tenggelam dengan baikPengangkatan air dari telaga mungkin hanya dengan pam. Pam tenggelam untuk telaga mesti mematuhi syarat – menaikkan cecair ke ketinggian yang dikehendaki dengan kadar aliran yang diperlukan, selamat dan boleh dipercayai. Pilihan sedar pam boleh dilakukan dengan mengetahui ciri-ciri pelbagai jenis peralatan, keadaan operasi.

Parameter teknikal pengekstrakan air dari telaga

Skim bekalan air dari telagaPemilihan pam tenggelam untuk telaga bermula dengan kajian telaga, memakan air ke dalam bekas ketinggian atau jarak tertentu. Data awal tersedia dalam lembaran data yang baik:

 • kedalaman telaga;
 • tahap cermin statik;
 • tahap dinamik – penurunan semasa operasi pam boleh 3-8 meter;
 • aliran – aliran air dalam satu unit masa dari ufuk.

Menggunakan data ini, anda perlu mengira kapasiti maksimum kepala dan pam. Produktiviti tidak boleh melebihi kadar aliran telaga.

Prestasi tinggi akan menyebabkan perlindungan yang kerap daripada “kering berjalan”, boleh mengakibatkan kehilangan cakrawala air akibat perubahan dalam pergerakan sumber.

Kepala pam tenggelam untuk sumur itu harus memberikan penegak air dari perigi dan memberi makan ke dalam kapal. Jika bateri berada pada jarak jauh, setiap 10 meter paip mendatar adalah sama dengan 1 meter kepala. Adalah perlu untuk mengambil kira kerugian pada rintangan dan selekoh 20%, dan tambah 10-30 m untuk menghasilkan tekanan dalam paip. Semua ukuran adalah jumlah, ini adalah kepala pam minimum yang diperlukan.

Kapasiti operasi pam lubang tenggelam dipilih berdasarkan kadar aliran 300 l / jam bagi setiap orang. Apabila menggunakan takungan air, aliran dapat dikurangkan. Beban puncak akan diberi pampasan dengan menurunkan tahap dalam bateri.

Jenis pam lubang tenggelam

Jenis Pam Submersible untuk WellsTerdapat beberapa jenis pam tenggelam yang berbeza dalam prinsip operasi. Selalunya digunakan radas:

 • sentrifugal;
 • skru;
 • bergetar.

Related  Apa jenis tekan untuk memerah jus untuk memilih kediaman musim panas dan pelayan wanita

Yang paling meluas ialah pam tenggelam empar. Dalam perumahan yang dimeteraikan pada poros adalah pendorong, didorong oleh motor elektrik bersepadu. Bilangan pendorong pada aci menentukan kapasiti dan ketua mesin. Roda ini diperbuat daripada bahan khas, polikarbonat, keluli atau noryl. Semakin lama tubuh, lebih banyak roda dalam reka bentuk, semakin tinggi tenaga enjin. Dalam kes ini, selongsong dengan seksyen 120 mm cukup untuk menempatkan pam di dalamnya.

Peralatan di dalam telaga mesti meningkatkan kebolehpercayaan. Automasi untuk pam tenggelam menyediakan perlindungan terhadap kerosakan elektrik, terlalu panas dan “mula kering”. Pemimpin dan pemaju pam tenggelam dalam adalah syarikat Denmark Grundfoz. Siri SP, SQ direka untuk pemasangan di telaga. Harga pam tenggelam untuk sumur Grundfos tidak kurang daripada 30 ribu rubel. Tetapi pam itu boleh dipercayai, tahan lama, boleh pam walaupun air berlumpur dari kedalaman 50 m.

Tiga kali pam murah “Aquarius”. Dia tidak takut penggantungan pasir sehingga 180 g / m3, penurunan voltan. Tetapi dia dapat menaikkan air dari ketinggian 10 meter.

Dalam pam edaran, tekanan dan kapasiti dikaitkan dengan bahagian songsang. Semakin tinggi tekanan, semakin rendah aliran air.

Pam skru untuk air tenggelam

pemegun dan pemutar bentuk lingkaranKehadiran benang dalaman pada stator dan lingkaran pemutar pam membolehkan anda mengangkat air yang sangat kotor dalam lingkaran. Pam itu digunakan untuk membuat katil yang bersih di dalam bilik kebuk, apabila mengepam bahagian pertama air. Tetapi penggunaan selanjutnya tidak menguntungkan, kerana kecekapan peranti di bawah 65%, dan tidak masuk akal untuk menggunakannya dalam telaga dengan air bersih.

Pam skru dengan peningkatan jumlah revolusi meningkatkan produktiviti, kepala tetap tidak berubah.

Pam skru untuk air tenggelam boleh dibeli daripada syarikat “Aquarius” dalam siri BTPE. Aparat yang padat, ia mungkin untuk memasang 110 mm ke dalam telaga. Anda boleh membeli Belamos model Belarusia. Pam Unipump jauh lebih mahal daripada unit yang dinamakan, tetapi ia mengungguli mereka dengan ketara dari segi prestasi.

Related  Pelarasan petrol karburetor boleh dilakukan oleh tangan sendiri

Pam Tenggelam

bergetar pam tenggelamPam getar dipanggil jadi kerana getaran membran di bawah pengaruh daya elektromagnetik arus berselang 50 Hz. Sejak tiang berubah 50 kali sesaat, bilangan ayunannya adalah 2 kali lebih besar. Pada masa yang sama, gegaran kes itu ditangkap, dan seluruh alat itu dipanggil getaran. Pam ini termasuk komponen dan bahagian berikut:

 1. Pemacu pam diwakili oleh elektromagnet yang mewakili teras berbentuk U dengan penggulungan dalam jaket resin epoksi – sebatian.
 2. Penggetar mewakili anchor dengan rod tetap dengan penyerap kejutan getah. Penyerap kejutan disambungkan oleh klac getah, yang melaksanakan fungsi penebat dan membetulkan rod.
 3. Batang adalah rod yang memasuki bilik air dan membetulkan pada bahagian basah.
 4. Ruang untuk menyedut air dengan paip cawangan penerimaan dan penghantaran.
 5. Laraskan pencuci. Semakin tinggi, semakin tinggi kapasiti pam. Dengan bantuan mereka menukar amplitud omboh.
 6. Gasket getah berfungsi sebagai penyerap kejutan dan injap bukan kembali.

Secara struktural, terdapat model dengan pengambilan air atas dan bawah. Muncung sedutan atas membolehkan penggunaan bersih, bukan air silted.

Reka bentuk ini dibangunkan pada abad yang lalu di Kesatuan Soviet, ia digunakan di negara-negara CIS, ia diwakili oleh pam Rucheyk, Malysh, Aquarius. Keupayaan peranti ini berfungsi dengan air kotor digunakan untuk membersihkan bahagian bawah telaga dari lumpur. Dalam kes ini, pam dengan pagar yang lebih rendah harus digunakan. Setelah selesai pembersihan telaga, bahagian-bahagian getah perlu diganti, tetapi kos ini kurang daripada menyewa satu pasukan pekerja.

Apakah perbezaan antara pam saliran tenggelam dan pam lubang bawah tanah

radas untuk mengangkat airPam tenggelam berbeza dalam fungsi. Apparatus yang direka untuk menaikkan air sejuk bersih, untuk agen panas dan untuk mengepam cecair dengan kekotoran mekanikal dan lain-lain. Pam air sungai atau saliran boleh digunakan untuk mengeluarkan air kotor.

Related  Pam Automotif – Kriteria Pemilihan

Pam saliran tenggelam mempunyai dimensi besar, lubang untuk pagar, dan kadangkala dilengkapi dengan pencincang. Mereka digunakan untuk membuang sampah, mengepam air dari bilik bawah tanah yang dibanjiri, terusan, telaga atau penyimpanan sisa.

Pam tenggelam untuk telaga boleh mengepam cecair dari kedalaman sehingga 20 meter, pemasangan permukaan tidak dapat menampung tugas sedemikian.

Reka bentuk pam tenggelam saliran adalah mudah, tetapi perlindungan dalaman dan luaran khas diperlukan untuk mengepam formulasi khas. Oleh itu, pada agen sejuk, semua pam saliran dapat berfungsi, dan pembengkakan parit panas dipercayai oleh jenama terkenal asing – Grundfoz, Park, Kercher. Pam mereka mempunyai lapisan thermo-insulating, supaya enjinnya semakin panas, pembinaan saluran dibuat. Untuk membina saliran sejuk, peralatan Malysh dan Kaliber digunakan. Walau bagaimanapun, titik lemah pam saliran adalah enjin yang terlalu panas.

Pemasangan pam tenggelam saliran adalah mudah. Pam dipasang pada satah dan hos diletakkan pada garisan pelepasan. Sambung, periksa kehadiran dan operasi suis apungan. Pasang peranti, menurunkannya ke bahagian bawah atau gantungnya pada ketinggian tertentu.

Pam tenggelam mana yang lebih baik untuk video yang baik