Vzrok za kokcidiozo je rod najpreprostejših organizmov EimeriaBolezni, povezane s patogeno aktivnostjo bakterij in protozoa, pri piščancih – zelo pogost pojav. Eden od resnih težav v perutninskih hišah je kokcidioza v pitovnih piščancih, morajo biti vsi znani perutnini znani simptomi in zdravljenje te bolezni. Vzročni dejavnik kokcidioze je rod najpreprostejših organizmov Eimeria, ki vstopijo v telo ptice s kontaminirano vodo ali hrano.

Za začetek kokcidioze imajo številni aktivni patogeni številni piščanci. Hkrati se lahko več vrst mikroorganizmov takoj reši v črevesju ptice.

Število perutnine vpliva na kokcidiozoVsi v procesu vitalne aktivnosti uničijo epitelno membrano prebavnih organov, kar povzroči:

 • do izgube krvi;
 • nekroza tkivnih območij;
 • do zastrupitve;
 • na nevarnost širjenja sekundarnih okužb.

Posebno veliko škodo povzročijo mlade živali. Zaradi prebavnih motenj piščanci trpijo zaradi izčrpanosti. Če ne upoštevate simptomov bolezni, brez zdravljenja lahko piščanci piščancev umrejo.

Simptomi kokcidioze v pitovnih piščancih

Ujemanje ptice s kokcidiozoNevarna lastnost te bolezni pri pticah je, da je v začetni fazi, čeprav je poznavanje vseh znakov kokcidioze, praktično nemogoče prepoznati. Bolezen poteka brez vidnih simptomov:

 1. Vendar, če pazljivo pazite na piščance, se izkaže, da so zmanjšali apetit, perje postanejo razkosane in razkosane.
 2. Na naslednji stopnji perutninski rejci odkrijejo spremembo vrste stelje. Postane tekočina z dodatkom krvi in ​​neprijetnim vonjem pene.
 3. Golica v ptici je napihnjena, nenavadna žeja je opazovana.
 4. Mladi brokoli stopijo v rast, njihova teža se ne poveča.

Po prepoznavanju značilnih simptomov, kot je na sliki, bolezni piščancev takoj obdelamo. Perutninar ima približno štiri dni, da sprejme nujne ukrepe, sicer bodo mladi piščanci umrli peti dan.

Za potrditev diagnoze se odpre mrtva pticaV primerih, ko se je nesreča še vedno zgodila, so mrtve piščance odprte. Da bi se uveljavil pri diagnostiki kokcidioze v pitovnih piščancih, je mogoče:

 • cianotični videz oskubljene trupe;
 • nabreknjeno črevesje, pogosto napolnjene s tekočimi blatom iz maščob;
 • rdeče pike v leglu, shranjene v trupu;
 • povečana jetra z nenavadnimi madežmi po vsem površju.

Related  Kupujemo prave vitamine za piščančje pitje

Zdravljenje kokcidioze v pitovnih piščancih

Pri prvih simptomih bolezni pitovnih piščancev za zdravljenje piščancev uporabljamo specializirana zdravila proti kokcidioznim patogenom.

Danes imajo kmetje perutnine na voljo več sredstev, da se pri dodajanju krme ptic hitro ustavijo reprodukcijo kokcidij. Pri predpisovanju zdravljenja upoštevajte, da je zdravilo izbrano za zdravljenje, preprečevanje in preprečevanje smrtnosti pitovnih piščancev:

 • se ne sme kopičiti v telesu ptic;
 • ne morejo biti strupeni za ptice in ljudi;
 • nima negativnega vpliva na razvoj in rast mladih živali;
 • ne povzroča zasvojenosti pri ptici;
 • se lahko daje s hrano, medtem ko ne spremeni svojih okusnih lastnosti in ne izgubi učinka.

Piščanci v kokcidiozi predpisujejo koktsiprodin, uničujejo strukturo povzročitelja in ustavijo razvoj kokcidij. Ta pripravek se razredči v vodi glede na odmerek, naveden v opombi. Terapevtsko pijačo za ptice se doda dva dni, v še posebej težkih situacijah pa se po petih dneh pitovni piščanci spet napolnijo z vodo s kokciprodinom.

Ko se bolezen zdravi, se ptica zdravi s posebnimi zdraviliDo smrti patogenov vodi do porabe zdravila Avatek 15% SS za ptice. Kemična sestava se ne absorbira v črevesje in se izloča iz telesa, ki deluje le na škodljive protozoe. Zato se zdravilo Avatek daje praktično od prvih dni do 4 mesecev starosti. Pri potrditvi simptomov kokcidioze za zdravljenje pitovnih piščancev se zdravilo pomeša s hrano s hitrostjo 5 gramov na 10 kg krmne mešanice.

Eden od najbolj priljubljenih sredstev za boj proti kokcidiozi in njenemu preprečevanju je Baykox. To zdravilo se daje tudi s pitno vodo, pri čemer se doda 1 ml na liter tekočine in piščančja piščanca se spajata dva dni. Tečaj se ponovi v primeru hude bolezni.

Za hrano dodajte in učinkovite proti kokcidiozi v pitovnih zdravilih kot so Koktsidiovit in Madikoks. Amprolium 30% je bolj vsestranski in ga je mogoče injicirati v vodno in perutninsko krmo.

Pravočasno preventivno vzdrževanje bo pomagalo preprečiti ptičje bolezniV nekaterih primerih se za zdravljenje te ogrožene bolezni uporabljajo široka zdravila. Primer se doda krmi metronidazola, bi moral odmerek za piščance dajati veterinar, še posebej, ker se lahko predčasno nepremišljena uporaba zdravila škodujejo ptico. Podobno, široko akcijo ima trichopolum, ki je bolj priročno uvesti v pitje.

Žal pri ponovni uporabi sredstev v kokcidijah proizvaja imunost do zdravilnih učinkovin. Za odpravo tega problema se droge izmenjujejo na poseben način.

Preprečevanje kokcidioze pri piščancih pitovnih piščancih

Spajkanje pitovnih piščancev za preprečevanje bolezniDa se ne bi soočili s simptomi kokcidioze v pitovnih piščancih in njihovo zdravljenje zaradi nevarnih, včasih smrtnih bolezni, je pomembno, da izvajamo ciljno kontinuirano preventivno delo.

Običajni ukrepi za dezinfekcijo in nizke temperature ne morejo ubiti povzročiteljev bolezni, zato pri predelavi piščančjih kovancev se vse zaloge, stene, skorje in celice spali z ventilatorjem.

Posebno pozorna perutnina mora biti v deževnem toplem vremenu, kar prispeva k hitremu razmnoževanju in zorenju povzročiteljev kokcidioze. V primeru visoke vlažnosti je koristno spremeniti leglo pogosteje in začeti preventivno uporabo zdravil.

Related  Pasti za čebele: proizvodna in namestitvena mesta

Pomembno vlogo pri odpornosti okužbe igra stanje ptičje imunitete. Da piščanci vztrajno naraščajo, jim ponujamo vitamine za pitje, poskrbijo pa tudi za uravnoteženo prehrano, kakovost hrane in vode.

Preprečevanje bolezni pitovnih piščancev – video