Chick je izšelOd pravilnega vzdrževanja in krmljenja piščancev v prvih dneh življenja je odvisno, kako močna in zdrava bo ptica. Za notranje organe in prebavni sistem piščancev so začeli aktivno razvijati, jih je treba hraniti v 16 urah po izvalitvi. Verjetnost preživetja vsake piščance se v tem primeru poveča za 20%. Piščancem je treba hraniti pogosto in v majhnih količinah.

Če ne veste, kako pravilno krmati piščance v prvih dneh svojega življenja, potem je smrt celotne pleme neizogibna.

Kako hraniti dnevne piščance

Dan starih piščancevDa bi piščanci postale zdrave, je treba upoštevati naslednja pravila:

 • Hrana mora vsebovati le naravne in sveže sestavine;
 • hrano morate dati istočasno;
 • piščanci morajo biti vedno polni.

V prvih 10 dneh je treba žlahtne krpe hraniti vsake 2 uri, vključno z nočnim časom. Prav tako morate skrbno sestaviti dieto – vsebovati mora vse hranilne snovi, potrebne za rast.

Za samo izvaljene piščance je najbolje uporabiti drobno sesekljana in strmo kuhana jajca in skuto, pomešana s koruzo ali zdrobom. Za 10 jajc bo potrebno 1 jajce, 50 gramov skute in 50 gramov žit.Prvo hranjenje je treba opraviti ne prej kot 6 ur

Primerni so tudi travnati oves, proso, ječmen, pšenična žita ali krma za začetnike. Poleg hrane mora biti vedno čista in kuhana voda pri sobni temperaturi. Poleg tega za krmljenje piščancev od prvega dne lahko uporabite kefir ali jogurt z nizko vsebnostjo maščob.Prvo damo sesekljano kuhanega jajca

Takoj, ko se je plemenje zraslo na tri dni, se začne navaditi na travo. Za to so zelene tiste rastline, kot so regrat, lucerka, detelja, suhe koprive ali bajenasto drobno drobovje. Desetega dne lahko že kuhate zelenjavo, kot so krompir, korenje, bučke in tako naprej. Mokra perutnina za krmljenje piščancev se vzreja v takšni količini, da lahko piščanci jedo eno uro. Če je hrana v napajalniku predolga, bo slabo. Poleg tega bodo piščanci napolnili z razbitinami in iztrebki. Če bodo jedli tako hrano, bodo imeli prehrambno motnjo, zaradi katere lahko celo umiranje umre.

Glavno pravilo, ki ga je treba upoštevati pred hranjenjem samo izvaljenih piščancev – hrano je treba zlahka izenačiti in sterilizirati.

V starosti treh dni piščanci začno drobiti travoPo desetem dnevu morate dati majhne kamenčke (gramoz, pesek) ali zdrobljeno lupino, ki so potrebni ne samo za prebavo hrane, temveč tudi kot mineralne dodatke. V tej starosti ni treba hraniti piščancev ponoči. V popoldanskem času hranijo vsakih 3-4 ure. Kaj še lahko hranite 10-dnevne piščance doma, zato je v kefirju namočeno z drobljenim kruhom. Preden boste služili, ga morate stisniti in jo razpadati. Meso iz mesa ali mesnih odpadkov bo popolnoma zapolnilo pomanjkanje beljakovin.

Ko so piščanci pojesti, morate preveriti, ali imajo vse piščance polne krave. Če je nekdo opazno drugačen, ga je treba poslati v drugo kletko in hraniti.

Če se plemenje nenehno hrani v kletki brez sprehoda, lahko ima avitaminozo. Zato bodo piščanci prenehale rasti in se bodo lahko obolele. Da bi to naredili, je treba dati vitaminska dopolnila, ki vsebujejo vitamine skupin A, E, D. Med hranjenjem domnevnih piščancev doma se v hrano pomeša 1 tableta multivitaminov. Dovolj je za 10 piščancev.Vsebnost perutnine v mletju

Kako pravilno vsebovati piščance

V prvih dneh življenja je plemenje še posebej šibko in lahko bolelo, kar vodi k njegovi smrti. Zato je izredno pomembno, da za piščance organiziramo toplo mesto za rast in brez osnutkov. Najpogosteje uporabite veliko škatlo ali brooder, in kot grelec namestite žarnico s konvencionalno žarnico. Njegova moč se izračuna tako, da je temperatura v celici enaka na vseh mestih in enaka + 30 ° C.

Ogrevanje piščancev pod svetilkamiPri tem, za 1 m2 Ne morete postaviti več kot 25 piščancev, in ko dosežejo starost enega meseca, se na istem območju položijo do 17 glav. Pred krmo piščancev v prvih dneh življenja je potrebno položiti papir na tla škatle in ga pokriti z mešano krmo ali majhnimi koruznimi kašami. Nestlings se lahko varno preberejo v takšnem leglu brez poseganja v njihovo zdravje.

 Napajalnik in skodelica za pitje morajo biti oblikovani tako, da se piščanci ne morejo vzpenjati v njih z nogami. Umazana voda in krma sta odličen medij za širjenje črevesnih bolezni.

Krmila

Kaj lahko v prvih dneh hranite piščance, zato je to začetna krma ali kako drugače imenuje “nulevka”. Glavne sestavine mešanice so pšenica, koruza, grah in ječmen. Tudi v majhnih odmerkih ribje moke, aminokislin in rastlinskih maščob. Stopnja pik na dan je od 10 do 30 gramov. Še bolje so kombinirane mešanice, obogatene z vitamini, kot je “Sunny”. Dnevna cena – 10-55 g na glavo. Mešana krma z oznako “Rast” se daje dvotedenskim piščancem. Njegova sestava se izračuna tako, da ptica hitro pridobi težo. In sestavine v njej so tlakovane veliko večje kot na začetku, saj piščanci v tej starosti že lahko prebavijo.

Krma za piščanceNi potrebno kupiti mešanih mešanic za krmljenje piščancev, jih je mogoče narediti z lastnimi rokami.

Za začetek krme boste morali zmešati naslednje sestavine:

 • koruza – 50% celotne količine;
 • ječmen – 8%;
 • pšenica – 16%;
 • kefir z nizkim odstotkom vsebnosti maščob – 12%;
 • torta – 14%.

Vse sestavine je treba temeljito drobiti na majhne drobtine, tako da jih lahko piščanci zlahka pogoltnejo. Za piščance z starostjo, daljšim od dveh tednov do enega meseca, se sestava kombinirane mešanice nekoliko razlikuje:

 • koruza – 48%;
 • krmne maščobe ali nerafinirano sončnično olje – 1%;
 • pšenica – 13%;
 • suho mleko – 4%;
 • sveže oblečena trava – 3%;
 • krmni kvas – 5%;
 • ribja moka – 6%.

Če ima piščanec težave s črevesjem (šibko blato), namesto čiste vode 30 minut vodo razredčite s kalijevim permanganatom do rahlo rožnate barve.

Po tem, ko so piščanci dosegli tedensko starost, jih lahko obesi z vrsto različnih zelišč v kletki na stenah. Če se med vsemi prebivalci pojavi šibka piščanec, jo je treba ločiti od drugega v drugem polju. To je potrebno za zaščito zdravih piščancev in primernejše je bilo zdravljenje bolnika.

Krmljenje piščancev – video