базен у вили подручјуБазени у селу су дуго престали да буду реткост. Само су величине таквих структура и њихов облик различите. Базен може бити потпуно опремљен, потпуно опремљен одговарајућом опремом, а мали, дизајниран само за купање деце.

Врсте дацха базена и њихове особине

За почетак, требало би да одлучите који ће летњи базен планирати да постави на вашој веб страници. Методама инсталације подељене су на:

 • стационарни: израђени су од материјала отпорних на мраз и имају дуг вијек трајања; захтевају присуство јаме, попуњавају посуду или бетонски јастук; опремљени су системима за пуњење, одвођење и чишћење;стационарни базен у викендици
 • сложив: контејнери мале или средње величине без сложеног система чишћења (максимално – најједноставнији филтер), напуњен водом само за љетњу сезону;сложени базен
 • надувавање од вишеслојног ПВЦ-а са ојачаним металним оквиром или без њега: једноставно за монтажу и може се инсталирати чак и на малим површинама.надувавање базен

Према материјалима производње, базени за даха су подељени у производе од:

 • бетон: базен за базен је у потпуности израђен од армираног бетона са додатном хидроизолацијом и плочицама, мозаиком или ПВЦ фолијом;бетонски базен
 • црвене керамичке опеке: завршавају само зидове, база, као у претходном случају, сипа се са бетоном; тако да је ова структура била што јача, зидови су постављени у две цигле са ојачавајућом мрежастом заптивком;базен керамичких опека
 • метал (челик): због чињенице да мјеста заваривања таквих структура брзо рђују, последњих година скоро да нема употребе;базен од челика
 • вишеслојна (композитна) фибергласс, способна да издржи чак и тешке утицаје; Чаша се поставља у јаму са бетонираним дном или чврстим подним рамом од бетона или дрвета;композитни фибергласс басин
 • полипропилен: овај материјал, иако инфериорнији са композитом у снази, није лоше толерише сезонске промене температуре и може да траје довољно дуго.базен од полипропилена

Стационарни базен је боље заштићен барем са једноставним надстрешницом. У овом случају, биће мање акумулације отпадака и пале лишћа.

Систем филтрације

Без висококвалитетног система филтрације, стационарни базени за даха у само кратком времену једноставно ће се оштетити. У зависности од начина циркулације воде у њима, можете одабрати било који систем за чишћење:

 • прелив: кроз канале са филтрационим мрежама које се налазе дуж периметра горњег дела базена, вода улази у цевовод, тамо где се очисти и враћа; Када је систем опремљен пумпом, сви слојеви се чисте;систем за филтрирање прелива
 • Тип скимера: јефтинији метод, погоднији за мале резервоаре; Вода за чишћење се узима не преливне тацне и крилна или уграђени помоћу летача – груба филтри представљају малу шупље брод, чија доња повезује водозахвата цев.скимери за базен

Монолитни бетонски базен за летњу резиденцију

Од јаког армираног бетона може се направити као мала вода за пливање и пуноправни базен опремљен савременом опремом. Али у оба случаја, процес њеног уређења је сасвим исти. Описати детаљно како изградити базен у земљи с властитим рукама од бетона.

Избор локације и припрема територије

пласман умиваоникаДа би се обезбедило да вода у базену буде загрејана што је брже могуће, она се налази на отвореном простору, далеко од високих зграда и дрвећа које блокирају сунце. Блиска локација вегетације је непожељна и због тога што ће јесењи падати листићи залијепити базен, а за њега ће бити потребно много дуже. Проширени корени таквих моћних биљки као што су топола, врба или бреза могу лако уништити чак и бетон.

Узмите у обзир правац вјетрова који преовлађују, тако да се главни део отпада прикачи на место погодно за чишћење. У одабраном подручју се врши чишћење од грмља и сечење резервоара. Такође је неопходно уклонити велике гране дрвећа над базеном.

Ако локација има место са блиским пролазом од глине, направите базен како бисте га тамо боље побољшали. На крају крајева, ова седиментна стена може да задржи воду и делује као додатни слој хидроизолације.

Припрема јаме

припрему ископа за базенНајлакши базен изгледа као контејнер правоугаоног или овалног облика, са једним од њених страна је малих димензија, али више у дубини од главног посуде корито (одвод добро). Требало би да се налази испод доњег нивоа за 0,7 м. У кући ће бити пумпа за евакуацију и одводне цеви.

Related  Модерни типови тенди за газебос и веранде

монтажа рама за базенОписујемо процес припреме темељне јаме у фазама:

 1. За постављање подупирача испод оплате и погодности приступа, ширина и дужина ископа би требало да буду 60-80 цм изнад планираних димензија.
 2. Да би заштитили од пропуштања тла, зидови су направљени са благим нагибом.
 3. Ако одрасли пливају у језеру, најудобнија дубина је 1,5 м дужине 5,5 м. За децу је потребно оградити одвојену зону. Узимајући у обзир доњу плочу, јастучићи шљунка и песка и завршне плочице, та величина треба повећати за 40-50 цм.оплата за лијевање посуда
 4. Водоводне цеви, дренажне цеви и одводне цијеви се постављају у фази припреме темељне јаме. Цеви за довод воде се одводе у јаму тако да имају благо нагиб.базенски водоводни систем
 5. За велики базен се припремају 2-3 отвора за канализацију, а дренажне цеви треба такође бити смјештене под малим углом.
 6. Мала нагиб (на 1 м 2-3 цм) треба да има дно базена.
 7. Геотектил се ваља дуж дна са преклапањем од 10-20 цм. Он штити од продирања влаге из земље и пуцања бетона када се замрзне, а такође спречава мешање земљишта и глине са ливањем. За мале структуре, могуће је заменити геотекстил са рубероидним или дебелим полиетиленским филмом.припрему темељне јаме
 8. Да би заштитили бетон од деструктивног ефекта подземних вода, прво се попуњава јастук песка направљеног од дробљеног камена (30-35 цм). Требало би пажљиво да се измени.

Пожељно је изоловати дно базена за вилу. У овом случају, загријат ће се много брже, а ноћу ће се хладити много спорије. Да бисте то урадили, користите пену или полистиренску пену. Полифоам не вреди користити – под тлаком воде ће се изравнати, а ефекат изолације постаје нула.

Улијевање бетонске посуде

Бетонирање базенаПосебни захтеви се намећу на бетону који се користи за заливање базена. Она мора имати отпорност на мраз и не пуцати под утицајем промене температуре и притиска. Због тога, за уређење свог чинију користећи високе чврстоће цемента бетона цемента М400-500 са пропорцијама цемента-песка шљунка 1: 3: 5:

 1. Пожељно је користити хидраулички бетон са посебним водонепропусним адитивима, али пуно кошта. Да би се смањио трошак решења, такви адитиви могу се спорулисати и одвојено.Бетонирање базена са хидрауличним бетоном
 2. Да бисте добили чврсту основу, најпре направите танку гутљају с цементним малтером “леан” бетоном од јефтиног цемента М100-200.
 3. Песак се покупи чистом, не сили, са просечном величином гранула.
 4. Мијешање бетона ручно за велике конструкције је проблематично – боље је наручити готове бетоне или изнајмити бетонски миксер.припрема бетона у бетонском миксеру
 5. Вишак воде у раствору, као и његово недостатак је способна деградира квалитет бетона – за његово припремање није предебео крем смеша која неће испразнити лопатицом или дрвеним штапом.
 6. У почетку се суве компоненте комбинују, а тек онда текућина се постепено додаје у раствор.
 7. За бетонску посуду, оплата је израђена од дрвеног штита или шперплоче отпорне на влагу, која је причвршћена металним клиновима.
 8. Да би се избегло деформирање оплате испод тежине тешког решења, одстојници из шипке су постављени на сваких 0,5 м.уградња подножја у сливу слива
 9. Дно базена је ојачано шипком 8-14 мм у два слоја у корацима од 20-25 цм и везивањем жицом. Коришћење лемљења је непожељно – када се креће земљиште, такав сноп једноставно ће пуцати. На не-мака земљишта, са плитком дубином резервоара, дозвољено је 10 мм шипке.
 10. Први слој арматуре се налази 5 цм изнад дна плоче (шипке се постављају на подупирачима од фрагмената цигле). Друга је на истој удаљености од њеног врха. Пошто је стандардна дебљина плоче 20 цм, она треба да остане око 10 цм између ојачавајућих слојева.
 11. На ивице плоче (у близини будућих зидова) шипке су савијене у облику слова “Г”.
 12. Да бисте уклонили ваздушне празнине приликом полагања бетона, она мора бити закопана јер је напуњена или разбијена вибрационим пакером.
 13. Приликом пуњења бочних делова посуде уграђени су елементи у њима – млазнице за храњење и узимање воде. Они су пажљиво заптивни кабловима са додатним водоотпорним заптивачем.
 14. Препоручљиво је истовремено напунити дно и зидове базена, непрекидно хранити бетон, не дозвољавајући да се стврдне. У супротном, уместо зглобова такозвани “хладни” зона шав бити проблематично – када гроунд смене бовл бетона на овој локацији једноставно да пукне. Међутим, у овом случају, посебна оплата и доступност посебне опреме за сипање.уклањање хладног шива
 15. За равномерно сушење и сушење бетона, покривен је полиетиленским фолијом. У врућој сезони површина се периодично навлажи водом.
 16. Даљи рад на завршетку базена за дацху се обавља тек након мјесец дана – овај пут ће бити довољно да се обезбеди да је бетон у потпуности ојачан.
 17. Оплата за кораке се такође монтира након што се чаша потпуно учврсти. Коријени савијени могу се добити када се користе као оплате од шперплоче.

Ако се континуирано сипање бетона је немогуће, и без “хладног споја” на раскрсници на дну и странама не, на раскрсници је боље поставити зидане мрежу и посебан кабл – да је у контакту са течношћу је у стању да се прошири и потпуно попунити сами простора. Заједничка страница додатно се третира водонепропусном заптивком.

Избор филтера

Најједноставнија филтер опрема се састоји од централне пумпе и сет цијеви са цијевима, прикључцима и вентилом за повезивање. За то је доведен резервоар са пешчаним или другим пуњењем за чишћење. За праћење процеса, мјерачи притиска, тајмери ​​за подешавање времена и сензори могу се наћи у сету скупљих инсталација.

Наравно, главни параметар такве опреме је његов капацитет. За мали базен, довољно је купити јединицу која може пумпати воду брзином од 1200-1500 л / х. Треба обратити пажњу на вријеме непрекидног рада – може бити од 2 до 12 сати.

Related  Оцена инфрацрвених грејача

Методима чишћења, опрема за филтрирање се дели на:

 • раде на картриџима са сорбентом: најјефтинија опција, али их треба мењати сваке 2 недеље;опрема за филтрирање на кертриџима
 • са пуњењем песка: врло поуздан и издржљив, недостаци укључују недостатак система за чишћење од најмањих честица прашине;опрема за филтрирање са пуњењем песка
 • диатомс: најскупља и ефикаснија, вода се филтрира пролазом кроз неколико кертриџа који садрже најмање честице силиција.дијатомејска опрема за филтрирање

Финисхинг

Пре почетка завршне обраде треба проверити квалитет хидроизолације. Да бисте то урадили, попуните базен водом, измерите ниво и оставите дане за 10-12. Треба напоменути да се у топлој сезони може мало смањити услед испаравања течности.

Малтерисање зидова се врши помоћу мрежастих ојачаних метала. Да бисте то урадили, користите посебне водонепропусне растворе са додатцима. Требало би да се улије у решење стриктно у складу са нормом. Повећати количину доданих адитива није вредно тога, иначе се јачина гипса може смањити. Приближни састав раствора за малтерисање 1: 2 (цемент М 500 и песак) уз додавање латекс адитива и микровлакана.

Гипсани и потпуно осушени зидови и дно су прекривени течном хидроизолацијом помоћу мреже од фибергласа. Када је подземна вода у тлу у непосредној близини, боље је додатно третирати их пенетратним прајмером.

За завршетак бетонске посуде можете користити:

 • керамичке плочице отпорне на мраз са противклизним урезима;Пливајуће плочице
 • мозаик плочице за базене;мозаик плочице за завршну обраду базена
 • ПВЦ или бутил гума: ова опција је више буџетска.бутил гумени филм за завршну обраду базена

На периметру базена постављени су плочице, плочице, камен или шљунак за заштиту од загађења. Коришћење песка је непожељно – падаће се у језеро.

Завршна обрада бетонског базена са ПВЦ фолијом – видео

Инсталирање базенског оквира у викендици

скелетни базен у радуЊихов аранжман ће захтевати много мање напора и слободног времена. Ови базени су инсталирани, благо закопани у тлу или директно на површини. У зимском периоду, скелетни базени (изузев специјалних отпорних на мраз) морају се демонтирати како би се избегло стварање пукотине од пластике.

Приликом копања за тај базен његово дно за заштиту од подземних вода сипа шљунак груба фракција је 30-40 цм и пажљиво набијен. Затим се сипа конкретан дебљина кошуљице од 30 цм Ако се структура не планира да сахрани у земљу., Пожељно је да се припреми раван конкретну платформу, остављајући површине 20 центиметара, без значајног одступања, и додатно побољша самог дизајна резервне копије бетона или цигле. За базенске воде не смири ноћу, под њен темељ је постављен изолација – плоче направљене од стиропора.

Related  Како сами направити бетонску ограду

монтажа рамаБез обзира на величину и облик, осим саме посуде, рам оквир од јаких металних цеви је нужно укључен у комплет за базу. Индустрија такође производи нарочито јаке, потпуно круте структуре. Међутим, тежина такве посуде ће бити значајна, а за њену инсталацију можда ће бити потребна помоћ стручњака.

оквирни базен спреман за употребуДа бисте саставили најједноставнији базни оквир, потребан вам је само одвијач:

 • успоставите га боље у близини комуникација, тако да снабдевање водом не постаје текући проблем;
 • јер таква конструкција не може дуго задржати топлоту, боље је изоловати не само дно, већ и зидове;
 • Прво, склопљен је металски оквир, на који се касније проширује пластични лист или су причвршћени пластични листови;
 • Боље поставити базен на топли дан – на сунцу ће филм благо омекшати и исправити ће бити лакше;
 • Да би се избегло цурење током монтаже, потребно је контролисати заптивеност сваког дела;
 • главни елеменат овог дизајна је горњи обруч, подржан вертикалним подупирачима; фиксирање се врши помоћу тијела; у местима њиховог повезивања постоје рупе за чизме. снабдевање водом рама

Низ јефтиних кинеских модела укључује филтере мале снаге за пречишћавање воде, који су брзо запрљани са прљавштином. Ако не намеравате да додијелите значајан износ за куповину квалитетног кадра на дацха, боље је да се ограничите на мали децији модел који можете ручно чишцити.

Јединствени оквир за слике старог рекламног банера

базен банераБанер тканина у квалитету је у многим погледима слична трајном платну, али се не заснива на памуку, већ на водоотпорном полиестру. За радове је боље изабрати најмањи банер повећане густине. Можете га купити за симболичку цену у било којој оглашивачкој агенцији. Ако је тканина танка за вас, можете користити само два банера и ставити их једно на друго.

Будући да је проблематично инсталирати стационарне уређаје за чишћење у таквом језеру, боље је направити то у облику језера у којем ће бити постављене биљке које прочишћавају воду. Да би се заштитили од алги, који се добро развијају у одсуству кисеоника, резервоар може бити опремљен компресором за засићење.

Дакле, како направити базен у земљи са старог банера:

 • Јама за такав резервоар је припремљена на такав начин да се баннер значајно протеже изван својих граница:
 • постељина су прекривена;
 • Шивање спојева се врши без лепка користећи конструкцију сушара за косу; да би били јаки, то треба учинити на равној површини; након што се тканина развија, шавови се загрејавају, а затим ваљани ваљком;
 • око посуде се сипају мале стране, које су прекривене циглама на врху банера;
 • око таквог импромпту базена можете направити палубу од дрвета или га прекривати каменом.

Базен банера не може бити сахрањен у земљи. У том случају, за то је припремљен чврсти оквир борових плоча (они су мање подложни пропадању), пластичних лимова од метала или дебљине зидова:

 • Прво се пуни јастук од песка дебљине 10 цм;
 • у угловима конструкције су подржани стубови;
 • дневник се убацује у исту дубину дуж периметра сваких 0,5 м;
 • повезана је хоризонтално постављеном ивичном плочом, која је фиксирана око 20-30 цм од тла;
 • Ојачати конструкцију помоћу додатног трака на врху и дну конструкције.

Љепљена посуда је причвршћена са подметачима од 35 мм. Горња страна је причвршћена вијцима с корацима од 30 цм. Као и уобичајени стационарни базен, структура баннера може бити опремљена са стругачима за пречишћавање воде.

Производња композитних базена – видео

Дакле, детаљно смо описали како направити базен у земљи с властитим рукама. Ако имате било каквих питања, можете се упознати са процесом изградње бетонске конструкције на следећем видео снимку:

Десет главних грешака у изградњи базена у земљи – видео