Dlakavi prašičiDomestikacija prašičev, po mnenju arheologov, se je začela pred 7 do 13 tisoč leti na Bližnjem vzhodu. Danes številni prašiči nosijo malo spominja na svoji divji prednik, divje svinje, in zahvalo za delo sodobne vzreje živali dovoljene večje, boljše jedla, rastejo hitreje in pridobivanje teže.

Prašiči po celem svetu so vzgojeni za okusno, sočno meso in visoko kalorično maščobo. Uporaba v industriji je za kožo in ščetine, celo kosti se reciklirajo. Pasme takšnih dragocenih kmetijskih živali so razdeljene v več vrst glede na njihov namen.

Ker je glavna vrednost za proizvajalce živine meso in mast, se prašiči razdelijo tudi glede na to, katere vrste proizvodov iz živali je mogoče pridobiti v večjih količinah. Smer pasme nujno vpliva na videz pujskov in odraslih. Predstavniki mesnih pasem se lahko naučijo:

 • na podolgovatem prtljažniku;
 • na nepomembno, če primerjamo z dolžino telesa, širino prsi;
 • lahka vrsta pršuta in prsnice.

Živali, namenjene za proizvodnjo maščob, so krajše kot njihovi kolegi iz mesa. Imajo širok, težji sprednji del, enako velike, izlivene šunke. Vmesni položaj med mastnimi in mesnimi pasmami zaseda univerzalne ali mesne sorte.

Fotografije in opisi pasem prašičev vam bodo pomagali razumeti obstoječo raznolikost teh dragocenih domačih živali in se odločiti, kdaj jih boste kupili za svojo domačo kmetijo.

Velika bela pasma prašičev

Velika bela pasma prašičevVelik del živine v Rusiji danes pripada prašičem velike beline pasme. To je ena najstarejših vrst domačih živali, vzrejenih v Angliji sredi stoletja pred zadnjim. Rojstni kraj prvih velikih univerzalnih namenov je bila Yorkshire County.

Ugotovljene prašiče so zaznamovali močna kost, harmoničen dodatek in sposobnost vodenja pitanja, katerih cilj je pridobivanje maščobe, mesa ali sočne slanine. Toda rezultati dela angleških rejcev, ki so dali svetu pasmo jorkerskih prašičev, so se v drugi polovici 19. stoletja skoraj izgubili. Samo z uvedbo strogih standardov in izbirnih pravil so se pasme pojavile, prašiči pa so imenovali velike, bele.

V Rusiji so bile živali konec stoletja nazadnje uvožene. V lokalnih pogojih, ki so se izrazito razlikovale od Velike Britanije, so navdušencem uspeli dobro zasidrati plemenske linije. Zahvaljujoč domačim rejcem je pasma velikih belih prašičev že več desetletij tako priljubljena v državi in ​​po svetu.

Posejate veliko belino pasmo s pujskamiGlede na sliko in opis pasme prašičev značilne lastnosti univerzalnih namenov teh živali vključujejo:

 • širok, izbočeni prsni koš;
 • dolg širok nazaj;
 • močna tesna rit;
 • močne kratke noge;
 • tanek, gosto pokriva prtljažnik s ščetinami;
 • velika glava na dolgem, debelem vratu;
 • opazne, a ne vpadljive ušesa;
 • gosta, vendar ne groba koža.

Dobri življenjski pogojiTelo odraslega prašiča doseže dolžino 190 cm, ženske pa so nekoliko manjše – do 170 cm. Prašiči bele velike pasme odlikujejo odlična plodnost. V povprečju je ženska rojena na 12 pujskov, ki do meseca dosegajo težo 20-25 kg, do pol leta pa potegnejo celo centre.

Z dobro skrbjo in vzdrževanjem se živali hitro prilagajajo posebnostim hrane in podnebja, so dovolj trpežne in plodne. Vendar pa potrebujejo nadzor nad živili, sicer pa prekomerno postanejo maščobe.

Pasma prašičev Landras

Pasma prašičev LandrasMed sodobna meso redi danske vrste pridobljene na začetku prejšnjega stoletja, velja za enega od pionirjev smeri. Osnova iste pasme landrace prašičev – belih krvnih angleške in danske lokalne živali, in za dobro izvedbo več mesa v izboru upoštevala ne le linija je prečkala, vendar so načini krmljenja z vključitvijo velikih količin beljakovin.

Pasma prašičev Landras je značilna:

 • najmanjša količina maščobe;
 • Dolgo telo, ki je povezano z usmerjenostjo živali v meso;
 • precej redke ščetine;
 • tanka koža;
 • dolga, prihaja do ušes z očesom.

Teža je 260 kg, s telesno dolžino nekaj več kot 165 cmDolžina telesa odraslega moškega lahko presega 180 cm, teža pa lahko doseže 310 kg. Ženska, kot je bilo pričakovano, je manjša. S telesno dolžino nekaj več kot 165 cm, njihova masa je 260 kg. Prašiči pasme Landras v potomci imajo v povprečju okoli 11 pujskov. Mlada rast je zelo mobilna, hitro narašča in dobi 100 kg teže po 189 dneh.

Vendar pa ima vse pozitivne lastnosti te mesne pasme pomanjkljivosti. Odlične rezultate in najvišjo kakovost mesa lahko dosežemo le s stalno nego in kompetentno izbiro prehrane.

Pasma prašičev Duroc

Pasma prašičev DurocAmeriška rdeča pasma prašičev se je pojavila konec XIX. Stoletja. Sprva se je domnevalo, da se prašiči gojijo za slanino, vendar je naraščajoče povpraševanje po mesnih izdelkih spremenilo smer selekcije. Danes so glavne značilnosti prašičev Duroc:

 • odlična kakovost mesa;
 • zgodnje zapadlost;
 • vzdržljivost in možnost ohranjanja pri pašnikih;
 • sposobnost prenosa najboljših lastnosti za potomce, zato se Duroc prašič aktivno uporablja za hibridizacijo.

Živali imajo močno hrbtenico in močno telo, ki ga je treba vzdrževati s pravilno izbranimi beljakovinskimi krmili. Tako merjasci kot odrasle ženske ne presegajo 185 cm.

Sirloin Duroc s prašičiV nasprotju z plodovitih belih prašičev ter živali, ki pripadajo pasme landrace, Duroc ženski zaroda ne več kot 11 pujskov, so svinje miren, skrb in čudovito uro nad hitro narašča generacije, po 170-180 dni, ki tehtajo več kot 100 kg.

Prašiči pasme Mangal

Prašiči pasme MangalV zgodovini prašičereja je bilo več pasem volnenih živali. Eden od najboljših v paru s pasmo prašičev Yorkshire, v drugi polovici 19. stoletja, so bili živali iz okrožja Lincolnshire. Debela lasna linija teh prašičev je bila podobna ovčji volni in se je celo uporabljala za izdelavo grobe domačega preja. Toda leta 1972 je bilo uradno priznano, da so bili Lincolnshire prašiči izgubljeni.

Prašiči pasme Mangal so izredno neprijetniNa srečo, je ostala skoraj izumrlega pasme ali različnih madžarske Karpatih, volnata prašičev – mangalica ali mangalitskaya volne. Živali so lahko različnih barv, so izbirčen, zaradi debele Hardy volne in proizvodnjo mesa odlične kakovosti.

Prašiči pasme Mangal so zelo letargični, imajo močno imuniteto, kar vam omogoča zavrnitev cepljenja mladih živali in uporabo različnih vrst krme.

Edina pomanjkljivost je relativna redkost prašičev mesne pasme in majhno število pujskov v potomstvu. V povprečju ženske daje le 4-5 potomcev, v prihodnosti pa se število malčkov v plemenski škodi rahlo poveča.

Azijski prašiči

Azijski prašičiPoznavanje azijskih globularnih prašičev iz evropskih živinorejcev se je začelo šele konec prejšnjega stoletja. Chunky, z močnim telesom in velikimi glavnimi živalmi, znanimi kot vietnamski, kitajski ali korejski prašiči, je povzročil resnično bruhanje občudovanja in presenečenja.

Majhne živali so v primerjavi s tradicionalnimi pasmi prašičev zgodnje, dajo lepo meso, čisto in precej nezahtevno.

Pujski iz globularnega kamnaS povprečno težo odraslega prašiča 150 kg in ženske – približno 120 kg, lahko pridelek sočnega mesa brez maščobe presega 75%, kar je neke vrste rekord med mesnimi pasmami. V tem primeru so samice pripravljene dati prvo leglo že 4 mesece, število prašičev pri prasitvi pa včasih doseže 20 glav. Nezrellecne živali jedo zrnje, seno in zelene krmne rastline, ne potrebujejo cepljenja in posebnih pogojev pridržanja.

Če pujski prejemajo ustrezno oskrbo, za 7 mesecev dosežejo klavno težo, hkrati pa sledijo stopnjam rasti prašičev Duroc ali velikih belih prašičev.

Vietnamski ali azijski vislobryuhye prašiči, ki so se nedavno pojavili v evropskih kmetijah, so takoj vzbudili zanimanje rejcev.

Škrlatni pujskiTrenutno so bili na podlagi teh živali in majhnih evropskih prosto živečih divjih prašičev pridobljeni. Miniaturne živali postajajo vse bolj priljubljene v različnih delih sveta. Fotografije in opis pasme prašičev se dotaknejo in presenečajo tudi ljudje, ki so daleč od živinoreje, in mini prašiči po celem svetu, so vzrejeni kot dekorativni hišni ljubljenčki.

Pasma prašičev Karmal

Hibrid, pridobljen iz kompleksnega križanja viskoznega grubega prašiča in volnenega mangaliti, se je imenoval Karmal. Živali imajo rekordno zgodnjo zrelost azijskih prednikov, a veliko težje in večje. Otroški prašič iz pasme Karmal lahko pridobi težo okoli 200 kg, hkrati pa raje daje poceni rastlinsko krmo in ne kaže mraza v vsebini.

Pasma prašičev KarmalIz karpatskega prašiča so hibridne živali podedovale precej gosto volneno kapo in otroške pramčete. Prašiči ne potrebujejo izoliranih prostorov celo pozimi, močni želodci pa omogočajo prebavo tudi grobih krmil, ki so nedostopne prednikom vietnamske pasme. S takšno maso pozitivnih lastnosti se ta vrsta še ni mogla imenovati v celoti. Plemenski del pasme prašičev Karmal se aktivno izvaja za utrditev in pomnoževanje najboljših znakov.

Pregled prašičev različnih pasem na razstavi