Reja kuncev vse bolj pritegne pozornost vrtnarjevGospodinjska živina je vse bolj vidna na kmetijah zasebnih gospodinjstev in celo v dachah. Plemenski kunci privlači nepreglednost te vrste, hitro rast živali, njihovo aktivno razmnoževanje in hiter donos naložb.

Stroški vzdrževanja kuncev so majhni in v zameno za nego in skrb, živali bodo lastnikom zagotovile 4-5 kg ​​mesa iz trupov, kožuhov kože in navzdol.

Kakšne so značilnosti vzreje, gojenja in hranjenja kuncev v zasebni kmetiji?

Kako vsebovati kunce?

Plemenski kunci v peresaV literaturi so opisani nekateri sistemi ohranjanja živali. Za zgodovino, ki se je uporabljala prej, je mogoče izvajati nadzorovano pašo z vzdrževanjem v peresnikih. Nekdo je obvladal priljubljeno vzrejo zajcev v jamah, vendar najbolj izkušeni kunci rejci pogosto uporabljajo celice.

Ta metoda ima številne nesporne prednosti. Prvič, celična vsebina pomaga:

 • spremlja stanje, maščobo in zdravje vsake živali posebej;
 • krmne zajce po potrebi in pravočasno, če je potrebno, prilagodite prehrano;
 • bolje zrcaliti živali;
 • za vzrejo kuncev izberite na podlagi dolgotrajnega opazovanja;
 • dobijo močno mlado rast;
 • izvajati učinkovit boj proti boleznim in zajedavcem, vzpostaviti preventivo.

Zahvaljujoč takšnim možnostim, ki olajšajo življenje rejcev z zajci z izkušnjami in začetniki, je vsebina zajcev v kletkah postala razširjena po vsem svetu.

Udobna kletka za zajce

Vsebina kuncev v celicahEna od pomembnih prednosti uporabe celičnih vsebin je dolga, skoraj celoletno bivanje živine v zraku, ki:

 • dobro vpliva na obrambo telesa;
 • postopoma izboljšuje kakovost krzna in maščobe živali;
 • pozitivno vpliva na produktivne lastnosti;
 • preprečuje razmnoževanje patogene mikroflore in širjenje bolezni.

V prisotnosti mobilnih celic, živine ali posameznih kuncev, na primer pozimi, ko se temperatura približuje -25 ° C, ali za čas parjenja in spola, se lahko prenese na streho.

Odločitev, da začnejo vzrejati kunce doma, bi moral začetnik zajec kuncev skrbeti za namestitev stanovanj za oddelke.

Za uspešno rejo kuncev se živali hranijo ločeno po starostnih skupinahStacionarne rabbitke za prihranek prostora so izdelane z dolgim ​​naklonom, postavlja se drug drugemu na 2-3 kvadratka. Odrasle živali in mladi stalež se hranijo ločeno, posajene v lastnih ali skupinskih celicah v starosti treh mesecev.

Stalne in začasne strukture morajo izpolnjevati zahteve glede varnosti in udobja gostov.

Za domače kunce je najpomembnejše ohranjanje čistoče, toplote in suhega. To se upošteva pri izbiri zasnove kunčjih hiš in njihovi prihodnji lokaciji na lokaciji. Za vzrejo in vzdrževanje kuncev na prostem znotraj hiš zagotavljajo izolacijo. Da bi olajšali vzdrževanje čistoče, je tla v kletki zgrajena ali retikularna z majhnimi intervali za črpanje odpadkov in ostankov.

Related  Pasme za nesnice na kmetijah

Čisti in drugi pogoji za uspešno rejo kuncev

V celicah z zajci morajo biti čistiŽivljenje v čistosti in udobju kuncev ni podvrženo boleznim, hitro pridobiti težo, ustvariti dobro krzno in se prostovoljno razmnoževati. Kako obdržati kunce na zasebni kmetiji? Kateri pogoji so popolnoma primerni za puhasto živino?

Nezrele trdne živali na prostem preživijo v tridesetih stopinjah pozebe, poleti pa trpijo isto neznosno toploto. Vendar pa naloga zarodnega žlahtnitelja ni testiranje živali, temveč njihovo gojenje. In toplota in hromi zmrzali prilagodijo vzrejo, rastejo in hranijo kunce, zato:

 • v zimskem času je treba zaščititi celice pred zmrzaljo in ledenim vetrom, ki je škodljivo za živali;
 • poleti prenosljive celice prenašajo v penumbra, fiksne strukture pa so zaščitene s platnenimi strehami in šotori, namakanje pa se uporablja za živali pred pregrevanjem vlage.

Za plemenske kunce uporabljajo stacionarne in prenosne celiceKot naravno zatočišče lahko uporabite veje, sveže rezano travo in seno. V najbolj vročih dneh strehe celic speremo z vodo, da hitro in učinkovito znižamo temperaturo v notranjosti in nekoliko povišamo vlago.

Če se vzreja kuncev izvaja v zaprtih prostorih, morajo živali imeti dolg svetlobni dan, prezračevanje, udoben temperaturni režim in vlago v območju 60-70%.

Pravila za nego kuncev pri vzreji doma

Bunny in zajčekObstaja več pravil, ki jih opazujejo, in še posebej začetniki, ki vzrejajo kunce doma, lahko rejci dosežejo dosledno visoke rezultate:

 1. Čiščenje celic, skodelic za pitje in hranilcev mora biti dnevno in zelo temeljito.
 2. Z intervalom od 10 do 14 dni se izvede dezinfekcija celic in vsa oprema v njih.
 3. Prezračevanje, vzdrževanje sprejemljive vlažnosti je po potrebi čisto in uravnoteženo.
 4. Kunci pri razmnoževanju v kletkah morajo biti zaščiteni pred vretjem.
 5. Trajna razpoložljivost čiste vode in svežega, izbranega v skladu s starostnimi krmili.
 6. Živali se redno pregledujejo, če se sumi, da imajo bolezen, šibki kunec se odpelje v karanteno.

Related  Značilnosti pasme pekinške patke in finost njegove vzreje na zasebnih kmetijah

Reja kuncev doma ni brez cepljenja živine in brez dodajanja vitaminskih dodatkov k pijačam in krmi, ki so še posebej potrebne za nosečnice, mlade živali in vse posameznike v zimskem času.

Sej in voda v kletki za zajce morajo biti stalno prisotni. Poleg mešanih krmil je na živalih na voljo sveža trava, korenovke, koruza, jabolka. Če je sočno krmo sam odrezano, ne izberi območij blizu cest ali industrijskih obratov.

Krmilni koriti v kletkah, drevesnicah za seno in skodelice za pitje morajo biti čista in stabilna, tako da se jih ne premikajo mobilne živali.

Kako vzgajati kunce in se od njih potapljati?

ŽenskaZa moškega, da gnojijo žensko, mora ostati v lovu. Ne glede na sezono ta pogoj traja do pet dni z odmorom 8-9 dni. Dan po rojstvu nove generacije zajcev je ženska pripravljena na novo oploditev.

Signal, da je ženska pripravljena iti v kletko do moškega, se lahko šteje za nemirno vedenje, izgubo apetita in najpomembnejši znak je hitenje krvi in ​​otekanje spolne zanke.

Enako aktivni so odrasli moški. V enem dnevu zajček pokriva do štiri ženske, ki se dobesedno spustijo v nekaj minut po prejšnjem parjenju. Da proizvajalec ne oslabi iz izčrpanosti, so ženske v kletki posajene z odmori v dveh dneh.

Za plemenske kunce, izbrane glede na zunanje znake, starost in pasme. Bolniki, šibke, premladne živali se ne smejo pariti.

Zajček s potomci v kletkiČakanje potomcev kunca vnaprej uredi gnezdo. Ko se zajec pojavi, potrebujejo posebno skrb in pozornost.

Če živali ne bi smeli vzrejati pasem, so kunci v starosti od 3-4 mesecev kastrirani, kar vodi do zgodnjega nastavljanja teže in izboljšane kakovosti mesa. Zakol živine se izvaja od starosti 4 mesecev. Ampak, da bi dobili debelo, močno krzno, je najbolje počakati na živali, da transfuse. To se zgodi šest mesecev ali malo kasneje, odvisno od pasme živali.

Related  Simptomi bolezni lakih kokoši in pravila njihovega zdravljenja

Videoposnetek o vzreji kuncev in vseh odtenkih hranjenja, vzdrževanja in razmnoževanja bo koristen za začetnike in že ugledne rejce kuncev. Takšne informacije pomagajo dopolniti bazo znanja in preprečiti naporne napake, ki včasih povzročajo neželene posledice za celotno gospodarstvo.

Vsebina zajcev v kletki na prostem – video