mravljaIzkušeni čebelarji vedo o problemu z mravljinčenjem iz prve roke. Pogosto se borijo z mravljarji v čebelnjaku dolgo časa, ker je nemogoče hitro spopasti z njimi. Obstaja veliko načinov za odpravo nezaželenih prebivalcev, vendar bi bilo treba izbrati najprimernejšo možnost v luči posebnega položaja.

Kaj se najpogosteje uporablja v boju proti mravljarjem

Mravi jedo škodljivceSpodnja priporočila preverijo izkušeni čebelarji. Večkrat so pomagali rešiti problem:

 1. Ne bo potrebovalo veliko časa za boj proti mravlje v čebelnjaku, če uporabite super-sulfat. Ta metoda ne samo prestraši mravlje, temveč tudi popolnoma uniči.
 2. Dobro uveljavljeni sodobni insekticidi, na primer DDT in heksakloran. Izdelek je treba zdraviti z mravljinastimi sledi. Druga možnost je, da se mešanica lahko zmeša z različnimi mineralnimi olji in prevleče s koprivnico iz koprivnica.

delati v čebelnjakuMed posebej organiziranimi opazovanji je bilo ugotovljeno, da je heksakloran zelo učinkovit pri boju mrav v čebelnjaku. Ta metoda je dobra, ker vam omogoča, da se najbolj radikalno ukvarjajo z nezaželenimi gosti v čebelnjaku. On hitro odpravi mravlje in odstrani kraj potomcev in prezimovanje. Metodo pogosto uporabljajo izkušeni čebelarji, saj hitro ubije mravlje in jih ne razprši.

Mravlje so grožnje čebelamV zmesi DDT smo dokazali učinkovitost toksičnih sestavin heksaklorana. Po uporabi zdravila je vprašanje, kako ravnati z mravljarji v čebelnjaku, že dolgo časa postalo nepomembno za čebelarje, saj so žuželke takoj umrle.

Folk metode borbe mravlje

anihilacijaKako se znebiti mravlje v čebelnjaku, veliko napisano, vendar v posameznem primeru ni enostavno izbrati učinkovite metode. Kar je imelo neposreden učinek v eni situaciji, v drugi se lahko izkaže, da je neaktiven. Zato čebelarji pogosto preučujejo ljudske načine. Včasih so veliko bolj učinkoviti od drugih:

 1. Čebula. Treba ga je zdrobiti in razširiti skozi celotno čebelnjak. Za kratek čas lahko odpravi vse nezaželene prebivalce
 2. Še en dokazan in enostaven način je žveplo. Z njeno pomočjo je mogoče mravlja ne samo migrirati, temveč tudi popolnoma uničiti.
 3. Precej učinkovit paradižnik v boju proti mravam v čebelnjaku. V bližini panjev morajo biti zasajene, ker jih prestrašijo nezaželeni gostje.
 4. Da se znebite mravelj, lahko uporabite globo mizo sol. Nalije se blizu panj. Praviloma po tem, ko se mravlje ne vrnejo.
 5. Najlažji način je, da izkopljejo mravljišče in ga prenesejo na drugo mesto. Ampak on ima en minus: ni popolnega zagotovila, da se znebite maternice, saj se lahko skriva zelo globoko.
 6. Uporaba ostrih vonjav za odvračanje mravelj je zelo učinkovita. Poleg žuželk lahko damo sled, razrežemo na več rezin česna, vrhove paradižnika ali listov peteršilja.
 7. Vroči pepel v boju proti mravlje v čebelnjaku je dober.
 8. Razpirajte cimet na hrbtu in počakajte, dokler žuželke ne izginejo večno.
 9. Rastlinsko olje prav tako pomaga odstraniti nezaželene goste iz čebelnjaka. Nimate niti mravlje.
 10. Odpnite gnezdo in ga potresemo s tobačnim prahom.

Opisane metode so najučinkovitejše, če se uporabljajo zgodaj spomladi. Po tem lahko za vedno pozabite na žuželke.

Zakaj so mravlje v čebelnjaku škodljive?

mravljeInsekti se nahajajo v čebelnjaku, saj je toplejše mesto. Najpogosteje so urejeni v prostoru med stenami panj. Ta pojav se pogosto vidi v hladnem snap. V tem času se mravlje potujejo v čebelnjako, da položijo jajca in potomce pripeljejo na toplem mestu. Poleg tega žuželkam ni treba skrbeti za hrano, saj je v panju dovolj za mravlje.

Posebej nevarni so mravlje v čebelnjaku z dejstvom, da lahko prenašajo različne okužbe in bakterije, ko plazijo iz ene panj na drugega.

Tudi če mravlje v čebelnjaku ne gradijo svojih domov v panju, niso nič manj škodljive. Insekti redno prenašajo med svoje mačke.

Nasveti izkušenih čebelarjev pri obravnavanju mravelj

zaščita pred mravljicamiBorba z mravljarji v čebelnjaku lahko traja dolgo časa. Pripravki v velikem obsegu so predstavljeni v trgovinah za hišne ljubljenčke. Da ne boste porabili veliko časa in truda za odpravo nezaželenih žuželk, lahko kupite posebno orodje. Vključuje strup, ki takoj ubije mravlje. Sodobna zdravila hitro delujejo na škodljivce. V nekaj dneh od njih ne bo nobene sledi.

Pogosto se borijo z mravljarji v čebelnjaku z ljudskimi pravnimi sredstvi. Pred tem je bila ena od najpogostejših metod bencin. Zaradi pomanjkanja prodaje posebnih drog so čebelarji morali začeti s improviziranimi sredstvi. Čedalje izkušeni čebelarji zagotavljajo, da je njihova učinkovitost veliko višja od nekaterih kupljenih. Lahko pa uporabite tudi dizelsko gorivo, če zasveti. Uporaba te metode je zelo previdna, da ne pere čebele.

boj proti mravljarjemTricks v boju proti žuželkam v čebelnjaku:

 1. Ko se je začela borba s posebnimi insekti, je pomembno vedeti, da bodo najprej rešili kraljico. Za to so pripravljeni vzpenjati v ogenj.
 2. Če uporabljate bolj humane metode, kot je npr. Prelivanje vrele vode, je pomembno, da popolnoma izperite mravljinčenje, tako da se maternica kuhata.
 3. Če je mravljišče blizu panj, so njene noge koristne za mast s česnom ali lepilom “Alt”. Ti vonji hitro odbijajo žuželke.
 4. Koristno je, da se na območju čebelnjaka naredi jarko z vodo. Mravi ne bodo mogli plaziti nad njim in čebele bodo pili vodo iz nje.
 5. Na mravljišču lahko naredite sladko lužo, v katero morate v njej sesati sladkarije ali mazila. Ko zbere dovolj žuželk, jih prelijejo z vrelo vodo. Za to metodo je značilna časovna učinkovitost. Po nekaj trenutkih lahko gostje ponovno obiščejo čebelnjak.

Video o koristih in škodah mravlje v čebelnjaku