Kunci imajo šibko odpornost na različne bolezniKunci so nagnjeni k velikemu številu okužb, ki jih je bolje preprečiti, kot da se ukvarjajo z njimi. Glavne bolezni kuncev in njihovih simptomov ter zdravljenje je treba vsakemu kmetu pravočasno seznaniti s pomočjo živali. Poleg tega je treba izvajati preventivne ukrepe.

Preprečevanje bolezni

Pridobiti v drugi kmetiji zajci je treba hraniti v ločeni kletki za 3 tedne. Če v tem času ni nobenih simptomov bolezni, jih lahko pritrdite na druge živali. Pred parjenjem redno pregledujte majhne kunce in odrasle živali.

Cepljenje kuncev ščiti živali pred boleznimiČe obstaja sum, da se bolezen širi, so celice in hranilnice razkužene s posebnimi kemičnimi sredstvi, katerih cilj je boj proti določenim patogenom. Kovinske dele obdelujemo s spajkalno svetilko ali vrelo vodo.

Zdrav zajček je živahen, ima dober apetit, ima sijoče lase, dihanje je mirno, oči in ušesa pa so čisti. Če opazite kakršna koli odstopanja v njegovem stanju, je bolje, da takoj pokličete zdravnika. Bolnik zajec je priporočljivo zaklati, da se prepreči širjenje bolezni.

Najpogostejše bolezni kuncev in njihovo zdravljenje

Vse bolezni kuncev lahko razdelimo v dve skupini: nezaužne in infekcijske. Prva skupina vključuje prehranjevalne motnje. Takšne bolezni kuncev, njihovi simptomi in zdravljenje so že dolgo znani. Vzroki za prehranjevalne motnje običajno postanejo slaba kakovost krme pri odraslih ali prehod na trdo hrano pri kuncih po materinem mleku. Prisotnost bolezni je določena zaradi odsotnosti iztrebkov, preveč ohlapnega blata, napihnjenosti.

Zajec v tem primeru je treba hraniti približno 12 ur na stradajoči prehrani, nato pa začeti hraniti z mešanico mehke hrane in kuhanega krompirja. Če živalka trpi zaradi zaprtja, glauber, Carlsbad sol ali ricinusovo olje damo v čajno žličko. Pri kuncih se driska zdravi z raztopino, pripravljeno iz 2 litra vode in eno tableto sintomicina. Zjutraj in zvečer jih morajo zalivati ​​živali. Nekaj ​​dni kasneje se tovrstno zdravljenje podvrže boleznim kuncev in njihovim simptomom.

Zajec je poškodoval svoje tace v kletkiPogosto se lahko živali poškodujejo v kletki. Vse morebitne poškodbe na telesu zajcev veljajo tudi za bolezni nezaraznih izvora. Če je modrica majhna, potem nekaj dni kasneje gre sam po sebi. Spoprijemajte se z majhnimi ranami, ki kršijo celovitost kože, jih lahko z mastjo z jodom. Globoko travmo pri kuncih je težko ozdraviti, zato so te živali običajno takoj ubite. Če pridejo živali v razpoke v kletki, nastanejo zlomi nog. S tako poškodbo kunci še vedno živijo zelo dolgo. Zdravljenje zloma je nedonosno in drago, zato je tudi žival ubiti.

Treba je zaščititi zajce na mrazu, saj lahko zmrznejo ušesa. Če se to zgodi, je treba živali postaviti v toplo sobo. Zamrznjena območja se rahlo zamazajo s topljenimi toplimi maščobami.

Tako kot ljudje, kot tudi mnoge druge živali, kunci nagnjeni k toploti in soncu. To lahko ugotovite z naslednjimi simptomi: kunec je nepomičen in leži na njegovi strani, veke, usta in nos so rdeče, dihanje se pospeši. Stiskanje je sposobno obvladovati učinke toplote in sončnega udara. Brisačo je treba nanesti na kunčje glave in jo ves čas navlažiti v hladni vodi. Če pride do konvulzivnega trzenja okončin, živali ne bo mogla ozdraviti. Očitno je, da bo rezultat.

Related  Optimalna temperatura za ohranjanje piščancev v prvih dneh življenja

Hladi pri kuncih se razvijejo, če so v vročini dolgo ali padajo pod dežjem. Živali kihanje, čista izpust iz nosu. Zajce je treba premakniti v toplem dnevno nos koplje furatsilina nekaj kapljic raztopine za pripravo 1 g snovi raztopimo v 100 g vode. Tudi če so kunci opomogli zaradi bolezni nezahtevnega izvora, se njihovo meso lahko uporablja brez omejitev. Razmere v primeru infekcijskih okužb so drugačne.

Nalezljive bolezni kuncev: simptomi in njihovo zdravljenje, foto

Če želite vedeti, kako in čemu zdraviti bolno žival, je treba prepoznati bolezni.

Kokcidioza pri kuncih

Pri kuncu, kokcidioziIz nje povzročajo parazitni protozoji – kokcidija. Kokcidioza je nevarna, ker povzroča poškodbe jeter in črevesja. Patogeni vstopijo v telo s pomočjo vode, materinega mleka in krme. Vzrok kokcidioze postaja tudi veliko število zajcev v kletki, neuravnoteženo prehrano, kršitev sanitarnih in higienskih standardov prehrane. Simptomi vključujejo zaprtje, driska, napenjanje, izguba apetita, naborki krzno na trebuhu, splošna šibkost.

Obvladovanje bolezni lahko odpravi vse vzroke, ki so povzročili njen razvoj. Poleg tega se pogosto uporablja v skladu z navodilom za pripravo bacoc-bacon za kunce. To je najučinkovitejše orodje, po mnenju večine strokovnjakov, pri zdravljenju kokcidioze. Uporablja se lahko tudi za perutnino in okrasne živali.

Način uporabe zdravila je določen z njegovo koncentracijo. Zato morate pred uporabo skrbno prebrati navodila.

Druga dobro znana droga je solza za kunce. Navodilo za ta pripravek označuje kot sredstvo s širokim spektrom delovanja. Solikoks pomaga obvladovati vse vrste povzročiteljev kokcidioze pri kuncih. Dobro se prilega z drugimi zdravili in različnimi dodatki.SOLOIKS se uporablja za zdravljenje kuncev

Pomembno je, da je solikok nizko toksičen, zato je previdno varno.

Mikksomatoz pri kuncih

Mikksomatoz pri kuncihTa akutna bolezen se kaže v obliki tumorjev in želodčnih edemov na koži, pordelosti vek in žil. Mikksomatoza običajno povzroči smrt živali. Da bi se to izognili, je treba cepiti kunce. Pri porazdelitvi myksomatoze je vsa živina razdeljena v dve skupini. Prvi vključujejo okužene posameznike, ki so takoj ubiti. Priporočamo, da se vse celice, posode po njih uničijo. Druga skupina vključuje zdrave osebe, zaklane za meso. Glede na to, da zdravljenje mioksomatoze ni mogoce, lahko to bolezen preprecimo le s preprecevanjem.

Related  Dekorativni domači kunci okrasijo vaše življenje

Hemoragična bolezen zajcev

Hemoragična bolezen zajcevGlavna področja, na katera vpliva ta bolezen, so jetra in pljuča živali. Hitro se širi, trajanje inkubacije pa traja več ur. Kunci imajo lahko napade, krvavitve iz nosu, splošno šibkost, zvišano telesno temperaturo. Okužba se zgodi preko legla ali hranilnika, ki je bil uporabljen za bolne živali, z neposrednim stikom z nosilcem bolezni. Zdravljenje ni mogoče, vendar je poseben serum, s katerim lahko zaščitite kunce za 2 uri. Zaenkrat jih je treba izločiti od bolnih živali.

Ušesni klobuk

Ušesni ušesec zajecOkužba kuncev izvira iz matere, s tehtnico kože bolne živali pri odraslih posameznikih. Širjenje ušesnih pršic je bolj aktivno, če kunci živijo v prepuščenih krajih. Simptomi bolezni so jasno vidni zunaj v obliki skorja na notranji površini ušes. Poleg tega jih kunci aktivno opraskajo in poskušajo znebiti teh oblik na koži. Zdravljenje uho kljukico pri kuncih z rednim ušesa zdravljenja posebno mešanico, ki vključuje creolin, terpentin, parafina in glicerin.

Zdravljenje kuncev – video