пумпна станицаПитање водоснабдевања дацха је један од главних задатака пружања удобности у кући. Пумпа за дацху је главни елемент за напајање воде из бунара у унутрашњост собе.

Најтраженија јединица за водоснабдевање на приватном земљишту је пумпа за станице. Гарантује непрекидно снабдевање водом из бунара или бунара до куће. Механизам и уређење станице нису компликоване.

Комплетан систем водоснабдевања састоји се од следећих елемената конструкције:

 • пумпа (површина или бунар);
 • експанзиони резервоар за воду;
 • релеј-контролер (контролише рад пумпне станице);
 • манометар (користи се за мерење притиска унутар експанзионог резервоара);
 • контролни вентил (спречава проток воде из собе);
 • повезивање црева.

шема инсталације пумпне станице

Главни параметри при избору пумпне станице су његове техничке карактеристике:

 • снага,
 • Способност снабдијевања воде од извора до одређене удаљености,
 • висина уношења воде,
 • запремина складишног капацитета,
 • перформанце.

До данас постоји велики избор уређаја за обезбеђивање дацха воде. Свака станица има ове или друге предности, различите у својим трошковима и индикаторима квалитета.

При избору станице узмите у обзир растојање од извора до куће. Што је мања, то је потреба мање пумпе. Такође, овде игра важну улогу дубина појављивања водених маса у бунару или у бушотини.

Одабир најмоћније станице није увек оправдана, јер његова продуктивност може бити много већа него што сами добро снабдева. Такође, не купујте најскупљи уређај. Потребно је пронаћи најбољу опцију, у складу са техничким параметрима и перформансама за одређени случај.

Стабилно снабдевање водом у кући за потребе домаћинства може обезбедити капацитет пумпе од око 3000-6000 л / х, а за потребе кућице ова цифра износи 600-1000 л / х. Запремина резервоара за експанзију мора да садржи најмање 25 литара.

Да би се обезбедило довод воде до куће од извора до дубине до 8 метара, довољно је напајање станице од 0,8 до 1,2 кВ / х. Ако је дубина извора већа од 8 м, онда је неопходно користити пумпу за бушење у тандему са пумпном станицом, чији индикатори су једнаки 1,5-2,2 кВ / х.

Related  Поздрав из далеке прошлости – оригинални зид

Потопна бушилица има цилиндрични облик и металну, нерђајућа кућишта. Састоји се од уређаја за довод воде (вијка или центрифугалне), компресорске јединице и одвода за воду са заштитном мрежом. На врху пумпе налази се утичница на коју су прикључени чеководи и црево за довод воде.

Сваки љетни становник, који има информације о свим потребним параметрима приградске области, може слободно израчунати потребну јединицу и направити избор пумпних станица за викендице.

Преглед пумпних станица за куће за одмор

Након утврђивања врсте и врсте система водоснабдијевања, неопходно је прегледати пумпне станице за домове.

Постоје произвођачи који стално користе иновативне приступе за побољшање квалитета својих производа. Требало би се запазити њихова поузданост и велики избор модела за потрошњу воде у рекреативне сврхе:

Пумпа станица ЦАМ 40-22 Марина

ЦАМ 40-22 МаринаМодел је опремљен површинском пумпом која има уграђен ејектор. Принцип водоснабдевања се врши кроз еластичну цев или ојачану водом великог пречника (обично 25мм или 32мм). Крај црева или цеви је уроњен у воду. Опремљен је неповратним вентилом. На цеви близу пумпе, неки љетни становници постављају филтер који спречава улазак тешких супстанци у унутрашњу воду.

Први покретање станице мора бити обављено у складу са препорукама из приручника. Пре трчања, кроз посебну рупу са пластичним затварачем, вода се сипа. Она мора попунити простор између контролног вентила пумпе и самог компресора.

Најпопуларнији брендови који користе технологију даљинског ејектора:

 • Вило-Јет ХВЈ,
 • Грундфос Хидројет,
 • Акуарио.

Ове пумпе су осмишљене тако да обезбеђују притисак воде из бунара, а водено огледало од 9 до 45 м. Прикључни елементи таквих уређаја су две цеви.

ЕСПА ТЕЦНОПРЕС електрон

ЕСПА ТЕЦНОПРЕС електронОва пумпна станица је електронски контролисана, која обезбеђује сигурност и има додатне функције:

 • заштита од пуштања пумпе без довољног нивоа воде у извору;
 • спречавање честих почетака;
 • подешавање почетка и контрола глатког броја мотора. Захваљујући овом систему, потпуно је искључен оштар водотор, на коме се може створити зона изненадног високог притиска (хидростатични шок);
 • уштеда енергије;

Related  Преглед котлова са сувим ТЕН

Једини недостатак је трошак. Не може сваки власник дацха приуштити куповину такве пумпне станице.

Основна правила за повезивање пумпних станица

пумпаЛокација извора воде је главна предетерминација начина уградње пумпне станице. Ако је близу вашег дома, можете инсталирати малу станицу у затвореном простору. Ако пумпа производи прегласне звуке током рада, онда експанзиони резервоар треба ставити у затворену просторију, а пумпа се поставља у бунар. За зиму, отварање бунара треба изоловати.

Такође је могуће прикључити пумпну станицу у бунар преко посебне ископане јаме са лопатицом близу извора. У овом случају, јама треба изоловати, посебно у зимској сезони.

Оптимална опција за давање, у случају постављања извора на удаљености од око 20 м од куће, биће употреба дубоке пумпе. Према правилима за повезивање пумпних станица, ова схема подразумева полагање цеви у тлу на дубини од најмање 80 цм. Цев мора бити постављен на песковом јастучићу тако да се у случају потапања земљишта цев не оштети. Исту цев треба носити у гријачу.

Кабл за напајање се затвара у пумпу, стога је потпуно искључено цурење електричне енергије. Други крај жице је повезан са аутоматизацијом резервоара.

Капацитет експанзије најбоље се инсталира у просторији која се загрева зими – купатило или кухиња. Резервоар не ствара буку и има естетски изглед, тако да се уклапа у било који ентеријер. Улазна цев је прикључена на експанзиони резервоар, а други дио цијеви је чврсто повезан са пумпом у бунарцу.

Унутар собе, систем за довод воде је прикључен у утичницу, пумпа се активира и вода се пумпа у систем. Пумпа ради аутоматски.

Имајући такав систем на дацхи, питање удобности у кући је потпуно решено. Аутономни систем водоснабдевања је више средство комфора него луксуз. Пратећи препоруке стручњака, лако можете инсталирати такав систем, чак и са својим рукама.

Related  Како сами направити бетонску ограду

Видео: како правилно повезати пумпну станицу код викендице