Pembahagi kayu hidraulikPembahagi kayu adalah splitter hidrolik atau kayu, cara mengotomatisasi penyediaan kayu api. Selalunya, splitter hidraulik dipanggil “pemetik mekanikal”. Dan banyak model telah dicipta oleh tangan tuan rumah dan jurutera mahir.

Prinsip aplikasi dan operasi

Pemotong kayu, mekanikal dan hidraulik, digunakan di ladang swasta, atau di bengkel kerja kayu kecil. Di mana-mana tempat, mesin melakukan bucking mekanikal, serta pemisahan kayu baka yang berbeza.

Alat tangan untuk pemisahan dan penyambungan sangat kerap dipecah, dan ia memerlukan kemahiran, usaha dan masa. Mesin dan pemasangan jenis yang berbeza, bukan hidraulik sering dipecahkan kerana beban yang tidak rata.

Pembahagi kayu, dibuat di kilang atau dengan tangan mereka sendiri, tidak mendapat populariti kerana pengiklanan. Hakikatnya, dalam mana-mana peranti beban jenis ini, mencapai 10 tan, diberi makan secara beransur-ansur, dengan meningkatkan daya. Yang menyelamatkan kedua-dua enjin dan pam minyak dari beban dan kerosakan.

Pembahagi kayu

Log splitter hidraulik, syarikatPasar peralatan pembinaan menawarkan beberapa model pembahagi kayu hidraulik dalam kategori harga dari 10 hingga 200 ribu rubel. Adalah penting untuk mengetahui bahawa harga bergantung kepada:

 • berat badan;
 • kuasa;
 • usaha;
 • jenis enjin;
 • maksimum untuk panjang log;
 • voltan (model dengan motor elektrik).

Bekalan kuasa untuk enjin dibahagikan kepada 2 kategori.

Motor elektrik. Penukar tenaga ini mempunyai kesan ke atas pam. Pembahagi Hidraulik ElektrikDan motor elektrik digunakan dalam mesin rumah tangga yang paling primitif. Melayani model sedemikian sangat mudah, dan anda boleh menggunakannya di garaj atau gudang yang sama, memandangkan keselamatan persekitaran. Dikumpulkan dengan tangan mereka sendiri atau di kedai, model-model dengan motor elektrik paling mudah untuk mempersiapkan diri untuk bekerja, mereka juga dibenarkan dibawa secara manual. Kelemahan utama ialah mereka tidak berfungsi tanpa elektrik.Pembahagi kayu bertenaga petrol

Related  Kami memilih untuk pam air dacha dacha dengan mesin pencincang

Enjin petrol. Ia dipasang pada model yang kuat, yang boleh diangkut ke tempat kayu api menuai. Pembahagi kayu pada petrol, sebagai peraturan, lebih berat, lebih mahal dan lebih kuat. Tetapi ia juga lebih berfungsi kerana mobiliti dan kuasa yang lebih besar.

Pembahagi kayu buatan sendiri

Paling sering digunakan untuk keperluan domestik dalam persediaan untuk musim pemanasan. Dan tahap pemikiran kejuruteraan pekerja luar bandar boleh digalakkan untuk mewujudkan peralatan rumah tangga dan profesional.

Dalam kes ini, dengan semua isi rumah semuanya jelas, tetapi alat mesin profesional boleh berfungsi dalam satu baris. Ringkasnya, masih ada fungsi pemakanan, pemangkasan, pemunggahan.

Pembahagi kayu, buatan sendiriSesiapa sahaja yang ingin membuat kemudahan yang serupa untuk memudahkan kerja boleh didapati di rangkaian dengan lukisan, gambar rajah dan arahan video. Contoh pembahagi hidraulik yang baik, yang dipasang oleh diri anda, akan menyiarkan video ini:

Apakah yang termasuk dalam pembinaan pembahagi hidraulik?

Pembahagi hidraulik, yang dibuat dengan tangan, mestilah terdiri daripada bahagian tertentu. Bahagian lebih penting, tetapi bermula dari:

 • bingkai;
 • perhentian silinder;
 • bilah berbentuk baji (atau bilah);
 • pam;
 • pengedar tekanan cecair;
 • tangki minyak;
 • motor atau motor.

Dan bagaimana untuk mengumpul tangan mereka sendiri?

Cara paling mudah untuk mengutip splitter kayu bekerja bermula dengan kimpalan bingkai, yang anda perlu mengikat pada platform. Bahagian bawah platform dilengkapi dengan jack kereta (sekurang-kurangnya).

Di bahagian atas bingkai, penyambung dihitung dengan sepatutnya. Ia diperlukan untuk memainkan diameter dan panjang yang berlainan.

Pembahagi kayu hidraulik buatan sendiriPembahagi dalam foto dicipta oleh tangan sendiri, tetapi ia dikira sudah pada jumlah perindustrian. Di dalamnya, reka bentuk yang lebih rumit, yang semestinya terdiri daripada bicu hidraulik di atas katil jenis (tidak memindahkan) pegun. Penciptaan pemasangan ini memerlukan kemahiran kerja logam, pengiraan langkah keselamatan. Biarlah, pada pandangan pertama, unit itu tidak rumit, tetapi sikap pengendali dengan sikap cuai akan lambat laun membawa kepada kemalangan.

Related  Kami membeli pemanas air dengan pemanas untuk kediaman musim panas

Bilah bilah bilah berbentuk splitter hidraulikDisebabkan oleh penjimatan masa dan sumber, pisau berbentuk baji dengan 4-8 bilah dicipta. Faktanya ialah pisau piawai membahagi dua bahagian, dan model ini memproses satu log pada setiap log.

Pembahagi hidraulik, dibuat dengan tangan, pada kapasiti yang lebih tinggi (memandu dari traktor, enjin petrol) harus dilengkapi dengan pisau baji dengan 4 bilah, sekurang-kurangnya.

Perindustrian hidraulik splitter kayu dengan mengangkat log – video