бетонска оградаДа ли желите да живите као камени зид? Само изградите бетонску ограду, а ваш сан се остварио, чак и ерекција коштаће много мање од камена. Производи од армираног бетона комбинују две супротне карактеристике ограђеног простора – чврста конструкција и естетски изглед. У овоме можете видети себе гледајући фотографије бетонских ограда.

Предности бетонских ограда

бетонска оградаПредности бетонских ограда су многи, тако да се све више појављују како у урбаном развоју, тако иу приградским областима:

 • изузетна чврстоћа и издржљивост;
 • Ограда се временом не погоршава, не подлеже дејству природних фактора;
 • слепа ограда од бетона има одличне карактеристике звучне изолације;
 • ако је потребно, ограда се може направити без зглобова и празнина;
 • Бетонска површина може се лако завршити било којим завршним материјалом;
 • бетон је најекономичнији материјал целог капитала.

бетонска ограда са украсним елементимаРелативне мане укључују велику тежину структура.

Изградња такве ограде захтијеваће значајне напоре и обавезну уградњу темеља.

Бетонске ограде се разликују у технологији њихове производње и функционалне сврхе.прекрасна и издржљива ограда

Монолитне ограде

монолитна робусна конструкцијаОва врста ограде је најтрајнија и издржљива. Захтева солидну или стубну основу. Сама ограда је чврста армирано бетонска плоча, чврсто повезана са стубовима. Монолитне плоче могу бити глатке, валовите или са декоративним дизајном.

Сет-уп (пресек) ограде

сегментна конструкцијаБирајте или секцију, називају се ограде, од којих се сваки део састоји од неколико плоча или панела. Плоче могу имати различиту текстуру и разликују декоративни дизајн. Поставке ограде за ограду са стране имају жљебове у које улазе панели.

Главна потешкоћа за изградњу бетонске ограде је прецизна инсталација полова.

Раздаљина између њих треба да одговара дужини панела. У супротном, панели неће остати у жљебовима или уопће улазити. По правилу, под стубовима такве ограде чине јаку основу, тако да се не загревају након фазе замрзавања и одмрзавања земљишта. Погодност композитне ограде је очигледна у склопу панела у уторе бетонских стубова за ограду. Сваки од делова има малу тежину, за пренос и полагање је довољно два или три особе. Горње плоче, које су постављене на висину од више од метра, обично су урезане. Због бројних рупа, они постају много лакши и лакши за инсталацију.

Ограда од бетонских блокова

ограда бетонских блоковаБлокови се монтирају из одвојених чврстих или шупљих бетонских блокова, причвршћују их заједно са цементним малтером. Структура ове врсте подсећа на циглу. Ограде блокова треба декорацију декоративним малтером или плочицама са имитационим каменом.

Ограда од бетонских блокова није потребна за постављање полова између одвојених делова, али за зидање зидова, потребне су вештине масонера.

Украсне бетонске ограде

украсна оградаУкрасне ограде се израђују у различитим стиловима и бојама. Уз помоћ декоративног бетонирања, занатлија ствара снажне и естетске композиције који се савршено уклапају са другим материјалима – дрво, траке израђене од метала, природног камена. Фирме-произвођачи нуде пуно опција, направљених за цигле, камен различитих текстура. Бетонско ливење успешно имитује балустраду, па чак и дрвену подлогу. Декоративне бетонске ограде су у великој потразњи са оградом приватних својстава, гдје су пре свега потребна солидност и угледност.

Како сами направити бетонску ограду

калупи за производњу монолитне оградеДа бисте инсталирали бетонску ограду властитим рукама, биће вам потребан алат и грађевински материјал:

 • Челични елементи 4 мм за ограду и 8 мм за полове;
 • дробљени камен величине фракција од 2-6 цм;
 • опран речни песак;
 • цемент бренда не мање од М500;
 • калупи за ливење бетона;
 • пластификатор;
 • миксер бетона;
 • вибрациони сто.

схакерТабела вибрација може се купити у готовом облику или направити самостално. За производњу властитих руку из металног угла заварите оквир и ојачајте вибратор на њој.

Могуће је производити бетонске плоче без употребе вибрационе опреме, али ће њихов квалитет бити много мањи.

Технологија ливења бетонских панела

Бетонски миксер је пуњен дробљеним каменом, напуњен водом и опран прашином и нечистоћама. Онда се вода исушује и напуни песком, цементом и водом. Тачне пропорције раствора за одабрани разред цемента обично се уписују на пакет.

За сада постоји широк спектар пластификатора за продају – специјални адитиви који дају бетон одређеним својствима или убрзавају (споро) постављање рјешења. У производњи бетонских ограда, пластификатори се користе за пренос мобилности, не-дисипације и додатне чврстоће за малтер.

Калуп за ливење је постављен на вибрациони сто, подмазан минералним уљима од адхезије раствора, а припремљена је арматура. Шема ојачања мора бити унапред осмишљена, која се одвија из карактеристика облика. Идеално је да армирање прође кроз целу дебљину панела, а не на површини.

Калуп се сипа на половину волумена и вибратор се укључује. Тада се положи ојачање, раствор се допуњује до врха калупа, а бетон се поново сабија са вибратором.

На фази калупа калупа треба обезбедити споне за повезивање панела са другим деловима ограде-изнад или испод панела или постоља.

Након што се раствор осуши, оплата је одвојена – одвајање завршне плоче од калупа. Затим се производ бришу ручно или машинама до стандардног облика, калуп се очисти од остатака бетона и припреми се за следеће заливање.

Уградња полова за пресеке

инсталација половаНа означеним местима ископати јаме пречника око 50 цм, а његова дубина не сме бити нижа од дубине замрзавања тла у датом локалитету. Дно јаме је раммед, прекривено слојем песка од 10-15 цм и опет ударано. Затим је колона фиксирана строго усправна, фиксирана на овом положају и сипана бетонским раствором на тло.

За потпуну отврдњавање темеља треба стајати две недеље.

Састављање целе структуре

уградња бетонских оградаГотови панели су постављени у жлебове полова или заварени до монтажне арматуре сваке плоче и колона заједно.

панелингУ овој фази, инсталациони радови на уградњи армиранобетонске ограде могу се сматрати потпуном. Готова конструкција је додатно украшена украсним материјалима – гипсом, фасадном бојом за бетон, плочицама. Потребно је обрисати све заварене делове како би се спречила корозија са временом отпорном бојом.

Изградјене ограде задржавају све предности бетонске ограде. Не апсорбирају влагу, имају ниска једра, изврсну звучну изолацију, изузетно су издржљиви. Непрекидна бетонска ограда у руралним условима може постати поуздана баријера за пламенску ватру у пролећној бледој травнати, што доводи до огромних пожара и људских жртава.

Видео инструкције за уградњу бетонске ограде