степенице до другог спрата у приватној кућиСтепенице до другог спрата у приватној кући су неизбежна веза између различитих нивоа животног простора. Они су неопходан елемент за удобан живот, дизајн дизајна, њене опреме и избора изворног материјала треба узети у обзир у фази планирања пројекта.

Дизајн степеништа мора прво да одговара потребама власника приватне куће. Истовремено, мора бити не само леп, већ и практичан, поуздан и сигуран.

Срећом, живимо у веку богатства, а модерно грађевинско тржиште нуди мноштво опција за све врсте унутрашњих атрибута. Сегмент конструкција степеништа није изузетак. На другом спрату постоје различити модели степеница. Могу се разликовати не само у материјалу из којег је направљена конструкција, већ иу најнеповољнијим конструктивним рјешењима и елементима декора.

светло дрвено степеништеДанас, у приватним кућама, ови елементи обично се састоје од дрвета, метала или бетона. Неки власници приватних кућа користе каљено стакло, полимере или вештачки камен у дизајну степеница. Али чак и међу тако малим асортиманом грађевинског материјала, прилично је тешко одабрати модел који се тачно уклапа у ваш ентеријер.

Сваки од ових материјала има своје предности и недостатке, тако да је дефинитивно рећи која је боља или лошија је прилично тешка.

Да је у приватној кући топло и удобно, степенице степеница другог спрата било које врсте и дизајна треба направити од дрвета.

Избор почетног материјала за степенице у приватној кући

Избор овог или оног материјала за израду степеништа у кући утиче на велики број фактора:

 • димензије конструкције и висина плафона;
 • општи стил декорације простора;
 • практичност и сигурност;
 • могућност креирања различитих степеница различитих дизајна;
 • време изградње;
 • финансијски трошкови;
 • личне потребе домаћих власника.

Бетон

грациозно степениште бетонаСтруктуре израђене од бетона су одличне за велике и простране собе. Иако, на први поглед, тешко је замислити да кораци тежег бетона могу изгледати сасвим безвредни, као да се узгајају у ваздуху, заиста јесте. А тајна такве лествице је затворена у сложеном арматурном кавезу, ојачаном на горњој и доњој тачки структуре.

Са овим материјалом, ниједан конкурент не може да се такмичи: ни дрво, нити метал, ни композити. Могућност стварања било каквог облика степеништа и употребе свих врста материјала за кораке (дрво, камен, стакло, метални, плочасти и други елементи за завршну обраду) у комбинацији са повећаном поузданошћу чини бетонске структуре веома популарне последњих година.

монолитно спирално степеништеНеоспорним предностима бетонских степеништа су критеријуми као што су:

 • поузданост дизајна;
 • дуг век трајања;
 • могућност дизајнирања сложених облика и конфигурација, укључујући и вијчане типове;
 • једноставност рада;
 • без вибрација током употребе.

У недостатке степеница направљених од бетона, можете укључити високе трошкове и додатну радну снагу. Сами можете створити елегантно степениште, али за то вам треба одређена знања и вјештине.

Понекад и искусни мајстори средњег нивоа нису у стању да направе поуздан дизајн са датим естетским карактеристикама. Стога је боље обратити се специјализованим компанијама за производњу, гдје се професионални запослени ангажују на реализацији таквог посла. Често, материјални трошкови за израду таквог дизајна понекад превазилазе цену приступачних аналога дрвета и метала. Осим тога, бетонске лестве не долазе увек у мале стамбене јединице.

Related  Оцена инфрацрвених грејача

Дрво

степенице од природног дрветаКонструкције од природних материјала увијек изазивају највећи интерес међу власницима приватних кућа, јер дрвене степенице у кући на другом спрату увијек изгледају добро. Обично су направљени од храста, аришца, букве, сибирског бора или пепела.

Природно дрво је универзални природни материјал који има јединствене карактеристике. Природне сировине заузимају водећу позицију у производњи различитих модела љестве. Његове предности укључују карактеристике као што су:

 • природност и еколошка компатибилност дрвета;
 • доступност и релативно ниске трошкове;
 • трајност структуре са благовременом правилном негом;
 • способност да издрже тешка оптерећења с малом сопственом тежином;
 • одлична комбинација са скоро сваким унутрашњим уређењем куће.

Али чак и дрво има неке недостатке, на које треба обратити пажњу. Прво, дрво је материјал опасан по ватру. Друго, ако се не поштују правила пословања, дрво почиње да се погоршава.

Упркос општем препознавању, дрвено степениште може често да буде неугодно. Стога је сасвим прикладно скренути пажњу на дизајн из других модернијих материјала.

Метал

метално степениште са дрвеним корацимаМеталне степенице до другог спрата у приватној кући понекад изненадјују својом лакоћом, лепотом и различитим дизајнерским одлукама. Сама лествица се може ковани или заварити. Они могу бити равни, закривљени или завртани – за искусног дизајнера ово је прави извор широког спектра идеја за изградњу собе.

Очигледне предности металних конструкција су:

 • висока чврстоћа и издржљивост конструкција;
 • једноставност рада;
 • отпорност на било какав механички удар;
 • релативна јефтиност и доступност металних производа;
 • разноврсност дизајна и конфигурација;
 • погодан за сваки ентеријер.

Недостаци металних уређаја комуникације између пода су појава прекомерног звона и вибрација током кретања од прве до последње фазе.

Врло често у приватним кућама можете пронаћи комбиноване моделе који успјешно комбинују различите варијације у структури носивих конструкција, дијелова и материјала. Обично је основа комбинованих степеница метални оквир и кораци од дрвета, вјештачког камена или стакла. Такве комбинације дају осећај лакоће и поузданости. Необичан дизајн таквих објеката наглашава индивидуалност објеката.

Главни елементи степеништа

елементи степеништаРазличити дизајн степеништа може имати пуно делова, од којих су неке обавезне компоненте структуре. Остали елементи укључени у лествичарски ансамбл могу бити чисто декоративног карактера.

Међу обавезним елементима лествице су кораци и главни носни елементи конструкције.

 1. Кораци су делови који се састоје од хоризонталних (приступних) и вертикалних (рисерских) делова. Стубиште је основа за потез, пружајући додатну сигурност приликом коришћења степеница. Али постоје и модели, чији дизајн не обезбеђује његову употребу.
 2. Подесиве греде степеница су од два типа. То може бити стринг – основа, која подржава кораке са крајева или косура – основа која подржава кораке одоздо.
 3. Огртач није ништа важнији елемент структуре, што омогућава лествици да буду сигурни. У исто време, они могу дати производу одређени шарм и потпуност. Данас, у дизајну су многи модели од којих ограде нису уопће обезбеђене.
 4. Балустери су вертикална подупирача за рукохвате. Осим главне сврхе, ови елементи често имају декоративну сврху и служе као декорација за степениште.

Related  Принцип конвекторског грејача

Врсте степеница другог спрата по врстама њихове конструкције

Савремени комуникациони уређаји између сусједних подова подељени су на три главна типа. На вијцима може бити вијак, марш или конструкција. Свака од конфигурација степеништа је погодна за одређени распоред собе.

Спиралне структуре

дизајн спиралних степеништаНа пример, спирални или спирални модели се обично користе у малим просторијама где нема довољно простора за стандардни дизајн. Вијчане степенице до другог спрата могу се направити од било ког традиционалног материјала и имати различите облике степеница и рукохвата. Главни носни оквир спиралних конструкција је вертикална цев на коју су кораци причвршћени за уску страну. Друга, обично широка страна степеница конструкције, је у контакту са зидном површином или балустерсима. Вијци модела степеништа могу бити смјештени како у средини просторије, тако и директно на зиду.

Што је мањи отварање горњег спрата, степеније је степенице. Стога, ради сигурности његове употребе, просјечна ширина корака треба бити најмање 20 до 25 центиметара.

Марширање степеница у приватној кући

равно степеништеЈедна од најчешћих конструкција везе између суседних пода су степеништа. Њихови дизајни су практични и погодни за коришћење, јер овде се узима у обзир биомеханика људских покрета током спуштања или успона. Мартинг модели су идеални за простране собе.

Један степен степеница треба да садржи најмање три и не више од 15 корака, иначе ће бити веома тешко користити такав уређај.

Марширање степеница до другог спрата у приватној кући може бити равно или окретање. Директни модели су најједноставнији, издржљиви и удобнији. Међутим, понекад је из неког разлога више погодно инсталирати структуру која се састоји од неколико маршева које се налазе уз посебне локације. Ове степенице се називају окретањем. Структуре са таквом конструкцијом заузимају знатно мање простора, а истовремено имају и једну висину степеника. Понекад уместо лествичасте платформе се врши стругање. Такви модели се зову забезхние.

љуљајуће степеницеОкретне мердевине подељене су на четвртину, пола окретања и кружне. Стражње степенице за четвртасту скретницу најчешће се постављају између два суседна суседна зидина и имају 90 ° окретну конструкцију. У полупроводничким објектима, степеништа се ротирају за 180 °. У кружним конструкцијама марша, наизменично мењање смера, формира потпуну револуцију од 360˚.

отворена степенишна конструкцијаУ дизајну затворених степеница до другог спрата очекује се присуство рисура. Типично, ови модели се постављају дуж зидова, организују испод њих плакаре, складишне просторије или помоћне просторије. Упркос чињеници да затворене структуре могу изгледати донекле тешко, оне се сматрају сигурнијим и поузданијим. На отвореном степеништу нема гребена, што чини њихов дизајн светлим.

Related  Карактеристике и типови клизних капија са карабином

У зависности од врсте корака причвршћивања, мердевина лета подељена је на моделе са косим и производе са жицама. Упркос визуелним разликама, обе врсте ових делова обављају исту функцију – они су носиоци елемената структуре.

качкети дизајнУ косориевским конструкцијама треба да инсталирају кораке на тзв. Седла. Овдје носач греда има облик пиле са једне стране зуба од којег се газе газећи, а са друге – подизачи се монтирају.

Затегнута љества назива се нагнути носач гребена, трчање дуж целе дужине марша. Кораци у таквим конструкцијама су причвршћени у специјалним жљебовима исеченим унутар носача.

Обрађене конструкције

мердевинеБолтзевие степенице у унутрашњости модерних приватних кућа појавиле су се релативно недавно. Њихова карактеристика је одсуство било каквих носних структура: не постоји одредба за употребу клешта или косуре. Кораци причвршћивања приликом уградње степеништа у кућу на другом спрату, директно су изведени на чврст и поуздан зид уз помоћ вијака. Због сигурности и чврстоће конструкције, није могуће поставити подножје на преграде трупца или гипсане плоче.

лагана, поуздана конструкцијаИзградња мердевине на мишићима може се проширити дуж зида или је довољно компактна, заузимајући веома мало простора. Празнине, формиране између суза, дају структури неколикав ваздух и тежину. Чини се да кораци лако плутају у ваздуху. У ствари, мердевине, када су правилно дизајниране, су врло поуздана и издржљива структура.

Моделе степеница у планинама врло тешко се израчунавају независно. За правилан дизајн и уградњу, препоручљиво је да се обратите специјализованим компанијама које се професионално баве таквим активностима.

Обично, за накнадно постављање степеништа у болницама, чак иу фази дизајнирања и постављања зидова, неопходно је поставити хипотекарне конструкције. Али како направити степениште на другом спрату са конзолним корацима, ако је немогуће фиксирати детаље круто у зиду, на примјер, у случајевима гдје је зид већ завршен за завршетак? У таквим ситуацијама, дуж површине зида, обично се монтира жица, која ће деловати као носач, а метални вијци ће се директно причврстити у њега.

Горе наведене фотографије степеница до другог спрата не могу покрити читав низ дизајнерских идеја, јер свака соба је индивидуална и захтева своја властита рјешења. Већина нас разуме: колико у свету стамбених двоспратних просторија, толико идеја може бити. Упркос томе, овде смо покушали да доведемо до главног дизајна развоја који се користи у дизајнирању модерних приватних кућа.

Степенице до другог спрата у кући кућишта – видео

Како да уштедите новац и направите поуздану лествицу – видео