Pemanas air yang mengalir - keselesaan dan kemudahanMusim panas dikaitkan dengan pemergian ke kampung, pembaikan jalan air bandar, kekurangan air panas. Pemanas air elektrik yang mengalir, peranti padat, akan menyelesaikan masalah ini. Kelebihan peranti dalam pemanasan segera mengalir air dalam keran atau pancuran mandian. Ia tidak memerlukan kapasiti terkumpul yang mengambil ruang. Oleh kerana elemen pemanasan yang dibina dalam jaket itu, air yang mengalir, selepas mencucinya, memanaskan badan.

Prinsip pengoperasian pemanas air serta-merta

Bagaimana pemanas air berfungsiPada prinsipnya, pengagihan air panas tidak diperlukan. Air yang dipanaskan boleh diberi makan di sepanjang garis air sejuk, tetapi ia tidak boleh dicairkan.

Terdapat dua skim pemanasan yang berbeza – mengalir tekanan dan bukan tekanan. Dalam kes ini, skema itu dianggap bukan tekanan, kerana air masuk ke pemanasan selepas injap pintu dan pelepasan bebas ke pancuran melepasi tekanan atmosfera. Dalam skema ini, pengawal suhu digunakan, pengguna menentukan kadar aliran semasa ketibaan. Litar ini termasuk injap penutupan jika tiada air dalam paip. Ini melindungi daripada terlalu panas air dan kemalangan. Pemanas air elektrik yang mengalir boleh beroperasi pada kuasa 2-8 kW dan tidak memerlukan pendawaian berasingan.Litar pemanas air yang mengalir

Sistem aliran tekanan lebih rumit. Untuk mendapatkan parameter aliran dan suhu yang diperlukan, dua sistem yang mengawal selia terlibat – tekanan dan suhu. Sistem tekanan adalah kompleks, menggunakan pilihan tambahan, dan kos mereka jauh lebih besar. Tetapi mereka direka untuk menyambung beberapa titik pensampelan, dan menghidupkan secara automatik apabila salur muncul dalam paip. Sistem ini memerlukan wayar berasingan, direka untuk kuasa peranti.

Menyambungkan pemanas airUntuk memastikan air tidak mencipta deposit di khemah apabila dipanaskan, ia dirawat secara magnetik dengan pengaktif kompak yang dibina ke dalam sistem. Pemanas air elektrik adalah alternatif kepada dandang. Peralatan mempunyai beberapa tugas, tetapi prinsip operasi yang berbeza. Dalam air dandang dipanaskan secara berterusan, dengan kapasiti 1-2 kW, untuk pemanasan aliran diperlukan untuk membuat voli dengan kekuatan 3-30 kW, bergantung pada peralatan yang dipilih. Sebaliknya, air yang berlebihan dalam kontena menyejuk, tenaga dibazirkan tanpa hasil.

Pemanas air elektrik yang mengalir mengambil kuasa hanya apabila menggunakan paip atau pancuran.

Pemasangan pemanas melalui aliran

Pemanas air segera beroperasiPemanasan aliran pelbagai model menggunakan kaedah pemanasan yang sama. Jenama dibezakan oleh reka bentuk dan bahan yang digunakan dalam susun atur produk. Pemasangan pemanas air elektrik untuk mandi dilakukan dari model tekanan dan siri tekanan. Kuasa rendah peranti bukan tekanan tidak membenarkan air, lebih panas daripada 60 C. Tetapi suhu sedemikian adalah standard untuk membekalkan penyejuk dalam talian pemanasan pusat. Pemanas bertekanan hanya boleh berfungsi satu titik parsing. Walau bagaimanapun, peranti itu padat, mudah dipasang sendiri dan boleh memberikan keperluan untuk muncung khas. Oleh kerana bahagian-bahagian yang berlainan dari salur masuk dan pelepasan air, masa cecair di ruang pemanasan dikawal. Tamat dari hujung sempit mewujudkan tekanan yang selesa.

Related  Mengapa saya memerlukan pemisah susu dan bagaimana ia berfungsi?

Pemanasan melalui tekanan AEG-35E dari JermanBerikut adalah lukisan AEG BS 35 E dari Jerman. Syarikat ini mengkhususkan diri dalam pengeluaran pemanas melalui aliran dari kategori yang berbeza. Peranti bebas graviti boleh beroperasi pada kuasa rendah dan beroperasi pada maksimum dua mata. Pemanas air tekanan AEG RCM 6 E boleh dipasang pada baris sehingga 10 bar. Flask dan elemen pemanasan dalam versi tembaga. Pemanas sedemikian dipasang di dalam kabinet berasingan, dan mereka tidak boleh dipanggil ekonomi.

Pemasangan pemanas air elektrik melalui aliran ke paip

Pada pandangan pertama, peranti yang dipasang di keran sepertinya seperti pengadun biasa. Hanya pendawaian elektrik memberikan penempatan peranti. Di dalam perumahan yang kukuh di dalam tiub, sebuah pemanas lingkaran dan pengawal kawalan tersembunyi. Dalam penyelesaian reka bentuk boleh digunakan bekalan kuasa yang berlainan. Semua peranti termasuk:

 • kelalang;
 • Pemanas;
 • relay suhu dengan fungsi tutup;
 • satu geganti aliran air yang memberi arahan untuk memulakan;
 • penapis ke atas air;
 • pengatur beban.

Bagaimanakah pemanas air berterusan berfungsi?Biasanya, pemanas air elektrik digunakan untuk kotej. Basuh pinggan dan tangan dengan air suam boleh dari peranti kuasa rendah. Semakin rendah kekuatan peranti dan reka bentuk lebih mudah, semakin murahnya. Untuk penggunaan bermusim, anda boleh mencari model yang bernilai kurang daripada tiga ribu rubel. Dalam kes ini, anda perlu menyesuaikan aliran air secara manual. Semakin tinggi aliran masuk, semakin rendah suhu keluar. Ia dianggap optimum jika peranti menghasilkan nisbah aliran-suhu:

 • basuh di dapur – 3-5 l / min di 45-50 t0 C;
 • basuh – 2-4 l / min di t 35-37 C;
 • Pancuran – 4-10 min di t 37-40 C.

Petunjuk sedemikian akan memberikan kuasa kepada 3-6 kW. Model kren KDR-4E-3 dari jenama Delimano menyediakan pemanasan di bawah syarat-syarat ini hingga 60 darjah. Pemanas air aliran masuk murah syarikat Electrolux (Electrolux) mengambil tempat pertama dalam penarafan untuk harga dan fungsi. Perlu diberi perhatian pada Smartphone Electrolux 3.5T dan Garanterm GHM 350, jenama pengeluaran Rusia.

Pilihan pemanas air elektrik melalui aliran ke rumah negara

Memasang pemanas air di bilik mandiTerdapat beberapa norma penggunaan air untuk setiap orang. Oleh itu, adalah perlu untuk mengira pembelian pemanas air, berdasarkan jumlah permintaan air panas. Untuk bangunan besar dengan beberapa titik kebersihan, lebih baik menggunakan sistem pemanasan storan. Dandang beroperasi pada rangkaian biasa dan menggunakan tenaga dengan hemat.

Sekiranya terdapat keperluan untuk memasang pemanas elektrik melalui pemanas air di bangunan pangsapuri pembinaan lama, peranti itu hendaklah dipilih dalam julat kuasa sehingga 8 kW, dengan meletakkan garis berasingan.

Sekiranya bekalan kuasa 380 V disambungkan ke bangunan, anda boleh memperolehi peranti yang berkuasa. Adalah penting untuk memilih pemanas selamat menggunakan:

 • ruang pemanasan yang dilabel;
 • unsur dalam sarung tahan karat;
 • satu kepingan dan unsur pemanasan tembaga, dengan lapisan kuarza.

Related  Grundfos stesen pam rumah untuk rumah

Bagaimana untuk memilih pemanas air elektrik yang betul dengan kuasa? Pakar menasihati:

 • Pada musim panas, kuasa yang mencukupi ialah 3.5 kW, kerana air mempunyai suhu kira-kira 18 darjah;
 • Dalam model musim sejuk dengan kuasa melebihi 5 kW adalah berkesan;
 • model dengan pilihan yang memerlukan kuasa lebih daripada 7 kW, di apartmen standard tidak bernilai membeli.

Pelbagai model pemanas air elektrik serta-merta harga dan ciri-ciri mereka

Permintaan untuk pemanas melalui aliran dikondisikan oleh keperluan untuk mewujudkan keadaan hidup selesa di bawah keadaan apa pun. Saiz padat peranti membolehkan anda memasang peralatan dalam keadaan terkurung. Air panas dalam beberapa saat dan ada peluang untuk mengekalkan penunjuk stabil.

Apabila memilih peranti, ia berpandukan kuasa, reka bentuk dan pilihan yang dicadangkan. Walau bagaimanapun, penunjuk utama adalah kuasa pemanas air.

Untuk peluang untuk memilih, kami membentangkan gambaran keseluruhan beberapa jenama.

Atmor berjalan pemanas airAtmor berjalan pemanas air dihasilkan dalam pengeluaran Israel sendiri.

Kualiti produk disahkan:

 • sumber kerja – 15 tahun;
 • Reka bentuk khas pemanas, sehingga 12 kW dengan tindakan serta-merta;
 • bekerja di rangkaian menggunakan sensor aliran elektronik;
 • kemungkinan pemasangan di ruang yang ketat.

Sekiranya kepala dalam sistem kurang daripada dibenarkan, elektrik dimatikan, penunjuk berlaku. Pemanas atmor boleh digunakan dalam bangunan berbilang apartmen pembinaan lama. Sebagai contoh, anda boleh mencadangkan model pemanas air elektrik segera Atmor ENJOY 100 5000 Shower, berharga kira-kira 3 ribu. Kapasitinya adalah 3 l / min, dengan pemanasan sehingga 65 Dengan sambungan kuasa 5 kW. Sebagai pilihan tekanan bagi parameter ini, model Atmor In-Line 5 dicadangkan, dua ribu rubel lebih mahal.

Thermex pemanas air yang mengalirThermex pemanas air yang mengalir Reka bentuk tertutup dengan dua butang pada panel. Produk siri Stream dengan kuasa 3.5 – 7 kW dan Sistem ditawarkan, peranti tertutup dalam kes dengan sambungan untuk 6-10 kW. Unit ini mempunyai perlindungan kimia terhadap pembentukan garam, penyesuaian suhu pemanasan.

Related  Kenapa anda memerlukan penampung kolam

Kelebihan pemanas air yang mengalir:

 • Reka bentuk ini dilengkapi dengan sensor aliran air, pemanas tembaga, sensor kawalan suhu dan RCD;
 • berkhidmat beberapa mata pada masa yang sama;
 • pemasangan mudah;
 • pemanasan cepat air.

Model Bergaya Thermex System 600 Kepala tekanan putih dengan kapasiti 5 liter seminit tidak membelanjakan lebih daripada 5 ribu rubel.

Menghidupkan pemanas air PolarisMenghidupkan pemanas air Polaris Pembuatan Great Britain mempunyai 250 pusat perkhidmatan di Rusia. Produk dibentangkan dalam beberapa siri, yang seterusnya adalah multivariate.

Biasa kepada semua model adalah:

 • bekerja dalam lingkungan 0.25 – 6.0 bar;
 • penutupan automatik automatik apabila mencapai 57 C;
 • kehadiran paparan pada panel peranti;
 • penapis air dan pengatur tekanan;
 • Aksesori sendiri dalam set lengkap – tumpahan, pancuran mandi.

Vega dan Gamma dianggap model yang murah. Kos mereka tidak melebihi 3 ribu. Tetapi yang paling berpatutan pada harga adalah model Smart Polaris.

Apabila memilih model pemanas air melalui aliran elektrik, kami menasihati anda untuk memberi perhatian kepada produk di bawah jenama Electrolux dan AEG. Pertama sekali, adalah perlu untuk memberi tumpuan kepada keadaan rangkaian elektrik, dari mana pemanas air dibekalkan.

Gambaran keseluruhan berjalan pemanas air panas – video