уређење котлаЖивети без топле воде је лоше. Стога, ако кућа није централно обезбеђена топлом водом, потребно је уградити бојлер. Ако кућиште није опремљен са грејањем из котла, ЦХП, или повезати на мрежни уређај за загревање воде не може да се користи казани за различитих разлога (иако име није сасвим тачно, да је остао, у складу са правилима то је само бојлери). Размотримо детаљније принципе рада бојлера и њихове сорте.

Како ради електрични бојлер?

Када струја пролази кроз проводник који има отпор, према закону Јоуле-Ленза се загријава (овде је формула која одређује однос параметара вриједности топлотне енергије и електричне струје према њему – К = Р * И2, овде К – топлотна енергија, Р – отпора, И – струја). Са водичем у води, топлота која се ослобађа се пренесе на њега.

Иако треба напоменути да су данас најављени бојлери који функционишу на принципу директног преноса енергије (преко микроталасног зрачења) на молекуле воде, али ће вријеме проћи док су широко распрострањене.

Треба напоменути укупну електричну котла опремљен системом контроле температуре, могу се монтирају и на једноставном шеме коришћењем биметалне прекидача, или бити компликованија укључујући коришћење микропроцесора.

Такође, готово сви грејачи, посебно спремници за складиштење, имају системе за заштиту од пренапона, најчешће сигурносни вентили.

дијаграм повезивања котла

Класификација

Постоје два типа електричних котлова за грејање воде:

  1. Котао са директним протоком, вода се загрева, пролазећи кроз измјењиваче топлоте, који имају велику површину. Такви уређаји су компактнији и омогућавају топлоту одмах након прикључења на мрежу. Међутим, они имају велику специфичну електричну енергију и у многим случајевима захтевају одговарајуће уређаје за ожичење и заштиту.
  2. Кумулативни – овде се користе грејачи с нижим снагом (због тога троше мање струје). Грејна вода се не појављује у течном току, већ у резервоару (који се неопходно испоручује топлотном изолацијом). Предност оваквог уређаја није само мањи струја која пролази кроз електричног грејача, али и чињеница да су они лако могу да се носе са врхом (на пример јутра када је цела породица туширања и прања) кошта воде. Исто тако, ако широко имплементиран диференцирано плаћање за електричну енергију (у киловат сати ноћи кошта мање), њихова употреба је оправдана из економских разлога – вода може да се греје када је електрично бројило сматра да је минимална стопа (ноћу). Мане штедних електричних котлова укључују њихову значајну величину. Ако вам је потребан такав грејач, обавезно разумите логику рада својих управљачких система. Од овога, као и квалитет топлотне изолације његовог стамбеног простора зависи – колико коил цонсуми.

Related  Преглед котлова са сувим ТЕН

Шта су грејни елементи

Да бисте коначно разумели принцип електричног котла, морате разумети како је ТЕН уређен (ово је тачнија скраћеница, мада се често користи више за изговарање на словеначким ТЕН језицима).

Децодирање скраћивања грејача је цевасти електрични грејач. То је цев (метал, порцелан, стакло, итд.) У којем се налази грејни елемент окружен слојем топлотно отпорног диелектрима.

ТЕНЊихове геометријске димензије и облик могу бити најразноврсније – равне, “У” – у облику, савијене у спиралу. Конектори или нити за повезивање електричне струје могу се такође налазити на различите начине, било на једном крају цеви или на оба. Треба напоменути да је овај уређај измишљен и патентиран средином века пре последњег.

Принцип рада

Поред тога, да смо узели у обзир општи принцип рада електричних котлова, размотримо њихове појединачне сорте. И направићемо резервацију, разлика није толико са врстом електричних грејача, класификација коју смо већ демонтирали, већ више са дизајнерским карактеристикама. Стога ћемо размотрити неке посебне врсте електричних котлова и како они раде, ми ћемо дати сваки параграф. Иако се ови грејачи разликују од стандардних типова и не много, како би имали ситуацију, морају се упознати.

Котлови електрични са сувим ТЕН

Типично, ТЕН је директно у води, а његова веза са тијелом је одвојена помоћу заптивних прстена. Међутим, постоји различита под називом електрични котлови са сувим ТЕН, у којима су грејни елементи у шупљинама и изоловани од додира са водом. Ови грејачи су сигурнији (постоји двострука заштита од пенетрације потенцијала, опасна по живот у води, која је и даље проводник), ау њима се могу користити јефтинији горивни елементи.

Related  Поуздана заштита од смртоносног уништења – дренажа око куће

Дијаграм електричног котла

Још један плус таквих уређаја је једноставна замена грејних елемената, нема додатних гумица, можете једноставно уклонити неуспјешни ТЕН и инсталирати нову. Штавише, нема разлике какве су ове врсте, такви бојлери много лакши за одржавање.

Двокруки електрични котао

Ова јединица је дизајнирана за загревање воде, како уз помоћ струје, тако и помоћу система за грејање. Главна карактеристика која има двоструки електрични котао је да поред гријача постоје и размењивачи топлоте за довод топле воде који раде од загревања. Овај приступ омогућава обезбјеђивање становања топлом водом, чак иу периоду када котларнице или комбиноване топлане и електране не раде.

двокомпонентни електрични котао

Предност овог система је и да је грејање воде електричном енергијом увек скупље од коришћења топлотних мрежа.
Најчешће су ови уређаји опремљени аутоматизацијским системом који омогућава не само пребацивање грејних елемената, већ и по потреби. И то може бити и електрични котао који ради, и апарат који функционише на кумулативној основи. Чак и због тога што су велике димензије уређаја потребне за уградњу два типа бојлера, двоструки котлови су често акумулативни.

Укратко, ово је све што се може рећи о котловима грејања воде користећи струју у малом артиклу. Иако би имали изузетне информације о овој теми, потребно је стално пратити новости, како у грејању, тако иу најновијим дешавањима електричних компанија. Али ово је већ тема за књигу, а не чланак.

Видео: како одабрати прави котао