије ивице нит или лепком заједно са траком.употреба геотекстилног материјала

Да би се осигурало да не постоји цурење на споју цеви, користи се навијање. Неколико слојева траке за изолацију – гаранција стезања система.

Сви ови пластични канали морају бити повезани на главну цев, која уклања влагу у пријемнике воде. Затим користите речни песак да бисте попунили јачину рова. Поврх тога, сипајте преостало тло како бисте формирали добар туберкулоз. Под утицајем вањских фактора, земљиште ће и даље ријешити. Као резултат, такав куп ће бити једнак хоризонту и без формирања депресије.

Related  Принцип конвекторског грејача

одвод воде из дренажеТоком ових радова морате стално провјеравати изабрани нагиб. Да бисте то урадили, можете унапредити кабал или конопац дуж куће, која ће служити као ниво.

Водени бунари / бунари

довод воде у воду из дренажне цевиЗа воду у одводњавању испод куће се не акумулира, треба га повући. Ово се може урадити уз помоћ специјалних бунара. Штавише, они су потребни да систематично очисте структуру и редовно сервисирају систем. У овим бунарима, које треба уклонити из зграде на растојању од 5 м, сакупља се сва вишка влаге. Они се уграђују испод канализације (по 1 м), али не на нивоу са подземним водама. поглед на бунарСавремени пројекти показују да би требало да постоје четири извора воде на локацији, на сваком углу задатка.

Према стандардима, дренажни системи су опремљени са четири бунара инспекцијског типа, а два – с сливом. Један је фиксиран на канализациону канализацију.

шахте и колектор водеБунар у најнижој тачки ће бити дубљи од свих осталих. Његов дијаметар зависи од величине уграђеног контејнера:

 • пластични резервоар;
 • заварене конструкције;
 • армирани бетонски прстенови;
 • ливене конструкције.

слив од бетонских прстена и пластичне цевиПоставите геотекстил материјал на дну јаме и затим причврстите контејнер на земљу тако да се не би померио у случају клизишта. Празњење шприцање шљунка подељене са земљом.

У неким случајевима, дренажа око куће помоћу својих руку захтијева додатне трошкове. Тачка пријема се може поставити на ред величине већу од канализационих цеви, а онда је потребна инсталација пумпе. Понекад цевовод није довољно дубок, па ћете морати поставити грејни кабл.

систем за одводњавање у предграђуСве ове вредне и скупе процедуре вреди. После свега, власник може заштитити манастир од штетних ефеката влаге. Квалитетно одводњавање око куће доприноси томе. Инсталиран је на неколико начина. Сваки мајстор одлучује за себе кога да изабере.

Видео о дренажним системима око куће